Η επιστήμη αποφάνθηκε: Πίνετε κρασί, κάνει καλό!
Τι κι αν ο Ιπποκράτης θεωρούσε το κρασί φάρμακο για κάθε αρρώστια; Τι κι αν οι παλιοί πίστευαν στα οφέλη του κρασιού στην υγεία του ανθρώπου; Πάντα υπήρχαν εκείνοι που αρνούνταν να πιστέψουν στην υγιεινή διάσταση του κρασιού χωρίς ατράνταχτες επιστημονικές αποδείξεις. Ειδικά γι αυτούς, λοιπόν, το In2Life μελέτησε τις σημαντικότερες επιστημονικές μελέτες και έρευνες και δίνει την επίσημη γνωμάτευση ότι το κρασί κάνει καλό στην υγεία μας!...

Πρόσφατα, έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Kentucky, καθώς και σε αυτό της Georgia, στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπέραναν ότι οι ανθοκυάνες, οι ουσίες του σταφυλιού δηλαδή που χαρίζουν στο κόκκινο κρασί το χρώμα του, εξολοθρεύουν τα κύτταρα που προκαλούν παχυσαρκία, καθώς και αυτά που ευθύνονται για την λευχαιμία στον οργανισμό. Τα αποτελέσματα των ερευνών, που δημοσιεύτηκαν – μεταξύ άλλων – στο Αμερικάνικο Journal of Medicinal Food, περιέχουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα για την καταπολέμηση σοβαρών προβλημάτων υγείας μέσω των ουσιών που αποτελούν τον βασικό «αμυντικό» μηχανισμό του σταφυλιού, και οι οποίες περνούν από το φρούτο στο κόκκινο κρασί.
Την ίδια χρονιά, μελέτες που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Aukland της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Columbus στο Ohio των ΗΠΑ, απέδειξαν ότι η μετριοπαθής κατανάλωση κρασιού βοηθάει στην βελτίωση των νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου και τονώνει τη μνήμη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, που δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο Αμερικάνικο Journal of Neuroscience, η καθημερινή αλλά ελεγχόμενη κατανάλωση κρασιού όχι μόνο δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην μακροχρόνια μνήμη (long-term memory) του ανθρώπου, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει τον εγκέφαλο τόσο από βλάβες στους μηχανισμούς της μνήμης, όσο και (ενδεχομένως) από σοβαρότερες εγκεφαλικές παθήσεις όπως η Νόσος του Alzheimer.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι τον Οκτώβριο στο American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology, το Resveratrol ελέγχει την παραγωγή λίπους στο συκώτι, η οποία οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στο αλκοόλ. Έτσι, ενώ παραδοσιακά η κατανάλωση αλκοόλ ταυτιζόταν άμεσα με σοβαρές παθήσεις στο συκώτι, σήμερα η επιστήμη αρχίζει να πιστεύει ότι η κατανάλωση κρασιού μπορεί να θωρακίσει το συκώτι από τους κινδύνους που σχετίζονται με τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, καθώς μία από τις δράσεις του Resveratrol είναι ο έλεγχος των ενζύμων που επηρεάζουν τον μεταβολισμό του λίπους.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, πάντως, το κρασί είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα αλκοολούχο ποτό. Έτσι, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και να αποφεύγονται ακρότητες στην κατανάλωσή του. Σύμφωνα με την καμπάνια DrinkAware, που «τρέχει» τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία – μία από τις χώρες με τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ στον κόσμο – η ανώτατη συνιστώμενη καθημερινή δόση κρασιού είναι 250ml, δηλαδή ένα μεγάλο ποτήρι ή δύο μεσαία. Και βέβαια η ποσότητα αυτή αφορά σε κρασί με αλκοολικό τίτλο 12% - στις (ολοένα και πιο συνηθισμένες) περιπτώσεις κρασιών με αλκοολικό τίτλο που φτάνει και ξεπερνάει το 14%, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του DrinkAware, οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης κρασιού ξεκινούν από απλές παρενέργειες της επόμενης ημέρας (όπως το περίφημο «hangover») και μπορούν να εξελιχθούν σε χρόνιες ως και μοιραίες παθήσεις. 




