Ελληνικό κρασί και τουρισμός: Περιηγήσεις με τον Οίνο Οδηγό

Ήρθε η ώρα να πάρουμε το θέμα του οινοτουρισμού σοβαρά. Όχι μόνο εμείς που τον απολαμβάνουμε, αλλά όλοι όσοι παρέχουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τον συνθέτουν. Το Πρώτο Συνέδριο για τον Ελληνικό Οινοτουρισμό θα γίνει φέτος τον Ιούνιο και χρειάζεται τη συμμετοχή και τη στήριξη όλων μας.
Ελληνικό κρασί και τουρισμός: Περιηγήσεις με τον Οίνο Οδηγό
του Θόδωρου Λέλεκα

Πόσες φορές δεν έχουμε μιλήσει, από αυτήν ακριβώς τη σελίδα του κρασιού του In2life, για θέματα οινο-τουριστικού ενδιαφέροντος; Για επισκέψεις σε οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα, όπου μπορούμε να περάσουμε μία όμορφη μέρα μαθαίνοντας την ιστορία και την παράδοση του κρασιού και βλέποντας από πρώτο χέρι την διαδρομή που ακολουθεί από το αμπέλι μέχρι το ποτήρι μας; Και βέβαια, η επίσκεψη σε ένα οινοποιείο έχει και τα… παράπλευρα οφέλη της, αφού και θα δοκιμάσουμε τα κρασιά που αυτό παράγει, αλλά και θα αγοράσουμε σε καλή τιμή κρασί για το σπίτι.

Είναι, ωστόσο, κρίσιμο να καταλάβουμε το εξής: ένα επισκέψιμο οινοποιείο είναι μία μόνο πτυχή του οινοτουρισμού και όχι το σύνολό του. Για να μπορέσει το κρασί να μπει στο επίκεντρο μίας νέας κατηγορίας θεματικού τουρισμού, κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται μελέτη, έρευνα, συνεργασία πολλών φορέων (ιδιωτικών και δημόσιων), παραδειγματισμός από μέρη στα οποία έχει γίνει κάτι αντίστοιχο με επιτυχία, και βέβαια η δημιουργία των ανάλογων συμπληρωματικών υποδομών.

Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να δημιουργηθεί αυτό που θα προσελκύσει οινοτουρίστες από το εσωτερικό και το εξωτερικό στις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας, αλλά και θα τους ωθήσει να ξανάρθουν και να μας διαφημίσουν στους φίλους και τους γνωστούς τους. Και το στοιχείο αυτό είναι η όμορφη, αξιομνημόνευτη εμπειρία που ο οινοτουρισμός μας θα τους χαρίσει. Γι αυτό και οι απαραίτητες υποδομές δεν αφορούν μόνο στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό ενός οινοποιείου, αλλά αγκαλιάζουν όλα αυτά τα στοιχεία που θα κάνουν την παραμονή του οινοτουρίστα κοντά μας πιο ολοκληρωμένη, εύκολη και απολαυστική: τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τους χώρους αναψυχής, τα μέρη πολιτιστικού, αρχαιολογικού, λαογραφικού αλλά και αθλητικού ενδιαφέροντας, και πάει λέγοντας.

Δεν ακούγεται ιδιαίτερα εύκολο, έτσι; Από πού όμως να αρχίσει κανείς μία τέτοια μεγάλη προσπάθεια; Η απάντηση είναι… από τη Λήμνο!

Το τριήμερο 6-8 Ιουνίου, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), το κλαδικό όργανο του Ελληνικού Κρασιού, διοργανώνει το πρώτο συνέδριο με επίκεντρο τον Οινοτουρισμό στην Ελλάδα, με τίτλο «Περιηγήσεις με τον Οίνο Οδηγό». Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Λήμνο, ένα εξαιρετικό παράδειγμα οινοτουριστικού προορισμού. Το νησί, που έχει ως τώρα επιδείξει ήπια τουριστική ανάπτυξη, διαθέτει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας «Δρόμος του Κρασιού»: οινική παράδοση και παραγωγή, μεγάλο ιστορικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό, αρχιτεκτονικό και λαογραφικό πλούτο, έντονο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον με υδροβιότοπους, ιδιαίτερη πανίδα, περιοχές εντεταγμένες σε Δίκτυα προστασίας, κ.α.

Σήμερα όλο και περισσότεροι Έλληνες αλλά και ξένοι οινόφιλοι εντάσσουν την επίσκεψη σε ένα ή περισσότερα οινοποιεία στο πρόγραμμα των διακοπών τους. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα οινοποιεία επενδύουν κόπο, χρόνο και πόρους για να γίνουν επισκέψιμα, έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μία ολοκληρωμένη και αξιομνημόνευτη εμπειρία γύρω από την ιστορία και τα προϊόντα τους.

Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι μία στρατηγική προσέγγιση στον οινοτουρισμό στη χώρα μας, βασισμένη στις βέλτιστες πρακτικές των μεγάλων οινοπαραγωγικών περιοχών του εξωτερικού. Δεν υπάρχει, δηλαδή, ένα οργανωμένο πλαίσιο ανάπτυξης και διαμόρφωσης των οινοποιείων αλλά και όλων των απαραίτητων υποδομών (διαμονή, φαγητό, συμπληρωματικές τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες) που θα επιτρέψουν τη σωστή ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα. Αυτές ακριβώς τις ελλείψεις σκοπεύει να οριοθετήσει και να συζητήσει το πρώτο συνέδριο της ΕΔΟΑΟ για τον Ελληνικό οινοτουρισμό.

Οι σύνεδροι, που θα εκπροσωπήσουν όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους και θα προέρχονται τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, θα επεξεργαστούν την πρόταση για την δημιουργία των «δρόμων του κρασιού και του αμπελιού»: μιας πολυδιάστατης μορφής θεματικού τουρισμού που θα αφορά σε όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Στόχος του Συνεδρίου είναι η χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του Ελληνικού οινοτουρισμού, καθώς και η δημιουργία και προβολή της νέας αυτής πρότασης θεματικού τουρισμού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Το συνέδριο αναμένεται να παρουσιάσει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς θα φέρει στο τραπέζι του προβληματισμού και της συζήτησης αρμόδιους από κάθε εμπλεκόμενο φορέα, ιδιωτικό και δημόσιο. Επιπλέον, υψηλοί προσκεκλημένοι από μεγάλες και γνωστές οινοπαραγωγικές περιοχές του εξωτερικού θα παρουσιάσουν τις δικές τους εμπειρίες και τις δικές τους ιδέες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτυχθεί οινοτουριστικά. Αναμέσά τους, ειδικοί από την Ιταλία (Τοσκάνη), τις ΗΠΑ (Καλιφόρνια), την Αυστρία, τη Γαλλία, αλλά και αξιωματούχοι από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το Συνέδριο «Περιηγήσεις με τον Οίνο Οδηγό» διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του In2life, που είναι Χορηγός Επικοινωνίας, μαζί με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Πολύ σύντομα, οι αναγνώστες του In2life θα έχετε την ευκαιρία να συμβάλετε στην επιτυχία του Συνεδρίου, συμπληρώνοντας ένα σύντομο ερωτηματολόγιο σχετικά με τις δικές σας οινοτουριστικές εμπειρίες αλλά και προσδοκίες. Τα αποτελέσματα των απαντήσεών σας θα ανακοινωθούν στην έναρξη του Συνεδρίου και θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης και του προβληματισμού. Επιπλέον, όλες οι συμμετοχές θα μπουν σε κλήρωση και ένας τυχερός θα κερδίσει μία συλλεκτική φιάλη magnum (1.5 λίτρου) εκλεκτού Ελληνικού ερυθρού οίνου.

Το Συνέδριο «Περιηγήσεις με τον Οίνο Οδηγό» είναι ανοικτό σε επαγγελματίες όλων των εμπλεκόμενων κλάδων, αλλά και σε κάθε οινόφιλο που θέλει να ενημερωθεί και να συμβάλει στην ανάπτυξη του Ελληνικού οινοτουρισμού. Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ΕΔΟΑΟ, στα τηλέφωνα 210-3226057 και 210-3226040.

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v