Τα κρασιά της Ισπανίας χτυπούν την πόρτα μας...

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, η μεγάλη εταιρεία εισαγωγών οίνου και οινοπνευματωδών ποτών ΓΕΝΚΑ παρουσίασε το φετινό portfolio των εκλεκτών της προϊόντων. Το In2life όχι μόνο ήταν εκεί, αλλά παρακάθισε και σε επίσημο γεύμα γευσιγνωσίας Ισπανικών κρασιών. Ελάτε να ξαναζήσουμε αυτή την όμορφη εμπειρία μαζί...
Τα κρασιά της Ισπανίας χτυπούν την πόρτα μας...
του Θεόδωρου Λέλεκα

Στα τέλη της δεκαετίας του 60, ένα πρωτοποριακό οινοποιείο εγκαταστάθηκε στην φημισμένη οινοπαραγωγική περιοχή της Κεντρικής Ισπανίας, την Rioja (προφέρεται Ριόχα). Ο Enrique Forner αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να την βοηθήσει να κτίσει διεθνή φήμη, αξιοποιώντας όλες τις γνώσεις και την εμπειρία που είχε αποκομίσει εργαζόμενος χρόνια στα καλύτερα οινοποιεία της Γαλλίας -και κυρίως του Μπορντώ- δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του οινικού κλάδου της εποχής.

Το οινοποιείο πήρε το όνομά του από τον Μαρκήσιο του Κάθερες, έναν λαμπρό στρατηλάτη προερχόμενο από μία από τις πιο ένδοξες οικογένειες ευγενών της ισπανίας. Με μελετημένες κινήσεις, το οινοποιείο -η Bodega, όπως λέγεται στην Ισπανία- άνοιξε νέους δρόμους για την περιοχή της Rioja και έγινε αναμφίβολα μία από τις δυνάμεις που έβαλαν δυναμικά το στίγμα της περιοχής στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Ο Forner ήταν εξ’αρχής αποφασισμένος να κάνει τη διαφορά, χωρίς να κάνει την παραμικρή έκπτωση σε κόστος, κούραση, αφοσίωση και, πάνω από όλα, ποιότητα. Έτσι, ξεκίνησε εξασφαλίζοντας τα πιο προνομιούχα αμπελοτόπια της Rioja Alta, που ήταν έτσι κι αλλιώς -και παραμένει- το «φιλέτο» της περιοχής. Στη συνέχεια έφερε στην Ισπανία τον Emile Peynaud, τον πατέρα της σύγχρονης οινολογίας, μαζί με τον οποίο έθεσαν τις πιο γερές βάσεις για το μέλλον του οινοποιείου. Μαζί δημιούργησαν ένα νέο στυλ που δεν είχε την παραμικρή σχέση με το απαρχαιωμένο στυλ των άλλων οινοποιείων της περιοχής εκείνη την εποχή. Χρησιμοποιώντας επαναστατικές τεχνικές τόσο στο αμπέλι, όσο και στο οινοποιείο, η Bodega Marques de Caceres δεν άργησε να διαφοροποιηθεί και να ξεχωρίσει.

Σήμερα η περιοχή της Rioja αποτελεί το καμάρι της Ισπανικής οινοποιίας, αφού είναι η μία από τις δύο περιοχές προέλευσης ανωτέρας ποιότητας που ανήκει στην κατηγορία DOCa (Denominación de Origen Calificada). Η Bodega Marques de Caceres από το 1990 συνεργάζεται με τον Michel Rolland, τον διάσημο «Ιπτάμενο Οινολόγο» που συμβουλεύει οινοποιούς σε όλες τις ηπείρους της υδρογείου. Η Bodega συνεχίζει να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και να εξάγει σε όλο τον κόσμο, και ειδικά εκεί που υπάρχει έντονο το ισπανόφωνο οινόφιλο στοιχείο.

Το γεύμα

Όταν βρίσκεται στην Ελλάδα η Christine Forner, κόρη του ιδρυτή της Bodega Marques de Caceres και πλέον επικεφαλής της, ο πειρασμός να την γνωρίσει κανείς από κοντά είναι μεγάλος. Πόσο μάλλον όταν σε καλεί προσωπικά να δοκιμάσεις τα κρασιά της, συνοδεύοντας με αυτά νοστιμότατα εδέσματα ενός ευρύτερου λατινο-μεσογειακού χαρακτήρα...

Το γεύμα έλαβε χώρα στην πριβέ αίθουσα του εστιατορίου Milos, στο ξενοδοχείο Athens Hilton, στα πλαίσια της ετήσιας εκδήλωσης GENKA Wine Fair. Έχοντας δοκιμάσει πραγματικά πολλές από τις ετικέτες που και φέτος θα διαθέσει η ΓΕΝΚΑ στην ελληνική αγορά, η προοπτική της γαστρονομικής εμπειρίας που υποσχόταν η πρόσκληση της Madame Forner ήταν τόσο, μα τόσο ελκυστική…

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία σύντομη εισαγωγή σχετικά με την ιστορία του οινοποιείου και την πορεία του μέχρι σήμερα. Ακολούθησαν ερωτήσεις και σχόλια γύρω από τα προϊόντα της Bodega Marques de Caceres, αλλά και σχετικά με το Ισπανικό κρασί γενικότερα. Χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση όμως, και καθώς η στιγμή το ζητούσε επιτακτικά, περάσαμε στο γεύμα, που περιελάμβανε 6 κρασιά διαφόρων στυλ και επιπέδων παλαιότητας και τιμής, αντιστοιχισμένα με 6 πιάτα που κάλυπταν ουσιαστικά όλες τις ομάδες τροφίμων που συναντάμε στο μέσο καθημερινό μεσογειακό τραπέζι. Ας τα δούμε αναλυτικά:

1. Ξεκινήσαμε με το Rosado 2006. Στα Ισπανικά Rosado είναι το ροζέ κρασί. Το συγκεκριμένο χαρακτηρίζεται από ένα απαλό φραουλένιο χρώμα, πολύ φρέσκα φρουτώδη αρώματα στη μύτη και φιλικό χαρακτήρα στο στόμα. Το συνδυάσαμε με ένα πικάντικο μοσχαρίσιο Carpaccio «ντυμένο» με μπαχαρικά, ελαιόλαδο και lemongrass, η οξύτητα του οποίου έδεσε τέλεια με τη φρεσκάδα του κρασιού. Η ποικιλιακή σύνθεση του Marques de Caceres Rosado 2006 είναι 80% Tempranillo και 20% Garnacha, ενώ ο αλκοολικός του τίτλος είναι 13.5%. Η τιμή του είναι 8 Ευρώ.

2. Συνεχίσαμε με το Blanco Fermentado en Barrica 2006. Πρόκειται για ένα λευκό κρασί που ζυμώθηκε μέσα σε δρύινο βαρέλι. Ομολογώ ότι το κρασί αυτό έχει αρκετά έντονα αρωματικά στοιχεία από το βαρέλι τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα, γι αυτό και όταν το δοκίμασα σκέτο στην αρχή με ξένισε κάπως. Στη συνέχεια όμως, όταν το συνδύασα με ένα νοστιμότατο λαβράκι σχάρας με σταμναγκάθι, άλλαξε προσωπικότητα τελείως και τα καπνιστά αρώματα του βαρελιού έδεσαν αρμονικά με τα αντίστοιχα στοιχεία τόσο από τη σχάρα, όσο και από το πικρό χόρτο. Η ποικιλιακή σύνθεση του Blanco Fermentado en Barrica 2006 είναι κατά κύριο λόγο Viura (η βασική ποικιλία των λευκών κρασιών της Rioja), με μία μικρή ποσότητα από την αρωματικότατη ποικιλία Malvasia. Ο αλκοολικός του τίτλος είναι 13.5%, ενώ η τιμή του είναι 6 Ευρώ.

3. Σειρά πήρε στη συνέχεια η Reserva 2001, η βασική παλαιωμένη ερυθρή Rioja του οινοποιείου, η οποία πέρασε τους 22 πρώτους μήνες της ζωής της σε δρύινο Γαλλικό βαρέλι και στη συνέχεια ξεκουράστηκε για άλλα 3 χρόνια στο μπουκάλι, πριν διατεθεί τελικά στην αγορά. Είναι ένα κρασί με κομψά μπαχαρώδη αρώματα στη μύτη και φρέσκα αρώματα κόκκινου φρούτου στο στόμα. Οι ταννίνες του είναι ιδιαίτερα ευγενείς. Συνδυάστηκε όμορφα με τρυφερά και σωστά ψημένα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα. Όπως κάθε ερυθρή Rioja, η Reserva 2001 προκύπτει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από την ποικιλία Tempranillo. Ο αλκοολικός τίτλος του κρασιού αυτού είναι 13.5%, ενώ η τιμή του είναι 20 Ευρώ.

4. Ακολουθώντας την «επετηρίδα» της περιοχής, συνεχίσαμε με την Gran Reserva 2000, μία ερυθρή Rioja βαθιάς παλαίωσης, η οποία πέρασε πάνω από 2 χρόνια στα καλύτερα Γαλλικά δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια άλλη μία πενταετία στο μπουκάλι, μέχρι να λανσαριστεί στην αγορά στις αρχές του έτους. Πρόκειται για ένα κρασί με όμορφη και καθαρή μύτη, ζωηρή οξύτητα και καλά εξελιγμένο στόμα, καθώς και μία χαρακτηριστικά ευχάριστη επίγευση. Σερβιρίστηκε συνοδεύοντας ένα νοστιμότατο πιάτο αργοψημένου αρνιού με θρούμπι, και τα τσιγαρισμένα βοτανικά αρώματα του φαγητού έδεσαν όμορφα με τα πικάντικα μπαχαρικά αρώματα του κρασιού. Η Gran Reserva 2000 προκύπτει επίσης κατά κύριο λόγο από Tempranillo. Ο αλκοολικός της τίτλος είναι 13.5% και η τιμή της είναι 28 Ευρώ.

5. Περάσαμε στα τυριά με ένα πολύ ξεχωριστό κρασί της Bodega Marques de Caceres, το Gaudium 2001. Πρόκειται για ένα στιβαρό, συμπυκνωμένο μονοποικιλιακό Tempranillo, που έχει περάσει 1.5 χρόνο σε καινούριο βαρέλι και τουλάχιστον άλλους 2 στο μπουκάλι. Έχει καθαρά, όμορφα αρώματα από ζωντανά κόκκινα φρούτα, όμορφη οξύτητα, τονισμένες τανίνες και μία χαρακτηριστική πικρή επίγευση, η οποία όμως παραδώθηκε ευχάριστα στην αλμύρα της Παλαιωμένης Γραβιέρας που συνόδευσε το κρασί αυτό. Ο αλκοολικός τίτλος του Gaudium 2001 είναι 14% («τσιμπάει» λίγο), ενώ η τιμή του είναι 60 Ευρώ.

6. Το γεύμα ολοκληρώθηκε με το σερβίρισμα του MC 2005, ενός επίσης εκλεκτού μονοποικιλιακού Tempranillo παλαιωμένου σε καινούριο δρύινο βαρέλι για 12 μήνες, με χαρακτηριστικά όμορφα αρώματα από ψημένα φρούτα και μπαχαρικά. Τα καπνιστά αρώματα του βαρελιού έδεσαν τέλεια με τα αντίστοιχα γευστικά στοιχεία του μετσοβόνε που το συνόδευσε. Το MC 2005 παράγεται από την εκλεκτότερη πρώτη ύλη του αμπελώνα του οινοποιείου, και εκφράζει χαρακτηριστικά την κομψότητα που διακρίνει το Tempranillo, την ευγενέστερη και δημοφιλέστερη Ισπανική ερυθρή ποικιλία. Ο αλκοολικός τίτλος του MC 2005 είναι 13.5%, ενώ η τιμή του είναι 34 Ευρώ.

Το γεύμα που παρέθεσε για εμάς η Christine Forner ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία σε κάθε επίπεδο: φαγητό, κρασί, ατμόσφαιρα, παρέα. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στα στελέχη της εταιρείας ΓΕΝΚΑ, όχι μόνο για την οργάνωση του συγκεκριμένου γεύματος, αλλά και για την εξαιρετική επιτυχία και αυτού του GENKA Wine Fair. Πώς θα περιμένουμε τώρα μέχρι το επόμενο, που θα γίνει του χρόνου τέτοιο καιρό;

Τα πραγματικά κομψά και ευχάριστα κρασιά της Bodega Marques de Caceres διατίθενται από τα καταστήματα Cellier στο Σύνταγμα, τον Πειραιά, την Κηφισιά και τη Μύκονο.

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v