Άγιος Χρόνος: Το κτήμα Αβαντίς συνεχίζει να πρωτοπορεί

Μετά το εξαιρετικό Sauvignon Blanc του 2006 το κτήμα Αβαντίς καινοτομεί για άλλη μία φορά, με ένα ερυθρό κρασί που βασίζεται σε ένα πρωτοποριακό χαρμάνι, εμφιαλωμένο σε μία επιβλητική νέα φιάλη με εντυπωσιακό look.
Άγιος Χρόνος: Το κτήμα Αβαντίς συνεχίζει να πρωτοπορεί
του Θεόδωρου Λέλεκα

Το Κτήμα Αβαντίς είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που οι Αγγλοσάξωνες ονομάζουν “boutique winery” – κι αυτό αφορά κατά κύριο λόγο στην προσωπική φροντίδα και την αγάπη των ανθρώπων του σε αυτό που κάνουν, που με τη σειρά τους αντανακλώνται στην ποιότητα και το επίπεδο των κρασιών που παράγουν. Κινητήρια δύναμη του οινοποιείου είναι ο Απόστολος Μούντριχας, ένας νέος άνθρωπος γεμάτος ενέργεια και δημιουργικότητα, ο οποίος είναι πάντα χαμογελαστός και προσιτός.

Το Κτήμα Αβαντίς διανύει φέτος το 13ο έτος από την ίδρυσή του. Καθόλη την πορεία αυτή, με σταθερά και φιλόδοξα βήματα, έχει καταφέρει να αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και να χαίρει της προτίμησης των απαιτητικών ελλήνων οινοφίλων. Αξιοποιώντας την εκλεκτή πρώτη που χαρίζουν τα πιο προνομιούχα αμπελοτόπια της Κεντρικής Εύβοιας, αλλά και εφαρμόζοντας τις πιο τελευταίες τεχνικές στην οινοποίηση, το οινοποιείο παράγει κρασιά – best sellers, που γίνονται στην κυριολεξία ανάρπαστα.

Ίσως το πιο ονομαστό κρασί του Κτήματος είναι το Syrah του. Δυνατό και πικάντικο, ξεχωρίζει σταθερά τόσο σε επαγγελματικές γευσιγνωσίες, όσο και σε παρεΐστικες οινοποσίες, και δικαιωματικά θεωρείται ένα από τα κορυφαία δείγματα της συγκεκριμένης ποικιλίας από τον ελληνικό αμπελώνα. Έχει βραβευτεί στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, στην Ουγγαρία και, βέβαια, στην Ελλάδα, ενώ έχει αποσπάσει βαθμολογία 85% από το Αμερικάνικο περιοδικό Wine Spectator. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η ετικέτα Syrah Συλλογή του Κτήματος, ένα συμπυκνωμένο και στιβαρό ερυθρό κρασί που προορίζεται για ειδικές περιπτώσεις και παρουσιάζει δυνατότητες βαθιάς παλαίωσης.

Την χρονιά 2006-2007, το Sauvignon Blanc του Κτήματος ζητήθηκε και συζητήθηκε πολύ. Φέρνοντας στο προσκήνιο τα εκρηκτικά αρώματα των φρέσκων λευκόσαρκων φρούτων, η ετικέτα του 2006 κόσμησε πάμπολλα ελληνικά τραπέζια και χάρισε όμορφες στιγμές σε τέλεια αρμονία με την ανεπιτήδευτη και κυρίως την νησιώτικη ελληνική κουζίνα.

Και να που το φθινόπωρο του 2007 το Κτήμα Αβαντίς κάνει άλλο ένα πρωτοποριακό βήμα: Οινοποιεί μία λευκή και μία ερυθρή ποικιλία μαζί, για να δημιουργήσει μία ολοκαίνουργια εκλεκτή ετικέτα: Το Άγιος Χρόνος, ένα κρασί που προκύπτει από το χαρμάνι των ποικιλιών Syrah και Viognier!

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το χαρμάνιασμα των δύο αυτών ποικιλιών πρωτο-επινοήθηκε πριν από αρκετά χρόνια από φτασμένους οινοποιούς της περιοχής του Ροδανού στη Γαλλία, όπως ο Guigal, και στη συνέχεια υιοθετήθηκε ιδιαίτερα ένθερμα από οινοποιούς του Νέου Κόσμου, και κυρίως από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Το ζητούμενο της ανάμιξης των δύο ποικιλιών (σημειωτέον ότι το Viognier συμμετέχει με πολύ μικρή ποσότητα που ποτέ δεν ξεπερνάει το 10%) είναι η επίτευξη αρωματικής πολυπλοκότητας, η σταθεροποίηση του χρώματος, αλλά και η γενικότερη τιθάσευση του συχνά άγριου και πιπεράτου ερυθρού Syrah μέσα από την επιρροή του ευγενικού και γλυκά αρωματικού λευκού Viognier.

Η νέα ετικέτα Syrah-Viognier από το Κτήμα Αβαντίς έχει ως εξής:

Ονομασία: Άγιος Χρόνος
Χρονιά/Εσοδεία: 2005
Ποικιλία/ες: Syrah 92% - Viognier 8%
Παραγωγός: Κτήμα Αβαντίς
Περιοχή: Μύτικας Ληλαντίου, Εύβοια
Αλκοολικός Βαθμός: 14% a.b.v.
Ενδεικτική τιμή: 22 Ευρώ
Πρόκειται για ένα κρασί κομψό και ευγενικό. Στη μύτη αναδύει φρέσκα αρώματα από κόκκινα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά, τα οποία συνεχίζονται και στο στόμα, υποστηριζόμενα από ιδιαίτερα φίνες ταννίνες και ισορροπημένη οξύτητα. Το κρασί αυτό έχει παλαιώσει σε καινούριο δρύινο βαρέλι για 12 μήνες πριν από την εμφιάλωση, και αυτό έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη πικάντικων και ταυτόχρονα φιλικών αρωματικών και γευστικών επιρροών. Τόσο η οξύτητα, όσο και η ποιότητα στην πρώτη ύλη αλλά και στην οινοποίηση θα του επιτρέψουν μία αρκετά μακρά και ουσιαστική παλαίωση.
 
Στο τραπέζι, το κρασί αυτό θα συνδυαστεί τέλεια με εξελιγμένες ή δημιουργικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Ιδανικά δοκιμάστε το μαζί με όμορφα χειμωνιάτικα μαγειρευτά σε πλούσια κόκκινη σάλτσα, είτε αυτά περιλαμβάνουν κρέας (και κυρίως αρνί ή κατσικάκι), είτε όχι. Τέλος, ο Άγιος Χρόνος θα συνοδεύσει τέλεια μία ποικιλία από εκλεκτά παλαιωμένα κίτρινα τυριά (και μάλιστα πικάντικα ή/και καπνιστά).

Ο Άγιος Χρόνος θα βρίσκεται πολύ σύντομα σε επιλεγμένα καταστήματα αλλά και εστιατόρια. Το επίσημο λανσάρισμά του στην αγορά θα γίνει στα εγκαίνια της Κάβας Ανθίδη στη Γλυφάδα, στις αρχές του Οκτωβρίου. Σημειώστε ότι η εταιρεία «Έκθεση Οίνων-Ποτών Ανθίδης» ανέλαβε πρόσφατα την αντιπροσώπευση και διανομή όλων των προϊόντων του Κτήματος Αβαντίς στην Ελληνική αγορά.

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v