Το Απόσταγμα της Σεμέλης: Φινέτσα και απόλαυση, σταγόνα-σταγόνα...

Ένα καινούριο, ιδιαίτερα εκλεκτό προϊόν μας έρχεται μέσα στο καλοκαίρι από το Οινοποιείο Σεμέλη: Eνα premium απόσταγμα που προορίζεται για το όμορφο τελείωμα ενός καλού γεύματος, και όχι μόνο. Δοκιμάζουμε το Απόσταγμα της Σεμέλης και... «καίμε» τους ουρανίσκους μας.
Το Απόσταγμα της Σεμέλης: Φινέτσα και απόλαυση, σταγόνα-σταγόνα...
του Θόδωρου Λέλεκα

Δύσκολα, πιστεύω, θα βρεθεί κάποιος που θα ισχυριζόταν ότι η γκάμα των προϊόντων της Σεμέλης είναι περιορισμένη. Αντίθετα, στα 30 χρόνια της πορείας της, η εταιρεία έχει να επιδείξει προϊόντα για κάθε τραπέζι, βαλάντιο, περίσταση. Από φρέσκα λευκά και ευκολόπιοτα ροζέ, μέχρι ερυθρά παλαίωσης και Grande Reserve που διατίθενται En Primeur, πάντα όμως με προσοχή και έμφαση στη σωστή σχέση ποιότητας-τιμής.

Να όμως που ο πρωτοπόρος οινοποιός και ιδρυτής της εταιρείας, ο Γιώργος Κοκοτός, ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, αποφάσισε να καινοτομήσει για άλλη μία φορά και να προσφέρει κάτι εντελώς νέο με την ετικέτα της Σεμέλης.

Το Απόσταγμα της Σεμέλης δεν είναι ένα συνηθισμένο ποτό. Συνδυάζει δύναμη και κομψότητα σε ένα, και «τραβιέται» πολύ πιο εύκολα από ένα οποιοδήποτε απόσταγμα. Προκύπτει από την διπλή απόσταξη τριών ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού σε παραδοσιακό άμβυκα και παλαιώνει για 7 μήνες σε μικρά, καινούρια δρύινα βαρέλια Γαλλικής προέλευσης, πριν εμφιαλωθεί. Πρόκειται για μία πολύ περιορισμένη παραγωγή, η μυστική συνταγή της οποίας ενδέχεται να αλλάζει κάθε χρόνο, αν αυτό χρειάζεται για να επιτευχθεί η απαιτούμενη ισορροπία και δομή.

Για να είμαστε όλοι ξεκάθαροι σχετικά με την διαδικασία απόσταξης, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ένα τέτοιο απόσταγμα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα στέμφυλα, δηλαδή τα στερεά μέρη που περισσεύουν από την πίεση για την παραγωγή κρασιού (φλούδες σταφυλιού, σάρκα, κουκούτσια). Αυτά υφίστανται την δική τους ζύμωση, και στη συνέχεια αποστάζονται σε άμβυκα (παραδοσιακό αποστακτήρα), προκειμένου να διαχωριστεί το αλκοόλ από τα άλλα συστατικά (νερό, στερεά, κλπ).

Το αλκοόλ εξατμίζεται αρχικά επειδή ζεσταίνεται και διαχωρίζεται πρώτο από όλα τα υπόλοιπα στοιχεία. Στην συνέχεια περνάει μέσα από κρύο νερό και ψύχεται, με συνέπεια να υγροποιείται. Όσο πιο πολλές φορές επαναλαμβάνεται η διαδικασία αυτή, τόσο πιο καθαρό προκύπτει το αλκοόλ στο τέλος - βεβαίως τόσο πιο πολύ μειώνεται τόσο η συνολική παραγωγή, όσο και οι γεύσεις και τα αρώματα από την πρώτη του ύλη. Τέλος, αξίζει να γνωρίζουμε ότι πάντα, από το προϊόν της απόσταξης πετιέται μία ποσότητα στην αρχή της απόσταξης (κεφαλή), καθώς και μία ακόμα στο τέλος (ουρά), γιατί εκεί περιέχεται υψηλό ποσοστό επικίνδυνης αιθανόλης. Το «κέντρο» που απομένει, είναι το καθαρό μέρος που θα χρησμιμοποιηθεί για το τελικό προϊόν.

Και επειδή ο σωστός διαχωρισμός των βλαβερών από τα καθαρά μέρη ενός αποστάγματος δεν είναι απλή διαδικασία και χρειάζεται γνώση και εμπειρία, γι αυτό είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί με σπιτικά αποστάγματα που μας κερνούν κατά καιρούς, όπως το κλασσικό που συνήθως «έχει στείλει ο θείος/παππούς/συμπέθερος από το χωριό»...

Κλείνουμε την παρένθεση και επιστρέφουμε στο Απόσταγμα της Σεμέλης. Βασικό χαρακτηριστικό του που μας κάνει πρώτο εντύπωση είναι το πλούσιο χρυσό χρώμα του, που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην παλαίωση σε βαρέλι. Η μύτη του είναι ιδιαίτερα έντονη και αναδύει πλουσιοπάροχα αρώματα από γλασσαρισμένα φρούτα, καραμέλα και γλυκά μπαχαρικά. Στο στόμα τα αρώματα αποκτούν έντονες νότες καπνού και ξύλου. Η επίγευση, βοηθούμενη από το υψηλό αλκοόλ, είναι μακρά και ευχάριστη.

Ο παραγωγός μας προτρέπει να σερβίρουμε το Απόσταγμα της Σεμέλης ως digestif, συνδυάζοντάς το με ένα χειροποίητο πούρο Αβάνας ή έναν σπάνιο, μονοποικιλιακό καφέ, μετά από ένα ξεχωριστό δείπνο. Συμφωνώ απόλυτα αλλά δεν θα σταματούσα εκεί.

Ανάλογα με την εποχή ή την περίσταση (τι κι αν είμαστε μέσα στο κατακαλόκαιρο, δεν μπορούμε να χαρούμε ένα όμορφο απόσταγμα το βραδάκι που πέφτει η δροσιά;), προτείνω να απολαύσετε το Απόσταγμα της Σεμέλης είτε σε θερμοκρασία δωματίου, είτε κρύο. Να γνωρίζετε όμως ότι, όσο πιο κρύο είναι, τόσο πιο ντροπαλά θα είναι τα αρώματά του, τουλάχιστον στη μύτη.

Αν θέλετε τη συμβουλή μου, μπορείτε να σερβίρετε το Απόσταγμα της Σεμέλης δροσερό (στους 10 Βαθμούς Κελσίου), μαζί με ξηρούς καρπούς που θα είναι καβουρντισμένοι αλλά όχι αλατισμένοι. Επίσης, όταν η παρέα έχει όρεξη για «τσίμπημα» και κουβέντα, και όχι ένα πλήρες δείπνο, θα το συνδυάσετε με ένα πλατώ με καπνιστά κρέατα και τυριά. Προσέξτε όμως, αυτά δεν πρέπει να είναι πολύ αλμυρά γιατί το υψηλό αλκοόλ και το αλάτι πάντα τα «τσουγκρίζουν» στο στόμα μας. Τέλος, σκεφτείτε να το συνοδέψετε με ένα καλό παγωτό με γεύση Βανίλια Μαδαγασκάρης, ειδικά αν τρίψετε από πάνω και καραμελωμένο αμύγδαλο ή φουντούκι.

Το Απόσταγμα της Σεμέλης έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ που φτάνει το 42% abv. Θα διατίθεται σύντομα σε πολύ περιορισμένα και επίλεκτα σημεία, στην ενδεικτική τιμή των 60 Ευρώ ανά φιάλη.

Είτε είστε αρχάριοι, είτε είστε μυημένοι στα αποστάγματα, το Απόσταγμα της Σεμέλης θα σας κερδίσει και θα σας εντυπωσιάσει. Θα έχει μάλιστα ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή του στο χρόνο, για να δούμε πώς σκοπεύει ο Γιώργος Κοκοτός να «παίξει» με χαρμάνια, ποικιλίες, κλπ, για να συνεχίσει να μας ενθουσιάζει.

Αν στην πορεία αποφασίσετε ότι ο κόσμος των αποσταγμάτων σας γοητεύει (και θα έχετε κάθε δίκιο, είναι πραγματικά μαγικός), η Σχολή του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW «Wine & Spirits Professional Consultants» εγκαινιάζει φέτος το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Professional Certificate in Spirits, που καλύπτει τα οινοπνευματώδη και τα αποστάγματα στο πλήρες μεγαλείο τους. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη σχολή στο τηλέφωνο 210-98 82 544.

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v