Prosecco: Παραδοθείτε στις... φυσσαλίδες του

Μας έρχεται από την Ιταλία και τον τελευταίο καιρό γίνεται ανάρπαστο στα καλύτερα μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια. Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί το Prosecco, ένα φίνο αφρώδες κρασί που μπορούμε να απολαύσουμε όλες τις ώρες και σε κάθε περίσταση, μόνο του, με ελαφρά φαγητά και γλυκά, καθώς και στα πιο δροσερά καλοκαιρινά κοκτέιλ.
Prosecco: Παραδοθείτε στις... φυσσαλίδες του
του Θεόδωρου Λέλεκα

Κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό στην Ελλάδα, αλλά τελευταία γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Το Prosecco, ο κομψός Ιταλικός αφρώδης οίνος, δε λείπει πλέον από καμία αξιοπρεπή λίστα κρασιών, ενώ γίνεται ανάρπαστο σε μπαρ και κλαμπ, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.

Η καταγωγή του

Το Prosecco μας έρχεται από την περιοχή του Veneto, στην Βορειοανατολική Ιταλία. Πρόκειται για λευκό αφρώδη οίνο που παράγεται από την ομώνυμη λευκή ποικιλία σταφυλιού που ευδοκιμεί στην περιοχή, οινοποιημένο με την μέθοδο Charmat, όχι δηλαδή με την παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης της Σαμπάνιας.

Πρόκειται για ένα φινετσάτο αφρώδες κρασί με σχετικά χαμηλό αλκοολικό τίτλο (”παίζει” συνήθως γύρω στο 11%), με κύριο χαρακτηριστικό τα φρέσκα αρώματα λευκόσαρκων καλοκαιρινών φρούτων και τη δροσιστική του οξύτητα. Στην Ιταλία (ειδικά στο Βορρά) το Prosecco δεν λείπει από κανένα σπίτι, αφού αποτελεί συνηθισμένο απεριτίφ, συνοδευτικό πολλών πιάτων, καθώς και τη βάση για πολλά κοκτέιλ.

Το Prosecco είναι οίνος που υπάγεται στην κατηγορία ποιότητας DOC (ΟΠΑΠ, δηλαδή, κατά τα δικά μας πρότυπα), με προστατευόμενη προέλευση από τις περιοχές του Valdobbiadene και του Conegliano, που είναι φημισμένες λοφώδεις οινοπαραγωγικές περιοχές της επαρχίας του Veneto.

Το Veneto φημίζεται για τα κρασιά του, καθώς από εκεί μας έρχονται και άλλα πολύ γνωστά κρασιά με ονομασία προέλευσης, όπως η Valpolicella, το Soave και το Bardolino. Το Veneto είναι επίσης και ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ιταλίας, καθώς στα Βόρεια σύνορά του βρίσκεται το exclusive χιονοδρομικό κέντρο Cortina d’Ampezzo, στα δυτικά η πανέμορφη λίμνη Garda, ενώ στα Νότια η παραμυθένια πόλη της Βενετίας.

Στη Βενετία μάλιστα ξεκίνησε η... διεθνής καριέρα του Prosecco. Κι αυτό γιατί στο φημισμένο Harry’s Bar, αγαπημένο στέκι του Έρνεστ Χέμινγκγουέι, του Όρσον Ουέλς, αλλά και όλου του Ευρωπαϊκού τζετ-σετ της εποχής, στα τέλη της δεκαετίας του 40, ο Τζουζέπε Τσιπριάνι, από τον οποίον πήρε το όνομά της μία από τις πιο εκλεκτές αλυσίδες εστιατορίων, μπαρ, ξενοδοχείων αλλά και ειδών gourmet σε όλο τον κόσμο, επινόησε το κοκτέιλ των σταρ, το Bellini, που έχει ως βάση το Prosecco.

Σήμερα το Bellini πίνεται σε όλο τον κόσμο, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που πηγαίνουν στη Βενετία μόνο και μόνο για να το απολαύσουν στο Harry’s Bar ή σε κάποιο άλλο μπαράκι στις όχθες των αμέτρητων καναλιών της πόλης.

Πώς πίνεται το Prosecco

Στην βασική του μορφή, το Prosecco δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απλούστερο (και σημαντικά οικονομικότερο) υποκατάστατο της Σαμπάνιας. Σερβίρεται σκέτο ως ένα δροσερό απεριτίφ, σε θερμοκρασία 8-10 βαθμούς Κελσίου, σε ποτήρι Σαμπάνιας, τύπου flute.

Θα το βρούμε σε διάφορες παραλλαγές (ξηρό/ημίξηρο, αφρώδες/ημιαφρώδες), σε μπουκάλι και ”ντύσιμο” σε στυλ ίδιο με αυτό της Σαμπάνιας. Κάποιοι παραγωγοί που θέλουν να διατηρήσουν την αυθεντικότητα του προϊόντος σε σχέση με την Σαμπάνια, επιλέγουν και στερεώνουν τον φελλό με ειδικά δεμένο σπάγκο, αντί για το συνηθισμένο αλουμινένιο καψύλι.

Επειδή, λόγω του τρόπου οινοποίησής του, το Prosecco διακρίνεται για την φρεσκάδα των αρωμάτων του και δεν παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά αρώματα ψωμιού και μπισκότου που προσδίδουν οι ζύμες στην σαμπάνια, χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή καλοκαιρινών κοκτέιλ. Ανάμεσα σε αυτά το Poinsettia, που περιέχει Prosecco, βότκα και χυμό βατόμουρου, αλλά και το Venetian, με Prosecco, Cherry Marnier και χυμό από κεράσι Morello.

Βέβαια, το πιο φημισμένο κοκτέιλ με Prosecco είναι το Bellini, το οποίο βασίζεται σε μία πολύ απλή συνταγή, η οποία όμως πρέπει να τηρείται κατά γράμμα.

Bellini

• Ένα μέρος φρεσκοστυμένος χυμός από Ροδάκινο
• Τρία μέρη παγωμένο Prosecco
Ρίχνουμε τον χυμό πρώτο, σε ποτήρι flute, και απογεμίζουμε με το Prosecco. Αν θέλουμε να δώσουμε στο Bellini μας πιο σκούρο χρώμα, προσθέτουμε μερικές σταγόνες χυμό βύσσινο ή βατόμουρο

Prosecco και φαγητό

Μην παρασυρθείτε και σερβίρετε το Prosecco αποκλειστικά και μόνο με τα επιδόρπια. Πειραματιστείτε και δοκιμαστε το στο τραπέζι, κατά την διάρκεια του γεύματος. Θα δείτε ότι πάει τέλεια με πιάτα θαλασσινών, ωμών κατά κύριο λόγο, με μία ωραία μακαρονάδα με άσπρη σάλτσα (όπως π.χ. πένες με τόνο και κρέμα γάλακτος), καθώς και με πιάτα με λευκά κρέατα (κοτόπουλο ή χοιρινό), κρύα ή ζεστά.

Δοκιμάστε το άφοβα με σούσι, καθώς και με μία ποικιλία μαλακών τυριών. Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε να το σερβίρετε με τα γλυκά, συνδυάστε το τέλεια με κέικ ή τάρτες με φρούτα (ποτέ με σοκολάτα). Είναι επίσης ιδανικό για να συνοδεύει το φημισμένο Ιταλικό κέικ Panettone.

Το Prosecco στην Ελλάδα

Prosecco θα βρούμε στις περισσότερες κάβες της Αθήνας - συχνά μάλιστα μπορεί να έχουμε επιλογή από διάφορους τύπους, παραγωγούς, κλπ. Η τιμή του συνήθως κυμαίνεται γύρω στα 10 Ευρώ ανά φιάλη.
Οι πηγές μου με πληροφορούν ότι φέτος το Prosecco είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα νεανικά και trendy κοινά, όπως ηθοποιούς, τραγουδιστές, μοντέλα, κλπ. Αν είστε ανάμεσα σε αυτούς, θέλετε να τους μοιάσετε, η απλά επιθυμείτε να δοκιμάσετε κάτι καινούριο, δροσιστικό και... άκρως καλοκαιρινό, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Προσοχή μόνο στην υπερβολική κατανάλωση, κι ας είναι το αλκοόλ του σχετικά χαμηλό: Ο νέος Κ.Ο.Κ. δεν φαίνεται να αστειεύεται, και τα αλκοτέστ δίνουν και παίρνουν στους δρόμους της Αθήνας!...

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v