Στο Cortex Virtual Reality θα σκοτώσεις δράκους

Μπήκαμε στο μεγαλύτερο κέντρο εικονικής πραγματικότητας στην Αθήνα, φορέσαμε 3D γυαλιά, σκοτώσαμε ζόμπι και ταξιδέψαμε στο διάστημα.
Στο Cortex Virtual Reality θα σκοτώσεις δράκους
της Ηρώς Κουνάδη

Το roller coaster του εγκαταλελειμμένου λούνα παρκ στο οποίο βρίσκομαι ανεβαίνει επικίνδυνα ψηλά, με την χαρακτηριστικά εκνευριστική ταχύτητα που ανεβαίνουν επικίνδυνα ψηλά τα roller coaster. Προλαβαίνω να σκεφτώ (δύο νομίζω φορές) «ξεκόλλα, μην τρομάξεις, κάθεσαι σε μια πολυθρόνα στα Εξάρχεια, δεν θα πέσεις στ’ αλήθεια. Πάρε μια ανάσα». Μετά ουρλιάζω.

Cortex λέγεται το σημείο του εγκεφάλου που ελέγχει τις ψευδαισθήσεις. Το «ελέγχει», βέβαια, είναι ευφημισμός. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ ανόητο κατασκεύασμα. Αν, ας πούμε, του φορέσεις γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για να παίξεις ένα παιχνίδι που εκτυλίσσεται πάνω σε ένα roller coaster, θα τρομάξει λες και βρίσκεται όντως πάνω σε ένα roller coaster. Όσες φορές και αν επιχειρήσεις να του υπενθυμίσεις ότι πρόκειται περί ψευδαίσθησης.

Cortex λέγεται και το κέντρο εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality Center, αν το προτιμάτε αγγλιστί) που άνοιξαν πριν από δύο μήνες στα Εξάρχεια και λειτουργούν η Ειρήνη Κεχριώτη και ο Σωκράτης Χαρίσης, για να μας μυήσουν στον μαγικό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας.

Σε έναν φωτεινό, δροσερό χώρο, τους τοίχους του οποίου στολίζουν τρία υπερμεγέθη, σούπερ στιλάτα γκράφιτι, έχουν στηθεί τρεις κονσόλες (ένα Playstation, ένα Oculus Rift και ένα HTC Vive) τις οποίες νοικιάζεις με την ώρα. Μαζεύεις την παρέα, φοράτε τα ειδικά 3D γυαλιά σας, και… φεύγετε για παράλληλα σύμπαντα. Το δύσκολο είναι να διαλέξεις τι θα πρωτοπαίξεις. Ή τι θα πρωτοκάνεις.



Μπορείς, ας πούμε, να ταξιδέψεις με το Google Earth στα πιο ενδιαφέροντα σημεία του πλανήτη. Να περπατήσεις μέσα στο Κολοσσαίο, ή πάνω στην Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο, σαν να βρίσκεσαι πραγματικά εκεί –πακέτο με την υψοφοβία. Ή να πας στο διάστημα, και να δεις από κοντά τους κρατήρες της Σελήνης. Μπορείς να πας για ψάρεμα, να κάνεις μια άκρως εκπαιδευτική (και διαφωτιστική) βουτιά στο ανθρώπινο σώμα σαν να βλέπεις το «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος» σε πραγματικές διαστάσεις, ή να ζωγραφίσεις 3D μοντέλα τα οποία θα πάρεις μαζί σου φεύγοντας σε ένα στικάκι για να τα εκτυπώσεις.

Αυτό που σίγουρα θα κάνεις, όμως, είναι να λιώσεις στο παιχνίδι με την παρέα –ακόμα και αν δεν έχεις ξαναπιάσει χειριστήριο ποτέ, ακόμα και αν δεν έχεις ξαναδεί Playstation στη ζωή σου. Να σκοτώσεις ζόμπι –όλοι θέλουν να σκοτώσουν ζόμπι. Να απενεργοποιήσεις βόμβες, σε ένα τέλειο παιχνίδι όπου ένας παίκτης φορά τα 3D γυαλιά, και περιγράφει τη βόμβα που βλέπει στους υπόλοιπους, οι οποίοι πρέπει να λύσουν τον γρίφο της και να του δώσουν οδηγίες για να την απενεργοποιήσει πριν τελειώσει ο χρόνος. Να μπεις στο τραινάκι του τρόμου σε ένα εγκαταλελειμμένο (και πιθανότατα στοιχειωμένο) λούνα παρκ και να ουρλιάξεις πέφτοντας από ένα εικονικό roller coaster –και νιώθοντας χαζός. Να παίξεις τένις με εξωγήινους ακούγοντας το αγαπημένο σου χορευτικό κομμάτι. Να πάρεις τον ρόλο ενός γιγάντιου και όχι ιδιαίτερα έξυπνου δράκου, και να καταφέρεις εκεί που κολυμπάς αμέριμνος στα υπέροχα νερά του ωκεανού να τσαντίσεις κάτι εκνευριστικά μικρά δρακάκια που θα αποπειραθούν να σε σκοτώσουν πετώντας σου πιάνα και γραμμόφωνα στο κεφάλι.

Μίας ώρας παιχνίδι κοστίζει 10€, όσα άτομα και αν είστε (για να παίξετε τετράδα, ας πούμε, θα πληρώσετε 2,50€ το άτομο). Αν είστε μεγάλη παρέα, έως 15 άτομα, μπορείτε να κλείσετε ολόκληρο τον χώρο, και να έχετε και τις τρεις κονσόλες δικές σας, με 45€ την ώρα.

Πάρτε μαζί σας φορτισμένα κινητά, γιατί η μισή απόλαυση είναι τα βιντεάκια που θα τραβάτε ο ένας τον άλλο την ώρα που φοράει τα μαγικά γυαλιά του και (νομίζει ότι) σκοτώνει δράκους/ κυνηγάει ζόμπι/ πέφτει από το roller coaster του/ πυροβολεί αόρατους εχθρούς ενώ εσύ στέκεσαι αμέριμνος και σκασμένος στα γέλια μπροστά του. Και θυμηθείτε να κάνετε διαλείμματα ανάμεσα στα παιχνίδια, γιατί η επαναφορά από τον εικονικό στον πραγματικό κόσμο δεν είναι απλή υπόθεση –θέλεις 2-3 λεπτά να συνειδητοποιήσεις πού πατάς και πού βρίσκεσαι όταν βγάλεις τα γυαλιά. «Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει παίξει κάποιος φορώντας τα γυαλιά συνεχόμενα ήταν 50 λεπτά. Και δεν ήταν και gamer» μας είπε η Ειρήνη όταν τη ρωτήσαμε. Δύσκολο να σπάσει τέτοιο ρεκόρ –αλλά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε.

Cortex Virtual Reality Center
Σουλίου 2 και Ζαλόγγου, Εξάρχεια
Τηλ.: 210 38 10 509

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινές: 14:00 – 21:00
Σάββατο: 11:00 – 21:00
Κυριακές κλειστά
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v