Τα καλύτερα επιτραπέζια του χειμώνα

Στοιχειωμένοι πύργοι, πολύτιμοι λίθοι, πράκτορες και… περιπτεράδες σε έξι καινούργια και άκρως παρεΐστικα επιτραπέζια, μεταφρασμένα στα ελληνικά.
Τα καλύτερα επιτραπέζια του χειμώνα

Είναι καινούργια, είναι διασκεδαστικά, μαθαίνονται εύκολα και είναι πλήρως μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα, τόσο όσον αφορά τους κανόνες τους όσο και στο περιεχόμενο (κάρτες, ταμπλώ κτλ.)

Έξι σούπερ επιτραπέζια που δικαιολογημένα θα κυριαρχήσουν στα χειμωνιάτικα σουαρέ μας.

Mysterium

Διάρκεια: 60-90'
Τιμή: 37€  

Οι παίκτες είναι ερευνητές, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα στοιχειωμένο πύργο και πρέπει να εξιχνιάσουν πώς πέθανε το φάντασμα. Ο ένας αναλαμβάνει το ρόλο του φαντάσματος και προσπαθεί να οδηγήσει τους υπόλοιπους στη λύση, μέσω κάποιων στοιχείων-καρτών. Οι κάρτες/στοιχεία είναι εικόνες που το φάντασμα υποτίθεται ότι στέλνει στον ύπνο τους και οι ερευνητές καλούνται να αποκωδικοποιήσουν. Το παιχνίδι διαθέτει άφθονο interaction, συζήτηση με τους υπόλοιπους, φαντασία και γέλιο.

Splendor

Διάρκεια: 30-45'
Τιμή: 32€ 

Σε αυτό το παιχνίδι είστε έμποροι πολύτιμων λίθων στην Αναγέννηση και προσπαθείτε να συγκεντρώσετε πόντους επιρροής. Συγκεκριμένα σετ καρτών δίνουν στους παίκτες μπόνους για περαιτέρω αγορές ή/και πόντους επιρροής, ενώ ο πρώτος παίκτης που θα φτάσει τους 15 πόντους επιρροής κερδίζει. Ένα γρήγορο, στρατηγικό, εύκολο να παιχτεί (ξανά και ξανά) παιχνίδι, με ωραίο illustration και παραγωγή. Το παιχνίδι ήταν υποψήφιο για Spiel De Jahres 2015.

Κωδική Ονομασία (Codenames) 

Διάρκεια: 20’ 
Τιμή: 20€ 

Οι παίκτες χωρίζονται σε δύο ομάδες και αναλαμβάνουν τον ρόλο πρακτόρων που προσπαθούν να αποκαλύψουν τους αντιπάλους. Το παιχνίδι παίζεται με 16 κάρτες οι οποίες από τη μία πλευρά έχουν μια λέξη και από την άλλη ένα πράκτορα με τα χρώματα μιας από τις 2 ομάδες. Ένας παίκτης από κάθε πλευρά αναλαμβάνει να δίνει στην ομάδα στοιχεία για την "ταυτότητα" των αντιπάλων. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να καταλάβουν ποια κάρτα "δείχνουν" τα στοιχεία. Η πρώτη ομάδα που θα ανακαλύψει όλους τους αντιπάλους κερδίζει, οπότε ο "αρχηγός" που θα καταφέρει να υποδείξει 2 ή και περισσότερες κάρτες με ένα στοιχείο, έχει πλεονέκτημα.

Το παιχνίδι διατίθεται σε δύο εκδόσεις: στη μία έχει κάρτες με λέξεις και στην άλλη (Codenames:Pictures) οι κάρτες έχουν εικόνες. Το παιχνίδι κατέκτησε Βραβείο Spiel de Jahres 2016 (παιχνίδι της χρονιάς) και είναι γρήγορο, πολύ κοινωνικό, με γέλιο. Επίσης η δεύτερη παρτίδα είναι εγγυημένη, αφού κρατάει μάξιμουμ 20 λεπτά.

Colt Express - Η ληστεία του τρένου

Διάρκεια: 45’
Τιμή: 32€ 

Είστε κακοποιοί σ' ένα τρένο στο Φαρ Ουέστ. Το τρένο μεταφέρει χρήματα, τα οποία φυλάει ένας σερίφης και οι παίχτες καλούνται να τα κλέψουν. Οι χαρακτήρες είναι 6 και έχουν διαφορετικές ιδιότητες. Όλοι τους, σε κάθε γύρο, κατεβάζουν σειριακά μια κάρτα δράσης, η οποία είτε τους κινεί (μπροστά, πίσω, στην κορυφή του βαγονιού), είτε τους κάνει να επιτεθούν (μπουνιά, πυροβολισμός). Οι κάρτες αποκαλύπτονται στο τέλος του γύρου και οι παίχτες ξετυλίγουν το τι έγινε στη σειρά, πράγμα που τις περισσότερες φορές απέχει από το προσδοκώμενο. Ένα παιχνίδι με μπόλικο γέλιο, γρήγορη δράση και σούπερ παραγωγή με ένα εξαιρετικό χαρτονένιο 3D τρενάκι. Το Colt απέσπασε το Βραβείο Spiel de Jahres το 2015.

Ο πιο καλός περιπτεράς

Διάρκεια: 30-45'
Τιμή: 25€

Θα είστε εσείς αυτόν τον χειμώνα όχι στην τάξη, αλλά στο τραπέζι. Ο κάθε παίκτης είναι περιπτεράς και προσπαθεί να εξοπλίσει και να τρέξει το καλύτερο περίπτερο. Αυτό γίνεται με κάρτες τις οποίες οι παίχτες αγοράζουν. Οι κάρτες έχουν ιδιότητες, οι οποίες ενεργοποιούνται ανάλογα με το αποτέλεσμα των ζαριών που ρίχνονται στην αρχή κάθε γύρου. Οι κάρτες μπορεί να σας δίνουν χρήματα, εκπτώσεις για άλλες κάρτες, να κάνουν κακό στους υπολοίπους, να δίνουν έξτρα ζάρια και άλλα πολλά. Οι άνθρωποι της ελληνικής εταιρίας που το κατασκεύασε (Artipia) έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά με το θέμα, οι κάρτες είναι πολύ ευφάνταστες και ωραία εικονογραφημένες.

Sing It

Διάρκεια: 20’
Τιμή: 10€

Ο σχεδιαστής του Souvlaki Wars (Βαγγέλης Μπαγιαρτάκης) βρίσκεται πίσω από ένα ακόμα ελληνικό παιχνίδι, στο οποίο οι παίκτες σηκώνουν μια κάρτα, διαλέγουν μια από τις λέξεις που βλέπουν στην κάρτα και πρέπει να πουν τους στίχους από ένα τραγούδι που να περιέχει τη λέξη, πριν τελειώσει ο χρόνος. Έχει 488 λέξεις και 6 διαφορετικές βαριάντες του παιχνιδιού (παιχνίδι σε ομάδες, εναντίον χρόνου, δυνατότητα να αποκλείεις λέξεις από τις κάρτες του αντιπάλου κ.α.). Παιχνίδι παρεΐστικο, με πολύ γέλιο, το οποίο… απογειώνεται με τη συνοδεία αλκοόλ.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v