Τα (πολύ) βασικά της αστρολογίας για αρχάριους

Τι θα πει ανάδρομος Ερμής; Πώς βρίσκουμε τον ωροσκόπο; Με ποια ζώδια ταιριάζω; Τι είναι ο γενέθλιος χάρτης;
Τα (πολύ) βασικά της αστρολογίας για αρχάριους
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί να την πιστεύεις, ή μπορεί να την κοροϊδεύεις. Μπορεί να θέλεις να της δώσεις μια ευκαιρία, ή μπορεί απλώς να μην θέλεις να νιώθεις στην απέξω σε συζητήσεις που περιστρέφονται γύρω από ζώδια καινούριων γνωριμιών, συναστρίες, χάρτες, ωροσκόπους και άλλα τέτοια περίεργα. Αφού, λοιπόν, κάνεις μια επανάληψη στα βασικά χαρακτηριστικά του κάθε ζωδίου που έχουμε συγκεντρώσει (με πολύ λίγα λόγια) εδώ, ιδού οι βασικοί κανόνες της αστρολογίας που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο σε κάθε αλαφροΐσκιωτη σχετική συζήτηση.

Τα 12 ζώδια χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες, που αντιστοιχούν καθόλου τυχαία στα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Η Γη με τη σταθερότητά της περιλαμβάνει τους σταθερούς –συχνά και αμετακίνητους– Ταύρους, Παρθένους και Αιγόκερους. Η φωτιά και η ζωντάνια της βρίσκουν την έκφρασή τους σε Τοξότες, Κριούς και Λέοντες. Ο αέρας συμβολίζει τη σκέψη που απαντάται σε Ζυγούς, Διδύμους και Υδροχόους. Και το νερό, που είναι το συναίσθημα και η μεταβλητότητά του, αφορά τους Καρκίνους, τους Σκορπιούς και τους Ιχθείς.

Τα ζώδια της κάθε ομάδας ταιριάζουν, προφανώς, μεταξύ τους, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος κανόνας περί ταιριασμάτων. Εξαιρετικό δίδυμο (για την ακρίβεια, το άλλο μισό του ενός για τον άλλο) αποτελούν τα ζώδια που βρίσκονται «απέναντι» στον κύκλο, που έχουν δηλαδή ακριβώς έξι μήνες διαφορά μεταξύ τους: Οι Τοξότες με τους Δίδυμους, οι Αιγόκεροι με τους Καρκίνους, και πάει λέγοντας.

Ένας τρίτος χρυσός κανόνας «ταιριάσματος» είναι ο ωροσκόπος του ενός να είναι το ζώδιο του άλλου –δηλαδή, ένας Παρθένος ταιριάζει πολύ με κάποιον που έχει ωροσκόπο Παρθένο.

Ο ωροσκόπος ορίζεται από την ώρα και τον τόπο γέννησης, και υπολογίζεται πανεύκολα online, σε διευθύνσεις όπως αυτή εδώ. Θεωρητικά, επηρεάζει την προσωπικότητα του ατόμου σε μεγάλο βαθμό –όχι όμως τόσο μεγάλο όσο ο ήλιος, δηλαδή το ζώδιο. Υπάρχει και μια ακόμα θεωρία, την οποία πολλοί αστρολόγοι απορρίπτουν, σύμφωνα με την οποία ο ωροσκόπος μετρά περισσότερο από τον ήλιο (το ζώδιο) στην προσωπικότητα του ατόμου όπως αυτή εκφράζεται από τα 30 και μετά.

Ο γενέθλιος χάρτης, τον οποίο επίσης μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας δωρεάν online εργαλεία σαν αυτό εδώ είναι οι θέσεις των πλανητών τη στιγμή της γέννησής σας.

Ο κάθε πλανήτης επηρεάζει ένα ή περισσότερα στοιχεία της προσωπικότητας και της ζωής μας: Η Σελήνη είναι η προσωπικότητα που κρύβουμε (Σελήνη στον Σκορπιό στον γενέθλιο χάρτη, για παράδειγμα, σημαίνει ότι έχεις μέσα σου μια σκοτεινιά, την οποία ευτυχώς για όλους δεν αφήνεις να βγει στην επιφάνεια). Ο Ερμής είναι ο τρόπος που επικοινωνούμε: Ερμής στους Διδύμους σημαίνει πως είσαι επικοινωνιακός και εξωστρεφής. Η Αφροδίτη είναι οι έρωτες και τα συναισθήματα: Αφροδίτη στον Τοξότη, για παράδειγμα, θα πει πως ερωτεύεσαι ανεξέλεγκτα, παρορμητικά και παθιασμένα –και κάπως εφήμερα. Ο Άρης, ο θεός του πολέμου, είναι οι καυγάδες και ο τρόπος που τους διαχειρίζεσαι. Ο Δίας είναι ο πλανήτης της τύχης, που θα κρίνει πόσο τυχερός είσαι στη ζωή σου –ιδανικά, θα βρίσκεται στον Τοξότη, το ζώδιο που κυβερνάται από τον Δία, εξ ου και θεωρείται το τυχερότερο του κύκλου.

Τα ζώδια που κυριαρχούν στον γενέθλιο χάρτη είναι κι αυτά που επηρεάζουν περισσότερο την προσωπικότητα του ατόμου: Ένας Λέοντας που δεν έχει κανέναν πλανήτη στον Λέοντα, δεν είναι πολύ χαρακτηριστικό δείγμα Λέοντα.

Ο ανάδρομος Ερμής που συχνά ακούτε να κατηγορείται για ό,τι πηγαίνει στραβά, είναι η περίοδος εκείνη κατά την οποία συμβαίνουν κυρίως δύο πράγματα: οι επικοινωνίες δυσχεραίνονται (τα ηλεκτρονικά μέσα δεν λειτουργούν σωστά, τα λόγια παρερμηνεύονται, τα μηνύματα μπερδεύονται και δεν φτάνουν στον προορισμό τους, ή φτάνουν ακριβώς στον παραλήπτη που δεν πρέπει να φτάσουν…) και γεγονότα ή πρόσωπα από το παρελθόν επανέρχονται στην καθημερινότητα. Συμβαίνει, κατά μέσο όρο, δύο-τρεις φορές τον χρόνο, και διαρκεί γύρω στις τρεις εβδομάδες τη φορά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v