Τα highlights της Athens Con 2015

Το Athens Con μεταμορφώνει την πόλη για δύο ημέρες σε Μέκκα της 9ης τέχνης κι εμείς επιλέγουμε τα highlights του κομίστικου φεστιβάλ.
Τα highlights της Athens Con 2015

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Λάτρεις των κόμικ, των video games και του cosplay… σπεύσατε προς Φάληρο μεριά. Με άμεσες επιρροές από τα Comic Con και τις αντίστοιχες εκθέσεις του εξωτερικού, το πρώτο Athens Con φιλοδοξεί να προσελκύσει τους απανταχού λάτρεις της 9ης τέχνης, των video games και του cosplay σε έναν διήμερο οργασμό events, συναντήσεων, εργαστηρίων και πολλών ακόμα δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, το διήμερο φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Νοεμβρίου στο Tae Kwon Do, «δύναται να γίνει η μεγαλύτερη εκδήλωση του είδους στη χώρα, ενώνοντας, υπό τη σκέπη του, κουλτούρες πολλών διαφορετικών χωρών. Στόχος είναι η οργάνωση ενός διήμερου που κανείς δε θα θέλει να χάσει τόσο για τους καλεσμένους που θα συμμετέχουν και τις εκθέσεις που θα φιλοξενούνται, όσο και για τις εκδηλώσεις, τα παιχνίδια, τα εργαστήρια, και όλες τις μοναδικές εμπειρίες που θα προσφέρονται στο πλαίσιο της εκδήλωσης».

Οι… επίτιμοι προσκεκλημένοι

Κομίστες, συγγραφείς και cosplayers διεθνούς φήμης πλαισιώνουν το φεστιβάλ μέσα από ομιλίες, παρουσιάσεις και workshops. Ποιοι θα συμμετέχουν φέτος;

Alan Grant: Σκοτσέζος συγγραφέας κόμικς που η πιο γνωστή τη δουλειά του είναι στο the Megazine της 2000AD. Για πολλά χρόνια έφτιαξαν μαζί με τον John Wagner γνωστές ιστορίες του Judge Dredd. Ενώ δούλευε στη DC, πέρασε και από το συγγραφικό τιμόνι των τίτλων Lobo και Demon. Περισσότερα από 2.800 τεύχη κόμικς φιλοξενούν ιστορίες του.

Claudio Castellini: Ιταλός σχεδιαστής κόμικς, του οποίου το έργο έχει επηρεαστεί από καλλιτέχνες όπως ο Neal Adams και ο John Buscema. Το 1991 ξεκίνησε να σχεδιάζει τα εξώφυλλα της σειράς επιστημονικής φαντασίας του Nathan Never έως το τεύχος #59. Η πρώτη του συνεργασία με τη Marvel Comics ήταν στο Silver Surfer: Dangerous Artifacts.

Tabitha Lyons: Ιέρεια του cosplay, η εν λόγω κυρία έχει λάβει μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς ως κριτής συμπεριλαμβανομένου και του Euro Cosplay Gathering. Επίσης έχει εμφανιστεί ως κριτής στην τηλεοπτική εκπομπή "King of the Nerds" του βρετανικού καναλιού Sky One.

Carlos Pacheco: Ξεκίνησε την καριέρα του δουλεύοντας για το ευρωπαϊκό τμήμα του Planeta De Agostini Comics. Ύστερα, δημιούργησε τους Ισπανούς υπέρ-ήρωες Iberia Inc. και Tríada Vértice μαζί με το συγγραφέα Rafael Marin. Στην αμερικάνικη αγορά βγήκε για πρώτη φορά με τον τίτλο Dark Guard, σχεδιάζοντας μαζί με τον Oscar Jimenez και το σεναριογράφο Dan Abnett. Στη συνέχεια σχεδίασε τη μίνι σειρά του Bishop για λογαριασμό της Marvel, αλλά και τρία τεύχη του Flash για λογαριασμό της DC Comics.

Guillermo Ortego: Έγινε γνωστός με τη Marvel Comics, δουλεύοντας σε τίτλους όπως το Wolverine Vs. Thor και το X-Factor το οποίο έγραφε ο Peter David και σχεδίαζε η Emanuella Lupacchino. Έχει, επίσης, εργαστεί στις εταιρείες: DC, Valiant και Dynamite, καθώς και σε τίτλους όπως οι: Green Arrow, JLA, Justice League Dark, Nightwing, Archer & Armstrong, Bloodshot, the H.A.R.D. Corps, κ.α.

Peter Allen David: Γνωστός κι ως PAD, είναι Αμερικανός συγγραφέας που έχει γράψει σχεδόν για τα πάντα: κόμικς, βιβλία, τηλεόραση, κινηματογράφο και video games. Η πιο αναγνωρισμένη δουλειά του στα κόμικς είναι η βραβευμένη σειρά Incredible Hulk στης οποίας στο συγγραφικό τιμόνι ήταν για 12 χρόνια. Άλλες αξιοσημείωτες δουλειές του συμπεριλαμβάνουν τίτλους όπως: Aquaman, Young Justice, Supergirl, X-Factor και Fallen Angel. Το έργο του περιλαμβάνει κόμικς στο σύμπαν του Star Trek, συνδημιούργησε τη σειρά βιβλίων Star Trek: New Frontier, ενώ έχει επίσης δουλέψει σε τηλεοπτικές σειρές όπως οι: Babylon 5, Young Justice, Ben 10: Alien Force και το Space Cases του Nickelodeon.

Δείτε όλους τους προσκεκλημένους εδώ. 

Οι ελληνικές αξίες

Αγαπημένοι Έλληνες καλλιτέχνες θα παρευρίσκονται στον χώρο του φεστιβάλ για να μιλήσουν με το κοινό και να υπογράψουν τα έργα τους. Στο Athens Con είναι οι: Αδαμοπούλου Δήμητρα, Δερβενιώτης Σπύρος, Καμουλάκος Πάνος, Μαυροφρύδι Ελεάννα, Ρουμπούλιας Γιάννης "Rubus", Αντωνόπουλος Γιάννης, Ερμίδης Γιάννης, Κοτσιφάκης Μάνος, Νικέλλης Κώστας, Σαλαμαλίκη Αγγελική, Δαλκίδης Γιάννης, Φραγκιαδάκης Κώστας, Κούτσης Νίκος, Οθωναίου Αλέξια, Stefadouros Nicolas (Stef), Δελεχά Αγγελική, Ιωάννου Αποστόλης, Λαγουβάρδος Μάνος, Παντούλας Κώστας και Tasmar.

Μάθε παιδί μου (και για) κόμικ

Μπόλικες ομιλίες για κάθε… γούστο πλαισιώνουν όλο το διήμερο του φεστιβάλ, απευθυνόμενες σε επαγγελματίες και μη της 9ης τέχνης. Ποιες ξεχωρίσαμε:

* Ευγένιος Τριβιζάς: Ένας ποιητής παραμυθιών μάς μαθαίνει να δραπετεύουμε από σκακιέρες, να διασχίζουμε ερήμους με θαυμαστές καμήλες και να ανακαλύπτουμε ονειρεμένες Φρουτοπίες. Συντονιστής ο συγγραφέας Σπύρος Γιαννακόπουλος. Συμμετέχουν ο Νίκος Κούτσης σχεδιαστής κόμικς και Υπεύθυνος Εργαστηρίου Κόμικς του Κολλεγίου Βακαλό και η Μαριάννα Μίσιου, Δρ. ειδική στη μελέτη και θεωρία των κόμικ. Κυριακή 15 Νοεμβρίου – 12.30 - 13.15

* Making a living. Επάγγελμα: δημιουργός κόμικς. Σε ποιο βαθμό αποτελεί σήμερα «επάγγελμα» η δημιουργία κόμικς με την έννοια του πραγματικού βιοπορισμού; Και πώς επιβιώνει ένας σκιτσογράφος ή συγγραφέας στην Ελλάδα, όχι μόνο «της κρίσης»; Με αυτά τα ερωτήματα, τέσσερις προσκεκλημένοι δημιουργοί καλούνται να περιγράψουν τις δικές τους αγωνίες και τη δική τους διαδρομή και περιπέτεια. Συμμετέχουν ο Αβραάμ Κάουα, ο Τάσος Μαραγκός – Tasmar, ο Γιάννης Ρουμπούλιας και ο Αντώνης Νικολόπουλος – Soloup. Κυριακή 15 Νοεμβρίου - 10:30-11:15.

* Μυθολογίες Σύγχρονες και Αρχαίες. Ο συγγραφέας Ανδρέας Μιχαηλίδης συζητά με το κοινό για την πληθώρα σύγχρονων μυθολογιών μέσα από τα κόμικ, τις τηλεοπτικές σειρές, τις ταινίες και τα παιχνίδια. Σάββατο,14 Νοεμβρίου - 11:30-12:15.

* Αφιέρωμα στους ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά. Ο Γιώργος Θαλάσσης, ο Μπλεκ, ο Λοχαγός Μαρκ και πολλοί ακόμα ήρωες επιστρέφουν από το παρελθόν μέσα από τις σελίδες μιας νέας έκδοσης με τίτλο «ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ» για την οποία θα μιλήσουν οι συγγραφείς του Γιώργος Πολ. Παπαδάκης, Νίκος Δημ. Νικολαΐδης και ο σκιτσογράφος Κώστας Φραγκιαδάκης. Κυριακή 15 Νοεμβρίου - 15:30-16:15.

* Η εξάπλωση του Gaming μέσω YouTube / LiveStreaming. Τρεις έλληνες youtubers μιλούν για την αλλαγή στον τρόπο που «καταναλώνουμε» παιχνίδια online και τον ρόλο του Youtube στην εξάπλωση των video games. Κυριακή 15 Νοεμβρίου - 16:30-17:15.

* Η ιστορία των manga σε 30 λεπτά. Είσαι μάνγκα εσύ α; Θέλετε να μάθετε τα πάντα για το δημοφιλές είδος κόμικ; Για την κατάσταση στην Ιαπωνία αναφορικά με τις εν λόγω δημιουργίες; Γιατί οι πρωταγωνιστές έχουν τόσο μεγάλα μάτια; Απαντήσεις στα παραπάνω και πολλά ακόμα από την Μυρτώ Τσελένη με… συνοπτικές διαδικασίες. Κυριακή 15 Νοεμβρίου - 17:30-18:15.

* E-sports και professional gaming. Όσοι «καίγονται» στο league of legends – και όχι  μόνο – έχουν έναν καλό λόγο να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη ομιλία η οποία εξερευνά τις καλές αλλά και τις «κακές» πτυχές του professional gaming. Σάββατο 14 Νοεμβρίου, 15:30-16:15.

* Κόναν ο Βάρβαρος: Το αξέχαστο κινηματογραφικό έπος του Τζον Μίλιους. Ο συγγραφέας και μεταφραστής του φανταστικού Θωμάς Μαστακούρης και ο σεναριογράφος και σχεδιαστής Γιάννης Ρουμπούλιας αναλύουν και σχολιάζουν την ταινία που αποτέλεσε το πρότυπο για όλες τις ταινίες ηρωικής φαντασίας που ακολούθησαν και που έκανε διάσημο τον Άρνολντ Σβατζενέγκερ. Σάββατο 14 Νοεμβρίου - 13:30-14:15.

Δείτε εδώ όλα τα σεμινάρια και workshops του φεστιβάλ.

Άλλος για το Cosplay μας;

Αναπόσπαστο κομμάτι των φεστιβάλ κόμικ, το Cosplay, έχει και εδώ την τιμητική του. Οι φωτογράφοι Σπύρος Κακούρης (SpyrosK Photography) και Θάνος Λεβιδιώτης θα περιμένουν όλους τους cosplayers στο φωτογραφικό τους πλατό, όπου θα απαθανατίζουν την παρουσία τους. Οι φωτογραφίες που θα τραβηχτούν -μια ολόσωμη και μια πορτραίτο- θα ανέβουν στον φάκελο AthensCon Cosplay Photo Contest της σελίδας του φεστιβάλ, όπου θα ψηφιστούν από το κοινό (μέσω like) και οι τελικές δέκα φωτογραφίες θα παραδοθούν στην… αρμόδια cosplayer Tabitha Lyons, η οποία θα διαλέξει τα τρία καλύτερα κουστούμια/φωτογραφίες με σειρά προτίμησης.

Η τέχνη του σπαθιού

Ο Μίλτος Γερολέμος, ο τύπος που έμαθε στην Άρια Σταρκ να μάχεται με ξύλινο σπαθί στο Game of Thrones θα βρίσκεται στο φεστιβάλ αφ’ ενός για να υπογράψει αυτόγραφα αφ’ ετέρου για να δώσει μαθήματα για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις στρατιές των Λάνιστερ. Ποιος ξέρει, μπορεί να είστε πιο τυχεροί από τον χαρακτήρα του στη σειρά. Τα τμήματα θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 15:00 με 16:30 και 20:00 με 21:30 και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 12:00 με 13:30 και 17:00 με 18:30.   Το όριο ανά μάθημα είναι 30 άτομα, ενώ το κόστος ανέρχεται στα 35€ και συμπεριλαμβάνει διήμερη είσοδο στο φεστιβάλ, πιστοποιητικό παρακολούθησης (βάλτε το στο CV σας, ποτέ δεν ξέρετε) και φωτογραφίες με τον Γερολέμου.

Info:

14-15 Νοεμβρίου 2015

Κλειστό στάδιο Π. Φαλήρου (Tae Kwon Do)

One Day Pass - Σάββατο 7€

Είσοδος στο AthensCon για το Σάββατο 14 Νοεμβρίου από τις 11:00πμ μέχρι τις 10:00μμ.

Early Bird Saturday Pass - Σάββατο 10€

Νωρίτερη προσέλευση στο AthensCon για το Σάββατο 14 Νοεμβρίου. Κερδίστε μιάμιση ώρα περισσότερο με τους καλεσμένους και τους εκθέτες. Είσοδος στις 09:30πμ.

One Day Pass - Κυριακή 7€

Είσοδος στο AthensCon για την Κυριακή 15 Νοεμβρίου από τις 11:00πμ μέχρι τις 10:00μμ.

Early Bird Sunday Pass - Κυριακή 10€

Νωρίτερη προσέλευση στο AthensCon για την Κυριακή 15 Νοεμβρίου Κερδίστε μιάμιση ώρα περισσότερο με τους καλεσμένους και τους εκθέτες. Είσοδος στις 09:30πμ.

Weekend Pass - 10€

Είσοδος στο AthensCon για το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου από τις 11:00πμ μέχρι τις 10:00μμ.

Early Bird Weekend Pass - 15€

Νωρίτερη προσέλευση στο AthensCon για το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου Κερδίστε μιάμιση ώρα περισσότερο με τους καλεσμένους και τους εκθέτες. Είσοδος στις 09:30πμ.

Water Dance Pass - 35€ (μέγιστος αριθμός συμμετοχών 30 άτομα ανά σεμινάριο)

Εισιτήρια από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v