Comic Shops: Η 9η τέχνη στην Αθήνα

Γυρίσαμε τα κομιξάδικα της πόλης, αγοράσαμε καινούριους τίτλους και ανακρίναμε τους ιδιοκτήτες σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην "ελληνική άνοιξη των κόμικς", το κόστος των εκδόσεων και τα μελλοντικά τους σχέδια. Δείτε πού κινείται η αθηναϊκή αγορά της ένατης τέχνης και... τι θα βρείτε πού.
Comic Shops: Η 9η τέχνη στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Δύο σχεδόν δεκαετίες δειλών βημάτων οδήγησαν, τελικά, σε αυτό που μπορούμε να αποκαλούμε πλέον με βεβαιότητα «άνοιξη των κόμικς» στην ελληνική αγορά. Το αναγνωστικό κοινό αυξάνεται διαρκώς, οι εκδοτικές κινήσεις είναι τολμηρότερες και πιο αποφασιστικές, οι τιμές πέφτουν ή τουλάχιστον παραμένουν στα ίδια επίπεδα, τα κομιξάδικα είναι πλέον σημεία συνάντησης, μεγάλα, φωτεινά, πολύχρωμα και γεμάτα κόσμο. Δεδομένων των συνθηκών, σκεφτήκαμε ότι δε θα υπήρχε καλύτερη εποχή να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που ανέλαβαν –και πέτυχαν– να συστήσουν την ένατη τέχνη στους Αθηναίους. Και δεν πέσαμε καθόλου έξω.

Σχεδόν όλοι δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον της αγοράς, για την άνθιση των κόμικς στην Ελλάδα –«κι αυτό σε μια περίοδο που όλα είναι πεσμένα, όλα πάνε για κλείσιμο ή έχουν προβλήματα, είναι σίγουρα θετικό» λέει ο Ευθύμης Κωλέτσης, του Comic World. «Σιγά σιγά το κόμικ απέκτησε έδαφος –πριν 15-20 χρόνια ήταν ακόμα στις αρχές του–ειδικά σε ό,τι αφορά τους Έλληνες σχεδιαστές, διότι άλλο πράγμα είναι η εκδοτική κίνηση κι άλλο οι σχεδιαστές, που έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και με πολύ καλές δουλειές» θα συμπληρώσει η Εύη Τζούδα, της Βαβέλ.

Τι βοήθησε στην ξαφνική, κατακόρυφη άνοδο του αναγνωστικού κοινού τα τελευταία χρόνια; Το internet, το 9 της Ελευθεροτυπίας, οι βασισμένες σε κόμικς ταινίες, τα φεστιβάλ, οι εκθέσεις, οι εκδοτικές κινήσεις, όλα έπαιξαν το ρόλο τους. Με διαφορά, όμως, στην πρώτη θέση των παραγόντων που άσκησαν την καταλυτική επιρροή είναι το manga, πράγμα στο οποίο συμφωνούν όλοι. Η Δέσποινα Παπαδοπούλου του Solaris εξηγεί: «Στο παρελθόν το αναγνωστικό κοινό ήταν μόνο αγόρια, που διάβαζαν μόνο αμερικάνικα. Όταν άρχισαν τα manga να ανεβαίνουν άρχισαν να μπαίνουν στο κόλπο και οι κοπέλες. Αυτή τη στιγμή είναι στα μισά, κι αυτό είναι μεγάλη επιτυχία, αν σκεφτείς ότι κάποτε η αναλογία του κοινού ήταν εκατό άντρες προς δύο γυναίκες. Οι περισσότερες γυναίκες που μπαίνουν στο μαγαζί διαβάζουν manga, είναι λίγες αυτές που διαβάζουν αμερικάνικα. Manga διαβάζουν και τα αγόρια, εννοείται. Τώρα πια είναι μοιρασμένα τα φύλα, είναι πενήντα άντρες - πενήντα γυναίκες».

«Το αναγνωστικό κοινό των κόμικς είχε πάντα ένα χαρακτηριστικό: ήταν πολύ σταθερό και πολύ πιστό, με αποτέλεσμα οι αναγνώστες μας να είναι από 18 έως 60 χρόνων, άνθρωποι που παραμένουν πιστοί σε αυτό το είδος» σκιαγραφεί το προφίλ του Έλληνα αναγνώστη η Εύη Τζούδα. «Το κοινό των manga ξεκινά από ακόμα μικρότερες ηλικίες, από παιδιά του Γυμνασίου που το αναζητάνε τώρα. Και στο εξωτερικό που ξεκίνησε να γίνεται δημοφιλές πριν από δέκα χρόνια βλέπεις ότι έμεινε το κοινό, δεν το παρατήσανε –όταν αρχίζεις με manga, συνεχίζεις με manga» συμφωνούν οι υπεύθυνοι της Jemma Comics.

Όταν η συζήτηση έρχεται στα… δύσκολα, στο κόστος, για τη διαφορά του οποίου με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές πολλά παράπονα ακούγονται, οι περισσότεροι επιμένουν ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα. «Το τιράζ στην Ελλάδα είναι αναγκαστικά χαμηλό, πράγμα που, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είμαστε γενικά ακριβή χώρα, αυξάνει αναπόφευκτα τις τιμές. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να κάνουμε συμπαραγωγές με ξένες εταιρείες για να κρατάμε το κόστος χαμηλό» αναφέρει ο Δημήτρης Ταχυνάκος, των εκδόσεων Anubis.

«Γενικά τα κόμικς δεν ανεβάζουν τις τιμές. Εδώ και χρόνια μόνο πτωτική τάση έχουν. Με το ευρώ υπήρξε μια άνοδος, αλλά από εκεί και πέρα οι τιμές είτε μειώνονται είτε παραμένουν ίδιες» λέει ο Ευθύμης Κωλέτσης, και συνεχίζει «κάποιοι λένε ότι είναι ένα σπορ για κόσμο που έχει λεφτά, αλλά δεν το πιστεύω. Με 20 ευρώ παίρνεις 5 καφέδες –τα ίδια χρήματα, ίσως και λιγότερα, μπορείς να διαθέσεις για κάτι που θα το έχεις μια ζωή και μπορεί να το διαβάσεις και δέκα φορές, να γεμίσει αλλιώς και το χρόνο σου, αλλά και εσένα σαν άνθρωπο». Αυτά, για να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε.

Ωραία λοιπόν, κι από εδώ και πέρα τι; Ποια είναι τα επόμενα βήματα μια αγοράς που ανθεί και σίγουρα το τελευταίο που θέλει είναι να θεωρήσει πως έφτασε το ζενίθ της και να παραμείνει στάσιμη; «Εδώ το θέμα είναι πώς θα διαχειριστούμε εμείς οι ίδιοι τον κόσμο που ανοίγεται και έρχεται σε εμάς. Εκεί είναι όλη η ιστορία, και την έχω δει να επαναλαμβάνεται και να επαναλαμβάνεται συνέχεια.», λέει η Δέσποινα Παπαδοπούλου, «Τώρα που υπάρχει μια άνθιση στα κόμικς, το ερώτημα είναι τι κινήσεις θα κάνουμε εμείς. Αν είναι κινήσεις αρπαγής κι απλώς εύκολου κέρδους και μετά δε μας νοιάζει, το έχουμε χάσει το παιχνίδι, θα ξαναγυρίσουμε πάλι πίσω εκεί που ήμασταν. Εάν είμαστε συνεπείς στον εαυτό μας, ειλικρινείς και καθαροί στον πελάτη, τότε θα κερδίσουμε περισσότερο κόσμο. Και επίσης –επειδή βγαίνουν πάρα πολλά fanzines– η δουλειά που κάνουν τα fanzines εάν είναι πραγματικά σοβαρή και όχι σοβαροφανής –σοβαρή με την έννοια ότι πραγματικά έχουν μεράκι και πραγματικά θέλουν να βγάλουν το καλύτερο να το δώσουν στον κόσμο– έχει καλώς, εάν όχι δυστυχώς και αυτά θα κατρακυλήσουν, μαζί με όλα.

Το άλλο που παρατηρώ είναι ότι υπάρχει αυτή η σοβαροφάνεια στα κόμικς, με την έννοια που είχε στην αρχαία Ελλάδα το «σοβαρός», που ήταν αυτός που πενθούσε. Τα κόμικς παραείναι σοβαρά. Παραπενθούνε και παραείναι σκοτεινά. Όχι όλα, τα περισσότερα. Το στίγμα της εποχής είναι μαύρο. Εάν δείτε τα χρώματα που υπάρχουν στα πάνελ των κόμικς δε θα δείτε φωτεινά χρώματα –ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις. Μήπως χρειάζεται εκεί να γίνει μια στροφή; Φτάνει πια, και στο psycho και στο μαύρο και σε όλα αυτά. Δε χρειάζεται να υπερβάλλουμε –δε λέω να μην υπάρχουνε, αλλά εδώ είναι υπερβολή πια. Όποιος θέλει να διαφέρει, να δώσει κάτι καινούριο στον κόσμο ας το κάνει. Αν είναι να αναπαράγουμε το ίδιο μοντέλο δεν ξέρω πού θα βγει –δε νομίζω ότι βγαίνει κάπου» καταλήγει. «Πρέπει να στοχεύσουμε όλοι όχι στο κοινό που γνωρίζει και αγαπά τα κόμικς, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο, να βάλουμε και καινούρια άτομα στο παιχνίδι. Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι, αν εξαιρέσει κανείς το 9, δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα» συμπληρώνει ο Ευθύμης Κωλέτσης.

Σε μια προσπάθεια να υλοποιήσουμε την πρότασή του, συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε τα comic shops της Αθήνας, για να ξέρετε πού θα αναζητήσετε τα καινούρια σας manga, κόμικς, graphic novels ή ποια είναι τα καταλληλότερα μέρη για να κάνετε την πρώτη σας επαφή με την ένατη τέχνη. Καλές αναγνώσεις!

Tilt
Ασκληπιού 37, Αθήνα, 210 3636028
Μετρώντας ήδη 14 χρόνια παρουσίας στην αγορά, το Tilt μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ήταν το πρώτο «αμιγές» κομιξάδικο στην Αθήνα, καθώς τα ράφια του δε φιλοξένησαν ποτέ βιβλία ή άλλα «συγγενικά» είδη, το πρώτο που έφερε manga στην Ελλάδα –«όταν ανοίξαμε διάβαζαν μόνο δύο άτομα», λένε χαμογελώντας οι ιδιοκτήτες– αλλά και το πρώτο που εισήγαγε στην ελληνική αγορά ανεξάρτητες εταιρείες που ήταν εντελώς άγνωστες μέχρι τότε, όπως οι Fantagraphics, Top Shelf, Drone Quarterly, Slave Labor Graphics και Ad House. Εταιρείες που όσο περνά ο καιρός εκδίδουν δουλειές ισοδύναμες σε αναγνωσιμότητα με αυτές των μεγάλων εταιρειών.

Από τα best seller του καταστήματος, που δε θα βρείτε αλλού, οι δουλειές του Chris Ware –γνωστού κυρίως για τα “Acme Novelty Library” και “Jimmy Corrigan, the Smartest Kid on Earth”– εισάγονται κανονικά κάθε εβδομάδα από τότε που άνοιξε το Tilt. Πέραν των κόμικς, στα ράφια του καταστήματος θα βρείτε φιγούρες προσανατολισμένες σε Japanese manga και games, T-shirts και art books. Όσο για τις τιμές; Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, μετά την πρόσφατη αλλαγή στον τρόπο δουλειάς, είναι πλέον ακριβώς ίδιες με τις αντίστοιχες της Αμερικής, πράγμα που σημαίνει τουλάχιστον 30% χαμηλότερες σε σχέση με πριν.

Βαβέλ
Ζωοδόχου Πηγής και Λόντου 1, Αθήνα, 210 3825430
Το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Βαβέλ λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή εδώ και 10 χρόνια. Η ιστορία του, βέβαια, ξεκινά από παλιότερα, με το πρώτο βιβλιοπωλείο, που ανέστειλε τη λειτουργία του όταν περνούσε μια μικρή περίοδο κρίσης το περιοδικό – το οποίο, για όσους έχουν χάσει το λογαριασμό, κυκλοφορεί εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια– και έδωσε αργότερα τη θέση του στο σημερινό, που είναι σαφώς πιο εξειδικευμένο, ενώ περιλαμβάνει και εκθεσιακό χώρο. Στα ράφια του βρίσκουμε ξενόγλωσσα και μεταφρασμένα κόμικς, δουλειές Ελλήνων σχεδιαστών, κάποια επιλεγμένα βιβλία, πολιτικά δοκίμια, fanzine, περιοδικά και εκδόσεις τέχνης.

Η εξειδίκευση κλίνει προς το ευρωπαϊκό κόμικ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εκπροσωπείται επαρκώς η αμερικάνικη σκηνή, ειδικά η πιο underground. Όπως αναφέρει η κυρία Τζούδα, «μας ενδιαφέρει η άλλη πλευρά [του Ατλαντικού], απλώς είναι καλό να ασχολείσαι με αυτό που γνωρίζεις περισσότερο. Δεν έχουμε τόσο υπερήρωες, γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν άλλα μαγαζιά με κόμικ πολύ πιο ειδικευμένα». Στα best sellers τα πολιτικά – κοινωνικά κόμικς, τόσο ευρωπαϊκά όσο και αμερικάνικα, αποδεικνύουν, σύμφωνα με την κυρία Τζούδα, ότι «το κοινό των κόμικς, αντίθετα από ότι πιστεύεται, είναι ευαίσθητο σε αυτό το θέμα». Δίπλα στο βιβλιοπωλείο λειτουργεί ο εκθεσιακός χώρος που φιλοξενεί περιοδικές εικαστικές εκθέσεις, που δεν έχουν πάντα άμεση σχέση με την 9η τέχνη. Σημειώστε, τέλος, και την υπέροχη πρωτοβουλία της ανακύκλωσης βιβλίων, στο stand έξω από το βιβλιοπωλείο, όπου μπορείτε να αφήσετε οποιοδήποτε βιβλίο βαρεθήκατε, ή απλά δε θέλετε να κρατήσετε, και να… ανταμειφθείτε για την καλή σας πράξη με κάποιο άλλο από εκείνα που περιμένουν υπομονετικά στο stand το νέο ιδιοκτήτη τους.

Anubis
Σουλτάνη 17, Αθήνα, 210 3801487 (Προσοχή στο ωράριο: 9.00-17.00 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής)
Μπορεί να μην πρόκειται ακριβώς για comic shop, αλλά περισσότερο για την κεντρική διάθεση των εκδόσεων Anubis, βρίσκεται όμως στη λίστα μας… τιμής ένεκεν, ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους εκδοτικούς οίκους στο χώρο των κόμικς και της φαντασίας αλλά και ο πρώτος που μετέφρασε και εξέδωσε αυθεντικά ιαπωνικά manga στα ελληνικά. Αρχής γενομένης από τις 24 Μαρτίου, αγαπημένοι ήρωες όπως ο Naruto, ο Rurouni Kenshin και ο Βασιλιάς Σαμάνος ομιλούν την ελληνική και επιχειρούν το ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα του είδους τους στην αθηναϊκή αγορά. Με τις ευχές μας!

Μετρώντας ήδη δεκαεπτά συναπτά έτη παρουσία στην αγορά, ο Anubis κυκλοφορεί μια εξαιρετική μεγάλη γκάμα τίτλων τόσο σε κόμικς, graphic novels και manga όσο και σε βιβλία φαντασίας και science fiction. Το «βάπτισμα» στην ένατη τέχνη έγινε με τον Κόναν το 2005, ενώ εδώ και ένα χρόνο έχουν αρχίσει οι εκδόσεις των graphic novels, με τα V for Vendetta και τα Λιοντάρια της Βαγδάτης να ξεχωρίζουν. Στα ράφια του, μεταξύ άλλων, συναντάμε όλη τη σειρά του Dune, τα Forgotten Realms, τον Υπερίωνα του Dan Simons, τον πρώτο τόμο του 30 Μέρες Νύχτα –έχουν ήδη δρομολογηθεί ο δεύτερος και ο τρίτος– αλλά και Dragonlands, Warcraft, Lovecraft και συλλεκτικές εκδόσεις αναφοράς: Spiderman, Conan και την ιστορία της Marvel που εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί. Όσο για μελλοντικά σχέδια; Πολλές μεταφράσεις manga έχουν δρομολογηθεί, μεταξύ των οποίων τα War Angels, Love Hina και Blade of the Immortal, οι οποίες θα κυκλοφορούν μηνιαία, και με κόστος που δε θα ξεπερνά τα 9,90 ευρώ.

Solaris
Μπόταση 6, Αθήνα, 210 3841065, Κύπρου 59, Γλυφάδα, 210 8983271 
Έχοντας ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1989, το κομιξάδικο της οδού Μπόταση δεν είναι τυχαία ένα από τα δημοφιλέστερα στην πόλη. Πλούσια συλλογή, τόσο σε τίτλους κόμικς όσο και σε φιγούρες και λοιπά collectibles, μία από τις μεγαλύτερες και πλέον εξειδικευμένες βιβλιοθήκες manga στην πόλη, ξενόγλωσσα και μεταφρασμένα κόμικς, δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών. Με δυο λόγια, τα πάντα. Στα best seller, τα manga που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στην ακμή τους, αλλά και τα αμερικάνικα, που είναι… παντός καιρού .Οι τιμές ξεκινούν από 9,10 ευρώ για τα manga –που είναι και τα φθηνότερα, λόγω χαρτιού και εκτύπωσης– και φτάνουν τα 45 ευρώ για κάποια hard covers.

ComicWorld

Σόλωνος 29 και Ανδρέα Παπανδρέου, Χαλάνδρι, 210 6856070, Αγ. Βαρβάρας 1& Ξενοφώντος, Κορυδαλλός, 210 4957843
5 χρόνια στον Κορυδαλλό, 3 χρόνια στο Χαλάνδρι, 2 χρόνια ως εκδόσεις… and counting. Τα δύο καταστήματα διαθέτουν πλουσιότατη βιβλιοθήκη manga, graphic novels, βιβλίων τρόμου και φαντασίας, μηνιαίων εκδόσεων, collectibles, ελληνικών και ξενόγλωσσων κόμικς, καθώς και έντονη παρουσία στις ελληνικές εκδηλώσεις με αναφορά στην ένατη τέχνη. Διοργανώνουν, άλλωστε, στην Αθήνα το 24 Ώρες, μια παγκόσμια εκδήλωση στην οποία μέσα σε 24 ώρες καλούνται σχεδιαστές για να ετοιμάσουν μια ιστορία 24 σελίδων. Οι καλύτερες ιστορίες εκδίδονται σε ένα άλμπουμ με τον τίτλο «24 Ώρες» –ο δεύτερος τόμος, με τις καλύτερες ιστορίες του 2007, σχεδιασμένες από τους Γιάννη Ρουμπούλια, Παναγιώτη Λύρη και Σοφία Σπυρλιάδου αναμένεται να κυκλοφορήσει τις ημέρες του Comicdom Convention, στις 5 και 6 Απριλίου.

Άλλες εκδοτικές κινήσεις περιλαμβάνουν το Spawn Godslayer, που βρίσκεται αισίως στο δεύτερο τόμο, με τον τρίτο να κυκλοφορεί σε ένα μόλις μήνα, το Spawn Gunslinger που επίσης αναμένεται να βγει στην κυκλοφορία τις ημέρες του Comicdom. Οι πρώτες εκδόσεις, Η Κόπια και το Mr. Universe, των Νίκου Κούτση και Βασίλη Γκογκτζιλά αντίστοιχα ήταν μια εξαιρετική αρχή, που άνοιξε το δρόμο στους δημιουργούς του για τις αγορές του εξωτερικού. Οι τιμές στα δύο καταστήματα ξεκινούν από 3 περίπου ευρώ για τις μηνιαίες εκδόσεις και φτάνουν τα 120 για τους μεγάλους τόμους, με περισσότερες από 500 σελίδες.

Comicon
Σόλωνος 128, Αθήνα, 210 3306055
Το βιβλιοπωλείο της κλασσικής και αγαπημένης Μαμούθ Κόμικς «προσγειώθηκε» στη Σόλωνος το 2001 για να καθιερωθεί στη συνείδηση του αθηναϊκού κοινού ως το βιβλιοπωλείο με τα μικρά διαμαντάκια που μικροί αγοράζαμε από τα περίπτερα. Πέρα από τις εκδόσεις της Μαμούθ, τα ράφια του φιλοξενούν οτιδήποτε κυκλοφορεί στα ελληνικά σε κόμικς, αρκετές επιλογές βιβλίων χιουμοριστικών, τρόμου και φαντασίας και τα αντίστοιχα «παιχνίδια» –φιγούρες, επιτραπέζια κλπ. Οι τιμές κυμαίνονται από 1,50 μέχρι 40-50 ευρώ για τους μεγάλους τόμους, ενώ οι εκδόσεις της Μαμούθ τιμώνται από 4 μέχρι 6 ευρώ.

Jemma
Αλκιβιάδου 138-140, Πειραιάς, 210 4227664, Αραπάκη 52 , Καλλιθέα, 210 9588447
Μετρώντας ήδη δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στον Πειραιά και άλλα τέσσερα στην Καλλιθέα, τα δύο Jemma comic shops ειδικεύονται στα αμερικάνικα κόμικς, με νέες κυκλοφορίες κάθε δεκαπέντε ημέρες. Marvel, DC, Darkhorse, Dynamite, Image και Top Cow είναι μερικές από τις μεγάλες εταιρείες που εκπροσωπούνται στα ράφια τους, τα οποία φιλοξενούν επίσης ό,τι καινούριο βγαίνει από paper backs και hard covers. Πλουσιότατη είναι επίσης η συλλογή των back issues των μηνιαίων εκδόσεων, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και πολλοί συλλεκτικοί, πλέον, τίτλοι. Μεγάλη γκάμα υπάρχει και σε φιγούρες και collectibles εταιρειών όπως η Diamond Select και η Mini Bus. Το μέσο κόστος των αμερικανικών μηνιαίων εκδόσεων είναι περίπου 3,25 ευρώ, ενώ οι τιμές ανεβαίνουν για τα συλλεκτικά, παλαιότερα τεύχη –το πρώτο τεύχος του Spiderman του 1962, για παράδειγμα, μπορεί να φτάσει τα 1.200 ευρώ.

Η Jemma δραστηριοποιείται και στο χώρο των εκδόσεων, κυρίως με μεταφράσεις –από τις γνωστότερες, ο Bone του Jeff Smith που βρίσκεται ήδη στο δεύτερο τόμο, το Hellboy, και το συλλεκτικό «Οι περιπέτειες του Luther Arkwright» του Bryan Talbot που κυκλοφορεί σε 999 αριθμημένα αντίτυπα– αλλά και δουλειές Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως τα τρία άλμπουμ «Μετά το Τέζα» του Γιώργου Μελισσαρόπουλου, και το περιοδικό Γκραν Γκινιόλ, που κυκλοφορεί και στα περίπτερα, και αγαπάει τον cult κινηματογράφο και –το μαντέψατε– τα κόμικς. Τα δύο καταστήματα διοργανώνουν, επίσης, events με προσκεκλημένους του χώρου τόσο στα πλαίσια εκθέσεων –ο Jeff Smith και ο Bryan Talbot έχουν υπογράψει βιβλία τους στο παρελθόν– όσο και μεμονωμένα.

Relax you Soul Comics
Σολωμού 5Α, Αθήνα, 210 3844994
Με 6,5 χρόνια παρουσίας στην Αθήνα, το Relax your Soul είναι το μοναδικό comic shop που διαθέτει αποκλειστικά και μόνο ξενόγλωσσα κόμικς. Marvel, DC, Dark Force, Image, Fantagraphics, Dynamite, Oni, Slave Labor Graphics είναι μερικές από τις εταιρείες που εκπροσωπούνται στα ράφια του. Η εξειδίκευση, που ακολουθεί πάντα τη ζήτηση, κλίνει προς τα αμερικάνικα κόμικς, με τους super heroes να καταλαμβάνουν σταθερά την πρώτη θέση των best sellers, χωρίς βέβαια αυτό να συνεπάγεται αποκλειστικότητα –απλά οι υπόλοιπες εισαγωγές γίνονται σε μικρότερες ποσότητες. Κατά τα άλλα, πλούσια είναι η συλλογή των collectibles –φιγούρες, αγάλματα, αφίσες, βιβλιοστάτες κλπ– πάντα με αναφορά στα κόμικς. Το κόστος ξεκινά από 3 ευρώ για τα απλά issues, και φτάνει μέχρι τα 100 ευρώ για τα «πολυτελή» absolute editions.

Cube
Εμμανουήλ Μπενάκη 32, Αθήνα, 210 3827910
Ένα βιβλιοπωλείο απόλυτα εξειδικευμένο, με τίτλους που καλύπτουν τομείς όπως η φαντασία, το μυστήριο, το ανεξήγητο, η επιστημονική φαντασία και το θρίλερ. Σε ένα χώρο που καλύπτει 160 τετραγωνικά θα βρείτε μια πλουσιότατη συλλογή σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία, περιοδικά και κόμικς, καθώς και κάρτες, action figures, gadgets και fanzines. Εδώ θα απολαύσετε τον καφέ σας , θα συζητήσετε με τους υπεύθυνους του καταστήματος και θα ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στους τομείς που ειδικεύεται το Cube και αν θέλετε θα παραγγείλετε ότι σας ενδιαφέρει από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Το βιβλιοπωλείο διοργανώνει κάθε εβδομάδα εκδηλώσεις που ενδιαφέρουν το κοινό και τα μέλη του, τα οποία μάλιστα απολαμβάνουν ειδικά προνόμια όπως έγκαιρη ενημέρωση για τις νέες αφίξεις, εκπτώσεις σε επιλεγμένα είδη και άμεση ενημέρωση για τα events του Cube.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v