Ακριβά χόμπι: Πόσο στοιχίζουν σήμερα;

Γκολφ, μοντελισμός, ελεύθερη πτώση, πτήσεις με αεροπλάνο. Χόμπι που… κοστίζουν, αλλά πόσο; Eπτά δημοφιλή παραδείγματα και η «ζημιά» τους στην τσέπη μας.
Ακριβά χόμπι: Πόσο στοιχίζουν σήμερα;
Όσα δίνεις τόσα παίρνεις λένε για πολλά πράγματα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένου και ενός χόμπι. Όμως μερικά από αυτά συνήθως κοστίζουν κάτι παραπάνω από τα υπόλοιπα, παρά το γεγονός ότι σίγουρα προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις και εμπειρίες σε όσους αποφασίσουν να τα πάρουν πιο «ζεστά».

Από το γκολφ και την ιστιοπλοΐα μέχρι την πτήση με ένα αεροσκάφος, συγκεντρώσαμε οκτώ παραδείγματα αρκετά δαπανηρών ενασχολήσεων, σε περίπτωση που – κάποια στιγμή – αποφασίσετε να κάνετε το μεγάλο βήμα.

Γκολφ

Με μια ιστορία πέντε σχεδόν αιώνων, το γκολφ έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο, καθώς προσφέρει ήπια άσκηση, παίζεται σε ειδυλλιακό περιβάλλον και αποτελεί την ιδανική λύση για όσους θέλουν να συνδυάσουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας με την ψυχαγωγία και τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Τα ατομικά μαθήματα γίνονται με επαγγελματία προπονητή και κοστίζουν περί τα 40€ ανά μάθημα. Από εκεί και πέρα, το κόστος ενοικίασης του γηπέδου για όσο χρόνο χρειαστεί κυμαίνεται από 50€ μέχρι 60€ ανά ημέρα, ενώ η ετήσια συνδρομή ανέρχεται στα 2050€. Οι τιμές αφορούν το μοναδικό γήπεδο Γκολφ εν Αθήναις, αυτό στη Γλυφάδα.

Tandem Skydiving
Ελεύθερη πτώση από αρκετές χιλιάδες μέτρα, αδρεναλίνη στα ύψη, εμπειρία ζωής. Το αρκετά δημοφιλές και στην Ελλάδα Tandem Skydiving αφορά την ελεύθερη πτώση με εκπαιδευτή και περιγράφεται από πολλούς ως «το μεγαλύτερο, ψηλότερο και με τη μεγαλύτερη παραγωγή αδρεναλίνης roller coaster του πλανήτη». Αν θέλετε να συμμετέχετε λοιπόν σε αυτό το roller coaster, το κόστος για μια πτώση ανέρχεται στα 270€, ενώ αν θέλετε να βιντεοσκοπήσετε την εμπειρία σας τότε υπολογίστε περί τα 335€. Σε περίπτωση που θέλετε να παρακολουθήσετε μαθήματα, θεωρητικά και πρακτικά, το κόστος ανέρχεται στα 395€ ανά έτος.


Ιστιοπλοΐα
Η τέχνη της ιστιοπλοΐας συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστούς θαυμαστές ανά την Ελλάδα που αναζητούν τρόπους να έρθουν πιο κοντά με τη θάλασσα, να ζήσουν την ένταση και την αδρεναλίνη του πιλοταρίσματος ενός σκάφους και – γιατί όχι; – να έχουν μια εναλλακτική διακοπών που δε θυμίζει σε τίποτα την «παραδοσιακή» διαμονή σε ξενοδοχείο. Αναφορικά με το κόστος τώρα, τα μαθήματα κυμαίνονται από 350€ μέχρι 450€ για να αποκτήσετε το δίπλωμα και να μπορείτε να κυβερνήσετε ένα σκάφος μέχρι 20 μέτρα. Αν αποφασίσετε να κάνετε διακοπές με αυτό, το κόστος ανέρχεται περίπου στα 200€ για επτά ημέρες, ενώ στην περίπτωση που θελήσετε να αποκτήσετε το δικό σας σκάφος, οι τιμές ξεκινούν από 60.000€ για καινούργιο.


Ιππασία

Άθλημα και χόμπι με μεγάλη απήχηση, η ιππασία αποκτά ολοένα και περισσότερους «πιστούς» φαν, οι οποίοι γοητεύονται από τη μοναδική σχέση που αναπτύσσει ο αναβάτης με το άλογο. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ακριβό χόμπι, η ιππασία δεν κοστίζει τόσο πολύ. Ενδεικτικά για ένα μάθημα το κόστος ανέρχεται στα 20€, ενώ το πακέτο των δέκα μαθημάτων θα σας κοστίσει περί τα 200€. Αν πάντως θελήσετε να αγοράσετε το δικό σας άλογο, το κόστος ανάλογα με το μέγεθός του κυμαίνεται από 5.000€ μέχρι 10.000€ και η «συντήρησή» του ανά μήνα στα 800€.


Πτήση με αεροσκάφος

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ακριβώς βλέπουν την πόλη από ψηλά οι πιλότοι των ελικοπτέρων, πώς προσανατολίζονται τα αεροπλάνα, πώς πετούν τα ελικόπτερα και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με πτήσεις, τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε οι ίδιοι την εμπειρία μιας πτήσης εδάφους αέρος. Το κόστος μιας πτήσης με ένα πολυτελές CTSL (υπερελαφρό αεροπλάνο) ανέρχεται στα 95€ για περίπου μια ώρα, μιας πτήσης με ελικόπτερο συμπεριλαμβανομένου μαθήματος και συμμετοχής στο πιλοτάρισμα 165€, ενώ αν θέλετε να εκπαιδευτείτε συστηματικά στον χώρο, το κόστος κυμαίνεται από 4.800€ μέχρι 7.200€. Θέλετε να αγοράσετε το δικό σας αεροσκάφος; Η απόκτηση ενός μικρού μεταχειρισμένου αεροπλάνου θα σας στοιχίσει περί τα 100.000€, οπότε... ανοίξτε κουμπαρά!

Scuba Diving

Όσο τρομακτική και αν μοιάζει στην αρχή, η κατάδυση με μπουκάλες είναι εμπειρία που πρέπει να δοκιμάσετε τουλάχιστον μια φορά. Το αν θα κολλήσετε και θα συνεχίσετε στον κανονικό κύκλο μαθημάτων εξαρτάται από το πόσες τέτοιες εμπειρίες θέλετε να ζήσετε και από διάφορους άλλους παράγοντες, που περιλαμβάνουν την σχέση σας με το νερό και τις οικονομικές σας δυνατότητες. Για τη δοκιμαστική βουτιά υπολογίστε περί τα 80€, ενώ αν θέλετε να παρακολουθήσετε μαθήματα (θεωρητικά και πρακτικά), το κόστος ανέρχεται στα 500€ για το βασικό πτυχίο κατάδυσης. Σε περίπτωση που θελήσετε να αγοράσετε τον δικό σας εξοπλισμό, υπολογίστε περί τα 500€ για στολή, βατραχοπέδιλα, μάσκα και σύστημα αναπνευστήρα/μπουκάλων.

Μοντελισμός

Μεράκι, υπομονή, τέχνη, δεκάδες ώρες δημιουργικής απασχόλησης και ένα τελικό αποτέλεσμα που θα σας κάνει περήφανους, μέχρι να πιάσετε το επόμενο project. Ο μοντελισμός διαθέτει χιλιάδες φανατικούς θαυμαστές και απαιτεί, όπως λένε όσοι ασχολούνται, τα «τρία Χ»: Χρόνο, χώρο και φυσικά χρήμα. Ένα μοντέλο μέσης κλίμακας, για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσει από 10€ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 250€. Υπάρχουν βέβαια και πιο ακριβά μοντέλα, φτιαγμένα από ξύλο ή ρητίνη, συνήθως μεγάλα πλοία, τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 600€. Στην κατηγορία των μηχανοκίνητων/βενζινοκίνητων μοντέλων, το κόστος είναι επίσης αυξημένο και κυμαίνεται από 100€ μέχρι 500€ ανάλογα με το μοντέλο που θα αγοράσετε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v