Οι New York Times για τα γκράφιτι της Αθήνας

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο αθηναϊκό street art δημοσίευσαν οι New York Times, που αποκαλούν την Αθήνα «Μέκκα της ευρωπαϊκής τέχνης του δρόμου».
Οι New York Times για τα γκράφιτι της Αθήνας
Μια σύγχρονη Μέκκα του ευρωπαϊκού street art είναι η Αθήνα, σύμφωνα με τους New York Times, που φιλοξένησαν ένα μεγάλο αφιέρωμα στο αθηναϊκό graffiti, στην έντυπη έκδοσή τους την Τετάρτη 16 Απριλίου.

«Ο κόσμος στην Ελλάδα βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Νιώθει την ανάγκη να δράσει, να αντισταθεί και να εκφραστεί», δηλώνει στην εφημερίδα ο iNO, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική κρίση προκάλεσε ένα ξέσπασμα δημιουργικής ενέργειας το οποίο με τη σειρά του έφερε την εξάπλωση του γκράφιτι στους δρόμους της.

«Αν θες να μάθεις για την πόλη, μπορείς να κοιτάξεις τους τοίχους της», λέει στους New York Times ο iNo, δύο από τα πιο γνωστά έργα του οποίου είναι το Access control στην Πειραιώς και το ύψους 17 μέτρων System of a Fraud, που απεικονίζει τη μορφή του νομοθέτη Σόλωνα και δεσπόζει στην οδό Αχιλλέως στο Μεταξουργείο.

Το δημοσίευμα, με τίτλο «Ένα γκράφιτι στην Αθήνα ισούται με χίλιες λέξεις δυσφορίας», αναλύει τις αιτίες της εξάπλωσης των γκράφιτι «σε κάθε γωνιά της πόλης»: Για κάποιους το γκράφιτι αποτελεί μια μορφή βανδαλισμού, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που κάνουν λόγο για καινοτόμες δημιουργίες. Άλλωστε τι καλύτερο από το να διοχετεύει κανείς το άγχος της καθημερινότητας σε έναν πολύχρωμο «πίνακα»; Κι αν κρίνει κανείς από τη γενικότερη δυσφορία, μπορεί εύκολα να κατανοήσει την εξάπλωσή του, αναφέρει το δημοσίευμα.

Κάντε κλικ εδώ, και διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στο site των New York Times

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v