Τα 20 πιο «κολληματικά» video games της εφηβείας μας

Diablo, Age of Empires, Pro Evolution, Doom, Crash Bandicoot. Ένας φόρος τιμής στα πιο εθιστικά video games των παιδικών μας χρόνων.
Τα 20 πιο «κολληματικά» video games της εφηβείας μας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ολονυχτίες μπροστά από την οθόνη, ομηρικοί καυγάδες με γονείς γιατί «θα χαλάσουμε τα μάτια μας», επικές μάχες με φίλους, περιουσίες σε κέρματα και τενοντίτιδες στον αντίχειρα. Οι αναμνήσεις από το εφηβικό gaming είναι αντίστοιχες με εκείνες του στρατού: τις θυμάσαι για πολλές δεκαετίες μετά και πάντα ανατρέχεις σε αυτές με νοσταλγία. Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω παιχνίδια, μερικά από αυτά πιθανώς να σημάδεψαν και την δική σας παιδική και εφηβική ηλικία.

NBA Jam

Το παιχνίδι που έβαλε την φιλοσοφία του arcade στο μπάσκετ, γαλούχησε ολόκληρες γενιές μπασκετόφιλων με τα φλεγόμενα καρφώματα, τις υπερηχητικές πτήσεις και το μπόλικο ξυλίκι στις 2vs2 αναμετρήσεις. Boom Shakalaka!

Phantasmagoria
Από τα κορυφαία και πιο προκλητικά point-and-click adventure games, το Phantasmagoria αποτέλεσε παιχνίδι – σταθμό τόσο για τις σοκαριστικές σκηνές του, όσο για τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας του.

Diablo

Πολλά χρόνια πριν η εταιρεία Blizzard εθίσει εκατομμύρια χρήστες με το World of Warcraft, υπήρξε… υπεύθυνη για την κυκλοφορία του άκρους εθιστικού αυτού role-playing hack and slash τίτλου και ενός εκ των κορυφαίων RPG όλων των εποχών.

Space Invaders
Η παλιά καραβάνα των arcade έχει ήδη κλείσει τρεις δεκαετίες από την χρονιά που πρωτοκυκλοφόρησε το 1978 και παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς στα arcade games.

Metal Slug

Oι παλαιότεροι θα θυμούνται αυτό το άκρως εθιστικό video-game του κατοστάρικου τύπου run and gun, το οποίο κυκλοφόρησε το 1996 και δημιουργούσε ατελείωτες ουρές πιτσιρικάδων στα coin op της εποχής.

The Sims
Τι πιο εθιστικό από το να φτιάξεις έναν δικό σου μικρόκοσμο και να ελέγχεις τα πάντα και τους πάντες μέσα σε αυτόν; Σε αυτήν την ιδέα «πάτησε» η σειρά Sims και κατάφερε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα παιχνίδια εξομοίωσης.

Crash Bandicoot

Από τα κορυφαία platform games και ταυτόχρονα ένα παιχνίδι θρύλος που κυκλοφόρησε αρχικά αποκλειστικά για Playstation εκτοξεύοντας την δημοτικότητα της συγκεκριμένης κονσόλας στα ύψη.

Tekken-Mortal Kombat-Street Fighter
Η Αγία Τριάδα των beat em up, έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα δεκάδες συνέχειες σε κάθε πιθανό συνδυασμό, χωρίς να έχει χάσει ίχνος από τη γοητεία της. Σταθερή αξία η στρατηγική «πατάω όποιο πλήκτρο λάχει προσπαθώντας να βγάλω combo», η οποία παραδόξως έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.



Super Mario
It’s me, Mario! Αδυνατούμε να μετρήσουμε τις εκδόσεις του θρυλικού τίτλου, όμως αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε μία από αυτές, αυτή θα ήταν για Game Boy. Δύο κουμπιά, ένας σταυρός κατεύθυνσης, κάλλοι στον αντίχειρα και άφθονα μανιτάρια.



The Legend Of Zelda
Μετά τον Mario, το επόμενο δημιούργημα του ευφυούς Shigeru Miyamoto δεν ήταν άλλο από τον ξανθομάλλη Link, πρωταγωνιστή της RPG σειράς παιχνιδιών Legend of Zelda. το πέμπτο παιχνίδι της σειράς με τίτλο Ocarina Of Time, θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα videogames όλων των εποχών.



Tony Hawk Pro Skater
Το καλύτερο παιχνίδι εξομοίωσης skateboarding όλων των εποχών και ταυτόχρονα μια αφορμή για όλους εμάς που ποτέ δεν καταφέραμε να ορθοποδήσουμε πάνω στο άτιμο αυτό πατίνι να μπορούμε να ονειρευόμαστε ότι κάποια μέρα θα μπορέσουμε να κάνουμε το πολυπόθητο kickflip.




Iss Pro Evolution
Το απόλυτο ποδοσφαιράκι και ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι περισσότεροι φοιτητές σήμερα αδυνατούν να τελειώσουν την σχολή στα τέσσερα χρόνια.

Doom 
Είκοσι χρόνια έκλεισε φέτος το shooter game που έβαλε τα θεμέλια για τα εκατοντάδες αντίστοιχα τα οποία προσπάθησαν να το μιμηθούν, άλλα με λιγότερη άλλα με μεγαλύτερη επιτυχία. Τα σημερινά Call of Duty, Battlefield και Medal of Honor οφείλουν πολλά στον θρύλο της ID Software.



Leisure Suit Larry
O ερωτύλος σαραντάρης με την μπυροκοιλιά, την μεγάλη μύτη, το αστείο ντύσιμο και το πικάντικο χιούμορ, μπορεί να μην είχε εξ’ αρχής την απήχηση που θα περίμενε ο δημιουργός του Al Lowe, αλλά με την κυκλοφορία συνολικά επτά παιχνιδιών της adventure σειράς Leisure Suit Larry για PC, κατάφερε να στιγματίσει μια ολόκληρη γενιά.



Duke Nukem
Ο macho τύπος με το γυαλί ηλίου, το κούρεμα πεζοναύτη και τις θανατηφόρες ατάκες (It's time to kick ass and chew bubble gum. And I'm all out of gum), ο οποίος θέριζε μπάτσους-γουρούνια (!) με την καραμπίνα του, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες… προσωπικότητες στην ιστορία του PC gaming.
 


Grand Theft Auto
Το παιχνίδι που έβγαλε τον εγκληματία που όλοι κρύβουμε(;) μέσα μας, γνώρισε μέχρι στιγμής τέσσερεις συνέχειες, η μια πιο εθιστική από την άλλη. Η λογική του απλή: κάψε-σκότωσε- κλέψε – κρύψου- επανάλαβε.



Tomb Raider
Ολόκληρες γενιές ανδρών gamers φαντασιώθηκαν κάποια στιγμή την σέξι αρχαιολόγο Lara Croft στο κρεβάτι τους. Πέρα από αυτό, η σειρά Tomb Raider αποτέλεσε ορόσημο στο είδος του 3rd Person Action Adventure.



Monkey Island
Ελάχιστα adventure games κατάφεραν να συνδυάσουν τόσο αρμονικά και εθιστικά την εξυπνάδα, την αγωνία και το πηγαίο χιούμορ. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα, τότε αυτό θα ήταν η σειρά Monkey Island της Lucas Arts δια χειρός του κορυφαίου δημιουργού Ron Gilbert.

Age of Empires
Συναρπαστικά campaigns με άφθονη δράση και επικές μάχες, τεράστια ιστορικά πρόσωπα, ίσως το κορυφαίο strategy που πέρασε ποτέ από τα CD ROMs. Θυμόμαστε μέχρι σήμερα τον χαρακτηριστικό ήχο όταν η πόλη μας δεχόταν επίθεση, την ανάσα για κάθε στρατιώτη που «γεννούσαμε» αλλά και το… θρυλικό cheat που μας έδινε ένα αυτοκίνητο Cobra (και στην ουσία κατέστρεφε όλη τη γοητεία του παιχνιδιού).



Red Alert
Στον αντίποδα του Age of Empires, το Red Alert υπήρξε ακόμα ένα θρυλικό real time strategy game, με απίστευτη πολεμική ατμόσφαιρα, μπόλικη δράση, εκπληκτικά οπτικά και ηχητικά εφέ και κλασσικές cut scenes με πραγματικούς ηθοποιούς οι οποίες άφησαν εποχή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v