Τι… κινείται στα ελληνικά κινούμενα σχέδια;

Διεθνή φεστιβάλ και forum, εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους, αφιερώματα και πολλές εορταστικές εκδηλώσεις και προβολές για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κινουμένων Σχεδίων. Ποιος είπε ότι… δεν κινείται τίποτα στον χώρο του ελληνικού animation;
Τι… κινείται στα ελληνικά κινούμενα σχέδια;
του Γιώργου Κόκουβα

Μπορεί να μην έχουμε τις υποδομές της Pixar ή των αμερικανικών animation studio. Μπορεί τo budget κάθε ελληνικής ταινίας κινουμένων σχεδίων να αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό των ξένων παραγωγών μόνο για το catering. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το ελληνικό animation κάθεται με σταυρωμένα χέρια.

Ταλέντα υπάρχουν. Φεστιβάλ και εργαστήρια υπάρχουν. Διάθεση για δημιουργία και αξιόλογες προσπάθειες υπάρχουν. Ίσως να υστερούμε σε θεσμική οργάνωση και φυσικά σε χρήμα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων, που καθιερώθηκε να τιμάται στις 28 Οκτωβρίου.

Πριν από δύο χρόνια, στο σχετικό μας αφιέρωμα, μιλήσαμε με Έλληνες δημιουργούς animation που μας έλυσαν όλες τις απορίες για το δημιουργικό κομμάτι της παραγωγής κινουμένων σχεδίων – διαβάστε αναλυτικά εδώ. Φέτος, τιμάμε και πάλι την ημέρα, συγκεντρώνοντας όλα τα events, τα Φεστιβάλ, τις προβολές, τους θεσμούς και τις δημιουργικές ομάδες που κρατούν ζωντανό τον χώρο στην Ελλάδα, όχι μόνο στις 28 Οκτωβρίου, αλλά καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

*Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων
Οι άνθρωποι του Animation Center έχουν βάλει στόχο να μυήσουν την νέα γενιά στα μυστικά και την γοητεία της τέχνης των κινουμένων σχεδίων και των εφαρμογών τους στην μικρή και τη μεγάλη οθόνη, στα πολυμέσα, το διαδίκτυο και την εκπαίδευση. Πρόκειται για μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση, που εντάσσεται στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει αναλάβει να δημιουργήσει μια αξιόπιστη βάση δεδομένων για τους νέους επαγγελματίες του χώρου τα τελευταία οκτώ χρόνια – μάθετε περισσότερα εδώ

Μεγάλη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κινουμένων Σχεδίων στην καταγραφή της… κινούμενης Ιστορίας της Ελλάδας αποτελεί η «συλλογή» ταινιών κινουμένων σχεδίων made in Greece, από το 1945 μέχρι το 2007, που καταγράφει την πορεία του ελληνικού animation από τα γεννοφάσκια του – δηλαδή από την ταινία-σταθμό που μπορείτε να δείτε παρακάτω, μέχρι και τις νεότερες τεχνικές και μεθόδους (3D, πλαστελίνη, stop motion κλπ).



Μπορείτε να δείτε την λίστα με τις ιστορικές αυτές ταινίες, που μάλιστα αποτέλεσαν το περιεχόμενο ενός DVD που παρήγαγε το Κέντρο, εδώ. Ωστόσο, η σημαντικότερη ίσως συμβολή του Κέντρου στην εγχώρια animation ζωή, είναι η δημιουργία δύο θεσμών, που κρατούν γερά ακόμη και σήμερα: Τα ετήσια AnimFest και AnimArt.

*AnimFest
Κάθε Άνοιξη, οι ελληνικές παραγωγές animation, οι φοιτητές του χώρου, και πολλοί καλεσμένοι από το διεθνές στερέωμα καταφθάνουν στην Αθήνα, γιατί ανοίγει τις πόρτες του για μία εβδομάδα το AnimFest. Οι προβολές γίνονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με οικονομικό εισιτήριο, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει Σπουδαστικό και Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, αφιέρωμα κάθε φορά σε διαφορετική χώρα, masterclasses και ειδικές ημερίδες.

Το επόμενο Animfest –που θα είναι αισίως το 8ο- έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 7-13 Μαρτίου 2013, ενώ συμμετοχές για τους επαγγελματίες ή τους φοιτητές του χώρου γίνονται δεκτές ως τις 30 Νοεμβρίου. 


*
Animart 
Η πιο ευχάριστη καλοκαιρινή συνάντηση… κινουμένων σχεδίων έχει χρώμα ελληνικό: Διοργανώνεται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ή τον Σεπτέμβριο και διαρκεί τρεις ημέρες, γεμάτες προβολές, ομιλίες και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Η τελευταία Animart έλαβε χώρα στην Κω τον περασμένο Σεπτέμβριο, με ελεύθερη είσοδο για όλους, ενώ διοργανώθηκαν και animation workshops για παιδιά και ενήλικες, με εισηγητές την Μαρία Κοντογιώργου και τον Δημήτρη Παπαδόπουλο.

*AnimaSyros 

Τα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να βάζουν τα γυαλιά στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχοντας αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στον τομέα του animation και διοργανώνοντας φεστιβάλ που συγκεντρώνουν, καλώς ή κακώς, περισσότερο τα διεθνή, παρά τα εγχώρια βλέμματα. Η Σύρος, συγκεκριμένα, φιλοξενεί κάθε χρόνο το πιο οργανωμένο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της χώρας, το AnimaSyros, που μετρά ήδη πέντε διοργανώσεις στην πλάτη του. Το τετραήμερο πρόγραμμά του είναι γεμάτο αφιερώματα, σεμινάρια, εργαστήρια, προβολές, διαγωνιστικά τμήματα και πολλά πάρτι, που δίνουν ζωή στην Ερμούπολη κάθε Σεπτέμβριο.

*Be There
«Φρέσκια» άφιξη στον χώρο της… νησιώτικης αγάπης στο animation, το “Be there!” γεννήθηκε το 2011, για να φέρει Έλληνες και ξένους ανθρώπους του χώρου στην Κέρκυρα κάθε Άνοιξη, για τέσσερις ημέρες. Στόχος του διεθνούς φεστιβάλ είναι η αντιμετώπιση της τέχνης του animation με επαγγελματικό τρόπο αλλά και από την εκπαιδευτική του σκοπιά, ενώ πάνω απ’ όλα, θέλει να αποτελέσει αφορμή για… γιορτή. Στο πρόγραμμά του, κάθε φορά, περιλαμβάνονται ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, διαγωνιστικές και μη, ρετροσπεκτίβες ταινιών και σχολών, αφιερώματα, οσκαρικές και διεθνώς βραβευμένες ταινίες και πρεμιέρες, καθώς και ομιλίες και workshops για παιδιά. 

*Το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη καταστρώνει… κινούμενα σχέδια
Τι θα γινόταν αν παίρναμε όλη το κερκυραϊκό μεράκι και το «ζουμί» του Be There! Festival και το μεταφέραμε στην Αθήνα; Το αποτέλεσμα αναμένουμε να το δούμε στην κινηματογραφική αίθουσα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Animation, το Be there! Corfu Animation Festival ετοιμάζει τις αποσκευές του για μία εκτός έδρας τριήμερη εορταστική εξόρμηση.

Από την Παρασκευή 26 έως την Κυριακή 28 Οκτωβρίου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης εκπαιδευτικά σεμινάρια για μαθητές όλων των σχολικών τάξεων, workshops για επαγγελματίες και προβολές των Best of του 2012. Το εργαστήριο του Σαββάτου (Τρισδιάστατα Γραφικά με ηλεκτρονικό υπολογιστή, για επαγγελματίες, φοιτητές και το κοινό, με εισηγητή τον Κ. Τηλιγάδη) είναι δωρεάν για όλους, και υπάρχουν ακόμη ελεύθερες θέσεις – μάθετε πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ. Την Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν οι προβολές των καλύτερων ταινιών του Be There! 2012, με ώρα έναρξης 21.00 και είσοδο στα 3€.

*Ένωση Δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων Ελλάδας
Γνωστή και ως ASIFA Hellas, η Ένωση Δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων της χώρας μας, μας προσκαλεί επίσης να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα, με ένα πρόγραμμα προβολών και δημιουργικών εργαστηρίων με δωρεάν είσοδο. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στο Κέντρο Εφηρμοσμένου Βιομηχανικού Σχεδίου CAID (Πολυκράτους 6 και Πειραιώς 260, Ρέντη) και περιλαμβάνει παρουσίαση παιδικών εργαστηρίων για παιδιά 6-9 ετών, προβολές ειδικά επιλεγμένων ταινιών, και αφιέρωμα στην Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κορέα για το ενήλικο κοινό. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και οι ταινίες που ετοίμασαν τα παιδιά στα σχετικά εργαστήρια. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v