Be There Festival: Το animation πάει Κέρκυρα

Το τρίτο Διεθνές Φεστιβάλ Animation πλημμυρίζει ξανά με χρώμα την πόλη της Κέρκυρας, και οι διοργανωτές του μας εξηγούν γιατί στο Ιόνιο αγαπούν τα κινούμενα σχέδια.
Be There Festival: Το animation πάει Κέρκυρα
της Ηρώς Κουνάδη

Ένα κοριτσάκι από την Ταϊβάν αντιμέτωπο με το πιεστικό πρόγραμμα του σχολείου. Ένας ερωτευμένος εφευρέτης από την Αργεντινή. Ένας δυσλεξικός μαθητής που σπάει τους κανόνες μιας αυστηρής γαλλικής κοινωνίας. Μια κεφάτη μπάντα που πλημμυρίζει την σκοτεινή και παγωμένη Αγία Πετρούπολη με ρούμι, μουσικές και τσιγάρα. Αυτοί ήταν μερικοί από τους πρωταγωνιστές των δεκατεσσάρων βραβευμένων ταινιών του 2ου Φεστιβάλ “Be there! Corfu Animation”, οι οποίες ταξίδεψαν πριν από λίγους μήνες στο Ίδρυμα Κακογιάννη, στην Αθήνα. Από εκεί μας έκλεισαν ραντεβού για το 3ο Φεστιβάλ Animation, τον Απρίλιο στην Κέρκυρα. Και να που ο Απρίλιος σχεδόν έφτασε.

Ένα Διεθνές Φεστιβάλ Animation για την Κέρκυρα

Με το θάρρος του «πρωτάρη», το Φεστιβάλ “Be There” πρωτο-συστήθηκε στο κερκυραϊκό κοινό την άνοιξη του 2011, και πολύ σύντομα κατάφερε να γίνει γνωστό πέρα από τα σύνορα του όμορφου νησιού του. Όπως τα περισσότερα φεστιβάλ της περιφέρειας, είχε κέφι και πάθος, και εκείνη τη ζωντάνια που λείπει πολλές φορές από τις αθηναϊκές διοργανώσεις. Γιατί, όμως, φεστιβάλ animation, και γιατί συγκεκριμένα στην Κέρκυρα;



«Η φυσιογνωμία και η Ιστορία της Κέρκυρας ήταν ανέκαθεν συνυφασμένες με τις τέχνες –κλασσικές και σύγχρονες εξίσου, εξάλλου η τέχνη είναι μία, χωρίς υποδιαιρέσεις και ταμπέλες» λέει η Μαντώ Μάζη, διευθύντρια τύπου και δημοσίων σχέσεων του Be There! Corfu Animation Festival. «Με αφορμή, λοιπόν το γεγονός ότι τα δύο εκ των τριών μελών της οργανωτικής ομάδας είμαστε Κερκυραίοι και το τρίτο μέλος κατ’ επιλογή πολιτογραφημένος Κερκυραίος, όλοι με επαγγελματική δράση και στην Κέρκυρα και ημί-μόνιμη βάση εκείνη πάλι, θεωρήσαμε πως το έδαφος ήταν γόνιμο για μια τέτοια γνωριμία ανάμεσα στους ανήσυχους πολιτιστικά Κερκυραίους και το animation.

»Πρακτικά, η κερκυραϊκή φιλοξενία επιβεβαίωσε την επιλογή μας ως προς τον τόπο, και ο όρος «Διεθνές» ευοδώθηκε στα μάτια των επισκεπτών μας από όλον τον κόσμο, που είδαν την Κέρκυρα και πέρα από την εποχιακή καλοκαιρινή ή πασχαλινή της υπόσταση. Τον πρώτο χρόνο διεξαγωγής, το 2011, το Φεστιβάλ με το θάρρος «πρωτάρη» εμφανίστηκε κυριολεκτικά από το πουθενά και αιφνιδίασε το κοινό. Η ανταπόκριση, όπως σε κάθε τι νέο, ήταν άλλοτε ερωτική και άλλοτε αμήχανη. Στο τέλος της γνωριμίας κέρδισε η μισογεμάτη εκδοχή.

»Το σχολικό κοινό βρήκε βήμα έκφρασης στα καλλιτεχνικά εργαστήρια, οι καλλιτέχνες τόπο ανταλλαγής απόψεων περί μιας τέχνης εναλλακτικής, το ενήλικο κοινό μια νέα συνήθεια. Στην ουσία επήλθε μια αλλαγή. Τον δεύτερο χρόνο η θερμή και σχεδόν στοργική διάθεση του διευρυμένου πλέον κοινού, θεωρούμε στο Be there! πως αποτέλεσε μια ανταμοιβή για τη μακρά προετοιμασία, που απαιτείται, αλλά συγχρόνως και για το μέλλον του εγχειρήματος μας».



Τι θα δούμε στο 3ο Be There Corfu Animation Festival;

Το τρίτο Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται φέτος, από τις 4 έως τις 7 Απριλίου, θα γεμίσουν ταινίες animation μικρού και μεγάλου μήκους, οι οποίες συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα, αλλά και πολλές διεθνείς συμμετοχές εκτός διαγωνιστικού, πολλά και ενδιαφέροντα workshops και συζητήσεις, και βέβαια πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, που θα γιορτάζουν το animation. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και όλες τις ταινίες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, κάνοντας κλικ στο επίσημο site του Be There.

«Το 3ο Be there! είναι για μας ένα νήπιο ακόμη, που όμως εξελίσσεται θεαματικά μέρα με τη μέρα, μας κερδίζει, μας προκαλεί να το αναπτύξουμε σωστά και να θέσουμε τις κατάλληλες βάσεις σε ένα περιβάλλον, που του αρμόζει» λέει η κ. Μάζη. «Το φετινό Be there! οφείλει, πρέπει και έχει σχεδιαστεί για να είναι καλύτερο από τα δύο προηγούμενα, πιο ώριμο, πιο επιμορφωτικό, πιο καλλιτεχνικό, πιο πλούσιο και πιο ολοκληρωμένο. Μαθαίνουμε μέσα από αυτό και εξελισσόμαστε και εμείς, όχι μόνο ως οργανωτές, αλλά και ως ομάδα ανθρώπων, πλήθος μαζί με τους πολύτιμους εθελοντές μας, ώστε όχι μόνο να παράγουμε αλλά και να προσφέρουμε ένα σημαντικό Φεστιβάλ animation στη Διεθνή οικογένεια αυτών των πολύτιμων Φεστιβάλ».



Δεν προλαβαίνω να πάω Κέρκυρα. Θα έρθει και στην Αθήνα;

Πιθανότατα, ναι. «Το Be there! είναι μια ιδέα που γεννήθηκε και μεγαλώνει στην Κέρκυρα αλλά δεν παραλείπει να ταξιδεύει, ώστε να έχει εικόνες, ερεθίσματα και ανάσες» αναφέρει η κ. Μάζη. «Βασική επιδίωξή μας είναι η ελευθερία του Φεστιβάλ μας, η δύναμη της ευελιξίας που του χαρίζει η τέχνη. Δε μας ανήκει, απλά το στηρίζουμε. Ανήκει στο κοινό και το κοινό ζει παντού. Η εμπειρία της επαφής με το κοινό μέσα από το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έδωσε ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους φίλους του animation να το χαρούν και η χαρά αξίζει να επαναλαμβάνεται».

Info:
3o Be There Corfu Animation Festival
4 έως 7 Απριλίου 2013

Το Φεστιβάλ φιλοξενείται στον Κινηματογράφο Ορφέας, στην Ιόνιο Ακαδημεία, και στο Πολύτεχνο, στην πόλη της Κέρκυρας.

Τιμές εισιτηρίων:
7€ ημερήσιο ή 16€ ενιαίο και για τις τέσσερις ημέρες του φεστιβάλ
5€ παιδικό-φοιτητικό, 12€ το φοιτητικό και για τις 4 ημέρες του φεστιβάλ.

Παιδική ζώνη:
17:00-18:30 Πέμπτη- Κυριακή (Σινέ Ορφεύς)
5€ παιδικό - οι γονείς/συνοδοί ενήλικες δωρεάν

Προπώληση εισιτηρίων: 
Ticketbox (Μοντσενίγου 2 & Ευαγγελιστρίας) 
Κιν/φος Ορφέας 
Great Events 

Tα workshop, masterclass, η ανοιχτή συζήτηση στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας (6 Απριλίου), αλλά και η τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί στην Ιόνιο Βουλή θα έχουν ελεύθερη είσοδο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v