Tattoo Studios: Οι «χτυπητές» διευθύνσεις της πόλης

Oldschool, newschool, ιαπωνικό, realistic, tribal, black and grey. Ανεξαρτήτως στιλ, το ελληνικό τατουάζ ζει και βασιλεύει. Δέκα διευθύνσεις για να το «βαρέσετε».
Tattoo Studios: Οι «χτυπητές» διευθύνσεις της πόλης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η εποχή που αν είχες tattoo αυτομάτως αποκτούσες το στίγμα του φυλακισμένου, του "αληταρά", του ναρκομανή ή του μαφιόζου έχει παρέλθει προ πολλού. Το μόνιμο μελάνι κοσμεί πλέον το σώμα εκατομμυρίων ανθρώπων, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα, αν και από τις πιο «νέες» σε διεθνές επίπεδο στον χώρο του tattoo, διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της χώρας με τα πιο ταλαντούχα… χέρια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια οι πρώτες θέσεις σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια events καταλαμβάνονται από εγχώρια ταλέντα.

«Από το 2000 και μετά το level έχει ανέβει αισθητά στο ελληνικό tattoo», μου λέει ο Τάσος από το Honest Tattoo. «Απευθύνεται πλέον σε ένα πολύ πιο ευρύ κοινό». «Όταν ξεκινούσαμε το 1985 να χτυπάμε δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε ότι θα έφτανε στο επίπεδο που είναι σήμερα», λέει ο Νicο, ένας από τους πρώτους tattoo artists στην Ελλάδα και ιδιοκτήτης του Nico Tattoo. «Το ‘μπαμ’ έγινε με την άφιξη της δορυφορικής τηλεόρασης. Ο κόσμος άρχισε να βλέπει τι γίνεται στο εξωτερικό, άρχισε να καταλαβαίνει. Από εκεί που χτυπούσες μόνο ένα δύο tattoo στο μαγαζί, ξαφνικά ήρθε ένα τεράστιο κύμα κόσμου να κάνει tattoo. Σήμερα αν ανοίξεις την τηλεόραση, τα βλέπεις παντού», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης (Sake Tattoo), παρατηρεί μεν άνοδο στον αριθμό των πελατών την τελευταία δεκαετία, όμως όχι κάτι αντίστοιχο και στις γνώσεις του κόσμου. «Αν κρίνω από τα πόσα περιοδικά υπάρχουν με θέμα το tattoo, θα έπρεπε να έχουν πολύ καλύτερη κρίση, πρώτα όσον αφορά το τι θα κάνουν και μετά σε ποιον θα πάνε να το κάνουν. Τα studio δεν πρέπει να λειτουργούν με πολιτική ‘ έρχεσαι και θα πρέπει να σε ψήσω’. Πρέπει να έρθεις διαβασμένος και να έχεις την βοήθεια από το μαγαζί για το πώς θα εκφράσεις πάνω σου αυτό που θέλεις», λέει χαρακτηριστικά.

Αν λοιπόν το σκεφτήκατε καλά, το «δουλέψατε» στο μυαλό σας, το αποφασίσατε και εν τέλει, θέλετε να διαθέσετε το σώμα σας στα κατάλληλα «χέρια», ιδού οι διευθύνσεις όπου το ταλέντο, η εμπειρία και προπάντων η ασφάλεια μπλέκονται με χρώματα και σχέδια για να δημιουργήσουν ένα ανεξίτηλο έργο Τέχνης στο δέρμα σας.

Sake Tattoo Studio

Το στέκι του Χαλανδρίου κλείνει φέτος αισίως τον όγδοο του χρόνο στον χώρο με εκατοντάδες «πιστούς» από όλη την Αθήνα. «Ανοίξαμε το 2005, αν και εγώ δούλευα ήδη από το 2001 στο Barcode Tattoo», μου λέει ο Γιάννης, κατά κόσμον Sake. «Πέρασα μια φάση που ήθελα να κάνω κάτι πιο καλλιτεχνικό, κάτι πιο κοντά στα δικά μου δεδομένα, έτσι με τον καιρό βρήκα και άλλα παιδιά με την ίδια λογική και πλέον έχουμε μαζέψει δεκατρία άτομα στην ομάδα μας», προσθέτει ο ίδιος. Τα υπόλοιπα μέλη του Sake Crew είναι ο Orge (foto), o Dask, η Rosa, o Cris, o Τam, ο George Baker, ο Kiriakos και η Ifi Pearl. Ο καθένας τους εξειδικεύεται και σε ένα συγκεκριμένο στιλ, ενώ όπως μου λέει ο Γιάννης, σκοπός του δυναμικού είναι να καλύψουν όλα τα γούστα του καθενός. «Καλύπτουμε ένα 90% των στιλ: realistic, hyper realism, graphics, abstract, colour, black and grey, Japanese, oldschool, new school και geometric. Μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια έχει το oldschool, ενώ το realistic έχει μια σταθερή ανοδική πορεία», αναφέρει ο ίδιος.

Info: Κολοκοτρώνη 9 και Γκίνη 6, Χαλάνδρι, Τηλ: 210 681 4 681. 

Taki Tsan Tattoo

Το πρώην μέλος των θρυλικών ΖΝ (βλ. αφιέρωμα στην ελληνική ραπ), Τάκη Τσαν άνοιξε το 2003 το ομώνυμο studio στην Νέα Ιωνία, ενώ δεν άργησε να επεκταθεί και στα Βόρεια Προάστια, στην Νέα Ερυθραία. «Ξεκίνησα δουλεύοντας με τον συγχωρεμένο τον Μαρνέζο στο Barcode Tattoo από το 1999 μέχρι το 2002, εκεί γνώρισα και αγάπησα το tattoo», λέει ο Τάκης, «πολύ γρήγορα μου κίνησε το ενδιαφέρον το γιαπωνέζικο στιλ , οπότε εστίασα περισσότερο σε αυτό». Στο studio έχει τέσσερις «μαθητές» όπως τους αποκαλεί, μεταξύ των οποίων και ο Dane, πρώην γκραφιτάς. «Σκοπός μας είναι περισσότερο να κάνουμε το παραδοσιακό στιλ. Πιο παραδοσιακές φόρμες, είτε αυτό είναι παλιομοδίτικο tribal, είτε γιαπωνέζικο, είτε αμερικάνικο oldschool. Χρώμα δεν βάζουμε, αυτό είναι δουλειά που κάνουν άλλοι. Είναι δύσκολο να γίνει και εμείς δεν το ακουμπήσαμε», λέει και προσθέτει: «Όταν κάποιος θέλει να καλύψει κάτι, έρχεται σε εμάς γιατί ξέρει ότι μπορούμε να το κάνουμε. Με το γιαπωνέζικο στιλ σου καλύπτω ό,τι θέλεις. Έχει να κάνει με την τεχνοτροπία».

Info: Ν. Ιωνία Αλατσάτων 1 και Ν. Ερυθραία Χαρ. Τρικούπη 127. Τηλ: 210-2711215 και 215-5209915.

So What

Από τα πιο παλιά studio του χώρου, το So What άνοιξε τις πύλες του στον Πειραιά το 1998. «Είμαστε τρεις artists, εγώ, ο Γιώργος και ο Λευτέρης», μου λέει ο Τάκης, ιδιοκτήτης του μαγαζιού. «Εγώ περισσότερο επιμένω σε black and gray στιλ και ζωγραφικά κομμάτια, δεν δουλεύω καθόλου χρώμα και μου αρέσουν οι προσωπογραφίες. Ο Γιώργος δουλεύει πιο πολύ χρώμα, ενώ ο Λευτέρης δουλεύει τα oldschool». Όσον αφορά τους πελάτες του, ο Τάκης λέει: «Ο Πειραιάς είναι πιο ‘κλειστός’ και οι πελάτες δεν ανοίγονται τόσο εδώ, όσο στην Αθήνα. Είναι πιο κλειστή κοινωνία, πιο μαζεμένη. Στην Αθήνα γίνεται λίγο μπάχαλο, δεν γνωρίζει ο ένας τον άλλον και είναι πιο ‘ανοικτά’ τα πράγματα όσον αφορά το tattoo». Όσον αφορά τα σχέδια που ζητούν οι πελάτες του, αυτά πάνε ανάλογα με την μόδα. «Πριν από 15 χρόνια ήταν της μόδας τα βραχιολάκια στα μπράτσα και τα tribal, μετά τα γιαπωνέζικα, μετά τα ξωτικά για τις γκόμενες, τα αστεράκια και τώρα γράφουν. Γράμματα, ονόματα, κατεβατά ολόκληρα. Ο Έλληνας δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μόδα και κάνεις ό,τι γουστάρεις στο κορμί σου γιατί θα το κρατάς για μια ζωή», λέει χαρακτηριστικά.

Info: Σωτήρος Διος 70, Πειραιάς, τηλ: 210 41 37 002 

Honest Tattoo

To studio στου Ψυρρή, λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια περίπου και διαθέτει στα «μοτεράκια» τον Τάσο, τον Yorg και την Σοφία. «Το μαγαζί είναι ένα κλασσικό τατουατζίδικο με ό,τι αυτό συνεπάγεται», λέει ο Τάσος, ο οποίος έχει δουλέψει και σε αντίστοιχα studio σε χώρες του εξωτερικού όπως η Ιταλία, η Αγγλία, η Σουηδία και η Ολλανδία. «Αν δεις σχέδιά μας κάνουμε κατά κύριο λόγο γιαπωνέζικο, παραδοσιακό αμερικάνικο, tribal και black and grey. Η περισσότερη πελατεία έρχεται σε εμάς για να κάνει custom tattoo, να συζητήσει δηλαδή την ιδέα μαζί μας και εμείς να δουλέψουμε το σχέδιο που θα χτυπήσουμε πάνω τους». Στο μαγαζί του Τάσου, πέρα από την βασική ομάδα, έρχονται κατά καιρούς και διάφοροι... επίτιμοι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό. «Έχω γνωρίσει αρκετό κόσμο και όπως πηγαίνω εγώ σε μαγαζιά έξω, έτσι έρχονται και στο δικό μου μαγαζί αρκετοί φίλοι για guest tattoos και δουλεύουν για μερικές ώρες στο studio”, λέει.

Info: Ήβης 10, Ψυρρή, 210 322 5336 

Dr. Pepper Tattoo

To studio του Γιάννη Πιπεράκη (aka Dr. Pepper) κλείνει αισίως έναν χρόνο λειτουργίας, όμως ο ίδιος βρίσκεται στο… κουρμπέτι εδώ και μια δεκαετία ως artist. «Ξεκινήσαμε επίσημα τον Μάιο του 2012, θέλοντας να φτιάξουμε έναν οργανωμένο χώρο, με τις δικές μας προδιαγραφές, ώστε να μπορούμε να αποδώσουμε στο μέγιστο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», λέει ο ίδιος. Στο studio δουλεύουν εκτός από τον Γιάννη, ο οποίος ειδικεύεται στον ρεαλισμό, ο Τάσος (ασπρόμαυρο, new school, realistic) και η Nataly Nox (έγχρωμο, new traditional). «Δεν δουλεύουμε το εμπορικό tattoo και απευθυνόμαστε σε ‘διαβασμένους’ πελάτες, τα στιλ μας τις περισσότερες φορές τα γνωρίζουν και έρχονται συστημένοι για τον καθένα στο είδος του», λέει ο Γιάννης για τα σχέδια που ζητούν κατά κύριο λόγο οι πελάτες. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία, και ευτυχώς μας εμπιστεύονται αν ζητούν πολυπαιγμένα θέματα, μας ακούν πάντα στις αντιπροτάσεις μας για κάτι μοναδικό στον καθένα. Έτσι ‘περίεργο’ και ιδιαίτερο είναι κατά έναν τρόπο το κάθε tattoo που δημιουργούμε», προσθέτει.

Info: M. Αλεξάνδρου 111, Αγία Βαρβάρα. Τηλ: 21 0562 2544

Nico Tattoo Crew

Άνοιξε το 1985 στην Αλεξανδρούπολη αρχικά, από τον Νίκο και τον Σπύρο, όμως δεν άργησε να επεκταθεί στην Θεσσαλονίκη με δύο μαγαζιά και ύστερα στην Αθήνα. «Όταν ξεκινήσαμε εμείς τατουάζ, δεν υπήρχε αυτό που βλέπεις σήμερα. Τα είχανε μόνο κάτι τύποι στα καράβια και στις φυλακές", λέει ο Νicο. «Τώρα ζητάνε τα πάντα. Σίγουρα πιο πολύ της μόδας είναι τα γραμματάκια, τα γιαπωνέζικα πέρασαν. Θέλουν περισσότερο να γράψουν το όνομα του τάδε καλλιγραφικά. Επίσης, πλέον χτυπούν πιο μεγάλα tattoo. Ο κόσμος κάνει "μανίκια", σου λέει πρέπει να κάνω ένα μανίκι και θέλω να τελειώσει μέχρι τον Μάιο για να φαίνεται στην παραλία», προσθέτει. Στο studio στην Αθήνα, το οποίο λειτουργεί εδώ και επτά περίπου χρόνια, δουλεύουν πάνω από δέκα άτομα μαζί με τους βοηθούς, ενώ οι «καθαροί» artists είναι έξι (Ozone, Bettie, Dimitris, Ners, Taxis και Siemor) με ειδίκευση σε όλη την γκάμα των στιλ.

Info: Ανδριανού 97, Πλάκα, τηλ: 210 3241502 

Medusa Tattoo Studio

Σταθερό στέκι στην πιάτσα των Εξαρχείων, το Medusa «χτυπάει» ασταμάτητα από το 1995. «Ξεκινήσαμε στην Καλλιδρομίου μαζί με τον Γιώργο», λέει ο Βασίλης ένας εκ των δύο ιδιοκτητών, με καριέρα στην Γερμανία και ειδίκευση στο ρεαλιστικό σχέδιο. «Τώρα είμαστε στην Σολωμού στα Εξάρχεια και έχουμε συνολικά έξι άτομα που κάνουν tattoo, εμένα, τον Γιώργο, την Σελίνα, τον Jay και τον Μάριο, έναν για piercing, τον Jamp και έναν μάνατζερ, τον Νικόλα. Είμαστε πολλοί και καλύπτουμε τα πάντα: long tattoo, realistic, new school, old school», προσθέτει ο ίδιος. Όπως λέει, τώρα στην μόδα είναι τα γράμματα, λέξεις ή φράσεις, καλλιγραφίες κτλ. αλλά αυτό αλλάζει με κάθε χρόνο που περνά. «Ενδεχομένως να ανοίξουμε και άλλο ένα μαγαζί στο Μαρκόπουλο», λέει για τα μελλοντικά του σχέδια, «προς το παρόν κοιτάμε πώς θα το προβάλουμε. Ο κόσμος μας, το target group μας είναι αυτοί που πλήττονται παραπάνω από την ανεργία, πρέπει και εμείς να είμαστε λογικοί», καταλήγει.

Info: Σολωμού 7, Εξάρχεια, τηλ: 210 8254593 

Black Dahlia Tattoo & Piercing Studio

Ακόμα ένα «φρέσκο» μαγαζί του χώρου, η «Μαύρη Ντάλια» αποτελεί δημιουργία του Θοδωρή (aka Todd). «Ήμασταν πελάτες και είχαμε γεμίσει όλοι τατουάζ, οπότε αποφασίσαμε στην πορεία να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με τον χώρο. Ξεκίνησα μόνος μου τον Σεπτέμβριο του 2011 και πλέον είμαστε τέσσερα άτομα μαζί με τον Sergi, τον Ηρακλή και τον Μιχάλη», μου λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Εγώ κάνω body piercing, o Sergi ασχολείται περισσότερο με ρεαλιστικά σχέδια, ο Ηρακλής κάνει olsdchool και ο Μιχάλης επίσης ρεαλισμό με χρώμα». Οι πελάτες του μαγαζιού, όπως με πληροφορεί ο Todd, ζητάνε κατά κύριο λόγο μανίκια, δηλαδή σχέδια που καταλαμβάνουν όλο το χέρι. «Υπάρχει μεγάλη άνοδος στον χώρο. Ακόμα και εγώ που άνοιξα στα μισά της κρίσης βλέπω αύξηση στους πελάτες μου. Για το φαίνεσθαι, ο κόσμος δίνει πάρα πολλά. Ακόμα και τώρα ανοίγουν studio από το πουθενά, είναι κάτι που θα βγάλει τα έξοδά του στην χειρότερη, ακόμα και το χειρότερο μαγαζί να είναι», λέει χαρακτηριστικά.

Info: Φορνέζη 32, Καλλιθέα, τηλ: 21 0951 9573 

One Love

Περισσότερο πολυχώρος Τέχνης, παρά «καθαρόαιμο» τατουατζίδικο, το One Love έχει ξεκινήσει μόλις από τα μέσα Μαρτίου να λειτουργεί επίσημα, ενώ μέσα στο Απρίλιο θα γίνει το opening event. «Ήθελα να φτιάξω έναν χώρο που θα μαζευόμαστε άτομα, θα συζητάμε και θα εξελισσόμαστε, ένας χώρος Τέχνης. Ασχολούμαστε κατά κύριο λόγο με tattoo piercing και ζωγραφική. Έχουμε δημόσια βιβλιοθήκη, από όπου μπορείς να δανειστείς βιβλία, δεν είμαστε ένα κλασικό τατουατζίδικο», λέει ο Γιώργος, εμπνευστής της ιδέας και ιδιοκτήτης. «Έχουμε τέσσερεις καλλιτέχνες σε θέματα tattoo, έναν για piercing και ένας εγώ που κάνω τον κλόουν, είμαι ο ψυχολόγος της υπόθεσης. Πριν μπει ο πελάτης θα του δώσω χαρτί και στυλό να γράψει μια παράγραφο για το τι θέλει να κάνει, θα το συζητήσουμε και θα το κάνουμε σχέδιο μαζί», προσθέτει. Από τους υπόλοιπους, ο Χρήστος ειδικεύεται στο παραδοσιακό tattoo, ο Μιχάλης επίσης, ο Uncle Paul σε new school και η Ελπίδα black and gray ρεαλισμό και μοτίβο.

Info: Ψαθά 21, Μελίσσια, τηλ: 6974053373 και 210-6096163 

Dildo Studio

Χτυπάνε tattoo από το 2003, με επικεφαλής τον Τζένιο. Η ομάδα του studio στο Παλαιό Φάληρο είναι μεγάλη (ειδικεύονται στο piercing και στα body modifications), όμως καθαρά στον χώρο του tattoo δουλεύουν τέσσερα άτομα. Ο Τζένιο ειδικεύεται στα black and grey σχέδια, ο Alf στο lettering, στα tribal και στα maori σχέδια, ο Alexis στο παραδοσιακό στιλ, στο κλασσικό tattoo και στο dotwork και τέλος ο Raiden στο black and grey. «Υπάρχει κόσμος που μας ζητά σχέδια έχοντας επηρεαστεί από ηθοποιούς, αθλητές, μοντέλα, ενώ υπάρχει και μια εξέλιξη, μια άνθιση στα πιο εξεζητημένα τατουάζ», λέει ο Χάρης, μέλος της ομάδας του Dildo, «φροντίζουμε να συνεχίζουμε την ποιοτική δουλειά και να εξελισσόμαστε συνεχώς».

Info: Νεφέλης 10, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 21 0988 8564


* Οι τιμές για ένα tattoo έξαρτώνται από την πολυπλοκότητά του, από το θέμα του και από τις συνεδρίες που θα χρειαστούν. Μερικά studio χρεώνουν ανά ώρα, άλλα ανά συνεδρία. Ενδεικτικά για ένα tattoo της μίας ώρας υπολογίστε περί τα 40-60€. Σε περίπτωση που θέλετε να αφαιρέσετε ένα tattoo, αυτό μπορεί να γίνει σε ειδικό δερματολόγο με την χρήση laser.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v