Ορειβασία: Βράχο βράχο το βουνό μου

Μοναδικά τετ-α-τετ με τη φύση σε πανέμορφα μονοπάτια, απάτητα από τον περισσότερο κόσμο, περιπέτεια, ψυχική ανάταση. Μήπως ήρθε η ώρα να σηκωθείτε από τον καναπέ και να πάρετε τα βουνά; «Κορυφαίες» πληροφορίες για αρχάριους ορειβάτες.
Ορειβασία: Βράχο βράχο το βουνό μου
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αντίθετα με το τι μπορεί να πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η φιλοσοφία πίσω από την ορειβασία δεν είναι – μόνο – το «πάτημα» της κορυφής ενός βουνού και η ηθική ικανοποίηση που αυτό προσφέρει. Όπως λένε εκείνοι που αγαπούν το σπορ, η ορειβασία είναι πάνω από όλα αγάπη για τη φύση. Είναι το συναίσθημα που νοιώθεις όταν βρεθείς ξημερώματα σε ένα βουνό κοιτώντας την πεδιάδα που απλώνεται κάτω, είναι η στενή σχέση που αποκτάς με το φυσικό περιβάλλον που σε περικυκλώνει σε κάθε σου βήμα, είναι παρέα, συνεργασία, είναι η απόδραση από το άγχος και την πίεση της αστικής ζωής, είναι η σωματική άσκηση.

Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε πολλές γραμμές μιλώντας για τα σωματικά και ψυχικά οφέλη της ορειβασίας, όμως θα προτιμήσουμε να σας αφήσουμε να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, αφού πρώτα σας… εφοδιάσουμε με όλες τις πληροφορίες που οφείλετε να ξέρετε πριν πάρετε τα βουνά.

Κατ’ αρχήν, δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός περιορισμός για να ασχοληθεί κάποιος με την ορειβασία, αρκεί να έχει καλή φυσική κατάσταση και να μην αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία να απαγορεύουν την έντονη κόπωση. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε πως υπό τον γενικό τίτλο ”ορειβασία” φιλοξενείται πλήθος δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το βουνό.

Η ορεινή πεζοπορία, η απλούστερη δηλαδή εκδοχή ορειβασίας, είναι το σημείο από το οποίο ξεκινά συνήθως ο αρχάριος και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να πάρετε μια πρώτη και… light γεύση από το σπορ. Στην δραστηριότητα της ορειβασίας υπάγονται επίσης η διάσχιση φαραγγιών, η αναρρίχηση σε πάγο (από τους πλέον θεαματικούς κλάδους) και η αναρρίχηση σε βράχο, την οποία έχουμε αναλύσει εκτενώς σε παλαιότερο άρθρο.  

Ορεινές πεζοπορίες διοργανώνονται από την πλειοψηφία των Ορειβατικών Συλλόγων της Ελλάδας κατά κύριο λόγο τα Σαββατοκύριακα. Συγκεκριμένα, οι ορειβατικοί σύλλογοι της Αττικής, διοργανώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα πεζοπορικές εξορμήσεις στην Πάρνηθα, τον Υμηττό, την Πεντέλη και τον Κιθαιρώνα. Για να συμμετέχετε θα πρέπει να γίνετε μέλος του εκάστοτε συλλόγου, ενώ το αντίτιμο της συμμετοχής εξαρτάται από τον σύλλογο με τον οποίο θα κάνετε την ανάβαση. Έχετε υπ’ όψη πως για αν θέλετε να δηλώσετε συμμετοχή θα πρέπει να το κάνετε εγκαίρως, μιας και οι θέσεις κλείνουν αρκετά γρήγορα.

Ενδεικτικά, ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος προγραμματίζει αναβάσεις σε βουνά της Αττικής τις Κυριακές (κόστος 15€ συν 20€ για την ετήσια συνδρομή) με κυμαινόμενους βαθμούς δυσκολίας. Τα λεωφορεία φεύγουν στις 7 τι πρωί της ημέρας αναχώρησης από την πλατεία Αγίων Θεοδώρων, ενώ για τις αναβάσεις που γίνονται στη Πελοπόννησο υπάρχει δεύτερο σημείο επιβίβασης επί της λεωφόρου Αθηνών. Αναλυτικές πληροφορίες για τις αναβάσεις εδώ.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών, προγραμματίζει μονοήμερες και ολιγοήμερες αναβάσεις οι οποίες είναι δωρεάν για τα μέλη του (κόστος ετήσιας συνδρομής 30€) και για τον μήνα Ιανουάριο έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην Πάρνηθα και τον Παρνασσό. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

«Ορεινή» εκπαίδευση

Οι περισσότεροι Ορειβατικοί Σύλλογοι στην Αττική ασχολούνται, πέρα από την ορεινή πεζοπορία, με την εκμάθηση της αναρρίχησης και την ορειβασία χειμερινού βουνού σε χιόνι. Μάλιστα, η αναρρίχηση και η ορειβασία χειμερινού βουνού είναι σύμφωνα με τους εκπαιδευτές δύο απαραίτητες δεξιότητες για όσους θέλουν να ασχοληθούν πιο σοβαρά με την ορειβασία.

«Οποιοσδήποτε θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την ορειβασία, θα πρέπει να τελειώσει και την σχολή αναρρίχησης και την σχολή ορειβασίας χειμερινού βουνού, έτσι ώστε να έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις που θα του χρειαστούν για να ανέβει με ασφάλεια στο βουνό», λέει ο κ. Βασίλης Νίκας, Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών. Η διδακτέα ύλη στις σχολές ποικίλλει και περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο εκμάθηση των ορειβατικών τεχνικών, η παρουσία στα μαθήματα είναι υποχρεωτική και μόλις ολοκληρωθούν, οι συμμετέχοντες δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου.

Η διάρκεια των μαθημάτων διαφοροποιείται αναλόγως με την σχολή που θα επιλέξετε, όμως «χοντρικά» υπολογίστε πέντε Σαββατοκύριακα. Ο εξοπλισμός σας παρέχεται από τη σχολή, εκτός από τα ρούχα τα οποία θα πρέπει να έχετε μαζί σας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να φέρετε αρβύλες πεζοπορίας, μπουφάν, σκούφο, γάντια, αντιανεμικό, γυαλιά ηλίου για το χιόνι και μπατόν.

Στον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών, η Σχολή Ορειβασίας για αρχάριους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκμάθηση των βασικών τεχνικών ορεινής πεζοπορίας, διαλέξεις για τον εξοπλισμό στο βουνό, την απαιτούμενη φυσική κατάσταση, ασκήσεις προσανατολισμού με χάρτη και πυξίδα, εκμάθηση χρήσιμων κόμπων και πρακτική άσκηση στην Πάρνηθα, τον Χελμό και το Μαίναλο. Το κόστος του ανέρχεται στα 370€ ανά άτομο.

Στον Ορειβατικό Σύλλογο Αθηνών, η Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου περιλαμβάνει χειμερινή διαβίωση και βασικές αρχές διατροφής στο βουνό, τεχνικές αναρρίχησης σε παγωμένο χιόνι, τεχνικές ασφάλισης στο χιόνι, τεχνικές προσανατολισμού, βασικές αρχές διάσωσης, αναρριχήσεις στο Φλαμπούρι και την Γκιώνα. Το κόστος ανέρχεται στα 350€. Η σχολή για αρχάριους κοστίζει 320€.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τους ορειβατικούς συλλόγους της Αττικής και τις σχολές ορειβασίας τους εδώ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v