Επιτραπέζια για... χειμώνα: Αγρότης, έμπορος ή στρατηγός;

Τρία "δύσκολα" επιτραπέζια που υπόσχονται συγκινήσεις για τις νύχτες του χειμώνα. Τι θέλετε να είστε; Αγρότες, έμποροι ή στρατηλάτες; Μπείτε στο ρόλο που απαιτούν οι περιστάσεις και διεκδικήστε τη νίκη. Γιατί τα on line games δεν είναι και πολύ παρεΐστικα.   
Επιτραπέζια για... χειμώνα: Αγρότης, έμπορος ή στρατηγός;
Ο γκρινιάρης είναι ένα ωραίο επιτραπέζιο παιχνίδι. Και απλό. Για ορισμένους δε, υπερβολικά απλό. Με αυξημένο τον παράγοντα «ζάρι» και απλοϊκό μηχανισμό προώθησης της δράσης.

Σε προηγούμενες παρουσιάσεις έχουμε αναφερθεί σε επιτραπέζια παιχνίδια «νέας κοπής» που διαφοροποιούνται από τη Monopoly, το Trivial και το Taboo. Παιχνίδια που σου δίνουν την ευκαιρία να «παίξεις» σε ένα άλλο έργο είτε απαιτώντας από τους παίκτες να γίνουν έμποροι, διαπραγματευτές ή στρατηγοί.

Όσο πιο ενδιαφέρον όμως είναι ο κόσμος τον οποίο ένα επιτραπέζιο παιχνίδι δημιουργεί για τους παίκτες του, συνήθως τόσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τους κανόνες και, συχνά, σε ό,τι αφορά τον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» που λέει και ο λαός. Και αυτό ισχύει και στα επιτραπέζια.. Ακολουθούν οι παρουσιάσεις τριών διαφορετικών παιχνιδιών που είναι πιο περίπλοκα από άλλα, αλλά και πολύ πολύ πιο ενδιαφέροντα. Άλλωστε, σκεφτείτε: Το να μάθει κανείς τους κανόνες είναι ένας κόπος που καταβάλεται μια φορά, ενώ η απόλαυση του παιχνιδιού κρατά όσο θελήσετε.

Puerto Rico

Το όνομά του δεν εμπνέει. Όμως τα φαινόμενα απατούν. Το Puerto Rico είναι ένα από τα πληρέστερα επιτραπέζια παιχνίδια για όσους ενδιαφέρονται για παιχνίδια που σχετίζονται με τα οικονομικά (με την ευρύτερη έννοια του όρου), την ανάπτυξη και την εμπορία προϊόντων.

Κάθε παίκτης έχει μια αποικία στην οποία καλείται να καλλιεργήσει διάφορα αγαθά. Σκοπός του είναι να τα πουλήσει και να μαζέψει χρήματα, αλλά και πόντους νίκης. Έτσι, «κτίζει» φυτείες, αλλά και εργοστάσια εκμετάλλευσής τους και βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους. Τα παραγόμενα προϊόντα τα φορτώνει σε πλοία και εισπράττει το αντίτιμο.

Κάθε εργασία (κτίσιμο φυτείας, παραγωγή, κατασκευή κτιρίων, συλλογή παραγωγής, εμπορικές πωλήσεις, φόρτωση στα πλοία) εκτελείται όταν ένας εκ των παικτών διαλέξει, στη σειρά του, τον αντίστοιχο ρόλο (γεωργός, κτίστης, έμπορος, καπετάνιος κλπ). Σε κάθε σειρά, ο κάθε ένας διαλέγει έναν διαφορετικό ρόλο με αποτέλεσμα να πυροδοτεί διαφορετική εξέλιξη. Όταν κτιστούν όλα τα κτίρια ή όταν τελειώσουν όλοι οι πόντοι νίκης, ανακηρύσσεται ο νικητής. 

Στα συν η παντελής απουσία ζαριού ή όποιου άλλου υποκατάστατου τύχης.     

Σχεδιαστής: Andreas Seyfarth
Διάρκεια: 90- 100 λεπτά
Παίκτες: 3 έως 5  
Τιμή: Στα καταστήματα της Κάισσας κοστίζει περίπου 50 ευρώ.

Agricola

Όταν το 2007 παρουσιαζόταν για πρώτη φορά το Agricola στην έκθεση του Essen, όλοι μιλούσαν για ένα συμπαθητικό, «χαριτωμένο» παιχνίδι που εκμεταλλευόταν την απήχηση του θέματός του στο ευρύτερο κοινό. Ένα χρόνο μετά και έχοντας ήδη μεταφραστεί σε 6 γλώσσες, το Agricola φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων επιτραπεζίων, όντας ήδη στην τρίτη επανεκτύπωση.

Ο κάθε παίχτης αναλαμβάνει μια οικογένεια του 18ου αιώνα και επιχειρεί να την οδηγήσει μέσα από την καθημερινότητα 5 ετών (16 γύρων). Τα μέλη, αρχικά το αντρόγυνο, αλλά σύντομα και τα παιδιά, αναλαμβάνουν τις γεωργικές κατά βάση εργασίες της βιοπάλης.
Σε κάθε γύρο η οικογένεια θα κληθεί να οργώσει και να σπείρει χωράφια, να συγκεντρώσει και να αναθρέψει οικόσιτα ζώα, να ψαρέψει, να κόψει ξύλα, ενώ παράλληλα όλοι φροντίζουν για την «αναβάθμιση» της ξύλινης –στην αρχή– καλύβας.

Παράλληλα, τα μέλη αποκτούν δεξιότητες και νέες δυνατότητες με τη μορφή επαγγελμάτων και εργαλείων αντίστοιχα. Με το πέρας των 16 γύρων, οι παίχτες βαθμολογούνται για το μέγεθος της ανάπτυξης που έχουν επιτύχει, τόσο σε επίπεδο φάρμας, όσο και οικογένειας.
Αρνητικά βαθμολογείται η έλλειψη τροφής σε κάποια από τις περιόδους θερισμού, καθώς και η μονομερής ανάπτυξη. Οι κανόνες του Agricola παρουσιάζονται απλά και με αρκετά παραδείγματα.

Η εκμάθηση είναι υπόθεση 2-3 παρτίδων, οι οποίες μπορούν να γίνουν ακόμα και με τη συμμετοχή ενός μόνο παίχτη. Στο παραπάνω βοηθάει το γεγονός πως οι παραγωγοί έχουν φροντίσει ώστε να «εφοδιάσουν» το Agricola με κανόνες για αρχάριους, αλλά και εμπειρότερους, προκειμένου κανείς να έρθει σταδιακά σ’επαφή με τα στοιχεία του παιχνιδιού.

Γενικά ωστόσο, το επίπεδο παραγωγής είναι πολύ υψηλό: άνθρωποι, ζώα, σιτηρά, πρώτες ύλες και φράκτες αντιπροσωπεύονται από ξύλινα πούλια διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών, ενώ το αγρόκτημα του κάθε παίχτη και τα ταμπλό του παιχνιδιού είναι από σκληρό χαρτόνι και χαριτωμένα σχεδιασμένα. Οι κάρτες που συμπληρώνουν το παιχνίδι είναι της ίδιας τεχνοτροπείας και συμβάλλουν στη διατήρηση της ατμόσφαιρας του παιχνιδιού. Το Agricola υπηρετεί τέλεια το θέμα του, είναι έξυπνο και παίζει καλά με οποιοδήποτε συνδυασμό παικτών.

Σχεδιαστής: Uwe Rosenberg
Παίκτες: 1 - 5 
Διάρκεια: 120 λεπτά 
Τιμή: Πωλείται στην τιμή των 70 ευρώ και είναι διαθέσιμο από την Κάισσα και τα καταστήματα που εφοδιάζει.

Tide of Iron

Το Tide of Iron δε μασάει τα λόγια του. Είναι ένα war game. Ένα καθαρόαιμο war game, αλλά χωρίς τις μανίες που χαρακτηρίζουν τα παιχνίδια του είδους που απαιτούν μια ώρα «στήσιμο», εβδομάδα μελέτης των κανόνων και... φοιτητική ζωή για την ολοκλήρωση ενός παιχνιδιού. Το Tide of Ιrοn είναι μια εξομοίωση μαχών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα σε Γερμανούς και Αμερικανούς (αμερικάνικο παιχνίδι γαρ...).

Δεν πρόκειται για ιστορικές μάχες, με την έννοια ότι το παιχνίδι δεν αναπλάθει τα ιστορικά δεδομένα των μαχών που παίχθηκαν. Οι παίκτες τοποθετούν τις δυνάμεις τους στο (εντυπωσιακό και μεταβαλλόμενο) ταμπλό με βάση τις οδηγίες που τους δίνουν συγκεκριμένα σενάρια. Μετά καλούνται να επιλέξουν τη δέουσα τακτική, ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις νίκης που είναι διαφορετικές για κάθε στρατό. Ο παράγοντας της τύχης (ζάρι) είναι σχετικά μικρός -τουλάχιστον συγκρινόμενος με άλλα «απλά» war games. Το παιχνίδι είναι στα αγγλικά, αλλά αυτό αφορά μόνο τους κανόνες.

Σχεδιαστές: Christian T. Petersen, Corey Konieczka, John Goodenough
Διάρκεια: 120- 150 λεπτά
Παίκτες: Οι προδιαγραφές του παιχνιδιού μιλούν για δύο παίκτες, αλλά ουσιαστικα΄το παιχνίδι είναι για δύο.
Τιμή: Στα καταστήματα της Κάισσας θα το βρείτε περίπου στα 80 ευρώ, ενώ μπορείτε να το παραγγείλετε
on line από το γερμανικό Amazon. Στην τιμή των 55 ευρώ υπολογίστε επιπλέον 6 ευρώ για έξοδα αποστολής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v