Βινύλιο: Back in black

Ο άρχοντας επέστρεψε στον θρόνο του. Το βινύλιο όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε στην δίνη του χρόνου, αλλά με ένα δυναμικό comeback αύξησε κατακόρυφα τις πωλήσεις του σε πείσμα των καιρών. Ξεσκονίζουμε τα πικάπ και το ανακαλύπτουμε – ξανά – στα στενάκια της Αθήνας.
Βινύλιο: Back in black
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όταν ο εμβληματικός μαέστρος Herbert von Karajan δήλωνε στις αρχές των ‘80s ότι «η ψηφιακή ηχογράφηση είναι ανώτερη από οποιαδήποτε άλλη μορφή ηχογράφησης», σίγουρα δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι τρεις δεκαετίες μετά οι κλασσικοί μαύροι δίσκοι θα επέστρεφαν στο προσκήνιο για να εκτοπίσουν τον «κρύο» ήχο του CD και τον απρόσωπο χαρακτήρα των mp3s. Η πραγματικότητα εν έτει 2011 είναι μία: Ο κόσμος θα κατεβάσει στο pc του δεκάδες Gigabytes ψηφιακών mp3, αλλά όταν χρειαστεί να αγοράσει δίσκο, τότε θα στραφεί στο βινύλιο. Το δείχνουν άλλωστε και οι αριθμοί.

Επιστροφή στις ρίζες…

H κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις των Compact Discs σε Ευρώπη και Αμερική, συνδέθηκε με την εντυπωσιακή άνοδο στην ζήτηση του βινυλίου, γεγονός που υποχρέωσε την πλειοψηφία των δισκογραφικών όχι μόνο να ενισχύσουν, αλλά και να διπλασιάσουν την παραγωγή του. Τα νούμερα άλλωστε μιλούν από μόνα τους.

Η επιστροφή στην εποχή του πικάπ σηματοδοτήθηκε ήδη από το 2008, όταν και έγινε το μεγάλο «μπαμ» στην παγκόσμια αγορά δίσκων. 90% αύξηση στις πωλήσεις σε σχέση με το 2007, οι οποίες μάλιστα έφτασαν τα 1.9 εκατομμύρια τεμάχια. Το 2009, οι πωλήσεις έφτασαν περίπου τα 3 εκατομμύρια τεμάχια, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο και το 2010.

Το 2011 τα νούμερα ήταν εξίσου εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι πωλήσεις υπερδιπλασιάστηκαν, με ολοένα και περισσότερα μουσικά σχήματα τα οποία μεγάλωσαν με CD να επιστρέφουν ξανά στις μαύρες χαρακιές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Radiohead (20.771 αντίτυπα για το King of Limbs), οι Arctic Monkeys, οι Black Keys, οι Vaccines ακόμα και οι… Beattles με το Abbey Road να είναι πρώτο σε πωλήσεις βινύλιο για το 2010 σε Ευρώπη και Αμερική.

Όπως παραδέχτηκε ο Kim Bayley, γενικός διευθυντής του Entertainment Retailers Association (ERA): «Οι πωλήσεις βινυλίων αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Το κόστος μπορεί να είναι διπλάσιο από ένα cd, αλλά περιέχει ακριβώς την ίδια μουσική. Η επιτυχία του βινυλίου έγκειται στο γεγονός ότι, μπορεί να κοστίζει λίγο παραπάνω, αλλά προσφέρει στους ακροατές ένα πακέτο που πραγματικά αγαπούν".

… και στην Ελλάδα

Η βυνιλιομανία στην χώρα μας καλά κρατεί. Οι δίσκοι βινυλίου έχουν επιστρέψει δυναμικά στα ράφια των Megastores με την μορφή κυρίως επανεκδόσεων αγαπημένων άλμπουμ από αγαπημένα συγκροτήματα (Beatles, Pink Floyd, Queen, αλλά και νεότερων, όπως των Arctic Monkeys, Placebo κ.ά). Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και στα μικρότερης εμβέλειας δισκάδικα.

Όπως άλλωστε μας πληροφορούν και οι ιδιοκτήτες τους, το ελληνικό μουσικόφιλο κοινό δεν σταμάτησε ποτέ να δείχνει την αμέριστη εκτίμησή του στους δίσκους βινυλίου, αγοράζοντας τακτικά καινούργιους ή μεταχειρισμένους, ανταλλάζοντας και πουλώντας παλαιότερα κομμάτια της δισκοθήκης του ή συμμετέχοντας ακόμα και σε παζάρια δίσκων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο όρος «επιστροφή» ίσως να μην αντιπροσωπεύει πλήρως την επαναφορά του βινυλίου στα μαγαζιά. Για την ακρίβεια, το βινύλιο δεν επέστρεψε, απλά δεν πέθανε ποτέ. Όπως ακριβώς στεκόταν κάποτε, έτσι στέκεται και σήμερα, κουβαλώντας στα χαρακτηριστικά scratch του μουσική ιστορία δεκαετιών και έχοντας αντιμετωπίσει με χαρακτηριστική άνεση οποιοδήποτε «εχθρό» εμφανίστηκε μπροστά του στην ψηφιακή εποχή των CDs, minidisc και mp3.

Μήπως ήρθε λοιπόν, η ώρα να το τιμήσουμε ξανά στα γνωστά στέκια της Αθήνας;

Οι “High Fidelity” διευθύνσεις 

* Vinyl Microstore (Διδότου 34. 2103614544): Σταθερό meeting point για μουσικόφιλους που αναζητούν πρόσφατες κυκλοφορίες από τον underground-indie χώρο, αλλά και για όσους απλά γουστάρουν να ξεφυλλίζουν μουσικά περιοδικά στον καναπέ υπό τους ήχους νέων κυκλοφοριών. Το μαγαζί ανανεώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την συλλογή του με βινύλια, ενώ διοργανώνει και μουσικά events για τους πελάτες του.


* 7+7 (Ηφαίστου 22, Μοναστηράκι. 2103214032): Από τα παλαιότερα δισκάδικα στην Αθήνα και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα. Εδώ θα βρείτε σπάνιες και μεταχειρισμένες κυκλοφορίες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών από rock και hip hop μέχρι latin, jazz και παραδοσιακή ελληνική μουσική. Συνδυάστε την επίσκεψη στο μαγαζί με Κυριακάτικη βόλτα στο Θησείο και χάζεμα των inlays με θέα την Ακρόπολη.

* Rhythm Records (Εμ. Μπενάκη 74. 2103841550) Στην καρδιά των Εξαρχείων, το ημιυπόγειο κατάστημα αποτελεί σημείο αναφοράς της ελληνικής rock και punk σκηνής. Εδώ βρίσκουμε punk, ska, garage, stoner reggae και alternative κυκλοφορίες , καθώς και μεγάλη ποικιλία από fanzines και μπλουζάκια συγκροτημάτων. 

* Dark Side
(Εμ. Μπενάκη 57. 2103848353): Η… σκοτεινή πλευρά του βινυλίου αποτελεί σταθερή πηγή για το είδος το οποίο αντιπροσωπεύει. Εδώ θα βρείτε κυρίως electro, gothic, dark, folk, noise, EBM, darkwave αλλά και synth-pop κυκλοφορίες – νέες και παλιές – καθώς και μπόλικο merchandise από συγκροτήματα (t-shirts, DVDs κτλ.). Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, στον χώρο του διοργανώνονται και μίνι συναυλίες.

* Discobole (Χαρ. Τρικούπη 17. 2103817632): Όπως μαρτυρά και το όνομά του, το εν λόγω δισκάδικο εξειδικεύεται στην dance μουσική, ενώ παλαιότερα αποτελούσε outlet της διάσημης Discobole Records. Εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από trance και uplifting δίσκους, καθώς και αρκετές rock, pop, jazz και hip hop κυκλοφορίες της εγχώριας και διεθνούς μουσικής σκηνής.

* Sonic Boom (Σύρου 32. 2108253972): Must προορισμός για κάθε συλλέκτη βινυλίου που σέβεται τον εαυτό του. Το ιστορικό στέκι κοντά στην Φωκίωνος Νέγρη διαθέτει τεράστια ποικιλία μεταχειρισμένων και σπάνιων δίσκων – την μεγαλύτερη στην Αθήνα; - ενώ διαθέτει και online κατάστημα για παραγγελίες με διαρκή ανανέωση σε τίτλους.

* Spindle (Διδότου 49, 2103625362): Το μικρό δισκάδικο του Μάκη Μακαβέλου, βρίσκεται στην κατ’ εξοχήν «βινυλιακή» οδό Διδότου μαζί με τα υπόλοιπα μαγαζιά του είδους και διαθέτει τίτλους που καλύπτουν την Indie, την ψυχεδέλεια, την new wave, μεταχειρισμένους αλλά και original.

* Mr. Βινύλιος (Ηφαίστου 24. 2103312813): Άλλο ένα κλασικό στέκι στην περιοχή του Μοναστηρακίου, με τεράστια ποικιλία (παραπάνω από 40.000 κομμάτια) μεταχειρισμένων και original δίσκων. Ελληνικά, rock, έντεχνα, pop οτιδήποτε μπορεί να βάλει ο νου σας θα τα βρείτε εδώ.

* Rock'n'Roll Circus (Σίνα 21. 2103620144): Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό την άνοιξη του 2000 και έκτοτε γιορτάζει κάθε χρόνο τα γενέθλια του με προσφορές που αγγίζουν το 50%. Διαθέτει μεταχειρισμένους και original δίσκους και ειδικεύεται σε 6t’s Soul, r&b, funk, jazz, dub, reggae, garage, psyche και post punk.

* Vinylust (Γαμβέτα 6. 2103840031): Η… βινυλιολαγνεία σε όλο της το μεγαλείο. Εξειδικεύεται στα είδη του κλασικού ροκ, της ψυχεδέλειας, του soul, funk, blues και jazz. Στο Vinilust εκτός από τις νεότερες κυκλοφορίες θα βρείτε σπάνιες κόπιες, ειδικές εκδόσεις, επανεκδόσεις, προσφορές, αλλά και αξεσουάρ για την συντήρηση των παλαιών σας δίσκων, όπως επίσης και μεγάλη ποικιλία σε αφίσες, περιοδικά, cult βιβλία, collectables κτλ.

* Ζαχαρίας (Ηφαίστου 20. 2103245035): Ακόμα ένα μαγαζί στην στοά της Ηφαίστου με σπάνιο υλικό και δίσκους που δεν έχουν κυκλοφορήσει καν στη χώρα μας και καλύπτουν όλα τα είδη της μουσικής σε αρκετά χαμηλές τιμές. Διαθέτει μεταχειρισμένα, αλλά και original κομμάτια.

* Jinx (Ασκληπιού 24, 2103645069): Punk, indie και ολίγη από electronica στο αγαπημένο στέκι των Εξαρχείων.

* Crossroads (Νορμανού 6. 2103316949): Ψαγμένα άλμπουμ και συλλογές για rock, pop, soul, afrofunk και blues ακούσματα σε αρκετά καλές τιμές και προσφορές.

Το βινύλιο… online

Αν ψάχνετε ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία σε κομμάτια, τότε το διαδίκτυο θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Εκατοντάδες καταστήματα με αρκετά λογικές τιμές, ποιότητα και αξιοπιστία, υπόσχονται να ικανοποιήσουν την «δίψα» σας για συλλεκτικά κομμάτια, καθώς και νέες κυκλοφορίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Hard to Find, JpcDiscogs (και μεταχειρισμένα) και το εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια Juno. Επίσης το γερμανικό 33rpm (κυρίως κλασσική μουσική), το Redspark music και τα «εγχώρια» AnakrousisAnazitisi records και Fokionos records.

Τέλος, στο Amazon θα βρείτε πληθώρα μεταχειρισμένων και original δίσκων για κάθε μουσικό γούστο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v