Windsurfing: Αέρας στο πανί μας

Αποχωριζόμαστε για λίγο την ξαπλώστρα και επιδιδόμαστε στο απολαυστικότερο σπορ του καλοκαιριού. Καβαλάμε μία σανίδα windsurf και σχίζουμε τα κύματα –με την βοήθεια πάντα έμπειρων εκπαιδευτών. Πώς, πού και πόσο;
Windsurfing: Αέρας στο πανί μας
της Έλενας Μπούλια

Είναι μάλλον απίθανο, αν οι διακοπές σας βρουν σε κάποιο ανεμοδαρμένο νησί -ειδικά- του Αιγαίου, να μην απολαύσετε την εικόνα των δεκάδων windsurfers που… δαμάζουν τα κύματα κάτω από τον καυτό ήλιο και τον δυνατό άνεμο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να ζηλέψετε την διασκέδαση που δείχνουν να απολαμβάνουν, την έντονη σωματική τους άσκηση και αυτό το διεγερτικό συναίσθημα περιπέτειας που δείχνει να δημιουργεί το δημοφιλές θαλάσσιο σπορ. Θέλετε να κάνετε και εσείς windsurfing –μπορείτε, πολύ πιο εύκολα από όσο φαντάζεστε.

Γνωρίζοντας τα βασικά
Η ιστιοσανίδα, όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι η απλούστερη μορφή ιστιοφόρου σκάφους. Η βασική της διαφορά από το εξίσου δημοφιλές surfing, πέρα από το πανί, είναι ότι για να κινηθεί δεν απαιτεί κύμα αλλά αέρα, ο οποίος ιδανικά πρέπει να κυμαίνεται στα 3 με 4 μποφόρ. Με λιγότερο αέρα είναι αδύνατο να σταθεί το πανί και να κινηθεί η σανίδα, ενώ με περισσότερο πρέπει να είναι κανείς πολύ έμπειρος στο σπορ για να μην διατρέξει κίνδυνο να παρασυρθεί στα βαθιά.

Το windsurfing έχει αμέτρητους φίλους και φανατικούς, ενώ το 1984 έγινε Ολυμπιακό και το 1985 επαγγελματικό άθλημα –ποιος ξεχνά τον Χρυσό και Αργυρό Ολυμπιονίκη Νίκο Κακλαμανάκη (1996 και 2000), τον πρώτο άνθρωπο που διέσχισε 200 χλμ. στο Αιγαίο με ιστιοσανίδα;

Λίγες ώρες στο νερό φτάνουν για να μάθει κανείς τα βασικά του windsurfing, δηλαδή να μένει όρθιος στη σανίδα, να στρίβει και να κρατά πορεία προς ένα συγκεκριμένο σημείο. Οπωσδήποτε, βέβαια, ακόμα και για αυτά χρειάζονται μαθήματα από έμπειρους δασκάλους, καθώς και κατάλληλος εξοπλισμός. Η ιστιοσανίδα πρέπει να είναι ευέλικτη στη θάλασσα και εύκολη στη μεταφορά της. Αποτελείται από το board (τη σανίδα) και το rig (άλμπουρο, πανί, μάτσα και σύνδεσμος μαζί). Από εκεί και πέρα, καλό είναι ο αθλητής να φορά ειδική στολή και οπωσδήποτε γιλέκο-σωσίβιο, δέστρες στη μέση που βοηθούν στον χειρισμό του άλμπουρου και τον ασφαλίζουν πάνω στην ιστιοσανίδα αλλά και ειδικά αντιολισθητικά παπούτσια.

Windsurfing για αρχάριους
Για εσάς που το απολαυστικό αυτό σπορ πρόκειται να είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία, η αγορά του εξοπλισμού είναι προτιμότερο να καθυστερήσει. Προτιμήστε να κατευθυνθείτε σε κάποια παραλία με οργανωμένες εγκαταστάσεις για τέτοιες δραστηριότητες και νοικιάστε τα απαραίτητα, πληρώνοντας ταυτόχρονα και το μάθημα με τον δάσκαλο. Αν μετά τα πρώτα μαθήματα ανακαλύψετε ότι μόλις βρήκατε το σπορ που σας ταιριάζει, τότε αξίζει να επενδύσετε σε καλό εξοπλισμό –ο οποίος δεν θα σας κοστίσει λιγότερα από 1.600 ευρώ για την ιστιοσανίδα, την στολή και τα παπούτσια.

Ο εξοπλισμός του windsurfing αποτελείται από διάφορα μικρά και μεγάλα μέρη. Από αυτά έχει σημασία ο αρχάριος να γνωρίζει τα εξής:
1. Η σανίδα, η επιφάνεια πάνω στην οποία στεκόμαστε, βγαίνει σε διάφορα μεγέθη (και χρώματα) ανάλογα με το επίπεδο του αθλητή στο οποίο απευθύνονται, αλλά και στο είδος του windsurf που θέλει να κάνει –για τους αρχάριους, βέβαια, συστήνεται μία σανίδα «δασκάλα» (φωτο), η οποία είναι αρκετά μεγάλη για να στέκεται κανείς πάνω της χωρίς να πέφτει εύκολα και έχει μαλακή επιφάνεια για να αποφεύγονται τα γδαρσίματα και τα χτυπήματα.
2. Το πανί "βγαίνει" και αυτό σε πολλές μάρκες, σχέδια, χρώματα και μεγέθη και επιλέγεται ανάλογα με την δύναμη του αέρα, το βάρος του surfer κ.λ.π. –για τους αρχάριους συνιστάται ένα αρκετά μικρό πανί (π.χ. 4,5 τ.μ. ή μικρότερο αν πρόκειται για παιδιά ή γυναίκες ή λίγο μεγαλύτερο αν πρόκειται για κάποιον εύσωμο χρήστη).
3. Στα βασικά αξεσουάρ του windsurfing περιλαμβάνονται ακόμα το άλμπουρο και η μάτσα. Το άλμπουρο είναι ουσιαστικά το κατάρτι του πανιού και η μάτσα είναι αυτό που κρατά ο αθλητής στα χέρια και χρησιμοποιεί για να κατευθύνει το πανί (και κατά συνέπεια το windsurf).

Πού θα μάθω windsurfing στην Αττική και πόσο θα μου κοστίσει 
Surfsail (Πρωτέως 22, Π. Φάληρο - 175 61, τηλ. 6946381204)
Τα μαθήματα γίνονται από έμπειρους εκπαιδευτές της σχολής του Τάσου Λουράντου και απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικίας, από 10 ετών και πάνω. Το μάθημα λαμβάνει χώρα στον κόλπο της Βουλιαγμένης, συνοδεία φουσκωτού σκάφους του προπονητή, ενώ την πρώτη φορά είναι συνήθως θεωρητικό, οπότε γίνεται σαφής η ονοματολογία του σκάφους, οι πλεύσεις, η τεχνική, και οι κανόνες ασφαλείας. Η σχολή νοικιάζει, φυσικά, όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, είτε σε αρχάριους είτε σε έμπειρους αθλητές του windsurf, ενώ για να πραγματοποιήσει κανείς κάποιο μάθημα θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσει με τον κ. Λουράντο.

Σχετικά με το κόστος των μαθημάτων, αυτό έχει να κάνει με το πακέτο που θα επιλέξει ο εκπαιδευόμενος. Έτσι, το πακέτο των έξι μαθημάτων της μίας ώρας κοστίζει συνολικά 120 ευρώ, ενώ 240 ευρώ κοστίζει το πακέτο των 12 μαθημάτων. Φυσικά, αν υπάρχει η δυνατότητα, μπορεί το μάθημα να γίνει δίωρο και έτσι να παρακολουθήσει κανείς συνολικά τρία ή έξι δίωρα.

Wind therapy (Ποσειδώνος 202, παραλία Σχινιά, τηλ. 6977 798028)
Στην παραλία Σχινιά, το κέντρο εκμάθησης windsurfing λειτουργεί όλον τον χρόνο με έδρα τις εγκαταστάσεις της Sailing Academy. Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με την εμπειρία τους και παρακολουθούν τους αντίστοιχους κύκλους μαθημάτων, με εκπαιδευτές τον κ. Αντώνη Νικολόπουλο και τον κ. Νίκο Νικολόπουλο. Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα στην παραλία Σχινιά, σε έναν χώρο 18 στρεμμάτων ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες του ναυταθλισμού, ενώ, πέρα από τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο ιστιοπλόος μπορεί να κάνει χρήση των αποδυτηρίων, των αιθουσών θεωρίας, του beach bar κ.λ.π.

Ανάλογα με την εμπειρία των εκπαιδευόμενων, αυτοί θα χωριστούν σε αντίστοιχους κύκλους μαθημάτων. Έτσι, στον πρώτο κύκλο εντάσσονται οι αρχάριοι. Η διάρκεια του κύκλου είναι πέντε δίωρα μαθήματα στην θάλασσα και στην στεριά και το συνολικό κόστος είναι 250 ευρώ. Στον δεύτερο κύκλο εντάσσονται εκπαιδευόμενοι ενδιάμεσου επιπέδου. Τα μαθήματα είναι και εδώ πέντε δίωρα, σε θάλασσα και στεριά, αλλά διδάσκονται φιγούρες και χρησιμοποιούνται πιο εξελιγμένες ιστιοσανίδες. Το συνολικό κόστος είναι και εδώ 250 ευρώ. Τέλος, στο τρίτο επίπεδο εντάσσονται οι προχωρημένοι μαθητές. Εδώ το κάθε μάθημα έχει διάρκεια 1,5 ώρα, πραγματοποιείται βασικά στην θάλασσα αλλά και στην στεριά όπου διδάσκονται ρυθμίσεις και συντήρηση της σανίδας. Το κόστος του κάθε μαθήματος είναι 50 ευρώ, περιλαμβανομένου εξοπλισμού και ισοθερμικής φόρμας, ή 35 ευρώ για όσους διαθέτουν ιδιωτικό εξοπλισμό

Moraitis Sports Center (Παραλία Μαραθώνα, Σχινιάς, τηλ. 22940 55965)
Η σχολή Moraitis Sports Center βρίσκεται επίσης στην παραλία Σχινιά από το 1979, ενώ εκπαιδευτής σήμερα είναι ο κ. Ηλίας Ρόκκας. Το βασικό πρόγραμμα εκμάθησης windsurfing στην σχολή είναι διάρκειας δέκα ωρών και είναι ατομικό. Αν πρόκειται για κάποιον εντελώς αρχάριο μαθητή, το πρώτο μάθημα είναι βασικά θεωρητικό, σε πίνακα και εξομοιωτή, ενώ αμέσως μετά ο εκπαιδευόμενος μεταφέρεται σε οριοθετημένο θαλάσσιο χώρο, πάντα σε επαφή με τον εκπαιδευτή είτε άμεσα είτε μέσω αδιάβροχου ακουστικού, όπου πραγματοποιούνται τα πρακτικά μαθήματα.

Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων για αρχάριους, ο οποίος φτάνει έως και την διδασκαλία της χρήσης του κρεμαστικού (γάντζος), κοστίζει συνολικά 240 ευρώ. Ωστόσο, στο Moraitis Sport Center οι πιο έμπειροι windsurfers έχουν την δυνατότητα να νοικιάσουν απλά ιστιοσανίδα και να επιδοθούν μόνοι τους στο αγαπημένο τους άθλημα με 20 ευρώ ανά ώρα, ενώ για ενοικίαση ιστιοσανίδας συμπεριλαμβανομένου μονόωρου μαθήματος το κόστος είναι 30 ευρώ.

Σχολές windsurfing εκτός Αττικής:
- ΝάξοςNaxos Surf Club στην Λαγκούνα του Αγ. Γεωργίου (τηλ. 2285029170)
Μοναδικός συνδυασμός ρηχής λιμνοθάλασσας και wave πίστας, ιδανικός για αρχάριους αλλά και έμπειρους windsurfers. Το κόστος εκμάθησης είναι 120 ευρώ για τέσσερα μαθήματα διάρκειας 1,5 ώρας.
- ΛήμνοςSurf Club Keros (τηλ. 6942982102) στην παραλία Κέρος. Εκεί πέρα από windsurf μπορεί κανείς να επιδοθεί ακόμα σε kitesurfing, καθώς διατίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός.
- ΘεσσαλονίκηAnemos Windsurfing Club στην λίμνη Βολβή. Εκεί παραδίδονται εκπαιδευτικά σεμινάρια για αρχάριους, ενώ πραγματοποιούνται αγώνες και πρωταθλήματα.
- ΡόδοςSurf Line Rhodes στην Ιαλυσό (τηλ. 22410 69507). Στην μαγευτική παραλία Ιξιά βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης σχολής όπου παραδίδονται και μαθήματα windsurf με κόστος 25 ευρώ ανά ώρα.

Ακόμα, σχολές windsurfing στην Πάρο υπάρχουν στις παραλίες Χρυσή Ακτή, Νέα Χρυσή Ακτή, Σάντα Μαρία και Πούντα. Στη Μύκονο ιδανικές παραλίες για windsurf, όπου παραδίδονται και μαθήματα, είναι στον Κόρφο, στην Φτελιά και στον Καλαφάτη, όπου υπάρχει γερμανική σχολή για μαθήματα σε αρχάριους. Στην Σκιάθο υπάρχει η σχολή windsurfing και σκι "Στέφανος", στην παραλία Βασιλιάς (τηλ. 24270 21487). Στην Κρήτη σχολές windsurfing, πάνω από τις αντιστοίχως ιδανικές παραλίες, θα βρείτε στην Παλαιοχώρα στα δυτικά, αλλά και στο Ηράκλειο, τον Άγιο Νικόλαο και την Σιτία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v