Scuba Diving: «Υδροναύτες» στο απέραντο γαλάζιο

Βουτιές στο απέραντο γαλάζιο, γνωριμία με τον μαγευτικό κόσμο του βυθού, μπλε εικόνες σε απόλυτη έλλειψη βαρύτητας. Το Scuba Diving είναι μια μόδα για τολμηρούς. Πού και με πόσα θα το τολμήσετε;
Scuba Diving: «Υδροναύτες» στο απέραντο γαλάζιο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σε μερικούς προκαλεί τρόμο και δέος, για άλλους αποτελεί πρόκληση για εξερεύνηση και γνωριμία με έναν κόσμο διαφορετικό. Μια σειρά εμπειριών ζωής. Η μαγεία και τα μυστικά του βυθού δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια ή να αποτυπωθούν σε εικόνες και βίντεο. Θα πρέπει να τα ζήσεις για να μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις την μυστική τους γοητεία και να αφεθείς στην πολύχρωμη μαγεία τους. Πώς μπορούν όμως, να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα; Φοράς την στολή και μια μάσκα και βουτάς; Όχι ακριβώς.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αναγνωρισμένες σχολές, οι οποίες παρέχουν στους απανταχού wannabe Κουστώ μια βασική πιστοποίηση της PADI, την Open Water Scuba Diver, η οποία τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν αυτόνομες καταδύσεις σε βάθος έως 18 μέτρα, χωρίς τη συνοδεία εκπαιδευτικού.

Για όσους βαριούνται και μόνο στην σκέψη των μαθημάτων για δίπλωμα, υπάρχουν και οι λεγόμενες Trial Dives, δηλαδή οι δοκιμαστικές βουτιές, οι οποίες συνήθως πραγματοποιούνται σε βάθος δύο μέτρων συνοδεία εκπαιδευτή. Μεταξύ μας, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να τις κάνετε, αφενός γιατί χρεώνονται έξτρα (περίπου 80€), αφετέρου γιατί σίγουρα δύο ώρες μόνο δεν αρκούν για να ζήσετε τις μοναδικές εμπειρίες που έχει να σας προσφέρει ο θαλάσσιος κόσμος.
 
«Είναι ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Ευστρατίου, εκπαιδευτής κατάδυσης του Divers Club. «Η απόλυτη έλλειψη βαρύτητας κάνει τους δύτες να νιώθουν σαν... υδροναύτες. Το υποβρύχιο περιβάλλον αποτελεί ουσιαστικά ένα εσωτερικό σύμπαν για αυτούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πράγματι, το 70% του πλανήτη βρίσκεται κάτω από το νερό και από αυτό γνωρίζουμε τι κρύβει μόλις το 10%. Η βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον του βυθού επομένως, κρύβει χιλιάδες μυστικά και ομορφιές, τις οποίες καλούμαστε να ανακαλύψουμε με την βοήθεια εξειδικευμένων εκπαιδευτικών κέντρων που λειτουργούν στην Αττική, αλλά και σε πολλά ελληνικά νησιά. 

Aqua Divers Club (48o χλμ. λεωφόρου Σουνίου, στην περιοχή της Αναβύσσου, ξενοδοχείο Καλυψώ, τηλ. 2291053461): Η εκπαίδευση για το βασικό επίπεδο περιλαμβάνει συνολικά εννιά βουτιές και κοστίζει 400€ (συμπεριλαμβάνεται ο εξοπλισμός, τα manuals και DVD με χρήσιμες πληροροφίες), ενώ έχετε την δυνατότητα για «δοκιμαστική βουτιά» για δυόμισι περίπου ώρες με 60€. Με την δοκιμαστική βουτιά σας δίνεται και ένα trial certificate, με το οποίο μπορείτε να πραγματοποιήσετε βουτιές σε βάθος δύο μέτρων με την συνοδεία εκπαιδευτή.

Atlantis Diving (Αγίου Κωνσταντίνου 27 & Σκοπέλου, Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9762777). Η εκπαίδευση για την απόκτηση του πρώτου διπλώματος scuba diving περιλαμβάνει έξι δίωρα θεωρητικά μαθήματα, πέντε μαθήματα σε πισίνα και τέσσερις καταδύσεις στη θάλασσα μέχρι τα δεκαπέντε μέτρα, οι οποίες πραγματοποιούνται στην Σαρωνίδα ή την Βουλιαγμένη. Το κόστος των μαθημάτων είναι 480€, ενώ η δοκιμαστική βουτιά κοστίζει 80€ αν είστε μόνος και 60€ ανά άτομο αν μαζευτείτε παρέα δύο ή τριών ατόμων και περιλαμβάνει δύο ώρες θεωρία και μία βουτιά. 

Mediterranean Dive Center (Παπαναστασίου 95, Καστέλλα, Πειραιάς, τηλ.: 210 4125376 & 210 4227537). Η εκπαίδευση για το βασικό δίπλωμα περιλαμβάνει τρία απογευματινά μαθήματα θεωρίας που πραγματοποιούνται τις καθημερινές και έξι καταδύσεις για δύο Σαββατοκύριακα. Οι βουτιές πραγματοποιούνται αρχικά σε πισίνα και ύστερα στην περιοχή Βοτσαλάκια στην παραλία Παρασκευά, καθώς και στο 1ο λιμανάκι Βουλιαγμένης. Το κόστος για τα μαθήματα είναι 350€, ενώ για μια δοκιμαστική βουτιά θα πληρώσετε 100€. Εννοείται ότι συμφέρει να ξεκινήσετε κανονικά μαθήματα. 

Divers Club (Λεωφ. Μαραθώνα 417, Μαραθώνας, τηλ.: 22940 69196).Τα θεωρητικά μαθήματα διαρκούν από οκτώ μέχρι δέκα ώρες και οι καταδύσεις (έξι με οκτώ) πραγματοποιούνται στα Δικαστικά Μαραθώνα, σε ελεγχόμενο περιβάλλον για υποβρύχιες δραστηριότητες. Το χειμώνα τα πρακτικά μαθήματα πραγματοποιούνται σε θερμαινόμενη πισίνα. Το δοκιμαστικό για scuba θα σας κοστίσει 50€ και διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες, ενώ για το δίπλωμα Open Water θα πληρώσετε 480€.

Mares Athens Diving Club (Βασ. Σοφίας 24, 151 24 Μαρούσι, τηλ.: 210 6140148) Το ευέλικτο πρόγραμμα της συγκεκριμένης σχολής δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες ώρες θεωρητικών μαθημάτων –το πρόγραμμα προχωράει ανάλογα με την ταχύτητα εκμάθησης ενοτήτων του κάθε σπουδαστή. Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει πέντε μαθήματα πισίνας και τέσσερεις καταδύσεις στη θάλασσα. Τα μαθήματα κοστίζουν 350€ και περιλαμβάνουν τέσσερα θεωρητικά και πέντε καταδύσεις. Επίσης θα χρειαστείτε χαρτί από καρδιολόγο. Τέλος, αν θέλετε στα πλαίσια του μαθήματος μπορείτε να μάθετε και τις βασικές τεχνικές της ελεύθερης κατάδυσης.

Diver’s club Crete: (Αγία Πελαγία, Κρήτη, τηλ 2810811755) Η εκπαίδευση για το βασικό πτυχίο διαρκεί τέσσερεις μέρες και περιλαμβάνει πέντε θεωρητικά μαθήματα (2 ώρες το καθένα), δύο με τρεις καταδύσεις σε ρηχά νερά ή πισίνα (1,5 με 2 ώρες για κάθε κατάδυση) και τέσσερις καταδύσεις στη θάλασσα (2 καταδύσεις την ημέρα). Τα μαθήματα κοστίζουν 370€ και οι βουτιές πραγματοποιούνται είτε στην περιοχή Μάλλια, είτε στην Αγία Πελαγία. 

Aegean Divers (Αγία Ειρήνη, Πύργος, Σαντορίνη. Τηλ: 22860 33201): Με κέντρο την Σαντορίνη, το Aegean Divers παρέχει στους ενδιαφερόμενους ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα καταδύσεων για όλα τα επίπεδα. Το βασικό πτυχίο εδώ κοστίζει 350€, ενώ οι βουτιές πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον στη νότια και δυτική πλευρά του νησιού, στον ύφαλο Μάνσελ, στην νήσο Θηρασιά σε απίστευτους τοίχους και σε ένα ναυάγιο το οποίο βρίσκεται στα 33 μέτρα. Το κομμάτι της θεωρίας μελετά τον εξοπλισμό, στοιχεία φυσικής και φυσιολογίας που είναι σημαντικά στις καταδύσεις, το θαλάσσιο περιβάλλον και πως δημιουργούνται πλάνα κατάδυσης. Το πρακτικό μέρος αποτελείται από διδασκαλία και αρχική πρακτική σε πισίνα και στη συνέχεια από τέσσερεις καταδύσεις στη θάλασσα για εφαρμογή.

Αν αναζητάτε επιλογές απόδρασης για το Σαββατοκύριακο και θέλετε να γνωρίσετε την μαγεία του βυθού, χωρίς να συμμετέχετε σε κάποιο δίπλωμα, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στο Μεσογειακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης «Γλαύκος» (2110148713), το οποίο διοργανώνει τριήμερα μαθήματα υποβρύχιας φωτογράφησης με διαμονή σε σκάφος. Οι εκδρομές απευθύνονται τόσο σε πτυχιούχους δύτες, όσο και σε ερασιτέχνες με... μάσκα και αναπνευστήρα που θέλουν να ανακαλύψουν την μαγεία του βυθού – και να την φωτογραφήσουν.

Οι υπεύθυνοι θα σας μάθουν πώς να τραβήξετε υποβρύχιες φωτογραφίες, θα σας νοικιάσουν ειδικές κάμερες αν δεν έχετε δικές σας και θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις με το σκάφος στον Σαρωνικό για τα μάτια σας μόνο. Το κόστος για δύτες είναι 290€ και για ερασιτέχνες 240€ για τρεις διανυκτερεύσεις σε σκάφος. Στην τιμή περιλαμβάνονται όλα τα γεύματα, ενώ τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν από τις 20 Αυγούστου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v