Twitter: "Ακολουθήστε" τον χάρτη

Χαθήκατε στην απλότητα του Twitter και το θεωρήσατε βαρετό; Συνέβη σε όλους μας στην αρχή. Ακολουθήστε τον χάρτη των προφίλ, των ανθρώπων και των tweets που το κάνουν ενδιαφέρον και... κολλήστε σε βαθμό απάρνησης του Facebook.
Twitter: Ακολουθήστε τον χάρτη
της Ηρώς Κουνάδη

Διαβάσατε το beginner’s guide μας, δημιουργήσατε ένα προφίλ στο τελευταίο social network που συγκλόνισε τον πλανήτη, επιλέξατε να ακολουθείτε δυο-τρεις φίλους σας, εμάς και το BBC News κι από εκεί και πέρα… το χάος. Γράψατε ένα-δυο έξυπνα tweets, βαρεθήκατε γρήγορα κι από τότε κάνετε login από σπάνια έως ποτέ. Η αλήθεια είναι πως, ακριβώς επειδή είναι μεγαλειωδώς απλό σε σχέση με το υπόλοιπο web 2.0 που πνίγεται στα applications, τα widgets και τα terabytes βίντεο και φωτογραφιών, το Twitter μπορεί στην αρχή να μοιάζει βαρετό. Μέχρι να μάθεις λίγα πράγματα γι’ αυτό, παραπάνω από τα βασικά.

Νούμερο ένα προϋπόθεση για να το εκτιμήσετε είναι να διαβάζετε ενδιαφέροντα πράγματα στην αρχική του σελίδα, με το που κάνετε login. Από νέα φίλων μέχρι παγκόσμιες εξελίξεις, συζητήσεις στις οποίες να μπορείτε να συμμετέχετε, απόψεις και σκέψεις για θέματα που (θα μπορούσαν να) σας ενδιαφέρουν. Για να γίνει αυτό, πρέπει εκτός από το in2life, το BBC News και τους/ τις κολλητούς/ ές σας να «ακολουθείτε» και μερικά ενδιαφέροντα προφίλ.

Κι επειδή αυτό το τελευταίο είναι πολύ σχετικό –και το internet βρίθει top 10 “must follow” χρηστών του Twitter, από σέξι άνδρες και γυναίκες μέχρι tech experts– ορίστε μια γενική ιδέα περί του πού βρίσκονται κρυμμένα τα ενδιαφέροντα προφίλ.

Οι φυλές του Twitter
Τι κοινό έχουμε εγώ, εσύ, η Britney, ο διευθυντής των Times της Νέας Υόρκης, ο εκδότης του, ο Θεός και ο Darth Vader; Έχουμε όλοι προφίλ στο Twitter. Και “tweet-άρουμε” –κατά το ποστάρουμε– τον πόνο μας, τα ταξίδια μας, τα καινούρια bar που ανοίγουν στην πόλη και το πόσο πολύ μας αρέσουν τα applications στο νέο μας Blackberry. Ναι, κι ο Θεός αυτό κάνει.

* Οι διάσημοι: Από την Britney Spears, τον William Shatner και τον Shaquille O’Neil μέχρι τον Barack Obama, τη Hillary Clinton και τον Lance Armstrong του Tour de France, αναρίθμητοι celebrities μοιράζονται καθημερινά λεπτομέρειες για τη ζωή τους και σκέψεις τους για τον κόσμο με fans και μη μέσω του Twitter. Δεν είναι, βέβαια, όλα τα προφίλ αυθεντικά.

Το cnet δημοσίευσε τον περασμένο Απρίλιο τις ετυμηγορίες του σχετικά με το ποια προφίλ ανήκουν όντως στους celebrities τα ονόματα των οποίων φέρουν, ενώ πρόσφατα το Twitter εγκαινίασε την πιλοτική διαδικασία πιστοποίησης των προφίλ –το μπλε σηματάκι πάνω δεξιά επιβεβαιώνει ότι όντως διαβάζετε το προφίλ του Jimmy Falon και όχι κάποιου φανατικού θαυμαστή του. Αναζητήστε το, πριν βιαστείτε να χαρείτε ότι ανταλλάσσετε απόψεις με τον παιδικό σας ήρωα.

* Οι Twitterati: Θα βρείτε τα ονόματά τους –ακόμα συχνότερα, τα username τους– σε κάθε λίστα με τους “must follow” χρήστες του Twitter. Είναι εκείνοι που έχουν δεκάδες χιλιάδες followers, άλλα τόσα tweets, και πάντα κάτι ενδιαφέρον να μοιραστούν με τον πλανήτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι και ημι-διάσημοι, αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η φήμη τους προηγείτο ή έπεται της εξέλιξης τους σε Twitter stars.

Ονόματα κλειδιά αυτής της κατηγορίας, που σίγουρα ακούσατε εκεί κάπου μαζί με τον ορισμό του Web 2.0, περιλαμβάνουν αυτά των Guy Kawasaki της Alltop, Jason Calacanis της Mahalo, Jack Dorsey του ίδιου του Twitter, Pete Cashmore του Mashable, Robert Scoble, Kevin Rose του Digg, Chris Brogan των New York Times, και Justine του... internet.

* Τα ΜΜΕ: Μη βιαστείτε να προσπεράσετε αυτήν την κατηγορία προφίλ, σκεπτόμενοι ότι το τελευταίο πράγμα που θα θεωρούσατε ενδιαφέρον είναι ένα ακόμη news feed στο ήδη βομβαρδισμένο από ειδήσεις εικοσιτετράωρό σας. Πέραν των αμιγώς ειδησεογραφικών μέσων –βλέπε BBC, Times, Reuters, CNN κλπ– σχεδόν κάθε έντυπο και μη περιοδικό, στήλη και blog που σέβονται τον εαυτό τους "tweet-άρουν" επί καθημερινής βάσης τα τελευταία τους δημοσιεύματα, αλλά και άκρως ενδιαφέροντα links, retweets και σχόλια- απαντήσεις στα tweets άλλων –μέσων ή ανθρώπων.

Εμείς ακολουθούμε σε σημείο stalking την ταξιδιωτική στήλη των Times του Λονδίνου, τον Lonely Planet, το Slate, το Wired, το Onion και το Spiked, αλλά και ελληνικά μέσα και blogs, όπως το Monkie Magazine του "δικού μας" Λουκά Τσουκνίδα, την Athens Voice, το Radio Bubble και τον Αστέρη Μασούρα ΑΚΑ Oneiros.

Τα εργαλεία (για να βρείτε τους υπόλοιπους)
Μία λύση για να προσθέσετε ενδιαφέροντα tweets στο home page σας, να βρείτε δηλαδή κι άλλα προφίλ για να ακολουθείτε, είναι να ρίξετε μια ματιά στις λίστες που ακολουθούν οι Twitterati, τα αγαπημένα σας μέσα και οι φίλοι σας.

Μία άλλη είναι να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως το Monitter, για να εντοπίσετε Twitterers με τους οποίους μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα. Απλούστατο στη χρήση του, το Monitter είναι ουσιαστικά ένα rss feed, που αντλεί σε πραγματικό χρόνο tweets με βαση τρεις λέξεις κλειδιά που θα ορίσετε εσείς. Αυτές μπορεί να είναι οτιδήποτε σας ενδιαφέρει, από ταξίδια και σπορ μέχρι μια συγκεκριμένη ταινία και μια γειτονιά της Νέας Υόρκης.

Μπορείτε, μάλιστα, να επιλέξετε να βλέπετε μόνο τα tweets που γίνονται σε απόσταση ορισμένων χιλιομέτρων από μια συγκεκριμένη πόλη. Μοναδικό μείον ότι το Athens, για παράδειγμα, περιλαμβάνει και όλες τις Αθήνες των ΗΠΑ, οπότε ίσως δυσκολευτείτε αν θέλετε να διαβάσετε μόνο τα tweets των συμπολιτών σας.

Την ίδια ακριβώς δουλειά με το Monitter, αλλά με μία λέξη κλειδί αντί για τρεις, κάνει και το Search.Twitter.com.

Ένα monitor των ελληνικών tweets υπάρχει μέσα στο ίδιο το Twitter, λέγεται Greeterz και λειτουργεί ως κανονικό προφίλ, κάνοντας re-tweet ό,τι ενδιαφέρον "ποστάρουν" –σας έλειψε η ορολογία του Facebook;– οι Έλληνες χρήστες.

Και για να μην ξεχνιόμαστε...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v