Βρυξέλλες: Η πρωτεύουσα των κόμικς για το 2009

Από τον Τεν Τεν μέχρι τα Στρούμφ και τον Γκαστόν Λαγκάφ, η συμβολή της πόλης των Βρυξελλών στην ένατη τέχνη είναι δυσανάλογη του μεγέθους της. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι είναι το πιο ουσιαστικό λιθαράκι του Βελγίου στον παγκόσμιο πολιτισμό. Εκεί χτυπά φέτος και η καρδιά των κόμικς. Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ των Βρυξελλών.
Βρυξέλλες: Η πρωτεύουσα των κόμικς για το 2009
του Γιώργου Φλώκα

Μπορεί το καλοκαίρι να πλησιάζει επικίνδυνα και οι σκέψεις για νησιά και παραλίες να κυριαρχούν, αλλά φέτος, οι φαν των κόμικς πάνε… βόρεια και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες, που μπορεί να μην φημίζονται για τις θάλασσές τους, αλλά σίγουρα στα κόμικς αποτελούν ένα από τα ευρωπαϊκά γαλατικά χωριά που αντιστέκονται και θα αντιστέκονται για πάντα στα αμερικάνικου τύπου (βλέπε Superman) κόμικς και στον εκφυλισμό της εν λόγω τέχνης σε απλή διασκέδαση για παιδιά.

Οι Βρυξέλλες αποτελούν μια σαφώς λογική επιλογή στη φιλοξενία ενός φεστιβάλ κόμικς. Όποιος έχει περπατήσει τους δρόμους της, θα γνωρίζει ότι δεν μπορείς να πας μακριά προτού πέσεις πάνω σε ένα εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο, αφιερωμένο στην ένατη τέχνη, ή έστω σε ένα γκράφιτι εμπνευσμένο από κόμικς.

Άλλωστε, η πόλη έχει γεννήσει και φιλοξενήσει μια σειρά από θρύλους των κόμικς. O Hergé (Τεν Τεν), ο Franquin (Γκαστόν Λαγκάφ, ο επιρρεπής στις… γκάφες υπάλληλος γραφείου) και ο Peyo (Στρουμφ) κατάγονται από τις Βρυξέλλες. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται επίσης το διάσημο Κέντρο Κόμικς του Βελγίου (Centre Belge da la Band Dessinee), σε ένα εντυπωσιακό Art Nouveau κτίριο που φέτος γιορτάζει την 20η του επέτειο.

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, που ξεκίνησε από τις 28 Φεβρουαρίου, με μια εντυπωσιακή παρέλαση με μπαλόνια, περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών φιλοξενεί έως τις 28 Ιουνίου την έκθεση Ματιές στα Βελγικά Comic Strip, μια σημαντική έκθεση που παρουσιάζει έναν αιώνα δημιουργίας κόμικ στριπς από 20 μεγάλους βέλγους κομίστες. Ωστόσο, το αφιέρωμα επεκτείνεται και σε παγκόσμιους κολοσσούς τους είδους, όπως ο Hugo Pratt (Corto Maltese), ο Tardi (Adele Blanc), ο Alex Raymond (Flash Gordon), και ο Schultz (Peanuts).

Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται μια ακόμη από τις πλέον αναμενόμενες εκθέσεις του Φεστιβάλ, η Sixties: Crepax/Cuvelier/Forest/Peellaert, που επιδεικνύει τη δουλειά τεσσάρων συγγραφέων, τα αφηγήματα και οι τολμηρές απεικονίσεις των οποίων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των κόμικς σε κάτι παραπάνω από απλή διασκέδαση για παιδιά.

Έως τις 25 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση στο Ίδρυμα Raymond Leblanc, με θέμα «τα βελγικά χρόνια του Rene Goscinny», η οποία επικεντρώνεται στη συνεργασία του δημιουργού του Asterix με τους συγγραφείς του Journal Tintin στις Βρυξέλλες (Tibet, Uderzo, Macherot, Franquin, Berck) από το 1955 έως 1961, καθώς και στη συνεργασία του με την Belvision, με «καρπούς» τον Αστερίξ το Γαλάτη, το Αστερίξ και Κλεοπάτρα κ.α.

Το Δημαρχείο των Βρυξελλών τιμά τον Willy Vandersteen, δημιουργό του κόμικ Μπομπ και Μπομπέτ, με έκθεση που λαμβάνει χώρα από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αφιέρωμα στον Vandersteen θα πραγματοποιηθεί και στον Οίκο των Κόμικς της πόλης.

Κινηματογράφος, θέατρο και εκθέσεις
Οι λάτρεις των κόμικς θα διαπιστώσουν ότι ολόκληρη η πολιτιστική κίνηση των Βρυξελλών το 2009 είναι στραμμένη στην ένατη τέχνη. Παζάρια, διαγωνισμοί αυτοσχεδιασμού, διαλέξεις, κινηματογραφικά και θεατρικά αφιερώματα σε θεματικούς τομείς όπως τα manga και το anime πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το Φεστιβάλ Anima θα «τρέχει» και τον Ιούνιο ενώ το Βασιλικό Αρχείο Κινηματογράφου του Βελγίου παρουσιάζει καθημερινές προβολές ταινιών του είδους. Το θέατρο XL παρουσιάζει το «Στην υγεία σας», μια θεατρική προσαρμογή του Poje’s Way, κλασικού χιουμοριστικού δημιουργήματος των Cauvin και Carpentier.

Το Κέντρο Κόμικς του Βελγίου θα φιλοξενήσει τρεις θεματικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων τα «20 χρόνια mangas στην Ευρώπη» και μια περιήγηση στον κόσμο των ιαπωνικών mangakas.

Το Atomium, ένα από τα μνημεία της πόλης θα έλθει στο προσκήνιο καθώς 14 ευρωπαίοι δημιουργοί κόμικς αποδίδουν τα εύσημα σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της πόλης, σε ένα αφιέρωμα που ξεκινά στις 4 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, το 2009 θα είναι και το έτος που ο Nero, η πιο γνωστή δημιουργία του Φλαμανδού Marc Sleen θα περάσει στην ιστορία της πόλης. Το Ίδρυμα Sleen απέκτησε ένα κτίριο, κοντά στο Κέντρο Κόμικς του Βελγίου, στο οποίο το έργο του Sleen θα εκτίθεται συνεχώς, από τον Απρίλιο.

To 8o Φεστιβάλ Κόμικς των Βρυξελλών θα λάβει χώρα στο τριήμερο 9-11 Οκτωβρίου, στον χώρο του Δημαρχείου Saint Gilles, με περισσότερους από 70 δημιουργούς, παζάρι κόμικς και την απονομή του αρχαιότερου βραβείου στο χώρο των κόμικ στριπς, το βραβείο Saint-Michel.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v