BBC Languages: Ποτέ ξανά χαμένοι στη μετάφραση

Χαθήκατε στα γαλλοκαταλανικά σύνορα; Ψάχνετε απεγνωσμένα τουαλέτα στο Τόκιο; Κάποιον να μιλά Αγγλικά στη Βουδαπέστη; Nie panikuj! Κάντε ένα κλικ στο BBC Languages και (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα βασικά) δε θα ξανανιώσετε ποτέ... χαμένοι στη μετάφραση.
BBC Languages: Ποτέ ξανά χαμένοι στη μετάφραση
Nie panikuj! Ήταν μία από τις αρκετές φράσεις που μας έμαθε σήμερα η «σαπουνόπερα» του Bogdan, του Πολωνού εργάτη, και της Sarah, της Αγγλίδας που τον ερωτεύτηκε. Η σειρά είναι δημιουργία του BBC, για το portal Languages, που υπόσχεται να μας μάθει 36 γλώσσες εύκολα, γρήγορα και άκρως διασκεδαστικά. Φεύγετε για διακοπές στην Πορτογαλία; Σαββατοκύριακο στην Ουγγαρία; Επαγγελματικό ταξίδι στην Ιαπωνία; Don’t panic! Τα βασικά, τουλάχιστον, θα τα ξέρετε.

Πέραν του κλασσικού “phrasebook”, με τα ευχαριστώ, παρακαλώ, με λένε, πού είναι η τουαλέτα και άλλα απαραίτητα, τα οποία μπορείτε να ακούσετε, να κατεβάσετε στο mp3 σας και να εκτυπώσετε σε 36 διαφορετικές γλώσσες, οι δημοφιλέστερες από αυτές –Ισπανικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ελληνικά, Πορτογαλικά και Κινέζικα– εμπλουτίζονται με βίντεο και εικόνες που διηγούνται ιστορίες όπως η προαναφερθείσα «σαπουνόπερα», οι οποίες κάνουν την εκμάθηση πολύ πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική.

Μας άρεσε, για παράδειγμα, η σειρά βίντεο “Mi Vida Loca”, που στα Ελληνικά θα μεταφράζαμε «η τρελή ζωή μου», η οποία απευθύνεται στους αρχαρίους των Ισπανικών. Καλογυρισμένη και διαδραστική, βάζει το «μαθητή» στο ρόλο του νεοφερμένου στη Μαδρίτη, που πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνος του στο σπίτι της φίλης που θα τον φιλοξενούσε, και η οποία την τελευταία στιγμή… εξαφανίστηκε. Καθώς το σενάριο εκτυλίσσεται, μαθαίνετε νέες φράσεις, τις οποίες σε αρκετά σημεία καλείστε να χρησιμοποιήσετε –μπορείτε να τσεκάρετε και την προφορά σας, συνδέοντας μικρόφωνο στον υπολογιστή.

Κι αφού διασκεδάσετε με τις ιστορίες των βίντεο –θυμίζουμε πάλι τη σαπουνόπερα με την Αγγλίδα και τον Πολωνό, μην τη χάσετε, είναι must– ρίξτε και μια ματιά στα “cool” Ισπανικά, Γαλλικά και Ιταλικά, για να μάθετε, επιτέλους, τις… σωστές λέξεις που δε διδάσκουν στα φροντιστήρια. Εντάξει, δεν είναι οι χειρότερες βρισιές που θα ακούσετε στα λιμάνια, αλλά είναι μια αρχή για να ξεφύγετε από την υπερβολικά clean cut εκδοχή της γλώσσας που συνειδητοποιούμε συνήθως ότι μιλάμε, μετά τις πρώτες ημέρες παραμονής στην αντίστοιχη χώρα.

Αν θέλετε να… εμβαθύνετε, ή να είστε βέβαιοι ότι δε θα ξεχαστείτε και θα τα παρατήσετε μετά την πρώτη επίσκεψη στο site, μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter μιας εκ των τεσσάρων πιο δημοφιλών γλωσσών –Γαλλικών, Γερμανικών, Ιταλικών ή Ισπανικών– και να ολοκληρώσετε ένα beginner’s course σε 12 εβδομάδες. Στο τέλος του, έχει και τεστάκι για να αξιολογήσετε την πρόοδο που κάνατε και… BBC Certificate για το βιογραφικό σας.

Στα… extras θα βρείτε tips εκμάθησης από άλλους χρήστες του site, ιστορίες και ημερολόγια σπουδαστών που έμειναν για καιρό στις αντίστοιχες χώρες για να μάθουν τη γλώσσα, γλωσσοδέτες, και υλικό για δασκάλους που θέλουν να μοιραστούν και να μεταδώσουν τη γνώση.

Έτοιμοι; Κλικ στο BBC.co.uk/Languages και… καλό μάθημα!

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v