Rugby: To "βάρβαρο" άθλημα των ευγενών

Μετράει ήδη έναν αιώνα από την εφεύρεσή του και κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές με αστραπιαίους ρυθμούς. Δυναμικά τάκλιν, εντυπωσιακά σπριντ, σκληρές μάχες σώμα με σώμα, ομαδικό πνεύμα. Καλωσήρθατε στον κόσμο του Rugby.
Rugby: To βάρβαρο άθλημα των ευγενών
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όταν το 1823 ο καθηγητής Web Ellis, στην περιοχή Rugby της Αγγλίας, βλέποντας τα παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο, πήρε την μπάλα στα χέρια του και άρχισε να τρέχει, σε καμία περίπτωση δεν περίμενε ότι το άθλημα που είχε μόλις εφεύρει θα γινόταν το 2ο πιο διαδεδομένο άθλημα στον κόσμο. Μέσα σε κάτι παραπάνω από έναν αιώνα, το ράγκμπι διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο, κερδίζοντας εκατομμύρια πιστούς οπαδούς, αλλά και πολλούς επικριτές. Οι βασικοί κανονισμοί θεσπίστηκαν το 1870 και από τότε έχουν παραμείνει ίδιοι. Το ράγκμπι μπήκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1900, με τη συμμετοχή μόνο τριών χωρών. Το άθλημα συμπεριλήφθηκε πάλι στους αγώνες του 1920, στην Αμβέρσα, με τη συμμετοχή μόνο δύο ομάδων, ενώ το 1924, στο Παρίσι, ήταν η τελευταία φορά που αθλητές του συμμετείχαν στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

Παρ'ολα αυτά, το ράγκμπι έχει φτάσει σήμερα να παίζεται σε περισσότερες από 120 χώρες του κόσμου και ήδη έχει ενταχθεί στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ολυμπιάδας του 2012 στην Αγγλία.  Είναι από τα ελάχιστα αθλήματα τα οποία απαιτούν ταυτόχρονα δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, σπιρτάδα και ομαδικότητα. Παρεξηγημένο από αρκετούς, το άθλημα έχει χαρακτηριστεί αρκετές φορές "βάρβαρο" από τους μή μυημένους στην φιλοσοφία του. Η προβολή του άλλωστε από το διεθνή μέσα επικεντρώνεται στην επανάληψη των σκληρών φάσεων και των δυνατών τάκλιν. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Σίγουρα δεν είναι από τα αθλήματα που χαρακτηρίζονται 'light', όπως είχε δηλώσει άλλωστε και ο Pierre Berbizier προπονητής της εθνικής ομάδας της Γαλλίας: "Αν δεν μπορείς να φας ούτε μια γροθιά, τότε καλύτερα να ξεκινήσεις πίνγκ-πόνγκ". Από την άλλη πλευρά όμως, πρόκειται για ένα άθλημα με όλη την σημασία της λέξης. Οι παίκτες δεν συνωστίζονται απλά σε ένα κουβάρι και σπρώχνονται, ούτε σαν στόχο τους έχουν να σακατέψουν τον αντίπαλο. Σύμφωνα μάλιστα με ένα αγγλικό ρητό: «Το ράγκμπι είναι ένα παιχνίδι για χούλιγκαν που παίζεται από ευγενείς».

Σκοπός των παικτών είναι να περάσουν με την μπάλα την αμυντική γραμμή των αντιπάλων και να σκοράρουν περνώντας την τελική γραμμή του γηπέδου (try). Το κάθε try μετράει για πέντε πόντους. Βασικός κανόνας είναι ότι η πάσα γίνεται πάντα προς τα πλάγια ή πίσω και ποτέ μπροστά. Η αντίπαλη ομάδα προσπαθεί να εμποδίσει το σκοράρισμα χρησιμοποιώντας ένα είδος τάκλιν που γίνεται με τους ώμους. Από την στιγμή που ο επιτιθέμενος παίκτης πέσει κάτω, είναι υποχρεωμένος να αφήσει την μπάλα. Κάθε ομάδα αποτελείται από 15 παίκτες. Απόλυτος "άρχοντας" του αγώνα είναι ο διαιτητής στον οποίο, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, μπορούν να μιλούν μόνο οι αρχηγοί των δύο ομάδων. To γήπεδο του ράγκμπι είναι ίδιο με αυτό ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, με μια επιπλέον περιοχή 5-10 μέτρων σε κάθε άκρη του γηπέδου. Σε αντίθεση με τα τέρματα του ποδοσφαίρου, τα δοκάρια του ράγκμπι είναι σε σχήμα "Ήτα" και έχουν μήκος 5,6 μ. Η διάρκεια του αγώνα είναι 80 λεπτά (δύο 40λεπτα ημίχρονα). Το "ράγμπι 7" που ενσωματώθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες αποτελεί μια παραλλαγή του κλασσικού ράγκμπι, με την μόνη διαφορά ότι συμμετέχουν 7 παίκτες και τα ημίχρονα διαρκούν μόλις 7 λεπτά. Η επιλογή αυτή έγινε προφανώς για εξοικονόμηση χρόνου, μιας και συνολικά θα συμμετέχουν 32 επίσημες εθνικές ομάδες.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το άθλημα γνωρίζει μεγάλη απήχηση, με τα προημιτελικά του 4ου πανελλήνιου πρωταθλήματος να διεξάγονται αυτήν την περίοδο. Σαν χώρα έχουμε ανέβει κατηγορία στην Ευρώπη και είμαστε, πλέον, στην 3C (3η ερασιτεχνική), και έχουν ήδη ξεκινήσει τα παιχνίδια για τους προκριματικούς του παγκοσμίου κυπέλλου, το οποίο θα διεξαχθεί το 2011 στην Νέα Ζηλανδία. To Σάββατο 28 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο τελικός του πανελληνίου πρωταθλήματος στις 15:00 στα Γλυκά Νερά, ανάμεσα στις ομάδες Athens Rugby και Attica Springboks, ενώ στις 11 Απριλίου στην Αλεξανδρούπολη η Εθνική ομάδα αντιμετωπίζει την Βουλγαρία.

Αν οι παραπάνω πληροφορίες σας κίνησαν έστω και λίγο την περιέργεια, τότε δεν έχετε παράν να εγγραφείτε σε κάποιο από τα σωματεία ράγκμπι που βρίσκονται κοντά σας. Ορισμένα από αυτά θα βρείτε στα σχετικά links του άρθρου. Η συνδρομή κοστίζει από 25-50€ τον μήνα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Όσον αφορά στον εξοπλισμό, αρχικά δεν θα χρειαστείτε τίποτα παραπάνω από αθλητικά παπούτσια και φόρμα. Τα παπούτσια των έως 13 ετών αθλητών είναι χωρίς τάπες. Ακόμα, όμως, και στις μεγάλες ηλικίες ο εξοπλισμός είναι προαιρετικός. Αν τώρα θέλετε να εξοπλιστείτε πλήρως τότε συμφέρει να παραγγείλετε τα απαραίτητα αξεσουάρ μέσω διαδικτύου, από τα δύο μεγαλύτερα online rugby stores εδώ και εδώ.  Το σύνολο ενός πλήρους αθλητικού εξοπλισμού για ράγκμπι δεν θα σας κοστίσει παραπάνω από 130€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v