Φρέσκιες ιδέες για τα νέα (σας) χόμπι

Ένα ακόμη απόγευμα μπροστά στην τηλεόραση ή ένα δημιουργικό δίωρο με χορό, κατασκευές, φωτογραφία, video art, συγγραφή σεναρίου και... οινομαγειρέματα; Επισκεπτόμαστε έντεκα καλλιτεχνικές ακαδημίες τσέπης και επιλέγουμε σταθερά το δεύτερο.
Φρέσκιες ιδέες για τα νέα (σας) χόμπι
της Ηρώς Κουνάδη

Επιμένοντας να πιστεύουμε ότι η αρχή του φθινοπώρου σηματοδοτεί πολύ περισσότερο από τον Ιανουάριο την έναρξη μιας νέας «χρονιάς», όπως λέγαμε και πρόσφατα, κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάνουμε σχέδια: για την καριέρα μας, την προσωπική μας ζωή, τα ταξίδια που θα αξιοποιήσουν το υπόλοιπο αδείας μέχρι το τέλος του χρόνου, τη μόρφωση και τον ελεύθερό μας χρόνο. Κι αν νομίζετε ότι τα δύο τελευταία δε συνδυάζονται, γιατί η «επιμόρφωση» παραπέμπει σε βαρετές αίθουσες διδασκαλίας μέσα στις οποίες διεξάγονται μονότονοι μονόλογοι και στη συνέχεια διάβασμα στο σπίτι εις βάρος ενός πολύτιμου μέρους του ελεύθερου χρόνου, καιρός να αναθεωρήσετε.

Τα σεμινάρια «επιμόρφωσης ενηλίκων» που αυξάνονται και πληθύνονται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα υπόσχονται να αξιοποιήσουν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο μας, εμβαθύνοντας σε οποιοδήποτε αντικείμενο μας ενδιαφέρει –από φωτογραφία και συγγραφή σεναρίου μέχρι χορό, κατασκευή κοσμημάτων και μαγειρική–, αναπτύσσοντας τις κλίσεις μας, βγάζοντας στην επιφάνεια ταλέντα που δε γνωρίζαμε ότι είχαμε, γνωρίζοντάς μας κόσμο, ακόμη και… εμπνέοντάς μας να αλλάξουμε δουλειά. Πολύ πιο ενδιαφέρον από ένα ακόμη βράδυ μπροστά στην τηλεόραση, δε νομίζετε;

Για να σας… βάλουμε ιδέες, κάναμε μια μίνι έρευνα και παρουσιάζουμε τα πλέον ενδιαφέροντα σεμινάρια σε κάθε πιθανό και απίθανο αντικείμενο που ξεκινούν άμεσα –μόλις που προλαβαίνετε να κλείσετε θέσεις.

Ash in Art: Τέχνη low budget
Καρέα 11, Μετς, τηλ.: 210 9216890, 6948688829
Με μόλις 40 ευρώ το μήνα, τα καλλιτεχνικά μαθήματα του Ash in Art είναι αδιαμφισβήτητα τα πιο low budget που διατίθενται αυτήν τη στιγμή στην πόλη, χωρίς όμως αυτό να στερεί τίποτα από το ενδιαφέρον ή το επίπεδο εξειδίκευσής τους. Το σεμινάριο κρουστών με τον Βασίλη Λιώση έχει ήδη γίνει talk of the town και συνεχίζει ακάθεκτο, το web design του Γιώργου Αθανασόπουλου εξακολουθεί να έχει φανατικό κοινό, ενώ η θεατρική έκφραση με τον Αυγουστίνο Ρεμούνδο παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεών μας. Άλλα αντικείμενα περιλαμβάνουν υαλογραφία (βιτρώ), κολλάζ, ψηφιδωτό, φωτογραφία, latin χορούς, flamenco, αργεντίνικο τάνγκο, ψηφιδωτό, βιολί, δημιουργική γραφή, ζωγραφική και κεραμεική. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται απογευματινές και βραδινές ώρες, μεταξύ 19.00 και 23.00 τις καθημερινές και από τις 15.30 μέχρι τις 23.00 τις Κυριακές. Οπότε η δικαιολογία ότι δουλεύετε μέχρι αργά δεν πιάνει.

Μικρό Πολυτεχνείο: Ένα όνομα, μια ιστορία
Πλατεία Ασωμάτων 7, Θησείο, τηλ.: 210 3252998, 210 3243306, 210 9480745
Ο φορέας που έβαλε τον όρο «σεμινάρια ελεύθερου χρόνου» στο λεξιλόγιο των κατοίκων του κλεινού άστεως συνεχίζει να μας δελεάζει με νέα αντικείμενα, όπως το Εργαστήριο Στίχου και Μελοποίησης, και ιδιαίτερες προτάσεις, όπως η αυτοματική γραφή και η εικονογράφηση παιδικού βιβλίου. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα και τα σεμινάρια σύνταξης σεναρίου για ταινία μικρού μήκους, με συντονιστή τον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη, ιδρυτή της εταιρείας παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών t-shOrt –την οποία ξέρετε από το πρωτοποριακό διαδικτυακό φεστιβάλ Big Bang– και, βέβαια, το περίφημο σεμινάριο video art των Λάκη και Άρη Ιωνά, την έκθεση έργων των… αποφοίτων του οποίου παρακολουθούμε κάθε χρόνο στο Μικρό Πολυτεχνείο.

Για να πάρετε μια πρώτη γεύση από την ατμόσφαιρα και τη φιλοσοφία του, επισκεφθείτε το Μικρό Πολυτεχνείο τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στις 20.30 για να παρακολουθήσετε την παρουσίαση όλων των μαθημάτων της σαιζόν, να μιλήσετε με τους εισηγητές και να επιλέξετε ποια θέλετε να παρακολουθήσετε. Τα ωράρια εδώ είναι από απογευματινά έως… ξενύχτικα, από τις 18.00 έως τις 02.00 τις καθημερινές και από το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα τα Σαββατοκύριακα. Το κόστος παρακολούθησης δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ το μήνα, ενώ από το δεύτερο σεμινάριο και για καθένα από τα επόμενα που θα παρακολουθήσετε δικαιούστε έκπτωση 10-20%.

Μουσείο Μπενάκη: Εικαστικά για... λίγους και καλούς
Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, Κτήριο Ελένης Θεοχάρη-Περάκη, Δώρας Δ’ Ίστρια 7 και Μαρασλή, Λυκαβηττός, τηλ.: 210 7220209, 210 7211390, κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 9.00 - 15.00
Κατασκευή κοσμήματος και κούκλας, βυζαντινή αγιογραφία, αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, χαρακτική, εγκαυστική, art therapy, ζωγραφική και εικονογράφηση παιδικού εντύπου είναι τα αντικείμενα της δια βίου μάθησης με τα οποία καταπιάνεται φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, απογευματινές ώρες, ο μέγιστος αριθμών ατόμων ανά τμήμα είναι 12, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη παρακολούθηση και συμμετοχή όλων των «μαθητών», ενώ το κόστος κυμαίνεται από 250 έως 350 ευρώ για 12 μαθήματα, που πραγματοποιούνται σε τρεις μήνες. Η προθεσμία για τις εγγραφές λήγει την 1η Οκτωβρίου.

Μεταίχμιο: Η έμφαση στις τέχνες του λόγου
Ιπποκράτους 118, τηλ.: 211 3003580
Με μότο το «γιατί η γνώση δεν τελειώνει στα θρανία», ο Πολυχώρος Μεταίχμιο εγκαινιάζει φέτος πέντε κύκλους μαθητείας, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία: από την ιστορία της νεοελληνικής ποίησης και της νεοελληνικής λογοτεχνίας στην τέχνη του δημοσιογραφικού λόγου και από τη θεατρική εκπαίδευση ενηλίκων και τη θεατρική αγωγή στον συναρπαστικό χώρο των κόμικς.

Στην ελληνική ποίηση του 20ου αιώνα αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει ο Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κριτικός λογοτεχνίας, μέσα από ένα σεμινάριο 30 ωρών, που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα απόγευμα, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 300 ευρώ. Την ανάλυση και συγγραφή δημοσιογραφικών κειμένων διδάσκει ο Σπύρος Α. Μοσχονάς, επίκουρος καθηγητής γλωσσολογίας του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε 30 διδακτικές ώρες, κάθε Δευτέρα 16.30-19.00, με το κόστος στα 450 ευρώ. Από τις σπηλαιογραφίες και τα ιερογλυφικά έως τα μάνγκα και τους σύγχρονους κομίστες μας ξεναγεί στην ιστορία και θεωρία των κόμικς ο Γιάννης Κούκουλας, δημοσιογράφος, σε 25 διδακτικές ώρες, κάθε Τετάρτη 17.00-19.00 και κόστος στα 400 ευρώ

Ξεχωριστά μπορείτε να παρακολουθήσετε καθένα από τα τέσσερα εξάωρα εργαστήρια θεατρικής αγωγής, με υπεύθυνες τις Άβρα Αυδή, εκπαιδευτικό θεάτρου-διδάσκουσα στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και Μελίνα Χατζηγεωργίου, εκπαιδευτικό θεάτρου-διδάσκουσα στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, στην τιμή των 30 ευρώ –αν επιλέξετε να παρακολουθήσετε και τα τέσσερα, το κόστος «πέφτει» στα 90 ευρώ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και το σεμινάριο δημιουργικής γραφής, με εισηγητή τον συγγραφέα Γιώργο Ξενάριο, που περιλαμβάνει πρακτική άσκηση γύρω από το διήγημα και το μυθιστόρημα, καθώς και προσέγγιση βασικών θεωρητικών ζητημάτων γύρω από το μυθιστόρημα. Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 30 ώρες, οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη 19.0-22.00 και το κόστος ανέρχεται στα 500 ευρώ. Σημειώστε, τέλος, ότι τα μέλη της λέσχης φίλων του πολυχώρου απολαμβάνουν έκπτωσης 10% στις τιμές όλων των σεμιναρίων.

Vortex Studio: Καλλιτεχνική ακαδημία... τσέπης
Ιθάκης 24 και Ι. Δροσοπούλου, Αθήνα, τηλ.: 210 8259994
Πιστό στις αρχές της έρευνας, του πειραματισμού και της ενθάρρυνσης της προσωπικής έκφρασης, το Vortex Studio λειτουργεί σαν μία μικρή καλλιτεχνική ακαδημία, διοργανώνοντας εβδομαδιαία σεμινάρια ελάχιστης διάρκειας δύο μηνών. Video art, κόσμημα, φωτογραφία, κινηματογράφος και θεωρία της τέχνης είναι οι θεματικές ενότητες των σεμιναρίων, που πραγματοποιούνται σε μικρές ομάδες, maximum 10 ατόμων. Το κόστος των σεμιναρίων κυμαίνεται από 300 έως 350 ευρώ το δίμηνο, ενώ οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, για 3 ή 4 ώρες.

Θέατρο των Αλλαγών: Τα μυστικά της σκηνής
3ης Σεπτεμβρίου 19α, Αθήνα, τηλ.: 210 5248251, 210 5246833
Ο μαγικός κόσμος του θεάτρου αποκαλύπτεται, σε όλο του το μεγαλείο, στα μαθήματα του Θεάτρου των Αλλαγών, πολλά εκ των οποίων είναι ανοιχτά σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να τα παρακολουθήσουν: αρχάριους και προχωρημένους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Υποκριτική, χοροθέατρο, φωνητική, αυτοσχεδιασμός, θεατρικό μακιγιάζ, χορός, φλαμένκο, αφήγηση παραμυθιού, ορθοφωνία και υποκριτική στην κωμωδία είναι μερικές μόνο από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες. Η εγγραφή κοστίζει 60 ευρώ και ισχύει για τέσσερεις συνεχόμενες περιόδους ( τρία τρίμηνα και τα καλοκαιρινά σεμινάρια). Το κάθε μάθημα κοστίζει 6 ευρώ την ώρα, γίνεται μια φορά την εβδομάδα και διαρκεί ένα δίωρο. Σε κάθε τρίμηνο πραγματοποιούνται συνολικά 12 δίωρα μαθήματα, ήτοι 144 ευρώ. Εντυπωσιακή είναι και η λίστα των διδασκόντων του Θεάτρου των Αλλαγών.

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής: Για επίδοξους συγγραφείς (και όχι μόνο) 
Ασκληπιού 66, Αθήνα, τηλ.: 210 3640880, 6976179319
Τετράμηνα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, με έμφαση στο διήγημα και το μυθιστόρημα, πρακτική εξάσκηση σε μηνιαία βάση για όσους τελειώνουν το τετράμηνο σεμινάριο δημιουργικής γραφής, εντατικά σεμινάρια συγγραφής σεναρίου και διήμερα σεμινάρια πάνω σε συγκεκριμένα θέματα δημιουργικής γραφής είναι μερικά από τα τμήματα του απόλυτα εξειδικευμένου εργαστηρίου δημιουργικής γραφής του συγγραφέα και σεναριογράφου Αλέξανδρου Ντερπούλη. Το κόστος για το τετράμηνο σεμινάριο, που πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα για 3 ώρες, είναι 550 ευρώ, ενώ το σεμινάριο της συγγραφής σεναρίου κοστίζει 270 ευρώ και πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα για ένα μήνα κάθε Ιούνιο και Σεπτέμβριο –το φετινό μόλις ξεκίνησε, προλαβαίνετε. Η εγγραφή κοστίζει 35 ευρώ.

Chef in Love: Υψηλή γαστρονομία... DIY
 
Εστίας 10, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 3837140, 210 7773739
Φανατικοί της υψηλής γαστρονομίας, καλοφαγάδες, φοιτητές που βαρέθηκαν το delivery, όλοι έχουν ένα λόγο να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια του σεφ Αντώνη Καβαλιέρου, είτε για να τελειοποιήσουν το ταλέντο τους, είτε απλά για να μάθουν να μαγειρεύουν. Νησιώτικη, πολίτικη, κουζίνα της ηπειρωτικής Ελλάδας, ευφάνταστες συνταγές με πουλερικά, με χοιρινό, με ψάρια και θαλασσινά είναι μερικά μόνο από τα «θέματα» των σεμιναρίων, τα οποία πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 18.00 και διαρκούν 3 με 4 ώρες. Το κόστος κάθε σεμιναρίου είναι 45 ευρώ, ενώ αν παρακολουθήσετε έναν ολόκληρο μηνιαίο κύκλο δικαιούστε έκπτωση 20%.

EZart: Η έννοια της χειροτεχνίας περνά σε άλλη διάσταση
Χαριλάου Τρικούπη 97, Κηφισιά, τηλ.: 210 8133000
Creative accessories, εργαστήρια γυαλιού και ψηφιδωτού, τεχνικές υφασμάτων, μετάξι και βελούδο, κεραμική, κατασκευή κεριών, χειροποίητο κόσμημα και τεχνικές διακόσμησης είναι μερικά από τα μαθήματα ενηλίκων του EZart, που πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα για δύο ώρες επί τέσσερις μήνες. Ξεχωρίσαμε τον κύκλο μαθημάτων creative accessories, που ξεκινά στις 7 Οκτωβρίου, και κοστίζει 365 ευρώ. Για όλα τα μαθήματα προσφέρονται πρωινά και απογευματινά τμήματα, για να διαλέξετε ανάλογα με το ωράριό σας, και παιδικά εργαστήρια για τα πιτσιρίκια σας.

Manifactura Lab: Learn from the best
Ζωοδόχου Πηγής 29, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3811470, 6937281839, 6944637697
Φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα νέο χώρο δημιουργικής εκπαίδευσης, ανταλλαγής ιδεών και απόψεων, η εξαρχειώτικη Manifactura διοργανώνει επιμορφωτικούς κύκλους σεμιναρίων, ημερίδες και διαλέξεις, ενώ παράλληλα παρέχει στους σπουδαστές της τη δυνατότητα ομαδικών ή ατομικών εκθέσεων στη manifactura gallery. Η ευρεία γκάμα θεμάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φωτογραφία με εισηγητή τον Καμίλο Νόλλας, σχεδιασμό και κατασκευή κοσμημάτων, δραματοθεραπεία, ζωγραφική, ιστορία και αισθητική κινηματογράφου από το δημοσιογράφο και κριτικό κινηματογράφου Άρη Μαλανδράκη, σκηνογραφία, ιστορία τέχνης και διακόσμηση εσωτερικού χώρου. Το κόστος συμμετοχής ξεκινά από 110 και φτάνει μέχρι 400 ευρώ, ανάλογα με το σεμινάριο που θα επιλέξετε να παρακολουθήσετε.

Ορνεράκης: Το βασίλειο της 9ης τέχνης
Θήρας 19, Πλ. Αμερικής, τηλ.: 210 8665611
Εργαστήριο δημιουργικότητας για πιο… δημιουργική ζωή γράφει η αφίσα των ειδικών βραχύχρονων τμημάτων της Σχολής Ορνεράκη, που όπως μας λένε οι υπεύθυνοι της σχολής στοχεύει στην «καλλιέργεια εγκεφάλου». Μετά την 10χρονη πορεία του σαν πετυχημένο μάθημα στη Σχολή Ορνεράκη, το εργαστήριο δημιουργικότητας, με εισηγητή τον σκιτσογράφο Ηλία Ταμπακέα, ανοίγει τις πύλες του σε όλους, μεταμορφωμένο σε εντατικό σεμινάριο. Όσοι πιστοί, προσέλθετε: το κόστος είναι 600 ευρώ για 40 ώρες, με τα 4ωρα μαθήματα να πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα. Στη σχολή λειτουργεί, επίσης, ετήσιο τμήμα σκίτσου για ενήλικες, με απογευματινά τρίωρα μαθήματα μία φορά την εβδομάδα και κόστος στα 110 ευρώ το μήνα για εννέα μήνες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v