Χιονοδρομικά κέντρα: Με θέα στο απέραντο... λευκό

Ταξιδέψτε μαζί μας σε εννέα από τα καλύτερα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα και επιλέξτε ποιος θα είναι ο επόμενος χειμερινός προορισμός σας, όταν τα πρώτα χιόνια κάνουν, έστω και λίγο αργοπορημένα, την εμφάνισή τους.
Χιονοδρομικά κέντρα: Με θέα στο απέραντο... λευκό

της Ηρώς Κουνάδη

Κλασσική χειμερινή διασκέδαση ακόμη και για όσους αρχίζουν ήδη από τον Οκτώβριο να μετρούν αντίστροφα τους μήνες για την έλευση του καλοκαιριού, οι αποδράσεις – επισκέψεις στα χιονοδρομικά κέντρα γνωρίζουν ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα. Όχι μόνο ανάμεσα στους οπαδούς του κλασσικού χειμερινού αθλήματος και σε όσους πραγματοποιούν την πρώτη τους επαφή με αυτό, αλλά και σε εκείνους που επισκέπτονται τις χιονισμένες βουνοκορφές της χώρας μόνο για την ατμόσφαιρα και τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Σε όποια κατηγορία και αν εμπίπτετε, το βέβαιο είναι ότι μία εκδρομή σε κάποιο από τα χιονοδρομικά της χώρας δε θα σας αφήσει αδιάφορους. Με τη βελτίωση των υποδομών και τη γενικότερη αναδιοργάνωση που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια, οι συνθήκες για τους εκδρομείς του χειμώνα συνεχώς καλυτερεύουν.

Λίγο πριν όλα τα χιονοδρομικά επί ελληνικού εδάφους ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες τους και οι δυσοίωνες προβλέψεις περί… οριστικής κατάργησης του χειμώνα ως εποχής διαψευστούν πανηγυρικά, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα καλύτερα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, για να οργανώσετε την πρώτη σας χειμερινή απόδραση για το 2007.

3-5 Πηγάδια

Ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, τα 3-5 Πηγάδια, στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον, 17 χιλιόμετρα από τη Νάουσα, υπόσχονται συγκινήσεις τόσο σε αρχαρίους όσο και σε έμπειρους σκιέρ.

Με εννέα συνολικά πίστες, τρεις εκ των οποίων αντοχής, τριών, πέντε και δέκα χιλιομέτρων, έξι συρόμενους αναβατήρες, μία εναέρια διπλή καρέκλα και πληθώρα εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων σαλέ, καφετέρια, εστιατόριο, snow bar, ξενοδοχείο και ξενώνας με θερμαινόμενη πισίνα και σάουνα, τα 3-5 Πηγάδια δε θεωρούνται άδικα ένα από τα καλύτερα οργανωμένα χιονοδρομικά της χώρας.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η πίστα ”Αριστοτέλης” είναι εγκεκριμένη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) για την τέλεση Αγώνων Πανευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ενώ η Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας τελεί εδώ τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Αγώνων Κατάβασης σε όλες τις κατηγορίες την τελευταία δεκαετία.

Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του χιονοδρομικού, το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του καθ’ όλη τη σαιζόν, ενώ η συνεργασία με το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους της ετήσιας κάρτας να επισκέπτονται ελεύθερα και τα δύο χιονοδρομικά.

Η ημερήσια κάρτα την υψηλή περίοδο κοστίζει 18 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα και 12 ευρώ τις καθημερινές, ενώ η ετήσια διαμορφώνεται στα 180 ευρώ για τους ενήλικες και 120 ευρώ για μαθητές και φοιτητές.

Πληροφορίες: 23320 44981-5.

Καϊμακτσαλάν

Με υψόμετρο 2.524 μέτρα και εγκαταστάσεις που ξεκινούν από τα 2.018 μέτρα, το Καϊμακτσαλάν, στην κορυφή του όρους Βόρας, κατέχει με διαφορά τον τίτλο του υψηλότερου ελληνικού χιονοδρομικού κέντρου. Μαγευτική θέα, μοναδική ατμόσφαιρα και σύγχρονες εγκαταστάσεις συνθέτουν το προφίλ ενός από τα αγαπημένα κέντρα χειμερινών sports για τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδας.

Με 10 πίστες εύκολης έως μέτριας δυσκολίας, τρεις συρόμενους και έναν εναέριο αναβατήρα και σύστημα τεχνητής χιόνωσης, το Καϊμακτσαλάν είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των αρχαρίων σκιέρ αλλά και όσων θέλουν να βελτιώσουν την τεχνική τους. Τα μαθήματα δύο ατόμων για μία ώρα θα σας κοστίσουν περί τα 50 ευρώ.

Το κέντρο διαθέτει, επίσης, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, δύο σχολές ski και snowboard, ενοικιάσεις snowmobile, ενοικιαζόμενα δωμάτια πολυτελείας, εστιατόριο, καφέ, bar, snowbar σε υψόμετρο 2.069 μέτρων καθώς και πολλές δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Η ημερήσια κάρτα κοστίζει 15 ευρώ την υψηλή περίοδο, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και 12 ευρώ τη χαμηλή περίοδο και τις καθημερινές.

Πληροφορίες: 23810 32000

Βασιλίτσα

Από τις ιδανικότερες επιλογές αν θέλετε να συνδυάσετε την επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο με άλλες δραστηριότητες, η Βασιλίτσα, στην καρδιά της Πίνδου, σε απόσταση αναπνοής από τα Ζαγοροχώρια, το Βίκο και τη Βάλια Κάλντα προσφέρεται τόσο για σύντομες όσο και για πολυήμερες αποδράσεις.

Με 16 πίστες συνολικού μήκους 22 χιλιομέτρων, δύο εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί Ολυμπιακών Προδιαγραφών από τη Διεθνή Ομοσπονδία, και πλήθος εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων τρία σαλέ, σχολή σκι, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού και επτά αναβατήρες, η Βασιλίτσα διεκδικεί επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου στην Ελλάδα.

Εδώ θα έχετε, επίσης, τη δυνατότητα να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία του νυχτερινού σκι, που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο στο συρόμενο αναβατήρα Ελιμεία.

Η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώνεται στα 13 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και 10 ευρώ τις καθημερινές, ενώ η ετήσια κάρτα κοστίζει 150 ευρώ.

Πληροφορίες: 24620 28001

Παρνασσός

Ίσως το δημοφιλέστερο κέντρο χειμερινών σπορ –τουλάχιστον για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, δεδομένης της εγγύτητάς του–, τριάντα περίπου χιλιόμετρα από την κοσμοπολίτικη Αράχοβα, το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού είναι, στην πραγματικότητα, δύο διαφορετικά κέντρα, η Φτερόλακκα και τα Κελάρια, που συνδέονται μεταξύ τους με ένα lift που κατασκευάστηκε το 1988.

Το κέντρο διαθέτει 18 συνολικά πίστες διαφόρων δυσκολιών και 13 αναβατήρες, ενώ για τους λάτρεις της περιπέτειας υπάρχουν 12 εκτός πίστας ”μαύρες” διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή αδρεναλίνη. Όλοι οι χιονοδρόμοι και οι επισκέπτες έχουν εξασφαλισμένη ιατρική και ασφαλιστική κάλυψη.

Λόγω της εξαιρετικά μεγάλης δημοτικότητας που απολαμβάνει, είναι πολύ καλύτερα να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού μια καθημερινή, για να απολαύσετε τις καταβάσεις σας ανενόχλητοι από τα πλήθη κόσμου που το κατακλύζουν τα Σαββατοκύριακα, ή να δοκιμάσετε την εμπειρία του νυχτερινού σκι.

Στο κέντρο λειτουργούν καφετέριες και εστιατόριο, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού, καθώς και υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες. Από φέτος λειτουργεί για πρώτη φορά στη θέση Κελάρια 1750 κατάστημα συντήρησης για σκι και snowboard.

Η ημερήσια κάρτα κοστίζει 27 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και 12 ευρώ τις καθημερινές, ενώ η ετήσια διαμορφώνεται στα 450 ευρώ (350 ευρώ για έκδοση μετά τις 7 Ιανουαρίου 2007).

Πληροφορίες: 22340 22693-5 (για τα Κελλάρια) και 22340 22373 (για Φτερόλακα).

Πήλιο

Ένα από τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, αυτό του Πηλίου, άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1967. Η κορυφή που το φιλοξενεί είναι οι Αγριόλευκες, με υψόμετρο 1471 μέτρα.

Παρά το σχετικά μικρό του μέγεθος, το χιονοδρομικό του Πηλίου προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών, κυρίως λόγω της θέσης του σε μία από τις ομορφότερες περιοχές, και της μαγευτικής θέας που προσφέρει στα χωριά του Πηλίου και στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Το κέντρο διαθέτει πέντε αναβατήρες, τρεις κύριες πίστες, μία πίστα αρχαρίων και μία πίστα αντοχής. Εδώ θα βρείτε, επίσης, σχολή σκι με δάσκαλους γνώστες τόσο του σκι όσο και του snowboard, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, καφετέρια, σαλέ και πίστα για νυχτερινό σκι.

Για μία ώρα εκμάθησης σκι θα πληρώσετε 40 ευρώ ανά δύο άτομα, ενώ η ημερήσια κάρτα δε θα σας στοιχίσει περισσότερο από 16 ευρώ. Ιδανική επιλογή αποτελεί και η εβδομαδιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών, στην τιμή των 60 ευρώ.

Καλάβρυτα

Στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο που ξεκινά από τα 1700 (Ξερόκαμπος) για να αγγίξει τα 2.340 μέτρα (Νεραϊδόραχη), το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων διαθέτει 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό Α’ Βοηθειών.

Από το 1988, οπότε και εγκαινιάστηκε, το κέντρο γνωρίζει μεγάλη δημοτικότητα, τόσο για τις άρτιες εγκαταστάσεις του, όσο και για τις ειδικές παροχές, που περιλαμβάνουν ειδική πίστα για moguls ski, πάρκο για snowboard, διαδρομές cross country ski, πάρκο snow tubes, πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς και διαδρομές με snowmobiles.

Για την σαιζόν 2006-2007 το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων προσφέρει στους κατόχους ατομικών εισιτηρίων χειμερινής περιόδου και οικογενειακών εισιτηρίων χειμερινής περιόδου έξι ημέρες δωρεάν σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Val d’ Isere, στη Γαλλία.

Στην ευρύτερη περιοχή του χιονοδρομικού, πέρα από τα χειμερινά sports, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δραστηριότητες όπως η επίσκεψη στο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, η διαμονή στο ορεινό καταφύγιο, οι χειμερινές διαδρομές με ορειβατικά σκι και χιονορακέτες, οι διαδρομές σε μονοπάτια πεζοπορίας και ορειβασίας, οι αναρριχητικές διαδρομές και οι διαδρομές με αυτοκίνητα 4Χ4.

Το κόστος για την ημερήσια κάρτα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες διαμορφώνεται στα 22 ευρώ.

Πληροφορίες: 26920 24451-2

Μαίναλο

Το πλέον κοντινό στην Αθήνα χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου, 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, στο ομώνυμο βουνό.

Το κέντρο διαθέτει 4 αναβατήρες και 8 πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας, ένα σαλέ ”κρυμμένο” μέσα στο καταπράσινο δάσος και ένα πάρκο για μηχανάκια ATV’s (γουρούνες - snowmobiles) που σίγουρα δε θα αφήσει ασυγκίνητους τους λάτρεις των μηχανοκίνητων sports.

Επίσης στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχει Snowboard park, πίστα ειδικά διαμορφωμένη για Snow tubes, Snow bar στην πίστα Ερατώ σε ύψος 1600 μέτρων, ανάμεσα σε συστάδες ελάτων και με πανοραμική θέα. Στη σχολή σκι Κλαουδάτος λειτουργούν προγράμματα για όλα τα επίπεδα εκμάθησης σκι.

Η ημερήσια κάρτα κοστίζει 15 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και 8 ευρώ τις καθημερινές.

Πληροφορίες: 210 5781880

Βίγλα (Πισοδέρι)

Στη συμβολή των οροσειρών του Βαρνούντα και του Βέρνου, 19 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας, και σε υψόμετρο 1600- 1900 μέτρων, η διάβαση Βίγλας – Πισοδερίου φιλοξενεί, μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος από οξιές, ένα από τα ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.

Οι 10 πιστές ολυμπιακών προδιαγραφών θα ικανοποιήσουν όλες τις κατηγόριες των skier αλλά και των snowboarder. Στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχουν 5 αναβατήρες, 3 συρόμενοι και 2 εναέριοι, ώστε να εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η πανοραμική θεά της Πρέσπας από τις κορυφές των πιστών, σε συνδυασμό με αυτή των γύρω βουνοκορφών, είναι πραγματικά μαγευτική.

Για πρώτη φορά φέτος, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, οι επισκέπτες του κέντρου έχουν τη δυνατότητα να κάνουν νυχτερινό σκι, από τις 21:00 έως και τη 01:00, στην κεντρική πίστα. Για την εορταστική περίοδο έως και τις 7 Ιανουαρίου θα γίνεται νυχτερινό σκι καθημερινά.

Στο κέντρο θα βρείτε, επίσης, σαλέ, ξενώνα, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού σκι και snowboard και σχολή εκμάθησης σκι.

Η τιμή της ημερήσιας κάρτας διαμορφώνεται στα 15 ευρώ για την υψηλή περίοδο και 13 ευρώ για τη χαμηλή, ενώ η ετήσια κάρτα δε θα σας κοστίσει περισσότερο από 82 ευρώ.

Πληροφορίες: 23850 45800 – 1

Χρυσό Ελάφι

Το μοναδικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα, το Χρυσό Ελάφι λειτουργεί από το 1980 στην περιοχή Βολάδα Σελίου, 1,5 χιλιόμετρο από το ορεινό χωριό Σέλι, σε υψόμετρο 1540 – 1660 μέτρων.

Εδώ θα βρείτε Πάρκινγκ ακριβώς δίπλα στην ξενοδοχειακή μονάδα που διαθέτει 13 δωμάτια δυναμικότητας, καφετέρια, εστιατόριο-ταβέρνα με πολύ καλό φαγητό, γυμναστήριο πλήρως οργανωμένο, σάουνα tylo 11 ατόμων και ένα μικρό πάρκο για τους μικρούς επισκέπτες.

Σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από την ξενοδοχειακή μονάδα βρίσκεται η αφετηρία των αναβατήρων και παραπλεύρως λειτουργεί κατάστημα ενοικιάσεων εξοπλισμού και σχολή σκι, επανδρωμένη από πτυχιούχους προπονητές δασκάλους χιονοδρομίας.

Το κέντρο διαθέτει 4 πίστες συνολικού μήκους 3,5 χιλιομέτρων, για αρχάριους και έμπειρους σκιέρ.

Πληροφορίες: 23310 49220

* Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ανοιχτά για σκι ήταν μόνο τα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν, 3-5 Πηγάδια, Πηλίου και Βίγλα. Επικοινωνήστε με το κέντρο που σχεδιάζετε να επισκεφθείτε ή συμβουλευτείτε το Snowreport για τα τελευταία νέα σχετικά με τη λειτουργία και τις καιρικές συνθήκες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v