Στην πόλη με ποδήλατο: Η οίκο-λογική πρόταση

Από μια νέα –πιο οικολογική και διασκεδαστική- οπτική γωνία μας καλεί να δούμε την πόλη μας η πρωτοβουλία που διοργανώνεται από οκτώ μη κυβερνητικές οργανώσεις και τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς. Δεκατρείς πόλεις γεμάτες φυσικά τοπία, ιστορικά αξιοθέατα και μνημεία αρχιτεκτονικής μας περιμένουν για... ορθοπεταλιές.
Στην πόλη με ποδήλατο: Η οίκο-λογική πρόταση

”Ποδήλατο; Τι εννοείς ποδήλατο; Ποδήλατο στην Αθήνα;” ήταν οι –εύστοχες– ερωτήσεις που αντιμετώπιζε καθημερινά ένας φίλος που αποφάσισε πως, από τούδε και στο εξής, το βασικό μέσο των μετακινήσεών του στην πόλη θα ήταν δίτροχο –και δε θα είχε γκάζι. Όταν βαρέθηκε να τις απαντάει, πήρε το ποδήλατό του και μετακόμισε στη Μυτιλήνη.

Λίγο καιρό αργότερα άκουσα πως οκτώ μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τη συμπαράσταση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, θα οργάνωναν ομαδικές εξορμήσεις, στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας που θα βάφτιζαν ”η πόλη μου με ποδήλατο”. ”Ποδήλατο; Τι εννοούν ποδήλατο;” σκέφτηκα. Ποδήλατο στην Αθήνα;

Κι όμως. Και όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην Κηφισιά, το Μαρούσι, τη Νέα Ιωνία, το Λαύριο, το Μαραθώνα, την Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, το Βόλο, τα Χανιά και την Κω.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 10.00 έως τις 15.00. Οι διαδρομές σε όλες τις πόλεις είναι προσεκτικά σχεδιασμένες, ώστε να είναι βατές για όλους, ενώ η διάρκειά τους δεν ξεπερνά τη μιάμιση ώρα. Η συμμετοχή, όπως και η διάθεση των ποδηλάτων, είναι εντελώς δωρεάν –χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να φέρουν το δικό τους ποδήλατο.

Σε κάθε εξόρμηση συμμετέχουν από 10 έως 30 ποδηλάτες, συνοδευόμενοι από έναν ή δύο ειδικά εκπαιδευμένους ξεναγούς, εθελοντές των μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση.

Τοπία φυσικής ομορφιάς, ιστορικοί χώροι και highlights καθεμιάς από τις πόλεις είναι τα βασικά σημεία κάθε διαδρομής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας, σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια βιωματική σχέση με την πόλη, να τη δούμε από μια άλλη, καθαρότερη οπτική γωνία.

Στην Αθήνα, η διαδρομή ξεκινά από το Θησείο για να καταλήξει, περνώντας από τους Αέρηδες, τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Ηρώδειο και το λόφο του Φιλοπάππου, στον Κεραμεικό. Στο Μαραθώνα, τα σημεία ενδιαφέροντος της διαδρομής περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, το πευκοδάσος του Σχινιά, το Κωπηλατοδρόμιο, τον τύμβο των Αθηναίων, το Βαλανείο της Θεάς Ίσιδος, τα Λουτρά του Ηρώδη του Αττικού και το Μουσείο του Μαραθώνα.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες, η ποδηλατική διαδρομή στο Λαύριο (φωτο) ξεκινά από το Ορυκτολογικό Μουσείο, περνά, μεταξύ άλλων, από το Πολιτιστικό Μουσείο, το Άγαλμα Μεταλλωρύχων, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και το αρχαίο θέατρο Θορικού, για να ολοκληρωθεί με μια επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και το Φοινικόδασος.

Παρεΐστικη ατμόσφαιρα, χαλαρή διάθεση, βόλτες γεμάτες αρχιτεκτονικό, ιστορικό και… φυσιοδιφικό ενδιαφέρον και, βέβαια, γυμναστική με στυλ και άποψη, μακριά από τους τέσσερις τοίχους κάποιου βαρετού γυμναστηρίου. Τι άλλο θέλετε; Καλέστε το 8011 191900 και κλείστε τη θέση σας για το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Η.Κ.

* Δείτε αναλυτικά όλες τις διαδρομές στη δεξιά στήλη, ”Σχετικοί Σύνδεσμοι”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v