Mensa: Ενα ”πνευματώδες” επιτραπέζιο

Το Mensa είναι ένα ενδιαφέρον επιτραπέζιο που... αντίθετα απο το όνομά του δεν απαιτεί εξαιρετικά υψηλό βαθμό ευφυΐας. Με σχεδόν ανύπαρκτο τον παράγοντα τύχη, απλούστατους κανονισμούς και μικρή διάρκεια το Mensa είναι πολύ καλή επιλογή για τον παίκτη που αρέσκεται στην πνευματώδη διασκέδαση.
Mensa: Ενα ”πνευματώδες” επιτραπέζιο

Mensa είναι το όνομα της διεθνούς οργάνωσης για τα άτομα με υψηλό I.Q. Στο κοινό αυτό προσποιείται ότι στοχεύει το νέο επιτραπέζιο παιχνίδι που κυκλοφόρησε η Κάισσα και διατίθεται από τα υποκαταστήματά της.

Στην πράξη, το Mensa είναι ένα όντως ευφυές παιχνίδι που δεν χρειάζεται όμως αντίστοιχα υψηλές πνευματικές ικανότητες από την πλευρά των παικτών. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι η απλότητα.

Οι παίκτες καλούνται να τοποθετήσουν στο ταμπλό τα διαφορετικά πινακίδια που έχουν στα χέρια τους, φροντίζοντας ώστε το χρώμα μιας από τις δύο άκρες των πλακιδίων να ”συμφωνεί” με κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα στο ταμπλό πλακίδια.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί η μακρύτερη δυνατή αλυσίδα του ίδιου χρώματος. Όσο μεγαλύτερη η αλυσίδα, τόσο μεγαλύτερη η αμοιβή του παίκτη που τοποθέτησε το τελευταίο πλακίδιο.

Μόλις κάποιος παίκτης τοποθετήσει ένα ή περισσότερα πλακίδια αντικαθιστά από το απόθεμα τα πλακίδια που έχει στα χέρια του ώστε να έχει πάντα ίδιο αριθμό.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κάθε παίκτης δεν ελέγχει ένα χρώμα, αλλά ένα ταμπλό βαθμολογίας στο πρέπει να φροντίζει για την πρόοδο όλων των χρωμάτων. Προς τούτο άλλωστε όταν το παιχνίδι τελειώσει, η βαθμολογία του κάθε παίκτη προκύπτει από το χρώμα που έχει τους λιγότερους βαθμούς.

Θα λέγαμε ότι είναι στη λογική του Master Mind, παρότι μοιάζει σαφώς περισσότερο με ντόμινο. Ανήκει στην κατηγορία εκείνη των επιτραπέζιων που οι φορείς προώθησης της δράσης είναι αρκετά αφηρημένοι ώστε μην υπάρχει ”κίνδυνος” ο παίκτης να κουραστεί από την επανάληψη των γεγονότων που διαδραματίζονται σε αυτό.

Για όσους αυτός ο συλλογισμός μοιάζει μπερδεμένος, ας σκεφτούν το σκάκι και το τάβλι, έναντι ας πούμε του Trivial Persuit. Στην πρώτη περίπτωση με ένα σετ σκάκι ή τάβλι κάποιος μπορεί να παίζει μια ζωή, ενώ στη δεύτερη ο χρόνος ”χρήσης” των ερωτήσεων είναι εξ ορισμού πεπερασμένος.

Στον αρχάριο παίκτη, το παιχνίδι θα φανεί απλό και ταυτόχρονα ενδιαφέρον, χωρίς να γίνεται ξεκαρδιστικό, λόγω της πνευματώδους φύσης του. Για τον παίκτη που θα αφιερώσει περισσότερες ώρες το Mensa θα αποκαλύψει αρκετά μεγάλο βάθος καθώς απαιτεί ”μέτρημα” πολλών και διαφορετικών παραμέτρων.

Η τύχη έχει μικρή σημασία, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι οι απλοί κανόνες (σε 10’) θα έχετε αρχίσει να παίζετε και η μικρή διάρκεια που για κάθε παρτίδα δύσκολα θα ξεπεράσει τα 30- 40 λεπτά.

Δημήτρης Γλύστρας

Mensa

Σχεδιαστής: Reiner Knizia

Διάρκεια: 30- 60 λεπτά

Παίκτες: 1,2,3 ή 4

Τιμή: 30 ευρώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v