Οι ποδηλατικές ομάδες της πόλης κάνουν ορθοπεταλιές

Θες να ανακαλύψεις όμορφες διαδρομές στην πόλη σε δυο ρόδες; Βαριέσαι να ποδηλατείς μονάχος; Οργανώσου.
Οι ποδηλατικές ομάδες της πόλης κάνουν ορθοπεταλιές
Ωραίο και το μοναχικό ποδήλατο, όμως με παρέα όλα γίνονται καλύτερα. Πόσο μάλλον όταν μπορείς να συμμετέχεις σε ενδιαφέρουσες βόλτες, με κόσμο που έχει την ίδια αγάπη με σένα και να ανακαλύψεις νέα ποδηλατικά μονοπάτια ή προορισμούς, ανεξάρτητα με το επίπεδό σου.

Στη Νέα Σμύρνη για παράδειγμα, οι Ποδηλάτες της Πλατείας μαζεύονται στην Πλατεία Νέας Σμύρνης κάθε Πέμπτη σε ώρες που ανακοινώνονται στην σελίδα τους και βολτάρουν με χαλαρή διάθεση, σε διάφορες θεματικές διαδρομές. Πρόσφατα για παράδειγμα, η βόλτα τους είχε επίκεντρο την Δίκη των Έξι, ενώ άλλες φορές μπορεί να περάσουν από μπιραρίες, πάρκα και μέρη για παγωτάκι.

Οι Επίμονοι Ποδηλάτες του Περιστερίου (κατά το Επίμονος Κηπουρός; Ποιος ξέρει), διοργανώνουν χαλαρές βόλτες κάθε Τετάρτη, αλλά και άλλες μέρες με σημείο συνάντησης το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (οδός Αναπαύσεως). Τον τελευταίο μήνα οι βόλτες τους έφτασαν και μέχρι τα βόρεια προάστεια στο Χαλάνδρι, ενώ άλλοι προορισμοί ήταν το ΚΠΙΣΝ, το Ελληνικό, ο Άλιμος και η Καισαριανή.

Οι Πο.Φι (Ποδηλατοβόλτες Φίλων) είναι μια παρέα που δημιουργήθηκε με επίκεντρο την αγάπη για το ποδήλατο και μαζεύονται στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα κάθε Παρασκευή στις 22:00 και κάθε Τετάρτη στο Μπλε στις 18.30. Οι διαδρομές τους κινούνται στα πέριξ (ΣΕΦ, Σαλεπίτσαρι κ.α.), αλλά ενίοτε μπορεί να φτάσουν και μέχρι το… Λονδίνο – προφανώς για τον έμπειρο πυρήνα της ομάδας και όχι τους απλούς θνητούς. 

Ραντεβού για ορθοπεταλιές δίνουν οι Φίλοι Ποδηλάτου Αγίας Παρασκευής τις Κυριακές, με αφετηρία το εμπορικό κέντρο «Ηλιοτρόπιο» από όπου κατευθύνονται προς πάσα κατεύθυνση, μέσα από ενδιαφέρουσες βόλτες για κάθε επίπεδο. Κατά καιρούς, έχουν διοργανώσει βόλτες προς ιστορικά μνημεία της Αττικής, αλλά και στο σταθερά αγαπημένο ΚΠΙΣΝ, την Παλλήνη και τον Γέρακα. 

Οι Ποδηλάτες Πεύκης, συναντιώνται κάθε Παρασκευή στην πλατεία Σοφοκλή Βενιζέλου στο πράσινο προάστιο, και ξεκινούν τις ορθοπεταλιές για διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως τα Κιούρκα, τη Ροδόπολη, την Αγία Παρασκευή, την Βαρυμπόμπη και όπου αλλού τους βγάλει ο δρόμος. 

Με αφετηρία το Χαλάνδρι και τον Σταθμό της Πεντέλης, το Halbike είναι μια άρτια οργανωμένη ποδηλατοβόλτα από φίλους του ποδηλάτου της περιοχής, η οποία γίνεται κάθε Τετάρτη και περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες διαδρομές σε πάρκα, άλση, σε περιοχές των Βορείων Προαστίων, αλλά και πιο μακριά, όπως π.χ. στα Σπάτα, για τα οποία το event ονομάστηκε Τσάτρα Σπάτα, και μπράβο για το λογοπαίγνιο. 

Ήθελες να έχεις ένα και δύο και τρία και τέσσερα παιδιά; Η ομάδα «Τα Παιδιά του Πειραιά ποδηλατούν» αποτελείται από πολλά περισσότερα και μαζεύονται στην πλατεία Κοραή (στον Πειραιά) κάθε Παρασκευή, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερώσει και και την βόλτα της Τετάρτης, με σημείο συνάντησης με σημείο συνάντησης τον χώρο μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο. Οι βόλτες τους είναι συνήθως 20 με 40 χιλιόμετρα με μέση ταχύτητα 15 έως 20 χλμ., ανάλογα με την κλίση του δρόμου. 

Για πιο έντονες καταστάσεις, οι Ποδηλάτες Παραλιακής, διοργανώνουν βόλτες συνήθως Σάββατο και Κυριακή, με αφετηρία το Nalu Cafe και χαρακτήρα προπόνησης, με μέσο όρο ταχύτητας τα 28 χλμ. 

Από τις πιο παλιές ομάδες της Αθήνας, οι «Φίλοι του Ποδηλάτου-Αθηνών» συναντιούνται ανελλιπώς από το 1989 κάθε Τρίτη βράδυ στην Επταχάλκου 3 στο Θησείο, και συγχρόνως με τις εκδηλώσεις για τη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη, διοργανώνουν κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο ποδηλατικές εκδρομές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και πολυήμερες εξορμήσεις εντός και εκτός συνόρων. 

Τέλος, αν θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, σημείωσε τους αγώνες «alleycat». Πρόκειται για διοργανώσεις αστικής ποδηλασίας, η διαδρομή των οποίων απαιτεί να περάσεις από συγκεκριμένα τσέκποιντς με προκαθορισμένη σειρά, θυμίζοντας κάτι από κυνήγι θησαυρού.

Συνήθως απευθύνονται σε προχωρημένους ποδηλάτες που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο fixed gear ποδήλατα ήτοι ποδήλατα με μία ταχύτητα, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο. Η φάση γενικά είναι χαλαρή, ενώ σε κάθε σταθμό, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μια πληροφορία ή ένα γρίφο, ο οποίος θα τους οδηγήσει στον επόμενο. Οι θεματικές είναι δεκάδες, και περιλαμβάνουν από βόλτες σε… νεκροταφεία, μέχρι ποδηλατο-crawling σε μπαρ ή μπιραρίες της πόλης.



Σκοπός εδώ δεν είναι τόσο να τερματίσεις πρώτος – αν και υπάρχει μια βράβευση για τους τρεις πρώτους – αλλά περισσότερο να ζήσεις την εμπειρία. Τέτοιους «αγώνες» διοργανώνουν κατά καιρούς ομάδες όπως οι Vicious Cycles, οι 48x17 Cycles, εγχώριες μικρο-ζυθοποιίες και η λόκαλ/athens

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v