Αυτοί οι βυθοί κοντά στην Αθήνα θα σε μαγέψουν

Ατμοσφαιρικά «νεκροταφεία» αυτοκινήτων, υποβρύχια φαράγγια και ξέφωτα και πολύχρωμες υποθαλάσσιες εικόνες σε περιμένουν μια ανάσα από την Αθήνα.
Αυτοί οι βυθοί κοντά στην Αθήνα θα σε μαγέψουν

Εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί, «νεκροταφεία» με αυτοκίνητα εκεί που δεν περίμενες να υπάρχουν, άφθονα πολύχρωμα ψαράκια, χταπόδια και ένα σωρό ακόμα μαγευτικές εικόνες υποθαλάσσιας φύσης.

Οι βυθοί της Αττικής προσφέρονται προς εξερεύνηση και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις το Οpen Water Diver της PADI,  ήτοι μια σειρά μαθημάτων θεωρητικών και πρακτικών σε πισίνα και θάλασσα, και να… ξεχυθείς με τις μπουκάλες σου ζώντας μοναδικές υποθαλάσσιες εμπειρίες.

Βραχονησίδα Ποθητός

Ο Ποθητός και το «αδερφάκι» του, το Ποθητάκι, είναι δύο βραχονησίδες ανάμεσα στην Ανάβυσσο και το Λαγονήσι, τις οποίες θα προσεγγίσεις με σκάφος από τη Γλύστρα της Αναβύσσου. Βουτώντας εδώ θα ανακαλύψεις την σπάνια ομορφιά τους, με την περιμετρική κατάδυση να αποκαλύπτει ένα πολύχρωμο σκηνικό από ψάρια, βράχια, σπόγγους και κόκκινα φύκια. Ο πυθμένας τους είναι κεκλιμένος, άρα μπορείς να ξεκινήσεις από τα 4 μέτρα κατάδυση και να φτάσεις ακόμα και μέχρι τα 50, ανάλογα το επίπεδό σου. Για οργανωμένη κατάδυση στις βραχονησίδες, δες εδώ



Βραχονησίδα Αρσίδα

Ρηχή, πανέμορφη και φιλική στους λάτρεις του βυθού, αυτή η βραχονησίδα κοντά στην Ανάβυσσο έχει έντονο ενδιαφέρον, καθώς φιλοξενεί ένα μικρό, υποβρύχιο «φαράγγι». Ένα σημείο δηλαδή, όπου ο βράχος σκίζεται, και δίνει ένα όμορφο πέρασμα το οποίο καταλήγει σε ένα μαγικό «ξέφωτο». Έχει αρκετά βάθη, για κάθε επίπεδο: όσο μένεις κοντά στην βραχονησίδα κυμαίνονται στα πέντε μέτρα, ενώ όσο απομακρύνεσαι λόγω της κλίσης του πυθμένα φτάνουν ακόμα και στα 80 μέτρα. Η θαλάσσια ζωή εδώ είναι πλούσια και περιλαμβάνει σμέρνες, ψάρια, χταπόδια, οστρακόδερμα και ένα σωρό ακόμα συμπαθείς… κατοίκους.



Νεκροταφείο Αυτοκινήτων

Ίσως η πιο ατμοσφαιρική και συνάμα… κινηματογραφική βουτιά στην Αττική. Στο 59ο χιλιόμετρο της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, απέναντι από τη νήσο Πάτροκλο, δεκάδες «άψυχα» αυτοκίνητα κείτονται στον βυθό, έχοντας γίνει τμήμα της υποβρύχιας φύσης. Το σημείο είναι προσβάσιμο και από την ακτή, αλλά θέλει αρκετό κολύμπι. Το βάθος ξεκινά από τα 12 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 40, ενώ όσον αφορά το γιατί κατέληξαν εδώ όλα αυτά τα οχήματα, επίσημη απάντηση δεν υπάρχει. Η φημολογία αναφέρει από θέματα ασφάλειας, μέχρι ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Όπως και να’χει πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σημείο, ένα ιδιόμορφο ναυάγιο, με πλούσια θαλάσσια ζωή.



Όρμος Καταφυγή

Θα τον βρεις στον ομώνυμο οικισμό κοντά στην Ανάβυσσο και είναι ένα πολύ δημοφιλές σημείο για κατάδυση. Ο μικρός αυτός κόλπος έχει εύκολη πρόσβαση από την παραλία, με μοναδική ίσως δυσκολία την είσοδο του, λόγω κάποιων μεγάλων πετρών σαν πλάκες, οι οποίες γλιστράνε. Κατά τα άλλα είναι βατός και έχει έναν πανέμορφο πυθμένα με αρκετά ψάρια και έντονο πετρώδη χαρακτήρα για να κάνεις ωραίες διαδρομές και swimming through. Τέλος έχει εύκολο βάθος, και είναι καλή επιλογή για αρχάριους δύτες.



* Ευχαριστούμε τον Γιάννη Ζαγοράκη, Padi course director του Seals diving center στον Πειραιά για τις πληροφορίες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v