Τα γκρουπ του Facebook που αξίζει να γίνεις μέλος

Βιβλιοφάγοι, σινεφίλ και σινε-καμμένοι, εργαζόμενοι που ζουν το δράμα τους, και άλλες ωραίες παρέες που σε περιμένουν να γίνεις μέλος τους.
Τα γκρουπ του Facebook που αξίζει να γίνεις μέλος
της Ηρώς Κουνάδη

Μικρή εισαγωγή για πρωτάρηδες: Τα γκρουπ του Facebook λειτουργούν με φιλοσοφία εντελώς διαφορετική από εκείνη των σελίδων που έχεις κάνει like. Τα post εδώ γίνονται αποκλειστικά και μόνο από χρήστες σαν εσένα, και υπάρχουν κάθε φορά ένας ή περισσότεροι διαχειριστές που φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία τους –να μην γίνονται καυγάδες, ας πούμε, ή να μην ποστάρονται πράγματα άσχετα με το γκρουπ.

Αν είσαι μέλος έστω και σε ένα θα έχεις προσέξει πως τα post τους εμφανίζονται πολύ πιο συχνά στην αρχική σου σελίδα απ’ ό,τι τα αντίστοιχα των σελίδων που ακολουθείς. Αυτό συνέβη μετά από μια αλλαγή πριν από μερικά χρόνια, με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να δηλώνει πως το Facebook θα κάνει «στροφή στην κοινότητα», στις παρέες και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών τους. Κι αυτό ακριβώς είναι τα γκρουπ, μεγάλες (ενίοτε πολύ μεγάλες) παρέες με ένα ή περισσότερα κοινά ενδιαφέροντα. Αναλόγως την φάση σου, συγκεντρώσαμε εδώ μερικά από τα καλύτερα για να γραφτείς.

Διαβάζοντας

Ίσως το μεγαλύτερο βιβλιοφιλικό γκρουπ του ελληνικού Facebook, αριθμεί 111.600 μέλη που αγαπούν πολύ τα βιβλία –με έμφαση στη λογοτεχνία, αλλά όχι μόνο– και συζητούν τι διάβασαν, τι θα ήθελαν να διαβάσουν, πού βρίσκουν εξαντλημένους τίτλους, τι αγάπησαν, τι βαρέθηκαν και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα σχετικά με τα βιβλία.

Τα Υπογλώσσια

Συζητήσεις σχετικά με τη γλώσσα, την ελληνική αλλά και όχι μόνο, ιστορία και ιστορίες εκφράσεων, διάλεκτοι, λογοπαίγνια, αστεία, πώς-το-λέτε-εσείς-αυτό και περισσότερος χαβαλές απ’ όσος ίσως φαντάζεσαι ότι θα μπορούσε να γίνεται σε ένα γκρουπ τα πιο δραστήρια μέλη του οποίου τυγχάνουν συγγραφείς, μεταφραστές και γλωσσολόγοι.

Anonymous Cineholics

Ένα από τα δημοφιλέστερα γκρουπ για κινηματογράφο στην Ελλάδα, οι Ανώνυμοι Σινεχολικοί ανεβάζουν φωτογραφίες από αγαπημένες ταινίες και τα μέλη του γκρουπ καλούνται να αποκαλύψουν στα σχόλια περί ποιας ταινίας πρόκειται. Ακολουθεί σχεδόν πάντα, όπως μαντεύεις, συζήτηση για το πόσο αγάπησαν/ μίσησαν/ βαρέθηκαν/ έκλαψαν/ γέλασαν με τη συγκεκριμένη ταινία. Είναι, αν μας ρωτάς, το ιδανικό γκρουπ για να ανακαλύψεις ενδιαφέρουσες ταινίες που δεν είχες δει. Κάθε Πέμπτη έχει event με ένα θέμα στο οποίο αναφέρονται όλες οι ταινίες που ανεβαίνουν.

Βίντεο Κλαμπ

Εξίσου κινηματογραφικό, αλλά με μεγαλύτερη έμφαση στα μπλοκμπάστερ και τα σουπερ-ηρωικά σε σχέση με το προηγούμενο, το Βίντεο Κλαμπ αγαπάει και τις σειρές, έχει πολλές ψηφοφορίες και κάμποσα σχόλια κάτω από κάθε ποστ, αλλά όχι τόσα ώστε να μην προλαβαίνεις να διαβάζεις (υπολήψεις δεν θίγουμε, αλλά μια σχετική αναφορά παρακάτω θα την βρεις). Έχει 24 χιλιάδες μέλη, που αγαπάνε την ποπ κουλτούρα όσο κι εσύ.

Σύλλογος Φίλων Κακής Μουσικής

Ναι ναι, ξέρουμε, εσύ μόνο ποιότητα ακούς, όπως και όλοι οι άνθρωποι που ξέρουμε. Τότε πώς γίνεται και αυτό εδώ το μικρό αριστούργημα για γκρουπ αριθμεί 24 χιλιάδες μέλη; Θα σου πούμε εμείς πώς: Γιατί η κακή μουσική, η trash που λέγαμε και στο χωριό όταν έρχονταν τουρίστες, είναι ένοχη απόλαυση για όλους μας. Και γιατί ο χαβαλές που γίνεται κάτω από κάθε ποστ είναι εξαιρετικός.

Τρίτο Πρόγραμμα

Ακριβώς στον αντίποδα του προηγούμενου, ένα γκρουπ για τους ακροατές του Τρίτου «και για όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν τους μουσικούς τους ορίζοντες», όπως διαβάζουμε στην περιγραφή της ομάδας. Προφανώς, πολλή μουσική, αλλά και συζητήσεις για λογοτεχνία, θέατρο και άλλες τέχνες με αφορμή τη μουσική και τις εκπομπές του Τρίτου Προγράμματος.

Αναμνήσεις από τις δεκαετίες 1980-1990 flash back

Ένα γκρουπ για νοσταλγούς, αριθμεί ούτε λίγο ούτε πολύ 290 χιλιάδες μέλη, και έχει καθημερινά αναρτήσεις… βουτιά στα 80s και τα 90s. Μουσικές, ταινίες, περιοδικά, παιχνίδια, σχολικά βιβλία, ρούχα, ό,τι μπορείς να φανταστείς ξεθάβουν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας τα μέλη αυτής της ομάδας και τα σχόλια όπως μπορείς να φανταστείς παίρνουν φωτιά.

Ντοπιολαλιές

Αυτό που λέει το όνομά του: Ένα γκρουπ για τις ντοπιολαλιές, τις τοπικές διαλέκτους της Ελλάδας, τους ιδιωματισμούς και τις εκφράσεις που δεν χάνονται, όσο υπάρχουν παντού άνθρωποι όπως εδώ που τις διασώζουν, και 24 χιλιάδες μέλη έτοιμα να συζητήσουν κάθε ένα από τα ενδιαφέροντα ποστ που ανεβαίνουν κατά δεκάδες καθημερινά.

Φίλοι Αστυνομικής Λογοτεχνίας

Αν είσαι βιβλιοφάγος μεν, διαβάζεις κατά βάση αστυνομικά δε, εδώ θα βρεις τους ανθρώπους σου –και δεν θα ‘ναι και λίγοι, 16 χιλιάδες μέλη μετράει αυτό το γκρουπ που αγαπά το μυστήριο, το σασπένς και τα καλογραμμένα αστυνομικά μυθιστορήματα. Μιλάνε συχνά και για ταινίες και σειρές που βασίζονται σε αυτά.

Και οι δύο σούπερ σταρ…

Τμήμα Προσωπικού Δράματος

Ένα από τα δύο δημοφιλέστερα γκρουπ του ελληνικού Facebook έχει 114 χιλιάδες μέλη και ιστορίες από την κρύπτη… που είναι η ελληνική αγορά εργασίας. Χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω; Εδώ θα πεις τον πόνο σου για τις συνθήκες της δουλειάς σου, αλλά θα διαβάσεις και αστείες ιστορίες, και λυπητερές ιστορίες, και εξοργιστικές ιστορίες, και μια φορά στις τόσες ιστορίες από εκείνες που σε κάνουν να πεις «κοίτα να δεις, δεν είναι όλα τόσο άθλια τελικά». Έχει 114 χιλιάδες μέλη, οπότε προσοχή τι γράφεις, κάποιος γνωστός σου σίγουρα διαβάζει.

Thank You Next

Αν δεν το έχει πάρει το αυτί σου, πιθανότατα δεν έχεις μεγάλη σχέση με τα social media. Το μεγαλύτερο ελληνικό γκρουπ στο FB αριθμεί 614 χιλιάδες μέλη, και είναι αυτό στο οποίο αναφερόμασταν προηγουμένως μιλώντας για σχόλια που δεν προλαβαίνεις να διαβάζεις: Δύο με τρεις χιλιάδες κατά μέσο όρο κάτω από κάθε ανάρτηση. Έχει ιστορίες χωρισμών, φλερτ που πήγαν στραβά, αφηγήσεις ερωτικών περιπετειών, αστεία και λιγότερο αστεία περιστατικά που όλα καταλήγουν στο “Thank you Next”, το οποίο κυκλοφορεί και σε ακρωνύμιο, TYN, εντός κι εκτός γκρουπ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v