5 συνδρομητικά περιοδικά και fanzines που αξίζει να διαβάσεις

Στοιβάξαμε σε μια λίστα αγαπημένα περιοδικά που ίσως δεν ξέρεις, αλλά πρέπει να διαβάσεις, καλύπτοντας τα γούστα κάθε νοσταλγικού αναγνώστη.
5 συνδρομητικά περιοδικά και fanzines που αξίζει να διαβάσεις

Εδώ και πολλά χρόνια όπως μπορείς να αντιληφθείς το διαδίκτυο κυριάρχησε ως πηγή ενημέρωσης αλλά και ψυχαγωγίας, ισοπεδώνοντας πρώτα από όλους τον Τύπο. Οι εκδότες προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα και έδωσαν ψηφιακή μορφή στο περιεχόμενο τους, αφήνοντας πια στα τυπογραφεία ελάχιστα περιοδικά και εφημερίδες.

Πέραν αυτών που κυκλοφορούν σε πανελλήνια εμβέλεια και μπορείς να βρεις έστω και με καθυστέρηση σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υπάρχουν εκεί έξω κάποιοι λίγοι και ρομαντικοί που συνεχίζουν να τυπώνουν τις σκέψεις τους σε ασπρόμαυρο ή έγχρωμο χαρτί. Συγκεντρώσαμε λοιπόν μια λίστα με τα πιο εμπνευσμένα περιοδικάκια και fanzines που βγαίνουν στη χώρα και σε προσκαλούμε να τα διαβάσεις, μιας και καλύπτουν σε ενδιαφέροντα ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει μουσική, κινηματογράφο, βιβλία, σπορ και ιστορία.

HUMBA

Το καλοκαίρι που μας πέρασε το Humba έκλεισε τα 10 του χρόνια κι όλοι του οι αναγνώστες ήταν πολύ περήφανοι που τα κατάφερε μέσα από την τριμηνιαίες εκδόσεις του. Το humba ξεκίνησε από τους οπαδούς της Mainz στα μέσα του 1990. Από τότε σε κάθε γήπεδο (όχι μόνο στο ποδόσφαιρο), εκτελείται η τελετουργία του humba με μικρές παραλλαγές, αλλά η κεντρική ιδέα είναι ίδια: οι παίκτες και οι οπαδοί κάθονται κάτω, μετά χοροπηδούν και τραγουδούν όλοι μαζί. Το humba δε σημαίνει κάτι, συμβολίζει όμως κάτι πολύ σημαντικό: πως οι οπαδοί –ούτε οι παίκτες, ούτε οι προπονητές, ούτε οι παράγοντες– είναι τα πιο σημαντικά μέλη ενός αθλητικού συλλόγου.

Ένα υπέροχο περιοδικάκι για το πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα των σπορ και την οπαδική κουλτούρα, που αν έχεις όλα τα τεύχη του, δεν χρειάζεσαι καμία αθλητική εγκυκλοπαίδεια αντ’ αυτών. Στα μπόνους του, οι επετειακές εκδόσεις t-shirts που βγάζει κάθε χρόνο και προφανώς γίνονται ανάρπαστα. To βρίσκεις προς 5 ευρώ σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και πολιτιστικούς χώρους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Τhe Books’ Journal/ Poetix
Κάθε βιβλιόφιλος έχει σε ένα ξεχωριστό σημείο στην καρδιά του το Books’ Journal μιας και πρόκειται κυριολεκτικά και μεταφορικά για τη βίβλο του βιβλιόφιλου, όσο οξύμωρη κι αν ακούγεται η παραπάνω φράση. Με μόλις 5 ευρώ ανά τεύχος, μπορείς να αγοράσεις ένα χορταστικό περιοδικό και να μάθεις όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο του βιβλίου σήμερα, τη στιγμή που θα γίνεις κοινωνός σπουδαίων άρθρων και υλικού που θα ζήλευαν βιβλιοθήκες πανεπιστημίων.

Κυκλοφορείς σε κάθε ενημερωμένο βιβλιοπωλείο.

Αν είσαι δε ποιητική ψυχή, οφείλεις να έχεις στη βιβλιοθήκη σου και κάθε τεύχος του Poetix που μαζεύει κάποια από τα πιο όμορφα ποιήματα της παραγωγής κάθε χρονιάς.

LUNG

Με το Metal Hammer να είναι το μόνο μουσικό περιοδικό που βαστά ακόμη να βγαίνει σε πανελλήνια εμβέλεια, ο μουσικός τύπος παίρνει το φιλί της ζωής από το Lung που συγκεντρώνει κάποιους από τους πιο ενημερωμένους γραφιάδες της πιάτσας. Το Lung αποτελεί ένα μουσικό fanzine απόρροια της αλληλεπίδρασης ατόμων με κοινές αλλά και διαφορετικές μεταξύ τους καταβολές. Ένα εγχείρημα που φιλοδοξεί να προτείνει πρόσωπα μέσα από την ανάλυση του καλλιτεχνικού έργου τους, επιθυμώντας να συναντήσει εκεί έξω ανθρώπους με τους οποίους θα μοιραστεί τις ιδέες και τις ανησυχίες του. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ταξίδι στο οποίο δινόμαστε και θα δινόμαστε για όσο αντέχουμε. Μια διαδρομή της οποίας την πορεία ευελπιστούμε να μπορείτε να παρακολουθείτε ανά δύο μήνες.

Καλύπτοντας όλα τα είδη της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής, συνοδεύει κάθε έκδοση του με ένα collectible δισκάκι. Παρακολουθώντας τη σελίδα στο fb μπορείς να το παραγγείλεις και να δεις τα σημεία διάθεσης του σε όλη την Ελλάδα.

Αll About History

Aν είσαι λάτρης της ιστορίας τότε είναι σίγουρο, πως θα περιμένεις το μηνιαίο σου ραντεβού με το All About History προκειμένου να μαζέψεις μπόλικη από τη γνώση που κρύβεται στις σελίδες του, σχετικά με ιστορικά θέματα. Έρευνες, αρχειακό υλικό κι εμπεριστατωμένα άρθρα, στην τιμή των 5,99€ περιμένουν μια θέση στη βιβλιοθήκη σου, μέσα από την καλαίσθητη έκδοση του περιοδικού.

Cinematek

Το απόλυτο περιοδικό σχετικό με την κινηματογραφική κριτική, διατίθεται δωρεάν σε πολλούς από τους κινηματογράφους της χώρας, αλλά και σε αρκετούς χώρους πολιτισμού όπως μουσεία και βιβλιοπωλεία, σχολές και ινστιτούτα. Αφιερώματα, κριτικές και λαχταριστές συνεντεύξεις, είναι δίχως άλλο το αντίδοτο που χρειαζόμαστε για να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι σταμάτησε η έκδοση του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ εδώ και χρόνια.

Bonus Μπλε Κομήτης

Ο Μπλε Κομήτης δυστυχώς δεν κυκλοφορεί πια, ωστόσο αν είσαι λάτρης των κόμικ, καλό είναι να επικοινωνήσεις με τις εκδόσεις Polaris, και να προμηθευτείς όλα τα τεύχη μιας σπουδαίας εικαστικής πρότασης που δυστυχώς δεν τελεσφόρησε, αλλά έμεινε στην ιστορία των περιοδικών αυτού του είδους για το υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v