Λιτή και... στυλάτη έξοδος στο Αριστερά- Δεξιά

Απλότητα, ποιότητα, εξαιρετικά εύστοχες γευστικές προτάσεις, απίστευτη ποικιλία ποτών και ίσως η καλύτερη ”μπάρα” στην Αθήνα είναι τα σημεία που κάνουν το Αριστερά- Δεξιά να ξεχωρίζει. Στο νέο ”κέντρο” της πρωτεύουσας, στην οδό Πειραιώς, το λιτό περιβάλλον του bar restaurant δεν υπόσχεται θαύματα. Καλά κάνει, γιατί η έκπληξη λειτουργεί προς όφελός του...
Λιτή και... στυλάτη έξοδος στο Αριστερά- Δεξιά

του Σταμάτη Ζαχαρού

Η απόλαυση σε ένα εστιατόριο ξεκινά από την στιγμή που ο παρκαδόρος παίρνει τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις και παρά τους σκούφους ή τα αστέρια που έχουν στο παλμαρέ τους οι διάφοροι μάγειροι, η διάθεσή σου είναι τόσο κακή μέχρι να βάλεις την πρώτη μπουκιά στο στόμα σου που ακόμη και αν μαγείρευε ο ίδιος ο Τσελεμεντές, μάλλον δεν θα το απολάμβανες.

Η διακόσμηση, η χωροθέτηση των τραπεζιών και πάνω απ’ όλα η (δωρεάν για όλους) χαμογελαστή παρουσία του προσωπικού είναι βασικά συστατικά ενός καλού εστιατορίου.

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, όπου κάθε τυχάρπαστος αυτοβαπτίζεται επιχειρηματίας και σερβίρει κακοψημένο φιλέτο και πανιασμένη ρόκα-παρμεζάνα, το ”Αριστερά Δεξιά”, διατηρεί το μέτρο εντυπωσιάζοντας για το πόσα πολλά μπορεί κανείς να πετύχει με την απλότητα.

Μπαίνοντας στον τεράστιο χώρο του Α-Δ πρέπει να διασχίσεις είτε εξ’ αριστερών είτε εκ δεξιών την τεράστια μπάρα προκειμένου να φθάσεις στον κυρίως χώρο του εστιατορίου. Πρόκειται για την καλύτερη ενδεχομένως μπάρα στην Αθήνα (μεγάλη ξύλινη και φυσικά στο σωστό ύψος) με μία από τις μεγαλύτερες ποικιλίες ποτών που μπορεί να βρεί κανείς στην πόλη.

Εις εκ των ιδιοκτητών, ο Δημήτρης Λίτινας φροντίζει για το εξαιρετικό κελάρι και το πλήθος των ποτών (από Αψέντι μέχρι σπάνια αποστάγματα απ’ όλο τον κόσμο).

”Φήμες” μάλιστα αναφέρουν ότι στο Α-Δ μπορεί κανείς να βρει περισσότερα από 100 σπάνια Ουίσκι και το κυριότερο να τα δοκιμάσει σερβιρισμένα σωστά από τον Χρήστο που είναι ο κυρίαρχος της μπάρας.

Το να περάσεις στον κυρίως χώρο του εστιατορίου προκειμένου να δειπνήσεις δεν είναι απαραίτητο. Στην μπάρα σερβίρονται τα πάντα και δεν κινδυνεύεις από στριμωγμένους θαμώνες που θα προσπαθήσουν να χορέψουν πάνω της και δίπλα απ΄ τη σφυρίδα σου. Εξ ίσου άνετα είναι και τα τραπέζια, ενώ το σέρβις χωρίς να γίνεται φορτικό είναι απίστευτα εξυπηρετικό.

Το φαγητό ισορροπεί μεταξύ των μοδάτων (αλλά εμπνευσμένων απ’ την παράδοση) γεύσεων με έμφαση σε δημιουργίες με ψάρι και κάποια εξελληνισμένα ζυμαρικά. Εντυπωσιακά είναι συνήθως τα πιάτα ημέρας ενώ αν είναι διαθέσιμο δοκιμάστε οπωσδήποτε το ριζότο πάπιας ή αυτό με σπαράγγια.

Το μενού αλλάζει διαρκώς αλλά μια σταθερή κατά τη γνώμη μας αξία (ιδίως για όσους δεν συμπαθούν τα θαλασσινά) είναι το Ψαρονέφρι σε σάλτσα από κρασί μοσχάτο, χυμό σταφυλιών, εστραγκόν, λουίζα και πέστο φέτας.

Το κόστος πρέπει να υπολογίζεται σε περίπου 50 ευρώ το άτομο χωρίς το κρασί.

Καταλήγοντας, θα πρέπει να δεί κανείς την απίστευτη κάβα κρασιών του Α-Δ. Αρκετά από τα τραπέζια έχουν θέα στην κάβα που βρίσκεται κάτω από το δάπεδο και είναι ορατή από έναν γυάλινο διάδρομο. Η κάβα περιέχει περισσότερες από 10.000 φιάλες και περισσότερες από πεντακόσιες ετικέτες κρασιών.

Τις χρονιές του 2000, 2001, 2002, 2003 και 2004 ψηφίστηκε ως η καλύτερη κάβα κρασιών σε Αθηναϊκό εστιατόριο. Δεν θα έπρεπε να παραλείψει κανείς να αναφέρει φυσικά την τέρψη της έτερης αίσθησης, της ακοής. Ό,τι καλύτερο μπορεί να ακούσει κανείς σε αναλόγου ύφους εστιατόριο αποφεύγοντας τις βαρετές επαναλήψεις μουσικής του συρμού: από Μάνο Χατζιδάκι μέχρι Smiths.

Υ.Γ. Mέχρι πέρισυ όλα ήταν καλά στο Α-Δ. Φέτος, η περιοχή γέμισε με τα γνωστά ξενυχτάδικα που εύκολα χαλούν τη διάθεση όποιου ονειρεύεται ένα ήρεμο ξκαι χαλαρό γεύμα. Μόνο όταν κλείνει η βαριά πόρτα του εστιατορίου αποφεύγεις το θέαμα και τους θορύβους των... θιασωτών της ”πίστας”.

Αριστερά Δεξιά: Ανδρονίκου 3, Ρούφ Τηλέφωνο: 210 342 2380

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v