Είναι τελικά επικίνδυνο το τζάκι για την υγεία;

Πόσο επικίνδυνο είναι το άναμμα του τζακιού για την υγεία; Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή μας και συμβουλεύουν.
Είναι τελικά επικίνδυνο το τζάκι για την υγεία;
Η θερμοκρασία πέφτει, το πετρέλαιο ακριβαίνει και τα τζάκια έχουν ήδη πάρει μπρος για τα καλά.

Όμως όπως και πέρυσι, οι ειδικοί εφιστούν για ακόμα μια χρονιά την προσοχή μας καθώς τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα παρουσιάζουν αύξηση.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης «κάτω από συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες δεν θα πρέπει να ανάβουμε τζάκι καθώς προκαλείται ατμοσφαιρική ρύπανση με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Συγκεκριμένα ο κ. Μπεχάρκης αναφέρει ότι ο βήχας, το άσθμα, τα βρογχιτιδικά επεισόδια, οι βουλεμένες μύτες και τα ηλεκτρισμένα μάτια είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις της ύπαρξης μικροσωματιδίων από την καύση ξύλων στην ατμόσφαιρα και τονίζει χαρακτηριστικά:

«Δεν πρέπει να ανάβουμε το τζάκι για να διασκεδάσουμε και να παθαίνει άσθμα το παιδί του διπλανού μας.»

Ο ίδιος αναφέρεται και στην ποιότητα των ξύλων η οποία ελάχιστα αλλάζει τα πράγματα. «Και το καλύτερο καυσόξυλο ρυπαίνει, αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Δεν αποφεύγουμε την ρύπανση αν καίμε ποιοτικά ξύλα».

Η ρύπανση των τζακιών «χτυπά» σύμφωνα με τους ειδικούς ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι με υφιστάμενα πνευμονολογικά νοσήματα και τα μωρά.

«Δεν μπορεί να κάνει κανείς κάτι απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Δεν γίνεται να καταστρέφουμε το περιβάλλον και να μην έχουμε επιπτώσεις από αυτό», καταλήγει.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v