Πάμε μια βόλτα στο Κουκάκι

Μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας, και τα κουλ παρεΐστικα στέκια της, που μας σερβίρουν δροσερά καφεδάκια, λαχταριστά brunch και καλό φαγητό.
Πάμε μια βόλτα στο Κουκάκι
της Ηρώς Κουνάδη

Όχι πως δεν το ξέραμε χρόνια τώρα, αλλά τα απανωτά αφιερώματα του ξένου τύπου δεν σταματούν να μας το υπενθυμίζουν: Το Κουκάκι είναι μια από τις ομορφότερες, και πιο ενδιαφέρουσες, γειτονιές της Αθήνας.

Τα δρομάκια του είναι ιδανικά για τις απογευματινές περιπλανήσεις εκείνες που διώχνουν τη μελαγχολία της επιστροφής από τις διακοπές: Περπατάς ανάμεσα σε χαριτωμένες μονοκατοικίες, λουλουδιασμένα μπαλκόνια και επιβλητικά νεοκλασικά, και σκέφτεσαι «εντάξει μωρέ, δεν είναι τόσο άσχημα κι εδώ». Η αίσθηση της γειτονιάς είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του, οι δρόμοι του έτη φωτός μακριά από τη βοή του κέντρου, τα στέκια του κουλ και παρεΐστικα. Τι άλλο να θέλεις για να βολτάρεις ξανά και ξανά στο Κουκάκι;

Ραντεβού για καφέ και brunch


Το Monsieur Barbu (Φαλήρου 59, τηλ.: 210 9247555) επιστρέφει στις επάλξεις την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, απλώνει τα τραπεζάκια του κάτω από φυλλωσιές και πλάι σε παρτέρια, για να μας σερβίρει από νωρίς εξαιρετικά καφεδάκια, και τα Σαββατοκύριακα σούπερ brunch, που περιλαμβάνει νοστιμιές όπως αυγά μάτια σε ψωμάκια μπριός με λουκάνικα και μπέικον, αλμυρές τάρτες, χορταστικά burgers, lemon pie με νουτέλα, κέικ σοκολάτας με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα φρούτων του δάσους, carrot cake και pancakes με σοκολάτα ή μέλι.


Το Lotte (Τσάμη Καρατάσου 2, τηλ.: 211 4078639) είναι ένα κουκλίστικο café-bistrot που μας σερβίρει δροσερά καφεδάκια συνοδεία ολόφρεσκων γλυκισμάτων, κις λωραίν, σπιτικών πιτών και βουτημάτων (που αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα) υπό τους ήχους jazz, κλασικής ή ρετρό ελληνικής μουσικής, ισορροπώντας υπέροχα ανάμεσα στη Μονμάρτη της Αμελί και την παλιά Αθήνα του Μάνου Χατζηδάκι –οι μελωδίες του οποίου ακούγονται συχνά-πυκνά από τα ηχεία.

Καφεδάκι… δίκαιο, προϊόν fair trade από κολλεκτίβες και συνεταιρισμούς της Λατινικής Αμερικής απολαμβάνουμε στο συνεργατικό Παγκάκι (Γ. Ολυμπίου 17-19, τηλ: 213 0009927) και μάλιστα σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 2€. Αν σας πάρει το μεσημέρι (ή το βράδυ) συνεχίζετε με ουζάκια, μπύρες και μεζέδες από μικρούς παραγωγούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας –μέχρι 5€ το κάθε πιατάκι.

Πεινάσαμε;


Στην πανέμορφη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου (Αναστασίου Ζίννη 34, τηλ.: 210 9246354) δοκιμάζουμε εκπληκτικό καβουρμά από τη Ροδόπη, Πιπεροσαλάτα Άιβαρ, σέρβικη παραδοσιακή σαλάτα με κόκκινη πιπεριά και μελιτζάνα, τουλουμοτύρι από την Κοζάνη, που παντρεύει ωραία κατσικίσιο και πρόβειο τυρί, μανούρι στη σχάρα με σουσάμι και μαρμελάδα ελιάς, λουκανικάκια με την παραδοσιακή σέρβικη συνταγή, και απίθανες, φρέσκες και κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες. Οι τιμές, μαζί με εκλεκτό κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα, κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο.


Το Hops Beer & Burgers (Δράκου 10, τηλ.: 211 0136500) παντρεύει τα λαχταριστά του burger, όπως εκείνο με γραβιέρα και σάλτσα μπύρας, ή το άλλο με βουβαλίσιο κρέας από την Κερκίνη, με μπύρες ελλήνων παραγωγών. Φτιάχνει και καταπληκτικά κοκτέιλ, όπως το Bubblegum beer με βότκα, σιρόπι τσιχλόφουσκα, lime και μηλίτη Strongbow, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 7-8€. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς, να σερβίρει και brunch μέχρι τις 14.00.


Το Συγγρουόμενο (Φαλήρου 57, τηλ: 210 9227270) είναι ένα συνεργατικό στέκι, με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και πρώτες ύλες απ’ όλη την Ελλάδα: τσίπουρα, γλυκίσματα και λουκάνικα από το Πήλιο, βιολογικά κρασιά από τον Βόλο και την Ορεινή Κορινθία, τυριά από τη Μυτιλήνη και ρακή από την Κρήτη. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφέ μέχρι αργά για ουζοποικιλίες και ρακές, ενώ συχνά-πυκνά φιλοξενεί και βραδιές με ζωντανή μουσική. Οι τιμές είναι εξαιρετικές: από 2€ οι μπύρες, στα 3€-4€ οι περισσότεροι μεζέδες, στα 5,50€ τα ποτά.


Στο μενού της Μικρής Βενετίας (Γεωργίου Ολυμπίου 15, τηλ.: 213 0259158) κυριαρχούν επίσης οι γεύσεις από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου, με την Κρήτη να έχει την τιμητική της: κρητικά καλιτσούνια, πατατούλες φουρνιστές με λευκό κρασί, ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι, ξανθιώτικος καβουρμάς και ωραιότατο απάκι γιουβετσάδα σε σάλτσα γλυκού κρασιού και λιαστής ντομάτας είναι τα δικά μας αγαπημένα. Για περισσότερα, δείτε τον αναλυτικό κατάλογο εδώ. Τα πιάτα ημέρας εναλλάσσονται, ανάλογα με τις διαθέσεις του μάγειρα, ενώ κρασιά και αποστάγματα ρέουν άφθονα. Οι τιμές είναι λογικότατες, στα 15€ το άτομο με ωραίο, δικό τους κρασί.

Τα ποτά και τα ξενύχτια


Μερικά από τα καλύτερα κοκτέιλ της πόλης τα έχουμε δοκιμάσει στο Μπελ Ρέυ (Φαλήρου 88, τηλ.: 213 0326450). Συμφωνήστε μαζί μας, παραγγέλνοντας το Frida Goes West, με τεκίλα, φρέσκο χυμό grapefruit, σπιτικό σιρόπι chili και lime, το Carribean Julep, με ρούμι, σιρόπι βανίλιας, δυόσμο, bitters και τριμμένη καρύδα, ή το Rabbit Hole με μαστίχα αρωματισμένη με φασκόμηλο, φρέσκο χυμό καρότου, λικέρ μαρασκίνο και lime. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8€, ενώ αν πεινάσετε συνοδεύονται ιδανικά από λαχταριστά burritos, Croque Madame, δροσερές σαλάτες και πρωτότυπα σάντουιτς (από 4€ έως 7€).


Εξαιρετικές κοκτεϊλ-ο-δημιουργίες σερβίρει και το Kinono (Φαλήρου 48, τηλ.: 211 4086826). Το KINONÓ 001, ας πούμε, έχει τζιν, ανανά, χυμό λεμονιού, μαύρο κάρδαμο και bitter, και το KINONÓ 002, τζιν, μαστίχα, σιρόπι μελιού, αγγούρι, μέντα και κόκκινο πιπέρι. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8€, και οι νοστιμιές που τα συνοδεύουν ιδανικά περιλαμβάνουν brioches και σαντουϊτσάκια με χειροποίητα chutneys. Θα το βρείτε, και αυτό, ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι.


Ο Μπαμπάς (Φαλήρου 53, τηλ. 215 5505565) μας προσέχει, εμάς και την τσέπη μας, με τα φθηνότερα ίσως ποτά στην γειτονιά (στα 5€) τα οποία συνοδεύει με ωραιότατα τσιμπολογήματα, σε επίσης καλές τιμές, για να μην μας πειράξει το ξεροσφύρι. Ανοίγει επίσης από νωρίς για εξίσου οικονομικά καφεδάκια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v