Club Decadence: O βασιλιάς (ξανα) ζει!

Το πιο… παρακμιακό μαγαζί της Αθήνας επιστρέφει ανανεωμένο για να θυμηθούν οι παλιοί και να αγαπήσουν οι νεότεροι.
Club Decadence: O βασιλιάς (ξανα) ζει!
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Βουλγαροκτόνου 69 και Πουλχερίας. Οι σημερινοί εναλλακτικοί τύποι άνω των 30 σίγουρα θα θυμούνται το «Ντέκα» στον λόφο του Στρέφη. Το ιδιαίτερο μαγαζί που κατάφερε με συνοπτικές διαδικασίες να γίνει στέκι της αθηναϊκής κουλτούρας φιλοξενώντας στο μωσαϊκό του ένα σωρό διάσημες και άσημες ψυχές της νύχτας.

Το Decadence σιώπησε κάπου το 2008. Κάμποσα χρόνια μετά επιστρέφει. Στον ίδιο χώρο, στο ίδιο νεοκλασσικό που έγινε «φωλιά» για τρελά πάρτι και ψαγμένες μουσικές – από post punk μέχρι Χιώτη. Και πλέον έχει και αδερφάκι στην Πατησίων.

Επιστρέφει γιατί, όπως γράφει η ανακοίνωση στο γκρουπ «η πόλη το χρειάζεται» και ο «εχθρός δεν θα περάσει».

Ο συνιδιοκτήτης Νίκος Λακόπουλος, ο άνθρωπος που το διεύθυνε την εποχή που πέφταν τα πατώματα στο μαγαζί και αρμόδιος για την επιστροφή του, μας μίλησε για τον παλιό καλό καιρό, τα σουρεάλ πάρτι, την αναπάντεχη επιστροφή, το «αδερφάκι» και την… σύσταση αναρχικής οργάνωσης.

Decadence – «παλιό» και «νέο». Πώς διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας και η μουσική του μαγαζιού από τα 70’s μέχρι και τα 90s;

Υποθέτω ότι από το '78 που άνοιξε ως το ΄90 που πήγα εγώ θα’παιζε με κασέτες. «Τι τον θέλεις τον dj;». Εγώ τον έβαλα στο κέντρο της σκηνής και του εξασφάλισα ελευθερία να παίζει ό,τι θέλει- φυσικά με κάποιες κατευθύνσεις. Ο Πάνος Χαρίτος ήταν βασικός dj με jazz και funk, soul ώσπου έκανα τον Τhomas Μαχαίρα -18 χρονών- υπεύθυνο μουσικού προγράμματος, Αυτός θα’λεγα έφερε την Σκηνή του Μάντσεστερ στην Αθήνα, Ύστερα ήρθε το grunge. Φύγαν τα πατώματα, ώσπου να το μαζέψουμε!
Ο Νίκος Λακόπουλος, ο μπασίστας της μπάντας του Iggy Pop και ο μπασίστας των Tinderticks. Φωτογραφία: Inexarchia.gr

Πότε έφτασε το μαγαζί στο απόγειό του και πώς εξηγείς την τεράστια απήχηση που είχε;

Το ΄91 ήταν ένας μαγικός χώρος με λιγότερο κόσμο κι ωραία ατμόσφαιρα, όπου μπορούσαν τα πάντα να συμβούν. Το 2003 πρέπει να δήλωσε στην Εφορία 280.000 ευρώ. Η χρυσή εποχή του με 600-700 άτομα και πολύ συχνά, αλλά διακόσια απέξω. Την απήχηση την έφερε η συνέπειά του και ο τρόπος που έκανε τον κόσμο να έχει διασκεδάσει -με τα ραδιοφωνικά σποτ- πριν μπει και να αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Κάποια νύχτα κάποιος μου είπε «Γιατί, δικό σου είναι;».

Ποιοι διάσημοι θαμώνες πέρασαν από ‘δω;

Θα χρειαστούν πολλές σελίδες να σου πω. Θα σταθώ στον Κοέν, τον Κέιβ και την αναπάντεχη επίσκεψη του Μίκη Θεοδωράκη, το 2006. Μια μέρα ήταν η μπάντα του Ιggy Pop, οι Τindersticks και οι Spain ταυτόχρονα. Ο Iggy περίμενε ως το πρωί τον μικρό γιο του -που δεν ήθελε να φύγει με τίποτα.


Φωτογραφία: Inexarchia.gr

Θα ξεχώριζες κάποιον/κάποιους Djs;

Τον Μαχαίρα σίγουρα, τον Δασκαλόπουλο ως μια ιστορική φυσιογνωμία, τον Steven Beier και τον Sevek, που όπως λέει ξεκίνησε πλένοντας ποτήρια.

Σίγουρα θα υπήρξαν μπόλικα τέτοια, αλλά πες μου ένα κορυφαίο σκηνικό που σου «κόλλησε» στη μνήμη από όλα αυτά τα χρόνια στο μαγαζί.

Το πάρτυ με τους Deus ήταν μαγικό. Έφυγε το ταβάνι κι η Ιστορία ακούγονταν πίσω μας σαν μακρινή ηχώ.


O χώρος διέθετε κουρείο, οπωροπωλείο και τώρα ... Πεταλωτήριο. "Το μόνο κλαμπ που μπορείς να πας με το άλογό σου".


Είχατε ποτέ μπλεξίματα;


Χα, χα! Mια μέρα ήρθαν τρία περιπολικά και έντεκα αστυνομικοί να με οδηγήσουν στην ΓΑΔΑ. 'Έχω ένα φάκελο στην Αντιτρομοκρατική ογκώδη, που λέει πως είχα ...αναρχική οργάνωση και το κλαμπ το είχα για να στρατολογώ μέλη.

Τι ποτό έπινε συνήθως ο Νικ Κέηβ;

Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ. Ήρθε τέσσερις φορές απανωτά, κάθισε καμμιά εικοσαριά νύχτες, αλλά εγώ ήμουνα φαντάρος.

Ποιο θα έλεγες ότι ήταν το πιο «σουρεάλ» πάρτι του μαγαζιού;

Το Πάρτυ των Χαστουκιών- Κάλεσε αυτόν που θέλεις να χαστουκίσεις. Πολύ ξύλο, αλλά και φιλιά! Και το Τhe Dark Side of Despina Vandi μ΄άρεσε όταν το εφημεριδάκι μας Decadence News έγραψε: «H Kεντρική Επιτροπή του Club Decadence παρεμβαίνει στο γνωστό θέμα. Είμαστε Βανδικοί!».


Όταν οι ντι-τζέις φορoύσαν κράνη και η εφημερίδα του κλαμπ ανακοίνωσε πως ήρθε το De το χαρτονόμισμα της Τράπεζας Decadence


Γιατί πιστεύεις πώς σήμερα «η πόλη χρειάζεται» το Decadence;


Δε βλέπεις το χάλι; Δεν έχεις πού να πας. Απρόσωπα μέρη. Μπορεί και να το χρειάζεται όλη η χώρα. Υπάρχει έντονη συζήτηση να κατέβουμε της εκλογές με ένα απροσδόκητο κόμμα.

Ποιος είναι λοιπόν ο «εχθρός» που «δεν θα περάσει»;

Οι ...Φιρφιρίκοι. Αλλά το σύνθημα είναι του ΕΑΜ ΕΛΑΣ.



Τι να περιμένουμε από τον νέο χώρο στην Πατησίων; Ποιοι εμπλέκονται στην «αναβίωση» αυτή;

Στη Πατησίων θα γίνει το Decadence Art Factory με θέατρο, σινεμά, γκαλερί, ραδιόφωνο ...δωματίου και την Ακαδημία Decadence- το μόνο πανεπιστήμιο που χορεύει και έχει ήδη από την πρώτη της εμφάνιση εισάγει το –λίγο- αλκοόλ στην εκπαίδευση! Η αναβίωση θα γίνει στην οδό Βουλγαροκτόνου. Ένα – δύο –τρία πολλά Decadence!

Πώς βλέπεις την νυχτερινή διασκέδαση σήμερα σε σχέση με τότε; Τι έχει αλλάξει;

Mάλλον πια αν μεθύσεις δεν υπάρχει κάποιος να σε πάει σπίτι.

Αν ποτέ έβγαινε ένα άλμπουμ με τα «μπεστ οφ» τραγούδια που ακούστηκαν στο μαγαζί, τι θα είχε/ έβαζες μέσα;

Το άλμπουμ αυτό βγήκε με την Sony και ξεπούλησε με τραγούδια των David Bowie, Nick Cave, Moby κι ένα αποκλειστικό που μας έδωσαν οι Radiohead.

Τα Εξάρχεια για μένα είναι…

H πόλη της Τέχνης, της Χαράς και της Ελευθερίας, αλλά δεν περνάω συχνά από εκεί. Πάω από άλλο δρόμο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v