10 «μυστικά» που κρύβονται στα Πετράλωνα

Νέο-καφενεία με άποψη, ποτάδικα με τιμές κρίσης, Yoga με κοινωνική αντίληψη και μερικά ακόμα «μυστικά» στις γωνιές των Πετραλώνων.
10 «μυστικά» που κρύβονται στα Πετράλωνα
Η – πανέμορφη - γειτονιά των Πετραλώνων προσφέρει τα πάντα στους πάντες. Από φτηνά ποτά και σούπερ μουσικές, μέχρι μαμαδίσιο φαγητό, κρητικούς μεζέδες με άποψη και second hand ρούχα που γίνονται ανάρπαστα.

Τη βαδίζουμε στενάκι στενάκι, και ανακαλύπτουμε τα μικρά και τα μεγάλα μυστικά που μας επιφυλάσσει.

Ο Μπάμπουρας (Δημοφώντος 43) αποτελεί την επιτομή του νέο-καφενείου ποτάδικου κάνει «μπζζζ» από το πρωί με καφέ (κάποιοι μερακλήδες ξεκινούν με μπύρα) και συνεχίζει με ουζάκι και μεζέ, αλλά και φτηνό ποτό (στα 5€) όσο βραδιάζει. Στον Μπάμπουρα το industrial ύφος συναντά το παλιακό μωσαϊκό. Τη μία πλευρά του εσωτερικού του χώρου καταλαμβάνουν ψάθινες καρέκλες καφενείου και μεγάλα παρεΐστικα τραπέζια, και την άλλη ψηλά σκαμπό στην μπάρα.


Στον Οικονόμου (Τρώων 41 & Κυδαντιδών) λίγα έχουν αλλάξει από τα 30s όταν και πρωτοάνοιξε. Και αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι βρίσκουν καταφύγιο εδώ για σπουδαία λαδερά, κορυφαίους λαχανοντολμάδες, ντοματοσαλάτα, χορτόπιτες και κόκκορα κοκινιστό. Το μενού μικρό αλλά 100% μαμαδίσιο, το χύμα κρασί καλό και ο λογαριασμός για… οικονόμους (από 10€/ άτομο).


Κοινό μυστικό για τους φαν του κρέατος, το Θεραπευτήριο (Κυδαντιδών 41) γιάνει καρδιά, ψυχή και στομάχια και  ειδικεύεται στη σχάρα, μια σχάρα όπου βρίσκουν θαλπωρή κρέατα ψημένα στα κάρβουνα όπως λαχταριστό μπιφτέκι κοτόπουλου, ακόμα πιο λαχταριστό μοσχαρίσιο, ωραιότατα παϊδάκια κοτόπουλο, μπριζολάκια χοιρινά και χωριάτικο λουκάνικο. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€/ άτομο.

Δύο Κρητικοί βρίσκονται πίσω από το Αστέρ (Τρώων 48), ένα μινιόν κουτούκι στην Τρώων με επίπλωση 70s στο οποίο σερβίρονται κρητικές νοστιμιές όπως απάκι, λουκάνικο ξιδάτο, μυζηθροπιτάκια με μέλι, πατάτες με ξύγαλο, εξαιρετικός ντάκος, φάβα αλλά και πληθώρα πιάτων ημέρας. Οι πρώτες ύλες είναι από μικρούς παραγωγούς της Κρήτης, οι μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες σε δυνατή ποικιλία και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο με κρασί.


Στον Ποπάι (Κειριαδών 50) η ατμόσφαιρα μυρίζει φρέσκια σφολιάτα και οι βιτρίνες γεμίζουν με χειροποίητες πίτες που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες. Προφανώς και must εδώ είναι η σπανακοτυρόπιτα, ενώ εξίσου δυνατά παίζουν οι τυρόπιτες με φέτα ή ρεγκάτο, οι ζαμπονοτυρόπιτες, οι κοτόπιτες και οι πρασοκιμαδόπιτες που φτιάχνονται καθημερινά στο παρασκευαστήριο στον ίδιο χώρο.  Ο Ποπάι «βγάζει» επίσης και εξαιρετικό καφεδάκι σε μυρωδάτες ποικιλίες.


Το Τζένγκα (Κειριαδών 38) είναι μικρούλι και ψηλοτάβανο, έχει αέρα καφενείου, φιλικό προσωπικό, λατρεύει τη μουσική και κοσμεί τους τοίχους του με περισσότερα από 300 εξώφυλλα δίσκων. Ανοίγει από το πρωί για καφεδάκι (από 1,20€), σοκολάτα και τσάι σε μεγάλη ποικιλία κρύων και ζεστών και συνεχίζει μέχρι το βράδι με ψαγμένες μουσικές, φτηνά ποτά (από 5€) και ενδιαφέροντα κοκτέιλ (από 6€ -δοκιμάστε το Τζένγκα με λευκό ρούμι, spiced ρούμι, triple sec, φράουλα, μήλο, τσάι, βανίλια και λεμόνι). Τα Παρασκευοσάββατα όλο και κάποιο θεματικό DJ Set θα πετύχετε, ενώ συχνά πυκνά διοργανώνουν και διαγωνισμούς beer pong.


Οι υπογλυκαιμίες στην περιοχή λύνονται με μια επίσκεψη στο παραμυθένιο Alice Cakewitch (Ηούς 42), ένα γλυκοπωλείο που αγαπάει τα muffins, αλλά και άλλες γλυκές αμαρτίες όπως brownies, μπισκότα, μιλφέιγ, cupcakes, πορτοκαλόπιτες, cheesecake και milkshakes. Και όλα αυτά βγαίνουν προς τα έξω και καταλήγουν κατευθείαν στο στόμα μας. Τις Κυριακές σερβίρει και brunch με… ενισχύσεις από αλμυρές γεύσεις.


Vintage ρούχα και αξεσουάρ από δεύτερο χέρι, σε άριστη κατάσταση και εξίσου καλές τιμές διατίθενται καθημερινά στην… Κρεμάστρα (Αλκμήνης 24), μια γουστόζικη μπουτίκ με φλοράλ δοκιμαστήρια από την οποία δύσκολα θα φύγετε με άδεια χέρια. Συχνά πυκνά διοργανώνει και μπαζάρ με αξεσουάρ και ρούχα ελλήνων δημιουργών σε εξίσου συμφέρουσες τιμές.


Yoga με νόημα, αλληλεγγύη, κοινωνική ευαισθητοποίηση και άκρως χαμηλές τιμές για όλους. Αυτή είναι η φιλοσοφία του The Social Yogis Project (Κειριάδων 13), ενός στούντιο – κοινότητας που προσφέρει μαθήματα Yoga και Pilates σε τιμές drop-in από 5€, αλλά και πληθώρα εναλλακτικών δραστηριοτήτων όπως σεμινάρια, προβολές ταινιών, performances και πολλά ακόμα για τα οποία ενημερώνεστε από εδώ


Τέλος, η ομορφότερη «μυστική» βόλτα είναι αυτή που ξεκινά από τον περιφερειακό του Φιλοπάππου, αν έρχεστε από το Κουκάκι, ή από την Πλατεία των Πετραλώνων αν είστε ήδη στη γειτονιά, και ανηφορίζει τα πανέμορφα δρομάκια με τις ασβεστωμένες αυλές γύρω από την οδό Ανταίου. Στο τέλος, καταλήγει στα σκαλάκια που οδηγούν στον λόφο του Φιλοπάππου, για να συνεχίσετε την βόλτα σας σε χωμάτινα αυτή τη φορά μονοπάτια. 

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v