Μπυραρίες: Ζύθος και φαγητό σε 9 διευθύνσεις

Κλασσικές, αλλά και ψαγμένες ετικέτες, παρεΐστικη ατμόσφαιρα και τίμιες γεύσεις σε 9 κορυφαίους μπυρο-προορισμούς στην πόλη.
Μπυραρίες: Ζύθος και φαγητό σε 9 διευθύνσεις

Βύνη, λυκίσκος και μαγιά μπλέκονται γλυκά και μπαίνουν σε παγωμένα ποτήρια, λαχταριστές ποικιλίες και ζεστά finger food συνοδεύουν την κατανάλωση και η βραδιά… έχει ακόμα.

Αγαπημένα στέκια δίνουν ζύθο (και νόημα) στις νύχτες μας και μας καλούν να απολαύσουμε δεκάδες ετικέτες μπύρας σε χαλαρή και ροκ ατμόσφαιρα.

Arch Beer House 
Εθνικής Αντιστάσεως 91-93, Περιστέρι, τηλ: 2105752992

Σε έναν όμορφο χώρος από ξύλο και πέτρα, με χαμηλό ατμοσφαιρικό φωτισμό και rock soundtrack, η Arch μαθαίνει στα δυτικά προάστια να πίνουν μπύρα, υπό τα άγρυπνα βλέμματα θρύλων όπως ο Χέντριξ, ο Μέρκιουρι και ο Κομπέιν που φιγουράρουν στους τοίχους. Από τα ηχεία ξεπηδούν ροκ ήχοι με Sabbath, Nirvana, Metallica και άλλες «δυνατές» μπάντες, και συνοδεύονται από περίπου 100 διαφορετικές μπύρες (μεταξύ των οποίων και μπόλικες ελληνικές), 16 εξ αυτών σε βαρέλι. Στα του μενού, ξεχωρίζουμε το χορταστικό mix grill, τα λαχταριστά finger food και τις ποικιλίες γερμανικών λουκάνικων, κροκετών, αλλαντικών και τυριών. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο για άφθονη μπύρα και μεζέδες.

Tar
Λεωφόρος Ηρακλείου 34, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102237717

Μετρά την ιστορία της σε δεκαετίες, στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του Μεσοπολέμου με παρεΐστικη ατμόσφαιρα στο ζεστό εσωτερικό του και πανέμορφη αυλή για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Tar τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στις ελληνικές μπύρες, εκ των οποίων η ροδίτικη Magnus υπάρχει και σε βαρέλι, δίπλα σε σταθερές αξίες όπως η Guiness, η Carlsberg και η Maisels Weisse. Ο κατάλογος των μπουκαλιών έχει μια ολόκληρη σελίδα αφιερωμένη στις ελληνικές μπύρες, αλλά και εκατοντάδες ετικέτες απ’ όλο τον κόσμο, όπως και ενδιαφέρουσες νοστιμιές για να τις συνοδεύσουμε (λαχταριστό κότσι, πλατό με γερμανικά αλλαντικά και τυριά, ποικιλία με μπριζολάκια και λουκάνικα κ.α.). Για ωραιότατο γεύμα μαζί με τις απαραίτητες μπύρες μπορείτε να υπολογίζετε περί τα 15€ το άτομο.

Silly Wizards
Πελοποννήσου 79, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6543908

Οι «χαζο-μάγοι» της Αγίας Παρασκευής αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στα μυστικά της βρετανικής κυρίως αλλά και της κεντρο-ευρωπαϊκής ζυθοποιίας. Η βαρελίσια Guinness βρίσκεται σε περίοπτη θέση, μαζί με τρία ακόμα βαρέλια και «δυνατές» προτάσεις σε weisse, ale, και lager. Το μενού είναι ένα mix’n’match από διάφορες εθνικές κουζίνες: περιλαμβάνει burger, quesadillas, σπιτικά nachos, γερμανικά σνίτσελ, κοτόπουλο με curry και fish and chips. Για τους αντιρρησίες μπυρο-συνείδησης, υπάρχουν και ωραιότατα κοκτέιλ με μπύρα ή χωρίς, και ποτά τα οποία κινούνται στα 7,50-8€. Για πλήρες γεύμα με τις απαραίτητες μπύρες ή κοκτέιλ, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ το άτομο.

München - My way by Erich
Διονύσου 47, Μαρούσι, τηλ: 210 8033424

Αυθεντικές γεύσεις Γερμανίας, μεγάλη ποικιλία από μπύρες, βαρελίσιες ή σε μπουκάλι, ξανθιές ή lager, με γεύση φρούτου ή χωρίς αλκοόλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Warsteiner, Hofbräu, König Ludwig, Augustiner, Tegernsee, Rothaus, Huber weisse, Karg, Frannkenheimer και Aktien landbier. Το μενού περιλαμβάνει, πέρα από το εξαιρετικό κότσι, ποικιλίες αλλαντικών και τυριών, λουκάνικα, μπρέτσελ, και το νέο grill menu. Η διακόσμηση θυμίζει κλασική βαυαρική μπυραρία με ξύλινους πάγκους και τραπέζια, χάρτες και φωτογραφίες από Γερμανία στους τοίχους και την τηλεόραση να παίζει γερμανικό πρωτάθλημα Bundesliga (όταν έχει αγώνες). Υπολογίστε περί τα 20€ για ένα χορταστικό γεύμα συνοδεία μπύρας. 

Beerology
Ηρώων Πολυτεχνείου 4A, Ηλιούπολη, τηλ.: 211 1848866

Σε έναν πανέμορφο χώρο με μια αυλή – κόσμημα το καλοκαίρι, η αγαπημένη μπυραρία της Ηλιούπολης σερβίρει κοντά στις εκατό ετικέτες μπύρας, εκ των οποίων περί τις οκτώ βαρελίσιες. Επιμένει… πολυεθνικά στα του φαγητού (και άκρως χορταστικά σε ποσότητα), με τις κλασικές ποικιλίες γερμανικών λουκάνικων, τις λαχταριστές πατάτες με τσένταρ, τις ποικιλίες κρεατικών (εγγύηση η «Τρίλιζα») και τα burgers να συνυπάρχουν με μεξικάνικα burritos, sticks μοτσαρέλας και πικάντικα μπουτάκια κοτόπουλου σε barbecue σως. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο για μπύρες μετά φαγητού.

Εν Αιθρία 
Βρυούλων 4, Πλ. Πατριάρχου, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 210 2582751

Σε ένα παλιό αρχοντικό στη Νέα Φιλαδέλφεια, το Εν Αιθρία απλώνει τα τραπέζια του στο πολύχρωμο εσωτερικό, καθώς και στα ευρύχωρα μπαλκόνια του. Είναι μία από τις παλαιότερες και πιο δημοφιλείς μπυραρίες της περιοχής, και ιδανική off- κέντρου επιλογή για να απολαύσετε ωραιότατες μπύρες (βαρελίσιες, μοναστηριακές, Weiss, ελληνικές, τσέχικες, γερμανικές, μαύρες και πολλές ακόμα), αλλά και τίμιους μεζέδες για τσιμπολόγημα (κεφτεδάκια και τηγανιά είναι εγγυημένες επιλογές) ή κυρίως πιάτα για full κρεατοφαγικό γεύμα. Υπολογίστε περί τα 17-20€ κατ’ άτομο, για ένα μπυρο-γεύμα.

Beer Academy
Καρέλλα 45 και λεωφ. Κηφισίας, τηλ: 210 6817170

Στο μοναδικό πλέον Beer Academy που έμεινε στην Αθήνα, πιάνουμε τραπεζάκι στον ατμοσφαιρικό εσωτερικό του χώρο (ή στον όμορφο κήπο με τα δέντρα τα καλοκαίρια) και συνοδεύουμε την μπύρα μας με ωραίες λουκανικο-ποικιλίες, ζουμερά burgers, φρέσκες σαλάτες, κότσι και φρέσκες τηγανιτές πατάτες. Η ποικιλία σε μπύρες είναι ικανοποιητική, με πέντε βαρέλια και περί τις 80 ετικέτες σε μπουκάλι, ενώ οι μουσικές παίζουν στη χαμηλή ένταση που ενθαρρύνει τις συζητήσεις. Για ένα πλήρες γεύμα, θα υπολογίσετε περί τα 20-25€ το άτομο.

Οινομπύραμα
Λούκα Ράλλη 141, Πειραιάς, τηλ: 2104100086

Συμπαθέστατη φοιτητική μπυραρία στον Πειραιά, η οποία γεμίζει σε καθημερινή βάση από νεαρόκοσμο χάρη στο παρεΐστικο κλίμα, την ικανοποιητική ποικιλία σε ελληνικές και διεθνείς ετικέτες (εμφιαλωμένες κατά κύριο λόγο) και τις σούπερ χαμηλές τιμές της. Σκεφτείτε μπύρες και μηλίτες από 2,5€, αλλά και κρασί με 5€ το λίτρο. Ο χώρος είναι αρκετά απλός, με ένα δέντρο να δεσπόζει στο κέντρο του, ενώ την μπυροποσία εδώ συνοδεύουν εξίσου φτηνές ποικιλίες – αν και ολίγον τι απλές – από 5€ μέχρι 10€.

Παρεοστάσιο Κούκος
Καράμπαμπα 57, Άγιος Δημήτριος, τηλ: 21 0976 5280

Μικρό «διαμαντάκι» στον Άγιο Δημήτριο, αυτό το γειτονικό στέκι είναι μικρό στο μάτι (αλλά με ωραία αυλίτσα) όμως αρκετά δυνατό σε ετικέτες, τιμές και μουσική. Στον άκρως παρεΐστικο Κούκο, θα βρείτε σεβαστή λίστα ετικετών με περί τις σαράντα ετικέτες (κυρίως από Τσεχία και Γερμανία), 10 βαρέλια και αρκετές επιλογές από την εγχώρια σκηνή που εκπλήσσουν ευχάριστα. Για τους αντιφρονούντες, παίζουν και ρακές, κρασιά και τσίπουρα, ενώ αρκετά τίμιο είναι και το μενού που συνοδεύει την αλκοολο-κατανάλωση με ωραιότατες ποικιλίες και burger. Η μουσική αγαπά την σκληρή ροκ και – ενίοτε – το metal, ενώ δεν αποκλείεται να πετύχετε και κάποιο live από εγχώρια μπάντα. Για μια μπυροβραδιά με μεζεδοκατανάλωση, υπολογίστε να δώσετε περί τα 10-15€.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v