Το Μεταξουργείο κάτω από τ’ αστέρια

Πιάνουμε τραπεζάκι στις ομορφότερες αυλές μιας από τις πιο αγαπημένες μας γειτονιές, και τσιμπολογάμε μεζεδάκια τσουγκρίζοντας παγωμένο κρασί.
Το Μεταξουργείο κάτω από τ’ αστέρια
της Ηρώς Κουνάδη

Σε λίγες γειτονιές πιστεύουμε ότι ταιριάζει το καλοκαίρι τόσο όσο στο Μεταξουργείο. Γιατί λίγες είναι οι γειτονιές που έχουν την χαλαρή του διάθεση, τις χύμα αυλίτσες του, την ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα που μας προδιαθέτει για παρεΐστικες συνάξεις από κείνες που κρατάνε ως το ξημέρωμα. Για να διαπιστώσετε του λόγου μας το αληθές, πιάστε τραπεζάκι κάτω από τα αστέρια σε μια από τις υπέροχες αυλές που ακολουθούν.

Sabir

Πλαταιών 18, τηλ.: 210 345 2276


Η παγωμένη ρακή που ψήνεται με την αυθεντική συνταγή από την Αμοργό (3€ το μικρό καραφάκι, 6€ το μεγάλο) είναι λόγος αρκετός για να πιάσετε τραπεζάκι σε αυτή την εντελώς νησιώτικη, πλακόστρωτη αυλίτσα. Τα νόστιμα μεζεδάκια που τη συνοδεύουν (δοκιμάστε οπωσδήποτε το απάκι στο πήλινο) είναι άλλος ένας. Προσθέστε σε αυτά ψηλά δέντρα για άφθονη σκιά, χρωματιστά γεράνια και καρεκλίτσες καφενείου –τις παλιές, με την ψάθα– και έχετε το ιδανικό σκηνικό για καλοκαιρινές εξόδους μετά τσιμπολογήματος, το οποίο συνολικά δεν θα κοστίσει περισσότερα από 10€ το άτομο. Την αυλίτσα του Sabir θα τη βρείτε ανοιχτή από τις 15.00 το μεσημέρι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μια Ζωή την Έχουμε

Σφακτηρίας 20, τηλ: 6906235421


Τα ετερόκλητα τραπεζάκια της φορτώνονται με φθηνές μπύρες (από 2,50€ η μικρή βαρελίσια) ή ουζάκι και ωραίους κρεατομεζέδες, απάκι με αυγά, κολοκυθοκεφτέδες, πικάντικη φέτα ψητή και λοιπά πιατάκια για τη μέση που συναποτελούν ένα χορταστικό τσιμπούσι το οποίο δεν κοστίζει ποτέ παραπάνω από 12-15€ το άτομο. Το πραγματικό κλου, όμως, εδώ είναι το σκηνικό: Μια μεγάλη, χαλικόστρωτη αυλίτσα με φερ φορζέ πολυθρόνες, χρωματιστές μαξιλάρες και αφράτους καναπέδες - κούνιες από εκείνους που είχαν τα μπαλκόνια στα 80s, παλιές βέσπες και ποδήλατα, και χρωματιστές αιώρες να κρέμονται από τα ψηλά της δέντρα.

Η Μεταξού

Πιερίας και Πυθοδώρου 10, τηλ: 210 5229290


Μια από τις ομορφότερες αυλίτσες της γειτονιάς της, με πάτωμα-σκακιέρα, πέτρινους τοίχους και vintage καγκελόπορτα, αποτελεί κομμάτι ενός γλυκύτατου παλιού σπιτιού που στεγάζει τώρα την Μεταξού. Θα την βρείτε να ακροβατεί κάπου στα σύνορα Μεταξουργείου και Κολωνού, να παίζει ωραία ζωντανή μουσική (εννοείται χωρίς πρίζες και μικρόφωνα) από Τετάρτη μέχρι και Σάββατο βράδυ, και να σερβίρει κλασικούς μεζέδες, από κεφτεδάκια και παστουρμαδοπιτάκια μέχρι κολοκυθοκεφτέδες, κότσι, γιαουρτλού και λουκάνικα. Μαζί με νησιώτικο κρασί ή ρακές, υπολογίστε περί τα 15-17€ κατ’ άτομο.

Πυρολίκι

Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, τηλ.: 210 3420293


Η Κρήτη ήρθε και προσγειώθηκε πριν από δύο χρόνια στο Μεταξουργείο, κι έφερε μαζί της εκτός από τα αναμενόμενα απάκια και πίτες Σφακιανές, πειραγμένα μεζεδάκια σαν τα σιουφιχτά μακαρόνια με μανιτάρια και κρέμα ούζου. Σερβίρονται όλα τους, κλασικά και ιδιαίτερα, σε μια υπέροχη αυλίτσα με πέτρινους τοίχους, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, αναρριχώμενα λουλούδια και soundtrack από παλιά ρεμπέτικα. Συνοδεύονται με –τι άλλο;– κρητική ρακή, κρασάκι ή ούζο για τους άπιστους, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 10-15€ το άτομο.

Καμπεθόν

Κεραμεικού 110, τηλ.: 215 5506414


Τόσο κοντά στην Ιερά Οδό, που θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν είναι πια Μεταξουργείο (έχει, όμως, σίγουρα την ατμόσφαιρά του) κρύβεται μια αυλή στρωμένη με χαλικάκι, περιτριγυρισμένη από ψηλούς πέτρινους τοίχους και στολισμένη με ψηλά δέντρα για έξτρα δόσεις καλοκαιρινής δροσιάς. Το απόλυτα παρεΐστικο Καμπεθόν κινείται στη λογική του νέο-καφενείου, σερβίροντας μεζεδάκια και αποστάγματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε πολύ καλές τιμές (περί τα 10-12€ για να φάτε και να πιείτε). Έχει όμως και «κανονικά» ποτά, τα οποία δεν ξεπερνούν τα 5€.

Κεραμείο

Πλαταιών 27, τηλ.: 210 3464221


Μιλώντας για «κανονικά» ποτά, να και μια μεταξουργειώτικη διεύθυνση που ξεφεύγει από τη λογική του καφενο-μεζεδοπωλείου, και ποντάρει στην αμιγώς μπαρίστικη λογική. Η αυλή του Κεραμείου έχει χτιστά καναπεδάκια, τραπέζια φτιαγμένα από κορμούς δέντρων, φυλλωσιές και περίεργα industrial φωτιστικά. Έχει επίσης φανατικό κοινό, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να στριμωχτείτε λίγο σε ώρες και νύχτες αιχμής, αλλά χαλάλι της. Η μέρα εδώ ξεκινά με καφέ (1,50-2,50€), συνεχίζει με ρακόμελο ή κρασί (από 3€) και καταλήγει με ποτά ή κοκτέιλ (6 και 7€ αντίστοιχα), συνδυασμένα με τζαζ και ροκ μουσικές.

Τσουλήθρα

Σαλαμίνος 64, τηλ.: 211 4035686


Άλλη μια κουκλίστικη αυλή με μωσαϊκό-σκακιέρα στο πάτωμα και καρεκλίτσες παραδοσιακού καφενείου να σετάρονται με τα παραδοσιακά στρογγυλά τραπεζάκια κρύβεται στο πίσω μέρος της δημοφιλέστατης χειμώνα-καλοκαίρι Τσουλήθρας. Τι θα δοκιμάσετε εδώ; Νοστιμότατα κεμπαπάκια με δροσερή σος γιουρτιού, πανσετάκια, εξαιρετικό ψητό μανούρι και πολύ ωραίο λουκάνικο. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 10-12€ το άτομο, με το απαραίτητο κρασί ή μερικές μπυρίτσες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v