Τα ωραιότερα μπαράκια στον Κεραμεικό

Τα δρομάκια γύρω από την Ιερά Οδό κρύβουν μερικά σούπερ εναλλακτικά μπαρ, που παίζουν ψαγμένες μουσικές και σερβίρουν απίθανα κοκτέιλ.
Τα ωραιότερα μπαράκια στον Κεραμεικό
της Ηρώς Κουνάδη

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα τα βασικά: Οι περισσότεροι κανονικοί άνθρωποι τον μισό Κεραμεικό τον αποκαλούμε Γκάζι και τον υπόλοιπο Μεταξουργείο. Ακούγεται λίγο δήθεν να λες «είμαι σε ένα μπαράκι στον Κεραμεικό» και να εννοείς, π.χ. το Hoxton ή τον Μπλε Παπαγάλο.

Τυπικά, και σύμφωνα με τον ορισμό της Wikipedia, ο σύγχρονος Κεραμεικός είναι συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται δυτικά της Ακρόπολης, στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού, και συνορεύει (και δεν ταυτίζεται) με το Γκάζι. Το ότι ο σταθμός του μετρό στο Γκάζι ονομάστηκε Κεραμεικός δε βοηθά πολύ αυτό το όμορφο χάος.

Ωστόσο, για τις ανάγκες του παρόντος, θα θεωρήσουμε ως Κεραμεικό τα τετράγωνα βόρεια της Ιεράς Οδού και νότια της Πλατείας Αυδή, όπως και αν προτιμά ο καθένας να τα αποκαλεί.

Kreuzberg
Πλαταιών 36, τηλ.: 210 3411615



Αράζουμε σε βίντατζ καναπέδες και πολυθρόνες με εμφανή επάνω τους την… πατίνα του χρόνου, παραγγέλνουμε καφεδάκι, αν έχουμε έρθει νωρίς, ή ωραία καθαρά ποτά (στα 6€) αργότερα, και ακούμε σούπερ μουσικές που αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό ανάλογα με την διάθεση της στιγμής, για να περιλάβουν τα πάντα, από funk μέχρι alternative και από R’n’B μέχρι κάτι πιο pop, για αλλαγή –ή και για τον χαβαλέ. Συχνά πυκνά φιλοξενεί guest DJ’s στα decks του και διοργανώνει ενδιαφέροντα events όπως αφηγήσεις παραμυθιών και προβολές ταινιών. Όταν φτιάχνει ο καιρός, απλώνει και μερικά τραπεζάκια έξω, στον πεζόδρομο της Σφακτηρίας. Σημειώστε ότι από Δευτέρα έως Πέμπτη, όπως και κάθε Κυριακή, από τις 20.00 ως τα Μεσάνυχτα έχει happy hour, με όλα τα κοκτέιλ στα 6€.

Momix
Κελεού 1-5, τηλ.: 6974350179



Έβαλε στη ζωή μας τα μοριακά κοκτέιλ πριν από τέσσερα χρόνια. Μας έβαλε να πιούμε σε πιάτα, σε σουπιέρες, σε κουτάλια, σε δοκιμαστικούς σωλήνες που βγάζουν αφρούς και τσιτσιρίζουν από τον ξηρό πάγο. Μας σύστησε σφηνάκια-ζελεδάκια που σκάνε στο στόμα και μας θύμισε ότι η χημεία μπορεί να είναι ωραία –αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε στο σχολείο. Έχει, για τα καλοκαίρια, μια αυλίτσα χάρμα οφθαλμών, και για τον υπόλοιπο χρόνο έναν ωραιότατο εσωτερικό χώρο. Η λίστα των απίθανων κοκτέιλ του ανανεώνεται διαρκώς, έχει όμως και σταθερές αξίες όπως η Lila Pause, που είναι… η παιδική μας ηλικία σε ποτήρι, με βάση εκχυλίσματα από παλαιωμένο ρούμι. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8-10€.

Κεραμείο
Πλαταιών 27, τηλ: 210 3464223



Μια από τις σταθερότερες αξίες της περιοχής: σας το πρωτοσυστήσαμε το 2011, κι ενώ παραπάνω από τα μισά μπαράκια στα οποία συχνάζαμε τότε έχουν κλείσει, το Κεραμείο συνεχίζει ακάθεκτο να απολαμβάνει την αγάπη του κόσμου. Η μέρα εδώ ξεκινά με καφέ (1,50-2,50€), συνεχίζει με ρακόμελο ή κρασί (από 3€) και καταλήγει με ποτά ή κοκτέιλ (6 και 7€ αντίστοιχα), συνδυασμένα με τζαζ και ροκ μουσικές. Διοργανώνει συχνά πυκνά και live, με jazz μπάντες και όχι μόνο. Στα δυνατά χαρτιά του, με το που πάρει να καλοκαιριάζει, συγκαταλέγεται βεβαίως και η αυλή του, με τα χτιστά καναπεδάκια, τα τραπέζια που φτιάχνονται από κορμούς δέντρων, τις φυλλωσιές και τα περίεργα industrial φωτιστικά.

Nixon
Αγησιλάου 61Β, τηλ.: 210 3462077



Άλλη μία από τις σταθερές αξίες της γειτονιάς, το Nixon είναι ένα σούπερ κεφάτο μπαράκι, που φιλοξενεί τακτικά live, σερβίρει και απίθανα burgers, έχει και ατμόσφαιρα βγαλμένη από φιλμ νουάρ. Το Nixon ακροβατεί μεταξύ κλασικού ποτάδικου, bar restaurant και καλλιτεχνίζοντος στεκιού… και ισορροπεί αξιοθαύμαστα. Οι μουσικές του κινούνται από blues μέχρι κινηματογραφικά soundtrack. Τα δε ποτά κυμαίνονται στα 7-8€.

500 Μίλια Μακριά
Σαλαμίνος 43-45, τηλ.: 210 3413563



Είναι πανέμορφο, φτιαγμένο από ανακυκλωμένα υλικά που περιλαμβάνουν ξύλινες παλέτες και βιομηχανικές πινελιές όπως οι γυμνές λάμπες που κρέμονται από το ταβάνι. Σερβίρει οικονομικότατα καφεδάκια (στα 2€) από νωρίς και ωραία καθαρά ποτά (στα 5€) μέχρι αργά, παίζει και σούπερ μουσικές που ροκίζουν. Διοργανώνει πολλά και ενδιαφέροντα events, που περιλαμβάνουν bazaar μεταχειρισμένων ειδών, πρωταθλήματα Tichu, τουρνουά σκάκι και τάβλι, vegan γευσιγνωσίες και metal βραδιές.

Bios
Πειραιώς 84, τηλ.: 210 3425335



Last but not least, που θα έλεγαν και οι αγγλοσάξωνες, όχι γιατί το αγαπάμε λιγότερο (τουναντίον) αλλά γιατί είμαστε βέβαιοι πως είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για τα ωραιότερα μπαράκια στον Κεραμεικό. Ανάμεσα στα live, τις θεατρικές παραστάσεις, τα πολυσυλλεκτικά DJ sets και το θερινό σινεμά στην ταράτσα, το Bios είναι δέκα χρόνια τώρα ένα από τα καλύτερα εναλλακτικά μπαράκια της Αθήνας. Τα ποτά του κοστίζουν 7€ και οι μουσικές κινούνται σε industrial, alternative και άλλα «ψαγμένα» μονοπάτια, ανάλογα με την διάθεση, την ώρα, την ημέρα και τον DJ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v