Τα καλύτερα στα Πετράλωνα

Οι πιο ωραίες βόλτες, οι πιο καλοκαιρινές αυλές, τα πιο νόστιμα μεζεδάκια και τα καλύτερα κοκτέιλ σε μια λίστα με… τα βραβεία των Πετραλώνων.
Τα καλύτερα στα Πετράλωνα
της Ηρώς Κουνάδη

Θα δυσκολευόμασταν αρκετά αν ψάχναμε κάποια στιγμή να βρούμε έναν Αθηναίο που να μην του αρέσουν τα Πετράλωνα. Μια από τις πιο χαριτωμένες γειτονιές της Αθήνας, έχει πανέμορφες αυλές, ήσυχα μπαράκια που παίζουν ωραίες μουσικές, πεντανόστιμα μεζεδοπωλεία, έθνικ εστιατόρια και πρωτότυπα εγχειρήματα του τύπου punk bistrot. Κι αν απ’ όλα αυτά δυσκολεύεστε να διαλέξετε πού θα πρωτοπάτε, ορίστε μια λίστα με τα… βραβεία των Πετραλώνων, όπως τα ψήφισε η συντακτική ομάδα του in2life.

Το καλύτερο κοκτέιλ: Τον τίτλο διεκδικούν επάξια το 2Spicy του Κύριου Χου, με τεκίλα, κόλιανδρο, chilli και mango και το Bonnie the Bimbo που φτιάχνουν στο Θείο Τραγί, με ρούμι, passion fruit και βανίλια.

Οι πιο φθηνοί και νόστιμοι μεζέδες: Είναι αυτοί που φτιάχνουν στο Καφενείο της Πλατείας Μερκούρη (Αρκάδων 5, τηλ.: 210 3476237). Εξαίσια μελιτζάνα με φέτα στον φούρνο, κοκκινιστό μοσχαράκι γλύκισμα, φρέσκιες πατάτες κομμένες στο χέρι, και τραγανά κεφτεδάκια συνοδεύουν τα κρασιά και τα ούζα μας, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 10-12€ το άτομο. Μαγεία.



Το καλύτερο ταϊλανδέζικο: Είναι το χαριτωμένο και minimal Blue Bamboo (Κυδαντιδών 24, τηλ.: 210 3423124, φωτό επάνω) που μας σερβίρει νοστιμιές όπως το κλασικό αλλά άψογο Phad Thai με noodles ρυζιού, γαρίδες tamarino τσίλι, μαύρη ζάχαρη, lime και κοκοφοίνικα, το κοτόπουλο Satay με σάλτσα από φιστικοβούτυρο και το coconut pineapple fried rice –τηγανητό ρύζι με καρύδα σερβιρισμένο μέσα σε φρέσκο ανανά. Συνοδεύουμε με ωραία κρασιά από μικρούς ελληνικούς αμπελώνες, ή ασιατικές μπύρες, και ολοκληρώνουμε το γεύμα με ένα ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο κοκτέιλ ή σπιτικό παγωτό μάνγκο με τζίντζερ και lime, πληρώνοντας το πολύ 20€ το άτομο.



Η πιο ωραία αυλίτσα: Είναι και ο λόγος που ανυπομονούμε να καλοκαιριάσει κάθε φορά που περνάμε έξω από το πανέμορφο νεοκλασικό που στεγάζει τον Κύριο Χου (Δημοφώντος και Υπερίωνος 1). Στην υπέροχη αυλή του, με τις σιδερένιες καρεκλίτσες και τα ρετρό λευκά και κόκκινα πλακάκια-σκακιέρα ξημερωνόμαστε κάθε καλοκαίρι, κι αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και φέτος.



Οι καλύτερες μουσικές: Παίζουν σίγουρα στο Σπιρτόκουτο (Κειριαδών 15, Κάτω Πετράλωνα) το οποίο είναι και ένα από τα πιο κεφάτα μπαράκια της περιοχής. Τα soundtrack του κατά κανόνα ροκίζουν, αλλά αγαπούν και τα indie περάσματα και τις κινηματογραφικές μελωδίες.



Η καλύτερη δημιουργική κουζίνα: Είναι αυτή που σερβίρεται υπό τους ήχους punk μουσικής στο Θείο Τραγί. Στο μικρό μενού που αλλάζει τακτικά, αναλόγως εποχής και φρέσκων υλικών, περιλαμβάνονται νοστιμιές όπως μοσχαράκι με γλυκιά κολοκύθα, ανθότυρο και σαφράν, αρνί με σοκολάτα, αντζούγια και πιπεριά, ριζότο με κατσικίσιο τυρί και λεμόνι (από τα καλύτερα που σερβίρονται στην Αθήνα) και μια θεϊκή σούπα Τοπιναμπούρ με σοκολάτα και miso. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές του ελληνικού αμπελώνα (κάποιες και σε ποτήρι, στα 3-4€). Οι τιμές για ένα πλήρες γεύμα με ποτήρι κρασί κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο.



Η πιο ωραία ταράτσα: Είναι αυτή που έχει το Kreas (Δημοφώντος 96, τηλ: 2103247028) και η οποία κάθε φορά μας δημιουργεί την αίσθηση πως τηλεμεταφερθήκαμε στις Κυκλάδες. Εδώ επιδιδόμαστε σε μαραθώνιους κρεατοφαγίας, με τα highlights μας να περιλαμβάνουν παϊδάκια με σάλτσα από μπαλσάμικο, κρεατόσουπες με καπνιστό μπούκοβο, μπιφτεκάκια κοτόπουλο με κόλιανδρο και πιπερόριζα, πικάνιες από black angus και σουβλάκια από μοσχάρι γάλακτος με σος πιπεριού. Συνδυάζουμε με σαντορινιές μπύρες και υπολογίζουμε περί τα 20€ κατ’ άτομο –ή και λιγότερα, αν περιοριστούμε σε λίγα και καλά.



Η κορυφαία κρητική κουζίνα: Είναι ίσως η πιο αυθεντική κρητική ταβέρνα της Αθήνας, και αυτή με τον πιο απολαυστικά πληθωρικό ιδιοκτήτη. Είναι η Ταβέρνα του Διοματάρη (Δημοφώντος 80, τηλ.: 210 3455505) που μας κακομαθαίνει με απίθανο γαμοπίλαφο, μυρωδάτο απάκι, χανιώτικο μπουρέκι με πατάτες και κολοκύθια (χωρίς φύλλο) και ολόφρεσκες τραγανές πατάτες τηγανιτές με στάκα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, με υπέροχο Μαρουβά (αυτό το δυσεύρετο στην Αθήνα χανιώτικο κρασί) και κερασμένη τσικουδιά.

Τα πιο ψαγμένα ούζα: Τα έχει, στην τεράστια ποικιλία ετικετών του, το Ραντεβού (Καλλισθένους 85, τηλ.: 210 3477961). Τα συνδυάζει, δε, τέλεια, με ωραίο θράψαλο, εξαιρετικό ταμπουλέ, πικάντικο σουτζούκι, ωραίο χούμους, και καταπληκτική πατάτα ψητή με λαδόξυδο. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 12€ το άτομο.

Η ωραιότερη βόλτα: Είναι αυτή που ξεκινά από τον περιφερειακό του Φιλοπάππου, αν έρχεστε από το Κουκάκι, ή από την Πλατεία των Πετραλώνων αν είστε ήδη στη γειτονιά, και ανηφορίζει τα κουκλίστικα δρομάκια με τις ασβεστωμένες αυλές γύρω από την οδό Ανταίου. Στο τέλος, καταλήγει στα σκαλάκια που οδηγούν στον λόφο του Φιλοπάππου, για να συνεχίσετε την βόλτα σας σε χωμάτινα αυτή τη φορά μονοπάτια.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v