Μικρά μυστικά στις γειτονιές του λιμανιού

Τα πιο κεφάτα μπαράκια, η πιο νόστιμη πίτσα, η ωραιότερη θέα και όλα εκείνα για τα οποία αξίζει να κατηφορίσετε προς τον Πειραιά.
Μικρά μυστικά στις γειτονιές του λιμανιού
της Ηρώς Κουνάδη

Πού θα φάτε την καλύτερη μπουγάτσα στα πέριξ του λιμανιού; Ποιος φτιάχνει τα καλύτερα κοκτέιλ του Πειραιά; Από πού θα χαζέψετε τα φώτα τριών λιμανιών να ανάβουν ταυτόχρονα; Γυρνάμε τις γειτονιές του Πειραιά, και ξετρυπώνουμε τα μικρά και μεγαλύτερα μυστικά του.

Η καλύτερη θέα: Είναι αυτή που απολαμβάνουμε από τα μπαλκόνια του σχετικά άγνωστου στους μη παροικούντες τον Πειραιά Blow (Ίδης 6, λόφος Προφήτη Ηλία). Το πανόραμα που απολαμβάνουμε από εδώ πάνω «πιάνει» τρία λιμάνια ταυτόχρονα –το Πασαλιμάνι, το Μικρολίμανο, και στο βάθος το λιμάνι του Πειραιά. Τα καφεδάκια είναι ωραιότατα και οι βάφλες φρεσκοψημένες.

Η καλύτερη πίτσα: Σερβίρεται σε μια εντελώς old school πιτσαρία, με υφασμάτινα τραπεζομάντηλα και μεγάλες τζαμαρίες, από τις οποίες αγναντεύουμε τη μαρίνα της Ζέας. Το όνομα αυτής, Pizza Zeas (Ακτή Θεμιστοκλέους 36, Φρεαττύδα) και το μυστικό της η γλυκιά σάλτσα ντομάτας που έχει αναθρέψει τουλάχιστον τρεις γενιές Πειραιωτών. Μην περιμένετε τραγανή ζύμη και ποικιλία toppings: Η πίτσα εδώ είναι παραδοσιακά… ελληνική, με την αφράτη ζύμη και τα κλασικά αλλαντικά, όπως την τρώγαμε στα 80s.

Η καλύτερη μπουγάτσα: Είναι αδιαμφισβήτητα η Μπουγάτσα του Παππού (Δεμερτζή 6, Κερατσίνι). Με «χοντρή» κρέμα ή σκέτο φύλλο, λεπτό και χειροποίητο, πασπαλισμένο με χοντρή ζάχαρη. Αυτές είναι οι δύο παραδοσιακές γεύσεις μπουγάτσας που σερβίρει ο κυρ Χρήστος, έχοντας δημιουργήσει τον δικό του μύθο στο Κερατσίνι, όπου ψήνει μπουγάτσες εδώ και τέσσερις δεκαετίες –παλιά τις πουλούσε με το καρότσι του στο δρόμο, τώρα στεγάστηκε στο 6 της οδού Δεμερτζή.


Το πιο αναπάντεχα hip café: Λέγεται Χαβάη, βρίσκεται στον Κορυδαλλό και μοιάζει να τηλεμεταφέρθηκε από τα ‘70s. Φλοράλ χαβανέζικες ταπετσαρίες, παλιά μωσαϊκά, κασετόφωνα και τηλεοράσεις-αντίκες στους τοίχους και καρέκλες φορμάικας συνθέτουν την απολαυστικά ρετρό διακόσμησή του. Μας σερβίρει καφεδάκια από νωρίς το πρωί, καθαρά ποτά και κοκτέιλ όσο παίρνει να βραδιάζει.

Τα καλύτερα κοκτέιλ: Μέχρι πρότινος δεν είχε σχεδόν καθόλου ανταγωνισμό. Και τώρα, όμως, που τα πρώτα κοκτεϊλ-ό-μπαρα κάνουν δειλά την εμφάνισή τους γύρω από το λιμάνι, εμείς εξακολουθούμε να ορκιζόμαστε στο The Art of Bragi (Ακτή Θεμιστοκλέους 154, Πειραϊκή) και την υπέροχη Lemon Pie του, που όχι δεν είναι γλυκό, είναι κοκτέιλ με ρούμι, κρέμα λεμονιού και μπισκότο. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8€.

Το καλύτερο ριζότο: Είναι με καπνιστό μπέικον, το σερβίρουν στο wine bar Corks & Forks (Πάργας 1, Φρεαττύδα), κοστίζει 9€ και συνδυάζεται τέλεια με ένα ποτήρι σούπερ αρωματικό ροζέ Variete του κτήματος Λαλίκου.

Το καλύτερο ινδικό: Σας το έχουμε ξαναπεί, θα το βρείτε στην Τρούμπα, λέγεται Maharaja Kitchen (Νοταρά 122) και δεν θα σας γεμίσει το μάτι απ’ έξω. Ο εσωτερικός χώρος, όμως, είναι φωτεινός και φιλόξενος, και το φαγητό αυθεντικά ινδικό και πεντανόστιμο. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 12€ το άτομο, με (εμφιαλωμένο) κρασί.


Το καλύτερο burger: Θα το καταλάβετε από τις ουρές, αν τύχει να περάσετε έξω από το Μπαρ Μπεε Κιου (Φρεαττύδος 13, Φρεαττύδα). Ελάτε οπλισμένοι με υπομονή, γιατί οι ουρές είναι τεράστιες ολημερίς κι ολονυχτίς, για το καλύτερο burger που φάγατε ποτέ. Λεπτομέρειες έχουμε εδώ.

Τα καλύτερα live: Γίνονται στο Troubar (Φίλωνος 131, Τρούμπα) στη σκηνή που κλείνει με κίτρινες κορδέλες με την επισήμανση “crime scene” πριν και μετά. Ελληνικό ροκ στα καλύτερά του, αλλά και latin, rock’n’roll, swing και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα από νέες και ανερχόμενες μπάντες. Η κονσόλα παίζει επίσης σούπερ ροκίζουσες μουσικές τις ημέρες εκτός live.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v