Αυτά είναι τα καλύτερα στην Αγία Ειρήνη!

Τα τελειότερα κοκτέιλ, το πιο σπιτικό φαγητό, το ωραιότερο κτίριο, οι πιο χορευτικές μουσικές και όλα όσα αγαπάμε ακόμα στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης.
Αυτά είναι τα καλύτερα στην Αγία Ειρήνη!
της Ηρώς Κουνάδη

Κι αν καταπάτησε τον χίπστερ όρκο της, κι έγινε mainstream, μην την φοβάσαι. Η Πλατεία Αγίας Ειρήνης κρατά ακόμα ψηλά τα σκήπτρα της αθηναϊκής νυχτερινής ζωής, αντιστέκεται μέχρι στιγμής στην άλωση των λαϊκοπόπ ντεσιμπέλ, και διατηρεί απαράλλαχτα πολλά από τα γνωρίσματα και τα στέκια για τα οποία την αγαπήσαμε. Τα συγκεντρώσαμε σε ένα αυστηρά υποκειμενικό top-10, για να μην χαθείτε στα δρομάκια γύρω της.

Το καλύτερο σπιτικό φαγητό: Σαφέστατα στο Μάνας Κουζίνα Κουζίνα, που έκλεισε κιόλας δύο χρόνια στην Πλατεία (χτες δεν ήταν που γράφαμε ότι άνοιξε;) μεγάλωσε το μενού του, απέκτησε και ζωντανή μουσική τα βράδια της Πέμπτης, της Παρασκευής και του Σαββάτου, αλλά κράτησε ίδια κι απαράλλαχτη τη νοστιμιά στις γεύσεις του. Παστίτσιο με χυλοπίτες, κοτόπουλο με πατάτες στη γάστρα, γιουβέτσι μελιτζάνας, ρεβιθάδες, σεφταλιές και άλλες πειραγμένες και μη σπεσιαλιτέ δοκιμάζουμε καθημερινά εδώ. Οι δε τιμές κυμαίνονται σταθερά στα 10-15€ το άτομο.

Το καλύτερο κοκτέιλ: Δύσκολος τίτλος, με τόσους υποψήφιους να τον διεκδικούν. Πιστεύουμε ότι το βραβείο ανήκει στο Ziggy Stardust του Noel: Οκτώ ετών ρούμι (να τα εκατοστήσει!), ροζ γκρέιπφρουτ, φραγκόσυκο, Cocchi Americano rosa και πικραμύγδαλο συναντιούνται σε ένα κοκτέιλ αφιερωμένο στον μέγα David Bowie.

Οι πιο αναπαυτικές πολυθρόνες για απογευματινό καφέ: Αναμφισβήτητα αυτές στο πατάρι στο Καπάκι. Μεγάλες και άνετες, αυστηρά και μόνο δύο σε κάθε τραπεζάκι, για έξτρα χειμωνιάτικο coziness.

Το καλύτερο πατάρι για μυστικά ραντεβουδάκια: Αυτό του Spollati. Πιάνεις θέση στα αφράτα καναπεδάκια στα δεξιά της σκάλας, και απολαμβάνεις θέα στην πλατεία που θα ζήλευαν οι κατάσκοποι του Λε Καρέ –εσύ βλέπεις τα πάντα, εσένα δε σε βλέπει κανείς.


Η ωραιότερη στοά: Εκείνη του Noel, που έγινε πέρυσι –κυρίως χάρη σε αυτήν– το νέο αγαπημένο μπαρ της πόλης.



Το πιο νόστιμο street food: Είναι σίγουρα το καταπληκτικό, σπιτικό λαχματζούν της Feyrouz (Καρόρη 23 και Αιόλου)που το απολαμβάνουμε στο χέρι, ή στους ξύλινους πάγκους της. Συνοδεύστε με ταμπουλέ Αντιόχειας για φουλ έξτρα μεσανατολίτικη εμπειρία. Οι τιμές τους δεν ξεπερνούν τα 3,30€ και 3,80€ αντίστοιχα.

Οι καλύτερες μουσικές: Παίζουν στο Dizzy Mo, μια από τις τελευταίες αφίξεις στην Πλατεία, και παίζουν με έναν και μόνο σκοπό: να σας κάνουν να χορέψετε. Αν θέλετε απλώς να τα πείτε με την παρέα, θα βρείτε την ένταση ενοχλητικά ανεβασμένη. Αν, όμως, ψάχνετε τη σωστή μουσική που δεν θα παίζει απλώς σαν «χαλί» για την κουβέντα σας, εδώ θα βρείτε τον παράδεισό σας.


Το ωραιότερο κτίριο: Είμαστε διχασμένοι ανάμεσα στο παλιό ραφτάδικο του Συμεωνίδη που στεγάζει το Osterman, (φωτό, επάνω) και το υπέροχο, ψηλοτάβανο νεοκλασικό του Tailor Made. Η υπογραφή του Τσίλερ στο δεύτερο κερδίζει οριακά την κούρσα και την πρώτη θέση στις καρδιές μας.

Ο καλύτερος καφές: Έρχεται από τη Βραζιλία, την Αιθιοπία και την Κόστα Ρίκα, αλέθεται επιτόπου και αρωματίζει, μαζί με το τραπέζι σας, και ολόκληρο το Tailor Made. Αν τον ερωτευτείτε, μπαίνει και σε πακετάκι για να σας ακολουθήσει σπίτι (και κοστίζει περί τα 9€ ανά 250 γραμμάρια).

Το καλύτερο brunch: Σερβίρεται στο Mama Roux κάθε Κυριακή και περιλαμβάνει εξαίσια αυγά Benedict (στα 8€) και pancakes με βούτυρο, maple syrup και μαρμελάδα (στα 5,50€).



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v