Πού να πιείτε καφέ δίπλα στο τζάκι στην Αθήνα

Πέντε ζεστά café στην Αθήνα και τα προάστια ετοιμάζουν αχνιστό καφεδάκι και μας το σερβίρουν πλάι στο αναμμένο τζάκι.
Πού να πιείτε καφέ δίπλα στο τζάκι στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Ο Δεκέμβριος μπήκε, τα κρύα – θέλουμε, δεν θέλουμε – είναι καθ’ οδόν, και εμείς αρχίζουμε την αναζήτηση των πιο cozy διευθύνσεων για να περάσουμε τον χειμώνα όσο πιο ζεστά και απολαυστικά γίνεται. Και εντοπίζουμε πέντε γωνιές από το κέντρο της Αθήνας ως τα προάστια, που διαθέτουν τζάκι, το ιδανικό δηλαδή σκηνικό για να εγκαινιάσουμε τις χειμερινές μας χαλαρές εξόδους με την παρέα.

Παλιάτσος  
Βασιλέως Γεωργίου Β’ και Σουβαλιώτου, Πλατεία Αγίας Τριάδος, Παλιά Πεντέλη, τηλ: 2108100889

Το πιο cozy all day στέκι των βορείων προαστίων έχει κάτι για όλες τις ώρες: Καφέ από τις 9 το πρωί, διαλεχτές ετικέτες κρασιού από το μεσημέρι, κοκτέιλ και ωραία DJ set το βράδυ, με ενδιαφέρουσες θεματικές βραδιές, από black music και latino party μέχρι μουσικές της Νέας Ορλεάνης. Εμείς το αγαπάμε για έναν λόγο επιπλέον: Για το τζάκι του στον μοντέρνο εσωτερικό του χώρο, που μας ζεσταίνει στους καναπέδες, μαζί με ωραία ροφήματα και σπιτικά γλυκάκια.

Γιασεμί  
Μνησικλέους 23, Πλάκα, τηλ: 2130417937

Το πιο όμορφο και γραφικό café της Πλάκας δεν διαθέτει μόνο τα γνωστά τραπεζάκια στα πολυφωτογραφημένα σκαλιά της Μνησικλέους. Έχει και μία γλυκύτατη εσωτερική σάλα με μαρμάρινα τραπεζάκια που ζεσταίνονται από το ολόλευκο τζάκι που δεσπόζει στο βάθος. Σε συνδυασμό με την νοσταλγική διακόσμηση, τα ζεστά ροφήματα, τα κεράκια στα τραπέζια και την σπιτική πορτοκαλόπιτα-θρύλο του μαγαζιού, μπορούμε να πούμε ότι και ο χειμώνας μυρίζει… γιασεμί.

Λατίνι  
Λεωφόρος Ποσειδώνος 3, Βαρκιζα, τηλ: 2109655977

Φανταστείτε σκηνικό: Χειμώνας, έξω κάνει κρύο, κι εσείς κοιτάζετε τη θάλασσα βουλιαγμένοι σε έναν καναπέ δίπλα στο αναμμένο τζάκι, πίνοντας καφέ και ατενίζοντας το λιμανάκι της Βάρκιζας. Στο Latini, τα Νότια Προάστια έχουν βρει το δικό τους χειμωνιάτικο στέκι, ένα café-restaurant που ανοίγει τις πόρτες του από νωρίς για καφέ, αλλά μας συστήνει και μια νέα συνήθεια: Το κλασικό ιταλικό aperitivo, καθημερινά 17.00-20.00, δηλαδή έναν ολόκληρο μπουφέ με ωραία τσιμπολογήματα δωρεάν, με κάθε ποτό, κρασί ή κοκτέιλ. Το τζάκι σιγοκαίει στο κέντρο της σάλας, μέσα στο γυάλινο παραπέτασμά του, δίνοντας μια ζεστή αλλά και σύγχρονη νότα στον χώρο.

Το Καφενείο  
Επιχάρμου 1, Πλάκα, τηλ: 210 3246916

Ένα παραδοσιακό, προσεγμένο στην παραμικρή λεπτομέρεια καφενείο στην καρδιά της Πλάκας, δημιουργεί ακόμη περισσότερη αίσθηση σπιτικής ζεστασιάς τον χειμώνα, χάρη στο τζάκι που ανάβει σε περίοπτη θέση – και μάλιστα χρησιμοποιείται για να ψηθούν και ωραιότατες πατάτες γεμιστές με βούτυρο, τυρί και μπαχαρικά. Επομένως, εδώ, στην σάλα με τα τραπεζάκια καφενείου, ξεκινάτε με αχνιστό ελληνικό καφέ, και συνεχίζετε με τσίπουρο και μεζέδες κατευθείαν από την θράκα ή την κουζίνα.

Safe House  
Λεωφόρος Διονύσου & Βακχών, Διόνυσος, 2108005693

Ό,τι πιο κοντινό σε αίσθηση ορεινού καταφυγιού, μια ανάσα από την Αθήνα, το Safe House βρίσκεται μέσα στη φύση της περιοχής του Διόνυσου, και διαθέτει ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία τζάκια, πλαισιωμένα από ξύλινους πάγκους, τραπεζάκια και άνετες πολυθρόνες, σε έναν χώρο που κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο. Εδώ δοκιμάζουμε καφεδάκι και αργότερα νόστιμο finger food, πιάτα ζυμαρικών, γεμιστές πατάτες, ζεστές σούπες και σπιτικά γλυκά, ενώ το βράδυ συνεχίζουμε με ποτά και ωραίες μουσικές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v