5 καλλιτεχνικά στέκια στην Θεσσαλονίκη

Μπαρ με θεατρικό κοινό, café με εκθέσεις τέχνης και live μουσικές, λογοτεχνικά καφενεία και καλλιτεχνική ατμόσφαιρα σε πέντε από τα πιο αρτιστίκ στέκια της Θεσσαλονίκης.
5 καλλιτεχνικά στέκια στην Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Ένα μπαράκι όπου θα πετύχετε το μισό Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ένα cozy café με θεατράλε διακόσμηση και εναλλακτικούς θαμώνες. Ένα γλυκύτατο μποέμ μπιστρό στα Λαδάδικα, μια λογοτεχνική pub και ένας μουσικόφιλος καφενές από τα παλιά στην καρδιά της πόλης. Γυρίζουμε τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και εντοπίζουμε πέντε ωραία καλλιτεχνικά στέκια της. 

Πρώτο Πάτωμα 
Τσιμισκή 97, τηλ: 2310223331

(φωτο: Foursquare)
Στον πρώτο όροφο ενός όμορφου διατηρητέου κτιρίου στην καρδιά της Τσιμισκή κρύβεται το πιο θεατράλε στέκι της Θεσσαλονίκης. Vintage διακόσμηση, έπιπλα αντίκες, παλιές βιβλιοθήκες, καναπέδες και πολυθρόνες… της γιαγιάς και βαριά υφάσματα δημιουργούν ένα πληθωρικό, ζεστό σκηνικό «καμπαρέ». Πέρα από τους καλλιτέχνες και τους εναλλακτικούς Θεσσαλονικείς που προτιμούν το μέρος για τον καφέ τους (και την φοβερή σοκολατόπιτα που έρχεται κερασμένη με κάθε παραγγελία) θα βρείτε και καλλιτέχνες επί τω έργω (μουσικούς σε έκτακτα live, θεατρικές βραδιές, εκθέσεις τέχνης και χειροτεχνήματα που μπορείτε να αγοράσετε). Οι μουσικές κινούνται σε τζαζ, έθνικ και έντεχνους τόνους. 

Λοξίας 
Ισαύρων 5, πλατεία Ναυαρίνου, τηλ: 2310233925

(φωτο: Foursquare)
Είναι με διαφορά το πιο λογοτεχνικό café της Θεσσαλονίκης, καθώς συνδυάζει την μυρωδιά παλιών σελίδων ενός βιβλιοπωλείου, τον αχνιστό καφέ ενός παλιού καφενείου και την μποέμ ατμόσφαιρα ενός στεκιού από τα παλιά, από εκείνα όπου μπορείς να καθίσεις με εφημερίδα και βιβλίο, να συνεχίσεις με φιλοσοφικές συζητήσεις με τους γύρω και να καταλήξεις να τσουγκρίζεις ποτήρια με μπύρες ή τσίπουρο συνοδεία μεζέδων. 

Don’t Tell Mama 
Στρατηγού Καλλάρη 9

Είναι το πρώτο μπαρ που άνοιξε τις πόρτες του στον μικρό κατηφορικό δρόμο της Στρατηγού Καλλάρη, που οδηγεί στην παραλία λίγο πριν τον Λευκό Πύργο. Και κατάφερε να τον κάνει πιάτσα για τους ηθοποιούς και τους σκηνοθέτες του γειτονικού Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, για τους εναλλακτικούς τύπους, για τους μουσικόφιλους και τους χορευτές των γύρω θιάσων, για όσους ψάχνουν αυθεντικά κι ανεπιτήδευτα gay friendly γωνιές. Πιάστε θέση στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο ή στο cozy πατάρι, απολαύστε τις ambient και τζαζ μουσικές και τσουγκρίστε ποτά, τα οποία θα βρείτε κάθε Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη από τις 20.00 ως τα μεσάνυχτα σε τιμές happy hour (κρασί και μπύρα 3€, ποτό 6€, κοκτέιλ 7€). 

Καφωδείο Ελληνικόν 
Ιουστινιανού 3, τηλ: 2310237016

(φωτο: Dato Boukhra)
Πίσω από το παλιό δημαρχείο της πόλης, λίγο πάνω από την Εγνατία, το Καφωδείο ανοίγει από τις 8.00 το πρωί τις πόρτες του και μας καλεί για αχνιστό καφεδάκι στον νοσταλγικό χώρο του που παντρεύει τα παραδοσιακά με τα arty στοιχεία, τα συλλεκτικά διακοσμητικά με τις εκθέσεις τέχνης στο πατάρι του και τις παλιές φωτογραφίες με την νεανική ατμόσφαιρα. Το μαγαζί αγαπά ιδιαίτερα τη μουσική, και το αποδεικνύει με τακτικά live αρκετές φορές την εβδομάδα – εναλλακτικοί καλλιτέχνες, βορειοελλαδίτικα τρίο, κιθαρίστες και unplugged σχήματα χαρίζουν ήχους (με ελεύθερη πάντα είσοδο) όσο εμείς απολαμβάνουμε μπύρες ή και κοκτέιλ. Όλοι οι καφέδες ως τις 12 το μεσημέρι στοιχίζουν 2€, ενώ ως τις 18.00 με κάθε μπύρα ή κρασί παίρνετε άλλο ένα ποτήρι δωρεάν. 

Lena’s bistro 
Κατούνη 7, Λαδάδικα, τηλ: 2311249140

Η πιο μποέμ γωνιά στα Λαδάδικα είναι αυτή της Λένας, που έστησε ένα λιλιπούτειο, αλλά γλυκύτατο και φιλόξενο μπιστρό στον χώρο που παλαιότερα λειτουργούσε ως κουρείο από τον προπάππο της. Η ίδια η ιδιοκτήτρια ετοιμάζει γλυκίσματα και μικρασιάτικους μεζέδες, τους οποίους μπορείτε να συνδυάσετε με σπιτικές λεμονάδες, tailor made κοκτέιλ ειδικά για τα γούστα σας και ωραία ροφήματα από το ευγενέστατο προσωπικό. Η ατμόσφαιρα είναι ρομαντική και ήσυχη, οι μουσικές γαλλικές και οι θαμώνες ένα ετερόκλητο χαμογελαστό μίγμα ντόπιων και επισκεπτών της πόλης.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v