5 στέκια στην «κρυμμένη» Πανόρμου

Ήσυχα café για διάβασμα, εναλλακτικοί πολυχώροι και μπαράκια με βιομηχανικό design και ωραία κοκτέιλ στην «άλλη» Πανόρμου, πέρα από την κλασική πιάτσα της.
5 στέκια στην «κρυμμένη» Πανόρμου
του Γιώργου Κόκουβα

Το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι περισσότεροι όταν ακούν τη λέξη «Πανόρμου» είναι ο πεζόδρομος δίπλα από το μετρό, με τα φοιτητικά μπαράκια, τις ταράτσες, τις δυνατές μουσικές και τα «βρόμικα» απέναντι – μια «συνταγή» εξόδου που έγινε το mainstream των Αμπελοκήπων. Αλλά το τελευταίο διάστημα, μια άλλη, παράλληλη, πιο ήσυχη, πιο εναλλακτική πιάτσα διαμορφώνεται στις γειτονιές γύρω από το «σημείο μηδέν».

Πλάι σε παλιά ταβερνάκια ανοίγουν ενδιαφέροντα μπαράκια και café στα οποία μπορείς να δουλέψεις με το laptop σου ή να διαβάσεις ένα βιβλίο. Ανηφορίζοντας από το μετρό τη Λαρίσης, συναντάμε μέρη για κοκτέιλ και στέκια με live ροκιές. Ξεστρατίζουμε λοιπόν από την γνώριμη πιάτσα της περιοχής και ανακαλύπτουμε ενδιαφέρουσες διευθύνσεις για καφέ και ποτό στην «άλλη» Πανόρμου. 

Yellow 
Λουκά Μπέλλου 14, τηλ: 2167006053

Μια ήσυχη, χαριτωμένη σκεπαστή αυλή και ένας ακόμη ωραιότερος, ζεν χώρος στο εσωτερικό του café, είναι το ιδανικός μέρος για όσους ψάχνουν μια ήσυχη, φιλόξενη γωνιά για να διαβάσουν ή να δουλέψουν. Εδώ θα βρείτε μεγάλα τραπέζια με όμορφα φωτιστικά, δωρεάν wifi, αρκετές πρίζες, απαλή μουσική που επιτρέπει την αυτοσυγκέντρωση, γλαστράκια και ευχάριστα χρώματα στη διακόσμηση και ενδιαφέροντα ροφήματα. Το café λειτουργεί σε self service λογική, ενώ ξεχωρίζει το δικό του χαρμάνι αρωματικού φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ (από 2,80€) καθώς και οι ποικιλίες τσαγιού και τα γλυκά ημέρας. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς το πρωί ως λίγο πριν τα μεσάνυχτα. 

Metropolis 
Λαρίσης 49, τηλ: 2112105319

Δύο λεπτά μακριά από το μετρό, εκεί που η Λαρίσης συναντά τον ήσυχο πεζόδρομο της Μαιανδρουπόλεως πίσω από το σχολείο της γειτονιάς, τα παιδιά του Metropolis δημιούργησαν έναν χώρο όμορφο, ατμοσφαιρικό, παρεΐστικο και με εμφανείς καλλιτεχνικές τάσεις: Πέρα από τις κινηματογραφικές αναφορές στην ταινία του Φριτς Λανγκ που χαρίζει το όνομά της στον πολυχώρο, εδώ θα βρείτε βιβλιοθήκη με άνετα τραπεζάκια στο εσωτερικό για να το ρίξετε στην ανάγνωση, σκάκι για παρτίδες με τους φίλους σας, μεγάλους πάγκους με πρίζες, ιδανικούς για εργασία στην σκεπαστή αυλή και εναλλακτικά rock lives συχνά-πυκνά τα βράδια. Το Metropolis σερβίρει από νωρίς café (στα 2,50€) και συνεχίζει το βράδυ με φθηνά ποτά (5,50€) και κοκτέιλ (7€). 

Lab 
Τριφυλλίας 71, τηλ: 2155500791

Μια (μεγαλούτσικη) ανηφόρα μακριά από το μετρό, και θα βρεθείτε μπροστά στο Lab, το café bar που απολαμβάνει το πράσινο του πάρκου μπροστά του, από μια ωραιότατη, βιομηχανικής αισθητικής σκεπαστή αυλή. Από τα έπιπλα αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά μέχρι την ψαγμένη μουσική ετερόκλητων ειδών και τον συνδυασμό ωραίων κοκτέιλ και φθηνών ποτών με… αμοργιανή ρακή, η φιλοσοφία του Lab είναι ελαφρώς (αλλά εντελώς επιτυχημένα) mix’n’match. Τα ποτά στοιχίζουν 5€, τα κοκτέιλ ξεκινούν από τα 7€ και οι μπύρες από 3,50€. 

Cupa Cupa tiki bar 
Λουίζης Ριανκούρ 58, τηλ: 2106922488

Εξωτική διάθεση, διακοσμητικές πινελιές από μπαμπού, πολυνησιακές αναφορές, αισθητική tiki bar με funky soul και rock μουσική ψυχή, και μια μεγάλη ξύλινη μπάρα που ετοιμάζει από νωρίς καφέδες, από το μεσημέρι ξεφουρνίζει χειροποίητα burger και wraps και το βράδυ σερβίρει ξεχωριστά tiki κοκτέιλ. Από τα τελευταία ξεχωρίζουμε την υπέροχη Tiki Margarita με tequila blanco, λάιμ, σιρόπι ζάχαρης και orgeat syrup, αλλά και όλα όσα παντρεύουν το ρούμι με εξωτικά φρούτα – αγαπημένη λεπτομέρεια, τα πρωτότυπα chips που τα συνοδεύουν. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8€ (ή με αυτή την προσφορά, στα 8€ τα δύο). 

My Hood 
Πανόρμου 16, τηλ: 2106401383

Το κάτω μέρος της Πανόρμου γίνεται mainstream, αλλά μας αρέσει, γιατί εμφανίζονται ψαγμένα στέκια με ωραία διακόσμηση και μουσική ανάμεσα στα κλασικά μεζεδοπωλεία της πλατείας του Αγίου Δημητρίου, εκεί που ακόμα θα δει κανείς παιδιά να παίζουν μπάλα και κρυφτό τα απογεύματα. Αυτό το πνεύμα «γειτονιάς» παντρεύει το My Hood με το βιομηχανικό design, τις industrial καρέκλες και τα ξύλινα τραπέζια, τις ευχάριστες μουσικές και την ωραιότατη ξύλινη εξέδρα που βλέπει στον δρόμο. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς για καφέ, αργότερα για σνακ και ωραιότατες πίτσες για όλη την παρέα, ενώ το βράδυ ξεχωρίζουν τα κοκτέιλ που στοιχίζουν 7€ - δοκιμάστε τo Hawaii 5-0 με ρούμι και angostura reserve, το βαρβάτο Ζόμπι ή το Bramble or Trouble με τζιν και raspberry.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v