8 μυστικά στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης

Αυλές, ταράτσες, θερινά σινεμά, φρέσκα στέκια και φεστιβάλ-εκπλήξεις σε μια λίστα οκτώ «μυστικών» που κάνουν τη Θεσσαλονίκη ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
8 μυστικά στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης
του Γιώργου Κόκουβα

Μυστικές ταράτσες, ολοκαίνουριες αυλές, στέκια όπου μαζί με τον καφέ σας αγοράζετε και βινύλια, δωρεάν προβολές μέσα στη φύση και μίνι φεστιβαλάκια που ξεφυτρώνουν στο κέντρο, γεμίζουν τις μέρες μας στη Θεσσαλονίκη με τον πιο όμορφο τρόπο. Γνωρίστε μαζί μας οκτώ τέτοια «κοινά μυστικά» στις γειτονιές της πόλης.

Στο Γενί Χαμάμ κρύβεται μια… χασιέντα
Η θρυλική Αίγλη (Αγ. Νικολάου 3, τηλ: 2313059024) στη σκιά των τρούλων του οθωμανικού χαμάμ, μια ανάσα από τον Άγιο Δημήτριο, άνοιξε φέτος και πάλι τις πόρτες της, μετά από μερικά χρόνια απουσίας. Κι αυτή τη φορά δεν λειτουργεί ως θερινό σινεμά, αλλά ως bar restaurant με έθνικ διακόσμηση αλά Μεξικό, μεζέδες αλά ελληνικά, ταξιδιάρικες εικόνες να προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη και ωραίες μουσικές κάτω από τα δέντρα – ένας χώρος που ελπίζουμε να «ριζώσει» στο Γενί Χαμάμ.



Στην Ολύμπου θα πιείτε καφέ και θα αγοράσετε δίσκους
Στο ολόφρεσκο Pikap café/store (Ολύμπου 57, τηλ: 2310271499) με τον όμορφο χώρο του, τα βίντατζ έπιπλα, τις καρεκλίτσες στο πεζοδρόμιο και τις εκπλήξεις από βινύλιο στο εσωτερικό του, θα απολαύσετε καθημερινά τον καφέ σας με σάουντρακ από (τι άλλο;) βινύλιο. Στον χώρο λειτουργεί κατάστημα δίσκων αλλά και ρούχων.



Σε μια ταράτσα στη Βαλαωρίτου θα φτάσετε στα… Ουράνια
Το Urania rooftop bar (Πάικου 4 και Καποδιστρίου, τηλ: 2315527999) βρίσκεται στην ταράτσα ενός όμορφου νεοκλασικού κοντά στην πιάτσα της Βαλαωρίτου και σερβίρει ποτά, signature cocktails με φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα και δυνατά DJ sets με θεματικές βραδιές.



Η πιο γλυκιά αυλή βρίσκεται στη Νεάπολη
Λέγεται Merenda (Φλογητών 2, Νεάπολη, τηλ: 6973438168) και πρόκειται για ένα νέο all day café που μας σερβίρει υπέροχο freddo espresso merenda το πρωί, ωραιότατο μπανόφι και άλλες γλυκές δημιουργίες, δροσιστικά κοκτέιλ το βράδυ, και όλα αυτά σε μια όμορφη αυλίτσα γεμάτη… προσφορές: Κάθε πρωί ως τις 11.00 οι καφέδες είναι φθηνότεροι, κάθε Τρίτη είναι raki night με ρακομεζέδες από την Κρήτη, κάθε Τετάρτη τα δύο κοκτέιλ στοιχίζουν 10€, ενώ δεν λείπουν και τα έκτακτα events οινογνωσίας ή live μουσικής.



Στη Θέρμη θα δείτε δωρεάν θερινό σινεμά
Οι ιθύνοντες του δήμου φροντίζουν αυτό το καλοκαίρι για δωρεάν δροσιά και σινεφίλ εκπαίδευση, με βραδιές κάτω από τα αστέρια στο Σινέ Θερμαίς κάθε νύχτα στις 21.30 με δωρεάν είσοδο για όλους ως τις 17/9. Το πρόγραμμα των προβολών περιλαμβάνει ταινίες από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σινεμά σε συνεργασία με τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, της Αργεντινής και του Ισημερινού, αλλά και μικρού μήκους εκπλήξεις από το φεστιβάλ Δράμας και το Filme. Δείτε τις προβολές αναλυτικά εδώ

Στη Ρωμαϊκή Αγορά θα κάνετε το ωραιότερο Πικ Νικ
Το Urban Picnic Festival επιστρέφει για τέταρτη χρονιά στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα αξιοποίησης δημόσιων χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Φέτος, από τις 26 ως τις 28 Αυγούστου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τρεις ημέρες γεμάτες μουσική, σινεμά και..καρό τραπεζομάντηλα. Live μουσικές (από τους indie The Dreamers και τους εναλλακτικούς Στεφάνου, Βενιαμίν και Joey ως τους funky Τσαλαπετεινούς και το Reggetiko Project) και προβολές (ξεχωρίζει η αγαπημένη «Αμελί»), κι όλα αυτά με είσοδο μόλις 3€ ανά ημέρα.



Μια κατσαρόλα… νοιάζεται για εσάς στο κέντρο
Το μοντέρνο μαγειρείο σπιτικού φαγητού Cazzarola (Παύλου Μελά 15, τηλ: 2310242999), πέρα από γευστικό, φθηνό φαγάκι, έχει μια έκπληξη για τους εργένηδες, τους φοιτητές ή τους εργαζόμενους που δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν αλλά δεν θέλουν να στερηθούν το σπιτικό φαγητό. Με την κάρτα μέλους «Cazzarola 90», μπορείτε να έχετε 30 γεύματα της επιλογής σας για 30 ημέρες, με 90€. Αυτό σημαίνει πως θα έχετε για ένα μήνα σπιτικό φαγάκι κάθε μεσημέρι με 3€ ημερησίως.



Πάνω από τα τούνελ… βρίσκεται η θέα
Πέρα από τα τούνελ του περιφερειακού, η περιοχή της Πυλαίας έχει κι αυτή τα όμορφα μυστικά της: Πρόκειται για το café bar Λόφος (περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα, τηλ: 2310952707), που από το δροσερό μπαλκόνι με τις ομπρέλες του απολαμβάνει υπέροχη θέα στους γύρω λόφους και την πόλη. Η θέα συνοδεύεται με καφεδάκι, ούζο ή και μεσογειακές γεύσεις. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v