Οι atenistas μας ξεναγούν δωρεάν στην Πλ. Αμερικής

Έναν ιστορικό και αρχιτεκτονικό περίπατο σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της παλιάς Αθήνας, και έξτρα μπόνους δωρεάν σινεμά έχει το πρόγραμμα γι’ αυτή την Κυριακή.
Οι atenistas μας ξεναγούν δωρεάν στην Πλ. Αμερικής
Αυτήν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014, η atenistasΠόλις μας δίνει ραντεβού στις 11.30 στην Πλατεία Αμερικής για μια περιήγηση σ’ αυτή την γεμάτη πολιτισμό, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και ιστορία συνοικία της Αθήνας.

Από τον γοτθικό πύργο του 1914, στην πολυκατοικία με τους πυργίσκους του 1930, από το σημείο μαρτυρίου της Αγίας Φιλοθέης το 1588 στο σπίτι της Λέλας Καραγιάννη, η οποία εκτελέστηκε για την αντιστασιακή της δράση το 1944. Από τα εκλεκτιστικά κτίρια του 1920, τις μοντέρνες πολυκατοικίες του 1930, έργα των αρχιτεκτόνων Δούρα, Νικολαϊδη και Λαζαρίδη, στο σπίτι που έζησε ο Μ. Καραγάτσης, στις πρωτοποριακές πολυκατοικίες με τα προκήπια του 1950. Από την βυζαντινή εκκλησία που αγιογράφησε ο Κόντογλου, στο σχολείο που φοίτησαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ροντήρης, ο Φίνος, ο Σακελλάριος, ο Τερζάκης, ο Καστοριάδης, ο Εμπειρίκος.

Με την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Νίκου Καβαδά θα αποκαλυφθούν στους περιηγητές δείγματα της αστικής αρχιτεκτονικής και θα γνωρίσουμε τους ανθρώπους πίσω απ’ τον πολιτιστικό χώρο «Αλεξάνδρεια». Η περιήγησή θα καταλήξει στην Πλατεία Καλλιγά, όπου θα μιλήσουν για την ιστορία της γειτονιάς εκπρόσωποι της Ένωσης Πολιτών Πλατείας Καλλιγά.

Επίσης μετά τον περίπατο, από τις 13.00 έως τις 15.00 θα είναι ανοιχτοί για ελεύθερη επίσκεψη οι χώροι:
– Το Η’ Γυμνάσιο – «Διδακτήρια Μ.Νομικός», Νικοπόλεως 31-33
– Η έδρα του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, Θήρας 31
– Ο Πύργος Τυπάλδου, Θήρας 54,
– Η οικία Λέλας Καραγιάννη, Λέλας Καραγιάννη 1 & Σταυροπούλου
– Το κτίριο του ΚΕΘΕΑ-Διάβαση, Σταυροπούλου 28 & Καρπάθου
the.flat, Καραμανλάκη 14, 

Και μία ακόμα έκπληξη: Το ιστορικό σινεμά της πλατείας, το Studio New Star Art Cinema, ξανανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του, και μας προσκαλεί στις 15.30 να δούμε δωρεάν το σπαρταριστό αριστούργημα των Monty Python «Η Ζωή του Μπράιαν».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v